Αγνά Βότανα-Νοστιμόλαδα-Βοτανόλαδα-Θεραπευτικά Έλαια-Βάμματα-Καλλυντικές Κρέμες-Κηραλοιφές-Ανθόνερα-Σαμπουάν-Σαπούνια-Φυσικά Καθαριστικά-Αιθέρια Έλαια

Στον κήπο του χωριού μας και σε δύο μικρά χωραφάκια, καλλιεργούμε εντελώς φυσικά μερικά βότανα. Κάποια άλλα, που δεν καλλιεργούνται, τα συλλέγουμε από επιλεγμένες περιοχές μηδενικής ρύπανσης, με μεγάλη προσοχή ώστε να διασφαλιστεί η αναπαραγωγή τους. Ο κόσμος των βοτάνων είναι απέραντος και ανεξερεύνητος σε μεγάλο βαθμό και προσπαθούμε να τον προσεγγίσουμε με όσο το δυνατόν περισσότερα εφόδια. Πειραματιζόμαστε, ερευνούμε, μελετάμε και συλλέγουμε πληροφορίες από το διαδίκτυο, από τις επαφές μας με εξειδικευμένους γεωπόνους και έμπειρους καλλιεργητές, από επιστημονικές μελέτες και από παραδοσιακές συνταγές. Με τα βότανα μας και το βιολογικό extra παρθένο ελαιόλαδο παραγωγής μας (http://elaioladokritiko.blogspot.com), φτιάχνουμε με φυσικό και χειροποίητο τρόπο τα προϊόντα μας. Μοιραζόμαστε τις εμπειρίες μας και τις γνώσεις μας με όλους, ώστε ο καθένας και η καθεμιά να μπορέσουν να γνωρίσουν τον θαυμαστό κόσμο των βοτάνων.

Πληροφορίες: infobotanokipos+gmail.com, όπου +, @

Τετάρτη, 18 Μαΐου 2011

Φασκόμηλο


Φασκόμηλο (Sage), γνωστό και ως Χαμοσφάκα ή Καυλόχορτο ή αλιφασκιά. Οι αρχαίοι Ελληνες το χρησιμοποιούσαν στα δαγκώματα των φιδιών, ως τονωτικό του μυαλού - σώματος και για να "διεγείρουν" τη γονιμότητα
Καλλιέργεια
Υπάρχουν πάρα πολλά είδη φασκόμηλου με πιο γνωστά τα Salvia. Στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 23 είδη φασκόμηλου και τα πιο εμπορικά είναι: Salvia officinalis (η φαρμακευτική), salvia triloba, salvia fruticosa, salvia pomifera, salvia grandiflora. Υπάρχει ένα είδος η salvia divinorum που είναι ισχυρό παραισθησιογόνο φυτό και φύεται μόνο σε μια περιοχή του Μεξικού. Τα δικά μας φασκόμηλα είναι ημιθαμνώδη πολυετή φυτά (10 - 15 έτη) με ύψος περίπου 0,5m-0.8m. Ανθίζει  από Απρίλιο ως Ιούνιο (ανάλογα το είδος) και έχει μεγάλα άνθη άσπρα ή μώβ ή και ροζ. Αντέχει σε χαμηλές  και υψηλές θερμοκρασίες, στην ξηρασία και απαιτεί εδάφη καλά αεριζόμενα με pH ουδέτερο(ιδανικό το 6,8) έως και αλκαλικό. Ενδιαφέρον παρουσιάζει μια Ελληνική ντόπια ποικιλία το Salvia triloba που φύεται κυρίως στην Βόρεια Ελλάδα. Τα φύλλα του είναι μεγαλύτερα και σχηματίζουν τρεις λοβούς. Πολύ πιο αρωματικό και με μηδενική σχεδόν καμφορά σε σχέση με το κλασικό Salvia officinalis. Πολλαπλασιάζεται εύκολα με μοσχεύματα που φτιάχνονται από τέλη Αυγούστου.
Ιδιότητες
Κλασικό βότανο για φλεγμονές του στόματος (ουλίτιδα, στοματίτιδα, γλωσσίτιδα),  λαρυγγίτιδας και αμυγδαλίτιδας. Διακρίνεται για τις αντισηπτικές και αποξηραντικές του ιδιότητες, είναι πολύ αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση της καταρροής, γιατί βοηθάει να καθαρίσει ο βλεννογόνος της μύτης και των πνευμόνων από τις υπερβολικές εκκρίσεις Αντιβηχικό, τονωτικό, σπασμολυτικό, αντιδιαρροϊκό, αντιφυσητικό, αποχρεμπτικό, αντιπυρετικό, ευστόμαχο. Επίσης αντιμηκυτιακό και αντιβακτηριδιακό. Χρησιμοποιείται σαν καρδιοτονωτικό, κατά των νευραλγιών, σε παθήσεις ήπατος νεφρών και εξωτερικά σε πληγές και έλκη. Ελαττώνει τα αέρια του εντέρου, είναι διουρητικό και εμμηναγωγό. Στην Κύπρο λέγεται ότι δεν αρρωσταίνει ο άνθρωπος αν έχει μια αλιφασκιά στον κήπο του και πίνει συχνά το τσάι της. Χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία, κοσμετολογία, και στη βιομηχανία τροφίμων ως αρωματικό και φυτικό αντιοξειδωτικό. Στη μαγειρική για να αρωματίσει διάφορους ζωμούς και σάλτσες, όπως επίσης λάδι και ξίδι. Με φασκόμηλο μαρινάρουμε κρέας, πουλερικά, αλλά και ψάρι (super γεύση). Θεωρείται μελισσοτροφικό φυτό αλλά και εντομοαπωθητικό.
Αντενδείξεις
Το φασκόμηλο δεν συνιστάται στις γυναίκες που θηλάζουν καθώς πικραίνει το γάλα. Διεγείρει τους μύες της μήτρας και πρέπει να αποφεύγεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης Σε μεγάλες δόσεις είναι τοξικό εξαιτίας των ουσιών που περιέχει (θουγιόνη, τιχόνη κ.α.) Αναφέρονται περιπτώσεις  δηλητηρίασης, πονοκεφάλου ακόμη και επιληψίας από υπερβολική χρήση.  
Χρησιμοποιούμενα μέρη: Φύλλα, άνθη. Συλλογή σε πλήρη άνθιση αλλά και μετά. Μαζεύουμε τα φύλλα του μέχρι και Σεπτέμβριο. Εξασθενεί με την πάροδο του χρόνου. Διατηρείται σε γυάλινο βάζο για 2-3 χρόνια. Παρασκευάζεται ως έγχυμα.(1-2 κουταλάκια σε ένα φλυτζάνι βραστό νερό)
πηγές:
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A6%CE%B1%CF%83%CE%BA%CF%8C%CE%BC%CE%B7%CE%BB%CE%BF
www.pfaf.org
www.botanical.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: