Αγνά Βότανα-Νοστιμόλαδα-Βοτανόλαδα-Θεραπευτικά Έλαια-Βάμματα-Καλλυντικές Κρέμες-Κηραλοιφές-Ανθόνερα-Σαμπουάν-Σαπούνια-Φυσικά Καθαριστικά-Αιθέρια Έλαια

Στον κήπο του χωριού μας και σε δύο μικρά χωραφάκια, καλλιεργούμε εντελώς φυσικά μερικά βότανα. Κάποια άλλα, που δεν καλλιεργούνται, τα συλλέγουμε από επιλεγμένες περιοχές μηδενικής ρύπανσης, με μεγάλη προσοχή ώστε να διασφαλιστεί η αναπαραγωγή τους. Ο κόσμος των βοτάνων είναι απέραντος και ανεξερεύνητος σε μεγάλο βαθμό και προσπαθούμε να τον προσεγγίσουμε με όσο το δυνατόν περισσότερα εφόδια. Πειραματιζόμαστε, ερευνούμε, μελετάμε και συλλέγουμε πληροφορίες από το διαδίκτυο, από τις επαφές μας με εξειδικευμένους γεωπόνους και έμπειρους καλλιεργητές, από επιστημονικές μελέτες και από παραδοσιακές συνταγές. Με τα βότανα μας και το βιολογικό extra παρθένο ελαιόλαδο παραγωγής μας (http://elaioladokritiko.blogspot.com), φτιάχνουμε με φυσικό και χειροποίητο τρόπο τα προϊόντα μας. Μοιραζόμαστε τις εμπειρίες μας και τις γνώσεις μας με όλους, ώστε ο καθένας και η καθεμιά να μπορέσουν να γνωρίσουν τον θαυμαστό κόσμο των βοτάνων.

Πληροφορίες: infobotanokipos+gmail.com, όπου +, @

Παρασκευή, 17 Ιουνίου 2011

Σπαθόλαδο


Άπειρες οι αναφορές για την θεραπευτική χρήση του σπαθόλαδου, από τους αρχαίους Σπαρτιάτες, τα Ρωμαϊκά συγγράμματα, τα μαντζούνια των γιαγιάδων μας ως τις επιστημονικές μελέτες και το διαδίκτυο. Όχι άδικα, αν το δοκιμάσετε θα πειστείτε και θα ανακαλύψετε τις πολλές και πολύτιμες ιδιότητές του. Πάμε να μάθουμε πως φτιάχνεται.
Σε σκούρο μπουκάλι (κρασιού, μπύρας) βάζουμε τα άνθη (μόνο!) του σπαθόχορτου σε αναλογία ένα μέρος φρεσκοκομμένου βοτάνου προς τέσσερα μέρη βιολογικού extra παρθένου ελαιόλαδου για τουλάχιστον 4 εβδομάδες σε ζεστό περιβάλλον. Πολλοί συστήνουν την έκθεση σε ήλιο, όμως καλό είναι να την αποφεύγεται. Η πολυήμερη έκθεση στον ήλιο ταγγίζει το λάδι και ανεβάζει την οξύτητα του τελικού προϊόντος. Επίσης είναι σημαντικό το ελαιόλαδο να είναι βιολογικό χαμηλής οξύτητας και ψυχρής σύνθλιψης.  Κάθε 2 μέρες αναποδογυρίζουμε δύο τρεις φορές τα μπουκάλια ώστε να ανακατευτεί το περιεχόμενο τους. Με την πάροδο των πρώτων ημερών το περιεχόμενο αρχίζει να κοκκινίζει και όταν περάσει ο κατάλληλος χρόνος το σπαθόλαδο είναι έτοιμο και κατακόκκινο. Σουρώνουμε με πολύ ψιλή σίτα ή σουρωτήρι και το βάζουμε επίσης σε σκουρόχρωμο μπουκάλι (αποστειρωμένο). Αν το ελαιόλαδο δεν είναι παλιό και ούτε υψηλής οξύτητας, διατηρείται για τουλάχιστον ενάμιση χρόνο σε σκιερό και δροσερό μέρος χωρίς να χάνει τις ιδιότητές του.
Ιδιότητες – Χρήσεις:
Εξωτερική χρήση: Όταν χρησιμοποιείται εξωτερικά έχει αντισηπτικές και επουλωτικές ιδιότητες Είναι το νούμερο ένα επουλωτικό πληγών, εξαιτίας της ιδιότητάς του να αναπλάθει τα κύτταρα. Εξαιρετικά αποτελεσματικό για εγκαύματα, χτυπήματα, μώλωπες, φλεγμονές, σπυράκια, κάλους, τσιμπήματα εντόμων, ψύξεις, κράμπες, στραμπουλήγματα, πιασίματα, δερματοπάθειες, νευραλγίες, αιμορροΐδες. Επίσης είναι αποτελεσματικό για τους ρευματισμούς, την ισχιαλγία και τους κιρσούς. Είναι ιδανικό για κατευναστικό, θεραπευτικό και μυοχαλαρωτικό μασάζ.
Με το σπαθόλαδο κάνουμε επαλείψεις στις πληγές, καψίματα ή ελαφρές εντριβές στο μέρος που πονάει. Μπορούμε ακόμη να εφαρμόσουμε και τοπικά επιθέματα με ποτισμένη γάζα. Δοκιμασμένο πάνω μας με άριστα αποτελέσματα στα καλοκαιρινά «καψίματα» μετά το θαλασσινό μπάνιο. Σε συνδυασμό με χαμομηλόλαδο είναι το ιδανικό after sun. Λόγω του ελαιόλαδου που περιέχει το αλείφετε στο σώμα σας βραδινές ώρες ή σε συνεφιά. Δοκιμάστε το στα μωρά σας άφοβα για συγκάματα και ξεχάστε τις καταπραϋντικές-θεραπευτικές κρέμες.

Εσωτερική χρήση: Το σπαθόλαδο είναι γνωστό κυρίως για την εξωτερική του χρήση, αλλά έχει αρκετές θεραπευτικές ιδιότητες και όταν πίνεται. Συνιστάται ιδιαιτέρως για τις κολίτιδες, τους πόνους και τις ξινίλες του στομάχου, το έλκος, την επώδυνη πέψη και τον πονοκέφαλο. Όταν ξυπνήσετε από μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ, 1-2 κουταλάκια σπαθόλαδου ανακουφίζουν το στομάχι σας. Θεωρείται ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό και είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε. Χρησιμοποιείται επίσης και για τις αιμορροΐδες. Πίνοντας για μια βδομάδα μια κουταλιά της σούπας πόσιμο σπαθόλαδο το πρωί (με άδειο στομάχι), στρώνει το έντερο και "μαλακώνουν" οι αιμορροΐδες.  Το σπαθόχορτο ως έγχυμα ή βάμμα το πίνουμε και στο κρυολόγημα. Δρα αποτελεσματικά σε περιπτώσεις βρογχικών και άσματος. Χρησιμοποιείται στην αντιμετώπιση της ήπιας κατάθλιψης και της αυπνίας (και ως αφέψημα σπαθόχορτου). Στην Αμερική και στην Γερμανία καλλιεργείται σε μεγάλες εκτάσεις για φαρμακευτικούς και θεραπευτικούς σκοπούς. Σημαντικά συστατικά του Σπαθόχορτου είναι υπερικίνες, ρητίνες, καροτενοειδή, καρβοξυλικά οξέα, flavonols, flavonol glycosides, hyperforin, biflavones, naphthodianthrones, phloroglucinols, tannins, coumarins, xanthophylls κλπ. Η χρήση του (και κυρίως η εσωτερική) γίνεται με μεγάλη προσοχή και με υπόδειξη κάποιου ειδικού. Όταν πίνουμε ή βάζουμε σπαθόλαδο στο σώμα μας δεν εκτειθέμεθα στο ηλιακό φως και κυρίως τα φωτοευαίσθητα άτομα.
Το Σπαθόλαδό μας φτιάχνεται με
extra παρθένο βιολογικό ελαιόλαδο χαμηλής οξύτητας και ψυχρής σύνθλιψης παραγωγής μας (από την Κρήτη) και με σπαθόχορτο καλλιεργούμενο στο βοτανόκηπό μας. Δεν συλλέγουμε σπαθόχορτο από τη φύση, παρόλη την αφθονία του. Σημειώνουμε ότι το σπαθόχορτο είναι το "νοσοκομείο" για πολλά άρρωστα ζώα, πουλιά και έντομα. Κόβοντας το από την φύση είναι σαν να βομβαρδίζουμε ένα νοσοκομείο. 

Update 07/2016. Δείτε την τελευταία ανάρτησή μας περί σωστής παρασκευής σπαθόλαδου εδώ.  

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ χρήσιμο το blog σας... διαβάζω τα άρθρα σας με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Θα ηθελα να φτιάξω δικό μου σπαθόλαδο. Κάπου στο δίκτυο έχω διαβάσει ότι ο αγούδουρας (hypericus triquefolium) που έχουμε εδώ στην Κρήτη έχει παρόμοιες ιδιότητες με το hypericum perforatum, και αυτό φαίνεται από το ότι όταν είναι ώριμα τα άνθη του αγούδουρα παίρνουν ένα πορτοκαλοκόκκινο χρώμα. Ξέρετε να μου πείτε αν αληθεύει αυτό ή αν ευδοκιμεί το hypericum perforatum στην Κρήτη; Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων και πάλι συγχαρητήτρια για το blog σας!!!

Βοτανόκηπος είπε...

Για τον αγούδουρα δεν ξέρουμε να σας πούμε, αν είναι είδος σπαθόχορτου ή όχι. Είδη σπαθόχορτου υπάρχουν αρκετά. Το σπαθόχορτο (hypericum perforatum)φυτρώνει παντού και στην κρήτη και μπορείς να κάνεις άριστης ποιότητας σπαθόλαδο, με κρητικό βιολογικό ψυχρής σύνθλιψης κ χαμηλής οξύτητας ελαιόλαδο. Ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια!

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Βιολογικό ελαιόλαδο έχω, έλπίζω να βρω κάπου και το σπαθόχορτο.

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα σας και μπράβο για το ενημερωτικό σας μπλογκ. Γράφετε εδώ ότι "...βάζουμε τα άνθη (μόνο!) του σπαθόχορτου σε αναλογία ένα μέρος φρεσκοκομμένου βοτάνου προς τέσσερα μέρη βιολογικού extra παρθένου ελαιόλαδου για τουλάχιστον 4 εβδομάδες σε ζεστό περιβάλλον." Εγώ μάζεψα σπαθόχορτο αλλά τα άνθη που έβαλα στο μπουκάλι είναι περίπου 80-90%, δηλαδή το γέμισα και το έχω εκεί ήδη 2 εβδομάδες. Μπορώ τώρα να το μοιράσω σε 2-3 επιπλέον βάζα προσθέτοντας ανάλογα ελαιόλαδο ώστε να αυξήσω τις ποσότητες που θα προκύψουν (ακολουθώντας περίπου την αναλογία σας σε άνθη που είναι μικρότερη) ή θα χαλάσει το αποτέλεσμα και δεν θα έχει τις ίδιες ιδιότητες το σπαθόλαδο;

Βοτανόκηπος είπε...

Προτείνετε δηλαδή να αραιώσετε το μίγμα σας. Δεν θα σας το συνιστούσαμε σε αυτή την φάση, αφού η αρχική εκχύλιση έχει ήδη γίνει. Εξάλλου αν δεν "πατήσατε" τα άνθη ο όγκος τους θα είναι περίπου το 70% του μπουκαλιού. Το 1:4 είναι με πατημένα τα άνθη, χωρίς ενδιάμεσα κενά. Έχετε φτιάξει ένα δυνατούτσικο σπαθόλαδο και είστε μια χαρά!

Dina Veg είπε...

Εχω προμηθευτεί το σπαθόλαδο από το Μικρόπολις. Εχω πάθει πλάκα με την οξύτητα του ελαιόλαδο που περιέχεται (και όπου εσείς βλέπω ότι παρέχετε)! Πως θα μπορούσα να το προμηθεύομαι και σε τι κόστος; (ελαιόλαδο με υψηλότερη οξύτητα μου προκαλεί ενοχλήσεις στο στομάχι).

Βοτανόκηπος είπε...

Το ελαιόλαδο είναι παραγωγής μας, αλλά δεν έχουμε για διάθεση. Να σαι καλά!