Αγνά Βότανα-Νοστιμόλαδα-Βοτανόλαδα-Θεραπευτικά Έλαια-Βάμματα-Καλλυντικές Κρέμες-Κηραλοιφές-Ανθόνερα-Σαμπουάν-Σαπούνια-Φυσικά Καθαριστικά-Αιθέρια Έλαια

Στον κήπο του χωριού μας και σε δύο μικρά χωραφάκια, καλλιεργούμε εντελώς φυσικά μερικά βότανα. Κάποια άλλα, που δεν καλλιεργούνται, τα συλλέγουμε από επιλεγμένες περιοχές μηδενικής ρύπανσης, με μεγάλη προσοχή ώστε να διασφαλιστεί η αναπαραγωγή τους. Ο κόσμος των βοτάνων είναι απέραντος και ανεξερεύνητος σε μεγάλο βαθμό και προσπαθούμε να τον προσεγγίσουμε με όσο το δυνατόν περισσότερα εφόδια. Πειραματιζόμαστε, ερευνούμε, μελετάμε και συλλέγουμε πληροφορίες από το διαδίκτυο, από τις επαφές μας με εξειδικευμένους γεωπόνους και έμπειρους καλλιεργητές, από επιστημονικές μελέτες και από παραδοσιακές συνταγές. Με τα βότανα μας και το βιολογικό extra παρθένο ελαιόλαδο παραγωγής μας (http://elaioladokritiko.blogspot.com), φτιάχνουμε με φυσικό και χειροποίητο τρόπο τα προϊόντα μας. Μοιραζόμαστε τις εμπειρίες μας και τις γνώσεις μας με όλους, ώστε ο καθένας και η καθεμιά να μπορέσουν να γνωρίσουν τον θαυμαστό κόσμο των βοτάνων.

Πληροφορίες: infobotanokipos+gmail.com, όπου +, @

Παρασκευή, 1 Ιουλίου 2011

Φυτοπροστασία με Αψιθιά (Αρτεμισία)

Η αψιθιά έχει πολύτιμες ιδιότητες για τον άνθρωπο και από αυτήν φτιάχνεται και το αψέντι (ποτό). Εδώ παρουσιάζονται οι φυτοπροστατευτικές της ιδιότητες. Όταν φυτεύεται στα σύνορα του κήπου κρατά πολλά ζώα μακριά εξαιτίας της μυρωδιάς της. Άριστο εντομοαπωθητικό και αποτρεπτικό των ποντικών. Βοηθάει αποτελεσματικά στον έλεγχο του πληθυσμού αρκετών εχθρών όπως: μελίγκρες, μύγες, μυρμήγκια, ακάρεα, καρπόκαψα, γυμνοσάλιαγκες, σαλιγκάρια, μαύρα σκαθάρια, ψύλλοι, σκώροι λάχανων, πράσινη κάμπια του λάχανου, μπρόκολου, μαρουλιού, ρόκας, ιτιάς κ.λ.π.
Χρήση:
-Σε διάφορα σημεία του κήπου και στα σύνορά του φυτέψτε αψιθιά, όχι όμως κοντά σε φασόλια και μπιζέλια.
-Φτιάξτε τσάι από αψιθιά και ψεκάστε καλά (λούσιμο φύλλων) κάθε 2-3 μέρες μέχρι να εξαφανιστούν οι εχθροί από τα φυτά σας. Δοσολογία: Σε κατσαρόλα που περιέχει 1 κιλό βρασμένο νερό ρίξτε 80 γραμμάρια φρέσκιας αψιθιάς (βλαστοί, φύλλα, άνθη) ή 20γραμμάρια αποξηραμένης και αφήστε για 10-15 λεπτά με κλειστό το καπάκι της. Δεν χρειάζεται περαιτέρω αραίωση. Μόλις κρυώσει ψεκάζουμε αμέσως για να μην χαθούν οι πολύτιμες ιδιότητές του. Την περασμένη άνοιξη με τσάι αψιθιάς εξολοθρεύτηκαν οι άπειρες πράσινες κάμπιες που είχαν αλώσει την ιτιά του κήπου μας.
Update 05/2012:  Τα καρποφόρα του κήπου μας είναι φέτος φορτωμένα με φρούτα. Κάθε χρόνο τα ψέκαζα με διάλυμα τσουκνίδας και γλίτωνα μερικά από τα έντομα και τα σκουλήκια. Φέτος δοκίμασα και έγχυμα αψιθιάς μαζί με την τσουκνίδα. Τα αποτελέσματα είναι παραπάνω από ενθαρρυντικά. Δεν έχει πέσει ούτε ένα φρούτο από τα δέντρα, δεν υπάρχει σκουληκάκι και πεταλούδα σε κανένα από τα βερίκοκα, αχλάδια, μήλα, δαμάσκηνα και βανίλιες του κήπου μας. Τα κεράσια τα τρώμε ήδη και είναι όλα καθαρά.  Βρέθηκε λοιπόν ο ιδανικός συνδυασμός. Η δοσολογία είναι η εξής: 80γρ φρέσκιας τσουκνίδας και 40 φρέσκιας αψιθιάς σε ένα λίτρο καυτό νερό μακριά από τη φωτιά. Το αφήνουμε ένα τέταρτο και μετά το ρίχνουμε στον ψεκαστήρα, αφού σουρώσουμε. Αραιώνουμε με κρύο νερό, ώστε το συνολικό διάλυμα να μην ξεπερνάει τα 6 λίτρα. Προσωπικά τα ψεκάζω κάθε Σάββατο που είμαι στο χωριό και θα το κάνω με αυτό το ρυθμό σίγουρα μέχρι τα μέσα Ιούνη. Ο συχνότερος ψεκασμός δεν ενοχλεί τα δέντρα(το τσουκνιδόζουμο είναι από τα καλύτερα φυσικά λιπάσματα) και συνιστάται ανά 2-3 μέρες, αν παρατηρήσετε αυξημένους πληθυσμούς σε βλαβερά έντομα και σκουλήκια.

4 σχόλια:

fivi είπε...

εξαιρετικές συμβουλές ευχαριστούμε πολύ.

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστούμε για τις συμβουλές.
Όσον αφορά τη συνταγή για τα φρουτόδεντρα, αντί για φρέσκα αψιθιά και τσουκνίδα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αποξηραμένες.

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστούμε για τις συμβουλές.
Όσον αφορά τη συνταγή για τα φρουτόδεντρα, αντί για φρέσκα αψιθιά και τσουκνίδα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αποξηραμένες;;;;;

Βοτανόκηπος είπε...

Βεβαίως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και αποξηραμένα βότανα, σε μικρότερη ποσότητα ή σε μεγαλύτερη αραίωση. Δηλαδή μπορείτε να βάλετε 30 με 40 τσουκνίδα και 15-20γρ αψιθιάς σε 1 λίτρο καυτό νερό και στη συνέχεια την αραίωση σε 6 λίτρα κρύο νερό. Καλή επιτυχία!