Αγνά Βότανα-Νοστιμόλαδα-Βοτανόλαδα-Θεραπευτικά Έλαια-Βάμματα-Καλλυντικές Κρέμες-Κηραλοιφές-Ανθόνερα-Σαμπουάν-Σαπούνια-Φυσικά Καθαριστικά-Αιθέρια Έλαια

Στον κήπο του χωριού μας και σε δύο μικρά χωραφάκια, καλλιεργούμε εντελώς φυσικά μερικά βότανα. Κάποια άλλα, που δεν καλλιεργούνται, τα συλλέγουμε από επιλεγμένες περιοχές μηδενικής ρύπανσης, με μεγάλη προσοχή ώστε να διασφαλιστεί η αναπαραγωγή τους. Ο κόσμος των βοτάνων είναι απέραντος και ανεξερεύνητος σε μεγάλο βαθμό και προσπαθούμε να τον προσεγγίσουμε με όσο το δυνατόν περισσότερα εφόδια. Πειραματιζόμαστε, ερευνούμε, μελετάμε και συλλέγουμε πληροφορίες από το διαδίκτυο, από τις επαφές μας με εξειδικευμένους γεωπόνους και έμπειρους καλλιεργητές, από επιστημονικές μελέτες και από παραδοσιακές συνταγές. Με τα βότανα μας και το βιολογικό extra παρθένο ελαιόλαδο παραγωγής μας (http://elaioladokritiko.blogspot.com), φτιάχνουμε με φυσικό και χειροποίητο τρόπο τα προϊόντα μας. Μοιραζόμαστε τις εμπειρίες μας και τις γνώσεις μας με όλους, ώστε ο καθένας και η καθεμιά να μπορέσουν να γνωρίσουν τον θαυμαστό κόσμο των βοτάνων.

Πληροφορίες: infobotanokipos+gmail.com, όπου +, @

Τρίτη, 18 Οκτωβρίου 2011

Αγριάδα

Ένα άλλο απαξιωμένο αγριόχορτο είναι η Αγριάδα (Cynodon dactylon). Είναι πολυετές, αυτοφυές ζιζάνιο και με πολύ μακριές διακλαδιζόμενες ρίζες. Το βάθος τους μπορεί να φτάσει και τα 30 με 35 εκ. Υπάρχουν διάφορα είδη και φυτρώνει παντού στη γη, από τις παραθαλάσσιες περιοχές μέχρι τα ψηλά βουνά. Οι γεωργοί βγάζουν σπυράκια με την αγριάδα, αφού πνίγει οποιαδήποτε καλλιέργεια. Για να την εξοντώσουν  ρίχνουν ισχυρά ζιζανιοκτόνα. Βέβαια υπάρχει και πιο φυσικός τρόπος αντιμετώπισής της. Ο πατέρας μου, το χωράφι που είχε αγριάδα το όργωνε δύο και τρεις φορές βαθιά το καλοκαίρι και έτσι ξεραινόταν οι ρίζες της. Αναπαράγεται πολύ εύκολα. Ένας φρεσκοκομμένος βλαστός αγριάδας, αν βρει λίγο υγρασία ριζώνει πολύ γρήγορα. Είναι χόρτο πολύ χρήσιμο στην κτηνοτροφία και τα περισσότερα ελευθέρας  βοσκής ζώα την έχουν στο καθημερινό τους μενού.
Οι θεραπευτικές ιδιότητες της αγριάδας ήταν γνωστές από την εποχή του Διοσκουρίδη, τον πρώτο αιώνα μ.Χ. Χρησιμοποιούνται τα φύλλα και κυρίως η ρίζα της. Τα φύλλα τα συλλέγουμε νωρίς το καλοκαίρι που είναι σε άνθιση και τις ρίζες το Φθινόπωρο ή την Άνοιξη. Επειδή  οι ρίζες είναι γεμάτες χώμα θέλουν σχολαστικό πλύσιμο και ξήρανση μετά σε σκιερό και αεριζόμενο χώρο. Με σωστές συνθήκες φύλαξης(γυάλινα βάζα) διατηρούνται αναλλοίωτες για τρία χρόνια περίπου. Είναι φαρμακευτικό φυτό με πολλές χρήσιμες ιδιότητες. Είναι το νούμερο ένα χόρτο για την αντιμετώπιση της πέτρας στα νεφρά (σε συνδυασμό και με ρίζες μαϊντανού), της πέτρας στη χολή και της ψαμίασης. Κάνει πάρα πολύ καλό σε όλο το ουροποιητικό σύστημα και τις ουρικές λοιμώξεις, όπως κυστίτιδα, ουριθρίτιδα, προστατίτιδα (σε συνδυασμό και με φλαμούρι και αχιλλέα). Άριστο για την θεραπεία του προστάτη. Αυξάνει την διούρηση και καθαρίζει τον οργανισμό από τοξίνες. Βοηθάει στους ρευματισμούς και στην αντιμετώπιση του διαβήτη. Κατεβάζει τη χοληστερίνη του αίματος και βοηθά στην αντιμετώπιση της κυταρίτιδας. Αναφέρεται επίσης ως αντιφλεγμονώδες, για τις ασθένειες του συκωτιού και κατά του εκζέματος. Οι ρίζες γενικώς βράζονται με το νερό, έτσι και η αγριάδα πίνετε ως αφέψημα (βράσιμο για 10-12 λεπτά). Λίγο μέλι θα σας χρειαστεί, αφού δεν έχει και την καλύτερη γεύση.
πηγές:
 http://plants.usda.gov/core/profile?symbol=cyda
 https://en.wikipedia.org/wiki/Cynodon_dactylon
 www.pfaf.org

Δεν υπάρχουν σχόλια: