Αγνά Βότανα-Νοστιμόλαδα-Βοτανόλαδα-Θεραπευτικά Έλαια-Βάμματα-Καλλυντικές Κρέμες-Κηραλοιφές-Ανθόνερα-Σαμπουάν-Σαπούνια-Φυσικά Καθαριστικά-Αιθέρια Έλαια

Βρισκόμαστε στο χωριό Μεσιά του Ν. Κιλκίς, ανάμεσα στους πρόποδες του όρους Πάϊκου και της κοιλάδας του ποταμού Αξιού, 15χλ ΒΑ της Πέλλας και 55χλ Βόρεια της Θεσσαλονίκης. Καλλιεργούμε με φυσικό τρόπο, χωρίς φυτοφάρμακα και λιπάσματα, περίπου 30 βότανα από το 2009. Συλλέγουμε 40 άλλα που βρίσκονται ως αυτοφυή αγριόχορτα στα χωράφια μας. Από το βουνό Πάϊκο και άλλες επιλεγμένες περιοχές μηδενικής ρύπανσης μαζεύουμε αειφορικά άλλα περίπου 20 φαρμακευτικά φυτά. Βασισμένοι στην καλλιεργητική μας παράδοση 2 γενεών, ερευνούμε και μελετάμε συνεχώς, συλλέγουμε πληροφορίες από το διαδίκτυο, από τις επαφές μας με εξειδικευμένους γεωπόνους και έμπειρους καλλιεργητές, από επιστημονικές μελέτες και από παραδοσιακές συνταγές. Από τα βότανά μας παράγουμε εξαιρετικής ποιότητας αιθέρια έλαια και ανθόνερα. Επιπλέον, χρησιμοποιώντας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ψυχρής σύνθλιψης και φυσικής καλλιέργειας, καθώς και άλλα πιστοποιημένα καλλυντικά έλαια non GMO, φτιάχνουμε σε βιολογικά πιστοποιημένο εργαστήριο υψηλής ποιότητας βοτανόλαδα - θεραπευτικά έλαια. Συνεργαζόμαστε επίσης με πιστοποιημένο εργαστήριο για την παρασκευή φυσικών καλλυντικών, προϊόντων περιποίησης και κηραλοιφών. Συμμετέχουμε στο δίκτυο των Οικογιορτών από το 2011, της Κοινωνικά υποστηριζόμενης γεωργίας, των Περιαστικών Καλλιεργειών καθώς και στο αγροδιατροφικό κίνημα της καθαρής τροφής, της συμμετοχικής πιστοποίησης και της Οικολογικής καλλιέργειας. Μοιραζόμαστε τις εμπειρίες μας και τις γνώσεις μας με όλους, ώστε ο καθένας και η καθεμιά να μπορέσουν να γνωρίσουν τον θαυμαστό κόσμο των βοτάνων και των προϊόντων τους.

Από αρχές Απριλίου του 2019, τα προϊόντα μας διατίθενται και ηλεκτρονικά. Επικοινωνήστε μαζί μας στο μέιλ: infobotanokipos+gmail.com, όπου +, @ και στα τηλ.: 6977281060, 6974286503 καθημερινά, μετά το μεσημέρι (από 13:00 ως 22:00). Μετά από συνεννόηση μπορείτε να μας επισκεφτείτε στο χωριό μας. Για επίσκεψη στο Facebook, η σελίδα μας: https://www.facebook.com/botanokiposBio/

Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Φαρυγγίτιδα-Λαρυγγίτιδα-Βραχνάδα


Εδώ και αρκετά χρόνια έχω μια ευαισθησία και παθαίνω φαρυγγίτιδες και λαρυγγίτιδες, ειδικά τους κρύους μήνες του χειμώνα. Ποτέ δεν έχω πάρει αντιβηχικά σιρόπια και κανένα άλλο φάρμακο. Τις φλεγμονές αυτές, που συνήθως προέρχονται από ιώσεις, τις αντιμετωπίζω με τα θαυματουργά τσαγάκια που πίνω. Φτιάχνω ένα έγχυμα με φασκόμηλο, θυμάρι, χαμομήλι, μολόχα, σιδερίτη και δεντρολίβανο. Όταν είναι έτοιμο, κάνω εισπνοές από τους ατμούς του εγχύματος και στη συνέχεια, αφού βάλω μερικές σταγόνες λεμόνι και λίγο μέλι, το πίνω ζεστό. Αυτό το κάνω 3-4 φορές την μέρα και άλλες 5-6 κάνω γαργάρες με το ίδιο έγχυμα. Σε δύο μέρες έχουν υποχωρήσει τα συμπτώματα και την τρίτη είμαι περδίκι. Εναλλακτικά μπορούν να μπουν στο έγχυμα και άλλα βότανα. Ένα επίσης θαυματουργό βότανο είναι το δίκταμο, που μαλακώνει το λαιμό και το λάρυγγα. Αν ο βήχας προέρχεται από βροχικά μπορεί να προστεθεί μαντζουράνα ή και ρίγανη. Το σπαθόχορτο και το τίλιο είναι επίσης κατάλληλα, όπως και η λεβάντα(για αλλεργικό βήχα) και η  μέντα αν έχετε κρυώσει(όχι για αυτούς που κάνουν ομοιοπαθητική). Όποιο συνδυασμό χρησιμοποιήσετε θα δείτε αποτελέσματα, όμως πρέπει να έχει απαραίτητα φασκόμηλο και ρίγανη. Εναλλακτικά μπορείτε να φτιάξετε και σιρόπι, ειδικά για τα μικρά παιδιά που δυσκολεύονται να πιούν τσάι.  Φτιάξτε ένα δυνατό έγχυμα από τα παραπάνω βότανα (όλα μαζί ή συνδυάστε κάποια) και ανακατέψτε το με μέλι σε αναλογία 2:1 (2 μέρη έγχυμα – 1 μέρος μέλι). Το φυσικό μας σιρόπι είναι έτοιμο και πίνετε άφοβα 5 φορές την μέρα από 1-2 κουταλάκια. 

9 σχόλια:

Remake Band είπε...

Αγαπητέ φίλε!!
Χαίρομαι πολύ για την δουλειά και τις πληροφορίες που μας προσφέρεις!!! Θα ήθελα και εγώ να συμπληρώσω με την σειρά μου στο θέμα της Μολόχας και άλλα βότατα όπως π.χ ( ο Ιξός ΄γ ο άκορος ) πως δεν πρέπει να ρίχνουμε βραστό νερό, γιατι η θεραπευτική τους δύναμη χάνεται εξαιτίας της θερμότητας! Το τσάι σε αυτά τα βότανα παρασκευάζεται ως έμβρεγμα. Μουλιάζουμε την καθορισμένη ποσότητα σε κρύο νερό όλο το βράδυ 8 - 12 ώρες κατοπιν ζεσταίνουμε ελαφρά στη θερμοκρασία που μπορούμε να τα πιούμε. Η ανάμειξη του κρύου (εμβρέγματος) με το ζεστό (εγχυμα) διαβασα πως είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποκιμίσουμε όλη την αξία των φαρμακευτικών φυτών.
Με εκττίμηση
Στέλιος!!!! Γείτονας :)

Agkathi είπε...

Γεια σου Στέλιο. Σωστά τα λες, σε μερικά βότανα η θερμοκρασία "εξατμίζει" κάποιες πολύτιμες ουσίες τους και η εκχύλιση σε κρύο νερό είναι ένας τρόπος για να μην τις χάσουμε. Ο χρόνος εκχύλισης επίσης παίζει από βότανο σε βότανο και γενικά όσο περισσότερο το αφήσεις τόσο καλύτερα. Πάντως οι περισσότερες ουσίες των βοτάνων είναι πτητικές και πρέπει όταν φτιάχνουμε έγχυμα να το κάνουμε σε τσαγιέρα ή μπρίκι που να κλείνει από πάνω. Ενημέρωνέ μας για ότι καινούργιο ανακαλύπτεις, είναι για όλους μας χρήσιμο!

Blondbrained είπε...

Εγώ πάντως που τα έριξα όλα σε καυτό νερό, και ομολογουμένως ούτε να θυμηθώ το όνομά μου δεν μπορούσα πάνω στην κρίση βήχα και τον τρομερό πονοκέφαλο, ένα έχω να πω: ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΥΛΟΓΙΕΣ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΔΥΝΑΜΟΥ, καλέ μου άνθρωπε. Με σώσατε! Ήταν να πάω σήμερα για ένεση κορτιζόνης, γιατί η καρδιά μου πια ΠΟΝΑΓΕ (και δεν αστειεύομαι) από την ταλαιπωρία του βήχα και ήμουν άυπνη δύο μερόνυχτα. Και με δύο-τρεις εισπνοές από αυτό το μαγικό τσάι ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ ο βήχας. Δεν πήγα στο γιατρό και αυτή τη στιγμή βήχω πού και πού και ούτε που πονάει ο λαιμός μου. Θα μεταφέρω την ανάρτηση αυτή στο ιστολόγιό μου, το alchemy of nature, με αναφορά στην πηγή φυσικά και πάλι ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΘΕΡΜΑ και να είστε πάντα καλά (ήδη σας έχω στείλει τις άπειρες ευχές, την ώρα που έκανα τις ειπσνοές :) )

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΚΑΡΑΜΠΑΛΗ είπε...

καλησπερα σας!! η κορουλα μου ειναι 15 μηνων ..τι σιρόπι μπορω να φτιαξω που εχει βηχα ...μια ειναι με φλεμα μια σα ξεροβηχας..βασικα απο μπουκωμα το επαθε!

Agkathi είπε...

Ωποσδήποτε θα πρέπει να βάλεις ρίγανη, φασκόμηλο, σαμπούκο, μολόχα και ότι άλλο βρεις από αυτά που αναφέρονται στο ποστ. Απέφυγε το χαμομήλι,επειδή η κορούλα σου είναι μικρή και είναι ψηλά στη λίστα των αλλεργιογόνων. Όταν θα σουρώνεις το τσάι, έχε την μικρή από πάνω και προσπάθησε να την βάλεις να κάνει εισπνοές του ατμού. Θαυματουργό! Και μην ξεχνάς λεμόνι στο σιρόπι, όταν αρχίσει να κρυώνει-να στε καλά!

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΚΑΡΑΜΠΑΛΗ είπε...

δλδ οταν το σουρώσω και βαλω λεμονι γινεται σιρόπι ?

Agkathi είπε...

Θα βάλεις και μέλι. Δύο μέρη από το έγχυμα (τσάι) και ένα μέρος μέλι. Όταν αρχίσει να κρυώνει θα βάλεις λίγες σταγόνες λεμόνι. Μήν το πετάξεις, αλλά βάλτο στο ψυγείο, όπου διατηρεί για αρκετές μέρες τις ιδιότητές του.

Unknown είπε...

για 6 μηνων δεν κανει το τσαι ε? Εχει βηχα μαλλον απο φαρυγγιτιδα..

Agkathi είπε...

Σε ενα μωρό 6 μηνών, που τώρα αρχίζει να δοκιμάζει τροφές, είναι λίγο τολμηρό. Μπορεί να είναι αλλεργικό σε κάποιο από τα παραπάνω βότανα. Το χαμομήλι για παράδειγμα είναι πολύ ψηλά στην λίστα με τις αλλεργιογόνες τροφές. Σε κάθε περίπτωση ο παιδίατρος σας θα δώσει πιο υπεύθυνη θεραπεία