Αγνά Βότανα-Νοστιμόλαδα-Βοτανόλαδα-Θεραπευτικά Έλαια-Βάμματα-Καλλυντικές Κρέμες-Κηραλοιφές-Ανθόνερα-Σαμπουάν-Σαπούνια-Φυσικά Καθαριστικά-Αιθέρια Έλαια

Βρισκόμαστε στο χωριό Μεσιά του Ν. Κιλκίς, ανάμεσα στους πρόποδες του όρους Πάϊκου και της κοιλάδας του ποταμού Αξιού, 15χλ ΒΑ της Πέλλας και 55χλ Βόρεια της Θεσσαλονίκης. Καλλιεργούμε με φυσικό τρόπο, χωρίς φυτοφάρμακα και λιπάσματα, περίπου 30 βότανα από το 2009. Συλλέγουμε 40 άλλα που βρίσκονται ως αυτοφυή αγριόχορτα στα χωράφια μας. Από το βουνό Πάϊκο και άλλες επιλεγμένες περιοχές μηδενικής ρύπανσης μαζεύουμε αειφορικά άλλα περίπου 20 φαρμακευτικά φυτά. Βασισμένοι στην καλλιεργητική μας παράδοση 2 γενεών, ερευνούμε και μελετάμε συνεχώς, συλλέγουμε πληροφορίες από το διαδίκτυο, από τις επαφές μας με εξειδικευμένους γεωπόνους και έμπειρους καλλιεργητές, από επιστημονικές μελέτες και από παραδοσιακές συνταγές. Από τα βότανά μας παράγουμε εξαιρετικής ποιότητας αιθέρια έλαια και ανθόνερα. Επιπλέον, χρησιμοποιώντας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ψυχρής σύνθλιψης και φυσικής καλλιέργειας, καθώς και άλλα πιστοποιημένα καλλυντικά έλαια non GMO, φτιάχνουμε σε βιολογικά πιστοποιημένο εργαστήριο υψηλής ποιότητας βοτανόλαδα - θεραπευτικά έλαια. Συνεργαζόμαστε επίσης με πιστοποιημένο εργαστήριο για την παρασκευή φυσικών καλλυντικών, προϊόντων περιποίησης και κηραλοιφών. Συμμετέχουμε στο δίκτυο των Οικογιορτών από το 2011, της Κοινωνικά υποστηριζόμενης γεωργίας, των Περιαστικών Καλλιεργειών καθώς και στο αγροδιατροφικό κίνημα της καθαρής τροφής, της συμμετοχικής πιστοποίησης και της Οικολογικής καλλιέργειας. Μοιραζόμαστε τις εμπειρίες μας και τις γνώσεις μας με όλους, ώστε ο καθένας και η καθεμιά να μπορέσουν να γνωρίσουν τον θαυμαστό κόσμο των βοτάνων και των προϊόντων τους.

Από αρχές Απριλίου του 2019, τα προϊόντα μας διατίθενται και ηλεκτρονικά. Επικοινωνήστε μαζί μας στο μέιλ: infobotanokipos+gmail.com, όπου +, @ και στα τηλ.: 6977281060, 6974286503 καθημερινά, μετά το μεσημέρι (από 13:00 ως 22:00). Μετά από συνεννόηση μπορείτε να μας επισκεφτείτε στο χωριό μας. Για επίσκεψη στο Facebook, η σελίδα μας: https://www.facebook.com/botanokiposBio/

Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Υγρό σαπούνι για τα πιάτα


Άρχισα να το ψάχνω πριν 7 χρόνια, όταν έπλενα τα μπιμπερό και τα πιατάκια του μικρού μου. Πλένοντας με τα εμπορικά υγρά σαπούνια για τα πιάτα φοβόμουνα ότι μένουν πάνω σε αυτά επικίνδυνα κατάλοιπα. Ανακάλυψα λοιπόν ότι υπάρχουν πολύ περισσότεροι λόγοι για να τα αποφύγω και να φτιάξω ένα εντελώς φυσικό, ακίνδυνο, ανακυκλώσιμο και οικολογικό υγρό σαπούνι πιάτων. Αρχικά αγόρασα το γνωστό μας αρκάδι και πειραματίστηκα με αυτό. Μαθαίνοντας αργότερα να φτιάχνω σαπούνια, τελειοποίησα το υγρό πιάτων και ορίστε η συνταγή:
Υλικά:
50 γρ σαπούνι από ανακυκλώσιμο τηγανέλαιο (ή Αρκάδι)
220 γρ νερό
15 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεμόνι ή λεβάντα κλπ
γλυκερίνη
Βράζω το νερό και το κατεβάζω από την φωτιά. Ρίχνω μέσα το σαπούνι, που προηγουμένως έχω τρίψει στον τρίφτη και ανακατεύω μέχρι να διαλυθεί. Μόλις κρυώσει λίγο, ρίχνω την γλυκερίνη και ανακατεύω. Όταν κρυώσει ρίχνω τις σταγόνες αιθέριου και το υγρό μας είναι έτοιμο. Πολύ αφρό δεν κάνει, αλλά καθαρίζει τέλεια διώχνοντας τα λίπη. Ειδικά η έκδοση με το ανακυκλωμένο τηγανέλαιο καθαρίζει πολύ καλύτερα.(η Χημεία το επιβεβαιώνει) και έχει και επιπλέον γλυκερίνη για να μην ταλαιπωρούνται τα χεράκια μας. Για νοικοκυρές και νοικοκυρέους που επιμένουν στον αφρό, υπάρχει παραλλαγή που κάνει μπόλικο αφρό. Χρησιμοποιείστε στο σαπούνι έλαιο καρύδας ή φοινικέλαιο ή καστορέλαιο (ειδικό στα ευαίσθητα χέρια), που όλα τους κάνουν περισσότερο αφρό και έχουν η αλήθεια μεγαλύτερες καθαριστικές ικανότητες. Όμως ένα υγρό από τέτοιο σαπούνι θα σας στοιχίσει αρκετά και είναι ασύμφορο. Επιπλέον και οικολογικοί λόγοι μας υπαγορεύουν την μη χρησιμοποίησή  τους (ας μη συμβάλλουμε στην καταστροφή δασών προκειμένου να καλλιεργηθούν φοίνικες). Η καλύτερη λύση λοιπόν με απλό αγνό σαπούνι ελιάς και είναι κάτι που ο καθένας και η καθεμία μπορούν να φτιάξουν. Επίσης αντί για νερό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έγχυμα βοτάνων(λεβάντας, φασκόμηλου, θυμαριού κλπ).

22 σχόλια:

crs είπε...

ωραίαο άρθρο..
έχω μια απορία: εγώ δεν χρησιμοποιώ πολλά πιάτα λόγω της διατροφής μου.
Δηλαδή χρησιμοποιώ όλα κι όλα ένα μπολ, ένα μαχαίρι και ένα πιρούνι την ημέρα τα οποία χρησιμοποιώ συνέχεια. Κάθε 2 ώρες πείπου.
Τί με συμβουλεύεις να κάνω ώστε να απαλλαγώ απο την χρήση των βλαβερών εμπορικών υγρό των πιάτων;

Agkathi είπε...

Αγαπητέ/ή crs
αφού δεν χρησιμοποιείς πολλά πιάτα, το πιο απλό που μπορείς να κάνεις είναι να πάρεις ένα αγνό πράσινο σαπούνι ελιάς από τον μπακάλη, να το τρίψεις και να το λειώσεις σε καυτό νερό. Το νερό θα είναι 4 φορές παραπάνω. Δεν χρειάζεσαι τίποτα άλλο!

Ανώνυμος είπε...

δεν το καταλαβα αυτο σαπουνια ειναι η λαδια και που μπορω να τα βρω ?? το έλαιο καρύδας ή φοινικέλαιο ή καστορέλαιο τι ειναι?? και που το πουλανε

Βοτανόκηπος είπε...

Το υγρό για τα πιάτα γίνεται με το γνωστό πράσινο σαπούνι. Αν θέλεις να χει πολύ αφρό πρέπει να βάλεις σαπούνι που φτιάχτηκε με έλαιο καρύδας ή φοινικέλαιο ή καστορέλαιο. Έτσι όμως βγαίνει πολύ ακριβό και επιπλέον είναι αντιοικολογικό, όπως γράφει και η ανάρτηση. Αν επιμένεις, τότε πρέπει να φτιάξεις σαπούνι με τα παραπάνω έλαια, που θα τα βρεις σε μαγαζιά με καλλυντικά έλαια κ βότανα.

Ανώνυμος είπε...

καλημερα. εμενα γιατι δεν μου βγαινει καλο?δεν καθαριζει λαδια-λιπη κ αφηνει στα χερια κ πιατα μια λιπαροτητα σαν να εiναι απλυτα.χρησημοποιησα απλο ασπρο σαπουνι απ το σ.μαρκετ

Ανώνυμος είπε...

Τελευταίε ανώνυμε, και εγώ είχα αυτό το πρόβλημα αρχικά. Αυτό σημαίνει ότι ξέφυγες στο λεμόνι ή άσπρο ξύδι που έβαλες. Έτσι, το σαπούνι έκοψε και λάδωσε τα πιάτα. Προτείνω να ρίχνεις σιγά-σιγά το λεμόνι.

Θα ήθελα να ρωτήσω γιατί το άσπρο αρκάδι αφού κρυώσει το μείγμα στην κατσαρόλα, επανέρχεται σε στερεή μορφή;; Είναι από φοινικέλαιο, κάνει πιο πολύ αφρό αλλά δυστυχώς δεν μπορεί να παραμείνει στην υγρή φάση. Ακόμη και με περισσότερο νερό, επανένώνεται-συσπειρώνεται.

KK

Ελένη Τυμπανίδου είπε...

Μόλις έκανα το πρώτο μου υγρό απορρυπαντικό για τα πιάτα από σαπούνι που έφτιαξα από τηγανόλαδο (ελαιολαδο). Εχει γίνει ένα πλούσιο κρεμώδες μίγμα και μου κάνει αρκετό αφρό, πλένει πολύ καλά τα πιάτα, αλλά δεν μου αφήνει ευχάριστο άρωμα στα χέρια. Δεν ξέρω εάν θα μου πήξει στην πορεία και γίνει πάλι στερεό. Θα το χρησιμοποιήσω για καμία εβδομάδα και θα επανέλθω με νέο σχόλιο.

Βοτανόκηπος είπε...

Το σαπούνι από τηγανόλαδο είναι μια φτηνή και ανακυκλώσιμη λύση, αλλά δεν πετυχαίνει πάντα αξιόλογο υγρό πιάτων. Αυτό γιατί το τηγανόλαδο δεν είναι σταθερό σε συστατικά(κυρίως ελαϊκό οξύ), αφού προέρχεται από διαφορετικό βαθμό και χρόνο τηγανίσματος κάθε φορά. Έχει όμως πάντα μια αξιόλογη περιεκτικότητα σε γλυκερίνη που είναι ζητούμενη σε υγρό πιάτων. Αν πήξει μετά από λίγες μέρες αραιώνουμε ελαφρώς με χλιαρό νερό. Όσο για το άρωμα, μερικές σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας θα το κάνουν να μοσχοβολάει!

anastazz είπε...

Μπορώ να χρησιμοποιήσω σαπούνι από ελαιόλαδο; Είναι αυτά τα γνωστά σαπούνια από τη Μυτιλήνη που λένε ότι φτιάχνονται από ελαιόλαδο, είναι κάπως ανοιχτό καφέ χρώμα και λιπαρά στην υφή. Ευχαριστώ πολύ.

Agkathi είπε...

Αναστασία μπορείς να χρησιμοποιήσεις σαπούνι ελαιολάδου, Μυτιλήνης ή οποιοδήποτε άλλο. Όλα κάνουν, ακόμη και τα χειροποίητα(κ με τηγανέλαιο)

anastazz είπε...

τη γλυκερίνη την παίρνω από φαρμακείο; γιατί είναι λίγο ακριβή. στο καπάνι που ρώτησα με έστειλαν σε ένα γνωστό μαγαζί με είδη παραιατρικά και μου είπαν σχεδόν 10 ευρώ το λίτρο αλλά πάλι τσιμπιμένη μου φάνηκε. έχετε να μου προτείνετε κάποιο άλλο μαγαζί; ευχαριστώ πολύ.

Ευαγγελία Βλασσοπούλου είπε...

Καλως σε βρήκα. Μου αρέσει παρα πολυ το blog σου. Βρήκα πολυ χρήσιμες πληροφορίες

Agkathi είπε...

Να σαι καλά Ευαγγελία, ευχαριστούμε!

Aggelikh είπε...

εγώ το έκανα με αρκάδι (τριμμένο) και αντι για νερό έβαλα απόσταγμα φασκόμηλου...μυρίζει τέλεια και με την γλυκερίνη είναι αρκετά ρευστό...ευχαριστώ πολύ !!!

Agkathi είπε...

Το φασκόμηλο είναι και απολυμαντικό, οπότε έκανες ένα πολύ πετυχημένο συνδυασμό!

Ανώνυμος είπε...

Μπορείτε από φαρμακείο να ζητήσετε βρώσιμη φυτική γλυκερίνη εγώ την παίρνω 4,5€ το λίτρο...

Unknown είπε...

Πόσο γλυκερίνη βάζουμε;

Unknown είπε...

Αυτό ήθελα και εγώ να ρωτήσω.δεν έχω ξανακάνει σαπούνι και δεν ξέρω καθόλου αναλογίες. Παρακαλώ ποσότητα γλυκερίνης;

Unknown είπε...

Θα το φτιάξω και θα σαςπω την γνώμη μου.

Chara είπε...

Έφτιαξα το υγρό σαπούνι, αλλά μετά από κάποιες ώρες έχει πήξει...οσο νερό και εάν προσθέσω έχω το ίδιο αποτέλεσμα μετά από κάποιες ώρες...τι κάνω λάθος?

Agkathi είπε...

Αγαπητή Chara αρχικά υποθέτω ότι βάλατε και γλυκερίνη. Όλα τα σαπούνια δεν είναι ίδια, διαφέρουν στο ποσοστό σαπωνοποιημένων ελαίων κατά την διαδικασία της σαπωνοποίησης. Μάλλον το σαπούνι που χρησιμοποιήσατε δεν είναι κατάλληλο, αλλάξτε σαπούνι.

Άρτέμίς είπε...

Φιαχνω σαπουνι με ελαιολαδο με κρυα μεθωδο και γινεται λευκο στα ρουχα πλισιμο κανει αφρο και καθαριζει τελια στα πιατα ομως ενω κανει α.φρο κάι καθαριζέι στά χεριά άφίνέίμίάλίπάρότίτά