Αγνά Βότανα-Νοστιμόλαδα-Βοτανόλαδα-Θεραπευτικά Έλαια-Βάμματα-Καλλυντικές Κρέμες-Κηραλοιφές-Ανθόνερα-Σαμπουάν-Σαπούνια-Φυσικά Καθαριστικά-Αιθέρια Έλαια

Στον κήπο του χωριού μας και σε δύο χωραφάκια, καλλιεργούμε εντελώς φυσικά μερικά βότανα. Κάποια άλλα, που δεν καλλιεργούνται, τα συλλέγουμε από επιλεγμένες περιοχές μηδενικής ρύπανσης, με μεγάλη προσοχή ώστε να διασφαλιστεί η αναπαραγωγή τους. Ο κόσμος των βοτάνων είναι απέραντος και ανεξερεύνητος σε μεγάλο βαθμό και προσπαθούμε να τον προσεγγίσουμε με όσο το δυνατόν περισσότερα εφόδια. Πειραματιζόμαστε, ερευνούμε, μελετάμε και συλλέγουμε πληροφορίες από το διαδίκτυο, από τις επαφές μας με εξειδικευμένους γεωπόνους και έμπειρους καλλιεργητές, από επιστημονικές μελέτες και από παραδοσιακές συνταγές. Με τα βότανα μας και το βιολογικό extra παρθένο ελαιόλαδο παραγωγής μας (http://elaioladokritiko.blogspot.com), φτιάχνουμε με φυσικό και χειροποίητο τρόπο τα προϊόντα μας. Μοιραζόμαστε τις εμπειρίες μας και τις γνώσεις μας με όλους, ώστε ο καθένας και η καθεμιά να μπορέσουν να γνωρίσουν τον θαυμαστό κόσμο των βοτάνων.

Από τον Οκτώβριο του 2016 καλλιεργούμε νόμιμα, με την μέθοδο της φυσικής καλλιέργειας, περισσότερα από 30 βότανα και αποστάζουμε μερικά από αυτά παίρνοντας εξαιρετικής ποιότητας αιθέρια έλαια και ανθόνερα. Από τα χωράφια μας συλλέγουμε άλλα 40 περίπου αυτοφυή αγριόχορτα που έχουν θεραπευτική χρήση, ενώ από το γειτονικό μας βουνό Πάϊκο μαζεύουμε και μερικά ακόμη με ασφαλή και αειφορικό τρόπο. Για κατάλογο προϊόντων και πληροφορίες στο μέιλ: infobotanokipos+gmail.com, όπου +, @ και στα τηλ.: 6977281060, 6974286503 μετά το μεσημέρι (από 14:00 ως 22:00)


Πέμπτη, 22 Δεκεμβρίου 2011

Το θερμοκήπιο / φυτώριο είναι έτοιμο πάνω στην ώρα!

Το μικρό αυτοσχέδιο θερμοκήπιο που θα φιλοξενήσει τα νεαρά μας φυτά για να προστατευτούν από τις χαμηλές θερμοκρασίες που ήδη επικρατούν στην αυλή, είναι έτοιμο. 
Πρόκειται για περίπου 180 σακουλάκια με μοσχεύματα από δικά μας μητρικά φυτά λεβάντας, φασκόμηλου, δενδρολίβανου, σπαθόχορτου, ρίγανης και αψιθιάς. Η λύση του μικρού θερμοκηπίου κρίθηκε απαραίτητη καθώς η θερμοκρασία που απαιτείται για τη ριζοβολία των μοσχευμάτων είναι περίπου 15 βαθμοί και η εξωτερική θερμοκρασία άρχισε ήδη να κυμαίνεται σε πολύ χαμηλότερα...


 

Η βάση για το μικρό θερμοκήπιο / φυτώριο είναι η γνωστή ραφιέρα αποθήκης του ΙΚΕΑ στην οποία προσαρμόστηκε αυτοσχέδια ανοιγόμενη οροφή και στη συνέχεια καλύφθηκε με νάυλον θερμοκηπίου. Στα ανοιγόμενα (για πότισμα και αερισμό) σημεία, δηλαδή στην πρόσοψη και στην οροφή, χρησιμοποιήθηκε αυτοκόλλητο σκρατς.

Ήδη η θερμοκρασία που μετρήσαμε εντός του θερμοκηπίου είναι σχεδόν 3 βαθμοί υψηλότερη από την εξωτερική θερμοκρασία πράγμα που σημαίνει ότι ο κόπος μας μάλλον δεν πήγε χαμένος...

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

TO ΑΥΤΟΚΟΛΛΗΤΟ ΣΚΡΑΤΣ ΑΠΟ ΠΟΥ ΤΟ ΑΓΟΡΑΣΕΣ?
ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΠΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΓΕΙ ΓΙΑ ΠΟΤΙΣΜΑ?
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

Βοτανόκηπος είπε...

Αγαπητέ ανώνυμε
Αν είσαι από Θεσ/νικη θα ξέρεις την Φράγκων στο κέντρο. Εκεί στα μαγαζάκια με είδη θερμοκηπίου έχει όλα τα σχετικά, καθώς κ σκρατς. Το νάυλον σε κάθε κατακόρυφο ξύλο είναι καρφωμένο και συγκρατείται με πηχάκι. Αρχίζεις καρφώνοντας από το πρώτο, συνεχίζεις 2ο, 3ο, 4ο. Εδώ, που μένει η τελευταία πλευρά και θα είναι η πόρτα, δεν την καρφώνεις ξανά στο πρώτο, αλλά βάζεις πηχάκι κ σκρατς από κάτω. Στο πρώτο βάζεις το άλλο κομμάτι του σκρατς και έτσι ανοιγοκλείνει αεροστεγώς.