Αγνά Βότανα-Νοστιμόλαδα-Βοτανόλαδα-Θεραπευτικά Έλαια-Βάμματα-Καλλυντικές Κρέμες-Κηραλοιφές-Ανθόνερα-Σαμπουάν-Σαπούνια-Φυσικά Καθαριστικά-Αιθέρια Έλαια

Βρισκόμαστε στο χωριό Μεσιά του Ν. Κιλκίς, ανάμεσα στους πρόποδες του όρους Πάϊκου και της κοιλάδας του ποταμού Αξιού, 15χλ ΒΑ της Πέλλας και 55χλ Βόρεια της Θεσσαλονίκης. Καλλιεργούμε με φυσικό τρόπο, χωρίς φυτοφάρμακα και λιπάσματα, περίπου 30 βότανα από το 2009. Συλλέγουμε 40 άλλα που βρίσκονται ως αυτοφυή αγριόχορτα στα χωράφια μας. Από το βουνό Πάϊκο και άλλες επιλεγμένες περιοχές μηδενικής ρύπανσης μαζεύουμε αειφορικά άλλα περίπου 20 φαρμακευτικά φυτά. Βασισμένοι στην καλλιεργητική μας παράδοση 2 γενεών, ερευνούμε και μελετάμε συνεχώς, συλλέγουμε πληροφορίες από το διαδίκτυο, από τις επαφές μας με εξειδικευμένους γεωπόνους και έμπειρους καλλιεργητές, από επιστημονικές μελέτες και από παραδοσιακές συνταγές. Από τα βότανά μας παράγουμε εξαιρετικής ποιότητας αιθέρια έλαια και ανθόνερα. Επιπλέον, χρησιμοποιώντας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ψυχρής σύνθλιψης και φυσικής καλλιέργειας, καθώς και άλλα πιστοποιημένα καλλυντικά έλαια non GMO, φτιάχνουμε σε βιολογικά πιστοποιημένο εργαστήριο υψηλής ποιότητας βοτανόλαδα - θεραπευτικά έλαια. Συνεργαζόμαστε επίσης με πιστοποιημένο εργαστήριο για την παρασκευή φυσικών καλλυντικών, προϊόντων περιποίησης και κηραλοιφών. Συμμετέχουμε στο δίκτυο των Οικογιορτών από το 2011, της Κοινωνικά υποστηριζόμενης γεωργίας, των Περιαστικών Καλλιεργειών καθώς και στο αγροδιατροφικό κίνημα της καθαρής τροφής, της συμμετοχικής πιστοποίησης και της Οικολογικής καλλιέργειας. Μοιραζόμαστε τις εμπειρίες μας και τις γνώσεις μας με όλους, ώστε ο καθένας και η καθεμιά να μπορέσουν να γνωρίσουν τον θαυμαστό κόσμο των βοτάνων και των προϊόντων τους.

Από αρχές Απριλίου του 2019, τα προϊόντα μας διατίθενται και ηλεκτρονικά. Επικοινωνήστε μαζί μας στο μέιλ: infobotanokipos+gmail.com, όπου +, @ και στα τηλ.: 6977281060, 6974286503 καθημερινά, μετά το μεσημέρι (από 13:00 ως 22:00). Μετά από συνεννόηση μπορείτε να μας επισκεφτείτε στο χωριό μας. Για επίσκεψη στο Facebook, η σελίδα μας: https://www.facebook.com/botanokiposBio/

Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

Φτιάξτε μόνοι σας απορρυπαντικό πλυντηρίου σε 10 λεπτά

Όλοι γνωρίζουμε ότι τα σημερινά απορρυπαντικά πλυντηρίου καθαρίζουν πολύ καλά, ακόμη και τους δύσκολους λεκέδες(και όσοι δεν ασχολούνται έχουν πειστεί από τις σχετικές αμέτρητες διαφημίσεις). Πολλοί όμως από μας δεν γνωρίζουμε τις αρνητικές συνέπειες που έχει η χρήση τους τόσο σε μας τους ίδιους όσο και στο περιβάλλον. Εν συντομία ας δούμε 2-3 βασικά. Τα συστατικά των σημερινών απορρυπαντικών (ειδικά αυτά με τα ενεργά ένζυμα) μένουν στις ίνες των ρούχων και αφήνουν υπολείμματα όσο καλά κι αν τα ξεβγάλουμε. Εμείς όμως φοράμε τα ρούχα και το σώμα μας έρχεται σε συνεχόμενη επαφή με επικίνδυνες ουσίες, που το αφυδατώνουν και συμβάλλουν στην εμφάνιση αλλεργιών κ εκζεμάτων. Οι φθαλικές ενώσεις που περιέχονται στα αρώματά τους απορροφώνται από το δέρμα, προκαλούν επίσης αλλεργίες και μια σειρά από άλλες βλάβες( αναπαραγωγικό σύστημα, ενδοκρινικό, αναπνευστικό, καρκινογενέσεις κλπ). Μην ξεχνάμε ότι οι πρώτες ύλες των συνθετικών απορρυπαντικών δεν είναι τα ζωϊκά και φυτικά λίπη(όπως στα σαπούνια), αλλά παράγωγα του πετρελαίου και άλλες ύποπτες χημικές  ουσίες. Κάντε ένα γκουγκλάρισμα και βρείτε τους διαπιστωμένους κινδύνους από τα συστατικά που γράφονται στη συσκευασία του απορρυπαντικού σας. Δεν θα τα χρησιμοποιήσετε ξανά και έχετε κ έναν επιπλέον λόγο, όπως προανέφερα. Μολύνονται οι θάλασσες, τα ποτάμια και οι λίμνες από τις ουσίες που περιέχουν κ από τα φωσφορικά άλατα με αποτέλεσμα το φαινόμενο του ευτροφισμού κ τη σταδιακή μείωση του πληθυσμού των ψαριών. Κάποια στιγμή θα συμμαζέψω το σκληρό μου και θα ενημερώσω πολύ αναλυτικότερα για όλους τους κινδύνους κ τις παρενέργειες των συνθετικών απορρυπαντικών. Τώρα πάμε στη λύση, που δεν είναι άλλη από το πράσινο σαπούνι και τη σόδα που χρησιμοποιούσαν οι γιαγιάδες μας. Μπορείτε λοιπόν να φτιάξετε μόνοι σας ένα φυσικό απορρυπαντικό πλυντηρίου, που καθαρίζει εξίσου καλά κ δεν έχει τους μπλε κ πράσινους επικίνδυνους κόκκους. Θα κάνετε μια βολτίτσα στο μπακάλη της γειτονιάς για να αγοράσετε σόδα πλυσίματος, πράσινο ή άσπρο σαπούνι και μια στάση στο κοντινό γεωπονικό μαγαζάκι για να πάρετε φθηνά τον βόρακα. Και να η συνταγή που θέλει στην κυριολεξία ένα δεκαλεπτάκι για να υλοποιηθεί. Δεν είναι μπακάλικη με φλυτζάνια κ ποτήρια σαν αυτές που θα βρείτε χιλιάδες στο internet, αλλά μελετημένη, πεχαμετρημένη κ θέλει ζυγαριά.
130 γρ σαπούνι τριμμένο (τηγανοσάπουνο, πράσινο, άσπρο, μασσαλίας)
130 γρ βόρακα
130 γρ σόδα πλύσεως(όχι φαγητού)
Σε κατσαρόλα με 1 κιλό βρασμένο νερό ρίχνετε το τριμμένο σαπούνι και ανακατεύετε με τον αυγοδάρτη μέχρι να λειώσει καλά. Σε άλλη κατσαρόλα που περιέχει 1 κιλό ζεστό νερό ρίχνετε τον βόρακα και ανακατεύετε καλά μέχρι να διαλυθεί. Στη συνέχεια στην ίδια κατσαρόλα ρίχνετε την σόδα και ανακατεύετε. Εδώ δεν χρειάζεται να είσαστε ακριβώς πάνω από την κατσαρόλα, αφού οι αναθυμιάσεις μπορεί να ερεθίσουν τα μάτια(δεν είναι κάτι επικίνδυνο, απλώς λίγο προσοχή). Μετά ρίχνετε το διαλυμένο σαπούνι στην κατσαρόλα με το μείγμα σόδας-βόρακα, προσθέτετε άλλα 2 κιλά νερό και ανακατεύετε για λίγο. Το φυσικό απορρυπαντικό σας είναι έτοιμο και το αδειάζετε σε ένα 4λιτρο δοχείο από απιονισμένο νερό. Μοιάζει με πηχτό ζελέ, έχει ωραίο χρώμα, αλλά προς θεού δεν πίνεται. Καθαρίζει τέλεια και τα ρούχα σας και το πλυντήριό σας. Ο βόρακας είναι φυσικό υλικό(χρησιμοποιείται κ σε λίπανση καλλιεργειών) και καθαρίζει πολύ καλά. Η σόδα επίσης καθαρίζει και μάλιστα πολλές βρωμιές, αλλά έχετε στο νου σας ότι η μακρόχρονη χρήση της σε ρούχα(ευαίσθητα) μπορεί να τα ξεθωριάσει λιγάκι. Για να μην συμβεί αυτό βάλετε πολύ λίγο ξύδι(μισό κουταλάκι) μαζί με το απορρυπαντικό. Όχι πολύ, γιατί θα «κόψει» το σαπούνι και δεν θα καθαρίσουν τα ρούχα. Εναλλακτικά και καλύτερα, μπορείτε να μην χρησιμοποιήσετε συμβατικό μαλακτικό, αλλά μαλακτικό με ξύδι που ξεβγάζει όλα τα πιθανά υπολείμματα σόδας(θα ενημερώσω κ για αυτό σε άλλο ποστ). Η δοσολογία εξαρτάται από τον όγκο των ρούχων, την βρωμιά τους και πόσο καλά το πετύχατε. Γενικά ρίχνετε στη θήκη του υγρού περίπου 80μλ. Αν για κάποιο λόγο σας έγινε πολύ πηκτό αραιώστε το με περισσότερο νερό, αλλά τότε αυξήστε την δόση. Για δύσκολους λεκέδες ακολουθείτε προπλυντηριακή διαδικασία(σχετική ενημέρωση σε επερχόμενο ποστ). Με αυτή την συνταγή φτιάχτηκε απορρυπαντικό για 40-45 πλύσεις με μόλις 1,20 ευρώ κόστος. Μοσχοβολάει σαπούνι, δεν χρειάζεται κανένα επιπλέον άρωμα, αλλά αν είστε του αρώματος ρίξτε μερικές σταγόνες φυσικού αιθέριου έλαιου(όχι χημικού) ή ανθόνερου από βότανα. Επειδή το ποσοστό σαπωνοποιημένων ελαίων και το ph των σαπουνιών διαφέρει από μάρκα σε μάρκα(και από παρτίδα σε παρτίδα), το χειροποίητο απορρυπαντικό μπορεί να μην είναι το ίδιο αποτελεσματικό για διαφορετικό σαπούνι.  Ρωτήστε μας, για να σας ενημερώσουμε (και για άλλες λεπτομέρειες)
Δείτε μερικές πρόσθετες οδηγίες και το update του απορρυπαντικού εδώ:
 http://botanokipos.blogspot.gr/2012/09/vol-2-10.html

132 σχόλια:

Marina Hatzidakis είπε...

Ευχαριστούμε για όλες τις σπουδέες πληροφορίες για τα φυσικά σαπούνια.

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΤΑΡΧΑΣ Σ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΦΩΤΑ ΣΟΥ ΓΙΑ ΤΑΘΕΜΑΤΑ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ.ΘΑ ΗΘΕΛΑ Ν ΣΕ ΡΩΤΗΣΩ ΑΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΜΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙΣ ΚΑΠΟΙΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΑΠΟΥΝΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΑΠΟΡΥΠΑΝΤΙΚΟΥ ΠΛΥΝΤΗΡΙΟΥ ΡΟΥΧΩΝ (ΜΑΡΚΑ,ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ)
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

Agkathi είπε...

Αγαπητέ/ή Ανώνυμε/η
Η συγκεκριμένη συνταγή δεν δουλεύει για όλα τα σαπούνια(μάρκες), αφού κάθε σαπούνι είναι διαφορετικό. Δοκιμάζεις να βρεις το κατάλληλο. Το αποτέλεσμα είναι όμως την φωτογραφία(τζελ)Αποφασίσαμε να μην υποδεικνύουμε συγκεκριμένες μάρκες σαπουνιών, αφού ήρθαμε σε πολύ δύσκολη θέση τελευταία με ανάλογες συμβουλές κ υποδείξεις. Πάντως το τριμμένο είναι πιο εύχρηστο
Σε ευχαριστούμε κ εμείς που εμπιστεύεσαι το μπλογκ μας

popi είπε...

Καλημέρα και από μένα!Αρχικά συγχαρητήρια για το μπλογκ σας! Λοιπόν μετά από διάφορες προσπάθειες έκανα και εγώ τη συνταγή σας και ενώ την έχει κάνει και φίλη μου και της πέτυχε ακριβώς και σε υφή, εμένα ενώ ακολούθησα πιστά τη συνταγή μου έκοψε.. κ όταν λέω αυτό εννοώ ότι δεν βγήκε τζελ αλλά λίγο πιο αραιό και το σαπούνι στο μπουκάλι έχει ανέβει ψηλά ενώ το νερό είναι κάτω. Τι μπορεί να συμβαίνει? Επίσης μια ερώτηση που ίσως ξέρετε.. Στη συγκεκριμένη συνταγή έβαλα σόδα πλησίματος που μου έδωσε μια φίλη μου.. Πήγα και εγώ να αγοράσω τη δική μου.. και σε 2 καταστήματα που πήγα μου είπαν ότι η σόδα πλυσίματος και φαγητού είναι ακριβώς η ίδια και ότι όποιος μου λέει το αντίθετο με κοροϊδεύει! Ευχαριστώ πολύ και καλή συνέχεια!

Βοτανόκηπος είπε...

Αγαπητή Πόπη ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια. Σχετικά με τις σόδες, άλλη η μαγειρική και άλλη η πλυσίματος(περίπου διπλάσια σε ισχύ από την μαγειρική). Αυτοί που σου το είπαν ήταν πωλητές και την Χημεία την έχουν μάλλον ως μια δυσάρεστη μαθητική ανάμνηση. Η συγκεκριμένη συνταγή μας δουλεύει για συγκεκριμένα σαπούνια, αφού δεν είναι όλα ίδια. Θα χρησιμοποιήσεις πράσινο σαπούνι ελιάς.

Anastasia είπε...

Θα ήθελα να ρωτήσω αν είναι καταλληλο για βρεφικά ρουχα.Ευχαριστω

Βοτανόκηπος είπε...

Αναστασία, όπως θα διάβασες αυτό το απορρυπαντικό πλυντηρίου περιέχει 3 συστατικά: πράσινο σαπούνι ελιάς-ΑΚΙΝΔΥΝΟ. σόδα πλύσεως ΑΚΙΝΔΥΝΗ (του φαγητού, που έχει την μισή ισχύ, την τρώμε). βορακας, φυσικό υλικό, ακίνδυνο(υπάρχουν αναφορές για σπάνιες αλλεργικές δερματικές αντιδράσεις). Επίσης δεν περιέχει κανένα χημικό άρωμα κ αιθέριο έλαιο που θα μπορούσαν να είναι αιτίες αλλεργιών κυρίως στα βρέφη. Εμείς το χρησιμοποιούμε για τα ρούχα των παιδιών μας από βρέφη.

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα και μπράβο σας για το μεράκι και τις πολύτιμες συμβουλές σας. Προσπαθω και εγω να καταλάβω πιο ειναι το κατάλληλο σαπουνι για το απορρυπαντικό για να μην πάει στράφι ο κόπος να το φτιάξω. Θέλω όμως να μάθω αν το αρκάδι για πλυντήριο διαφέρει απο το χειροποίητο. Επίσης αυτό που θα φτιάξουμε εμεις μπορούμε να το βάλουμε απευθείας στον κάδο? Ευχαριστώ Κάτια

Αντζελα Θεοδωροπουλου είπε...

ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΛΟΓΚ ΣΑΣ!!! ΔΟΚΙΜΑΣΑ ΚΑΙ ΕΓΩ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΜΕ ΑΡΚΑΔΙ ΑΛΛΑ ΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΥΓΡΟ ΟΤΑΝ ΗΡΕΜΗΣΕ ΔΙΑΧΩΡΙΣΤΗΚΕ ΣΤΟ ΜΠΕΤΟΝΑΚΙ. ΤΟ ΠΑΧΥ ΕΠΑΝΩ ΤΟ ΝΕΡΟ ΜΑΛΛΟΝ ΚΑΤΩ. ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΑΝ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΤΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΩ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟ ΝΑ ΥΠΟΘΕΣΩ ΠΩΣ ΦΤΑΙΕΙ ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ?? ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕΤΕ AN ΣΑΣ ΒΟΛΕΥΕΙ ΣΤΟ : infofasma@gmail.com
ευχαριστω

Βοτανόκηπος είπε...

Κάτια η εταιρεία που τα παράγει λέει ότι είναι διαφορετικά. Χωρίς να το ψάξω, έχω την αίσθηση ότι είναι μαρκετίστικο και στην ουσία δεν υπάρχει διαφορά. Η συνταγή που δίνουμε κάνει για οποιοδήποτε αγνό ποιοτικό σαπούνι. Προσωπικά προτιμούμε μικρά σαπωνοποιία και όχι μεγάλες εταιρείες. Αν διαχωρίστηκε, Άντζελα, κάτι δεν έκανες σωστά και θα σου πρότεινα να αλλάξεις σαπούνι. Το αποτυχημένο σου μπορείς να το χρησιμοποιήσεις, δεν θα πάθουν κάτι τα ρούχα σου, απλά δεν θα χεις ικανοποιητικό καθάρισμα

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητοί agkathi και βοτανόκηπε, δεν έχω παρει απάντηση σχετικά με το μαλακτικό πλυντηρίου. Το έφτιαξα με έκχυμα λεβάντας και άσπρο ξύδι. Το τελικό χρώμα είναι σαν ροζέ κρασί. Το έχετε χρησιμοποιήσει και δεν αφήνει χρώμα στα ρούχα? Ευχαριστώ Κάτια

Ανώνυμος είπε...

γεια σας! πολύ ωραία ιδέα μας δίνετε!
όμως έχω μια αμφιβολία: υπάρχει περίπτωση το μίγμα αυτό
να καταστρέψει (σε βάθος χρόνου) το πλυντήριο; διότι σε κάποιες
εταιρείες στις οδηγίες χρήσης δε συνιστούν τα φυσικά προιόντα
πχ για πλυντήριο πιάτων συστήνουν
να μη χρησιμοποιείται ξίδι με 25%
απόσταγμα ξιδιού κλπ
ευχαριστώ!

Βοτανόκηπος είπε...

Αγαπητέ/η ανώνυμε/η
Ο βόρακας και η σόδα πλύσεως είναι αποσκληρυντικά νερού και σε συνδυασμό με το ξύδι του μαλακτικού καθαρίζουν το πλυντήριο και δεν πιάνει άλατα και γλίτσα. Επιπλέον συνιστάται μια φορά το μήνα να βάζετε ένα μίγμα από σόδα-μηλόξυδο στο γρήγορο πρόγραμμα, σε άδειο (χωρίς ρούχα) πλυντήριο για καλύτερο καθαρισμό του. Δηλαδή με αυτά τα υλικά δεν χρειάζεται ούτε πλυντηρέξ και το πλυντήριό σας γίνεται καινούργιο, αθάνατο. Να σημειώσω επίσης ότι το μηλόξυδο και το λευκό ξύδι του εμπορίου έχουν οξύτητα από 5% ως 7%. Καλό είναι να αποφεύγετε σπιτικά ξύδια που δεν γνωρίζετε την οξύτητά τους.

Ειρήνη Χ. είπε...

Συγχαρητήρια για το μπλογκ σας!
Η συνταγή είναι πράγματι ακριβής και είμαι βέβαιη ότι θα είναι και επιτυχημένη.
Νομίζετε όμως ότι μπορώ να χρησιμοποιήσω υγρό σαπούνι ελαιόλαδου που φτιάχνω μόνη μου; Καθώς το υγρό σαπούνι έχει σαφώς μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε νερό, θα πρέπει μάλλον να τροποποιηθεί η συνταγή, τουλάχιστον ως προς τις αναλογίες του νερού, δεν είναι έτσι;
Αν δεν έχετε ανάλογη εμπειρία, μπορείτε παρακαλώ να μού περιγράψετε, περίπου πόσο πηχτό είναι το διάλυμα των νιφάδων στο νερό κατά την πρώτη φάση της συνταγής σας;

Agkathi είπε...

Ειρήνη κάθε σαπούνι έχει ένα ποσοστό σαπωνοποιημένων ελαίων(αντίστοιχα και ασαπωνοποίητων)και από αυτό εξαρτάται η δόση σαπουνιού στο απορρυπαντικό. Αν κάνεις σαπούνι με το ίδιο λάδι πάντα, την ίδια ποσότητα σόδας και γενικά την ίδια συνταγή είναιπολύ πιθανό να έχεις ένα σταθερό κ συγκεκιμένο σαπόυνι. Θα πειραματιστείς και θα βρεις την αναλογία, που δεν είναι σίγουρα ίδια με αυτή που προτείνουμε. Επίσης το χειροποίητο σαπούνι έχει γλυκερίνη(τα βιομηχανικά όχι)που με τον καιρό θα πήζει το υγρό που πλυντηρίου που θα φτιάξεις. Εμείς παρόλο που φτιάχνουμε σαπούνια για τους παραπάνω λόγους δεν τα χρησιμοποιούμε, αλλά αγοράζουμε άσπρο σαπούνι εμπορίου

Ειρήνη Χ. είπε...

Ευχαριστώ πολύ για τη γρήγορη απάντηση!
Το σαπούνι που φτιάχνω είναι ΥΓΡΟ σαπούνι και δεν πήζει ποτέ.
Όμως έχεις μάλλον δίκιο. Θα πρέπει να πειραματιστώ μόνη μου...
Όπως και να 'χει, ευχαριστώ πολύ και πάλι!

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση! Αναρωτιόμουν το εξής: Το συγκεκριμένο απορρυπαντικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε θερμοκρασίες 30* - 40* C ή χρειάζεται από 60* C και πάνω για να καθαρίσει καλά;

Ευχαριστώ,

Ζωή

Βοτανόκηπος είπε...

Ζωή αυτό το ακίνδυνο φυσικό καθαριστικό μπορείς να το χρησιμοποιήσεις άφοβα σε όλες τις θερμοκρασίες. Τα πάει πολύ καλά στα χρωματιστά, αλλά στα λευκά είναι λιγάκι αδύνατο. Μπορείς βέβαια να το ενισχύσεις αυξάνοντας τις δοσολογίες της βασικής συνταγής(20%). επίσης για πολύ δύσκολους λεκέδες μπορείς να ακολουθήσεις προπλυντηριακή διααδικασία, δηλαδή να τρίψεις τοπικά τον κάθε δύσκολο λεκέ με το ίδιο απορυπαντικό, πριν το βάλεις στο πλυντήριο. Έτσι έχω βγάλει γρασίδι από τζήν και λαδιές από μπλούζες! και να θυμάσαι ότι αξίζει λίγο παραπάνω προσπάθεια με ένα φυσικό απορρυπαντικό, παρά η συστηματική χρήση ενός άκρως επικίνδυνου συμβατικού απορυπαντικού! Η επιλογή και η προσπάθεια είναι δική σου απόφαση!

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστώ για την άμεση απάντηση! Θα το δοκιμάσω (από Σεπτέμβριο πλέον) και θα σας ενημερώσω.

Ζωή

Ειρήνη Χ. είπε...

Σήμερα δοκίμασα το σαπούνι που έφτιαξα για το πλυντήριο με βάση τις οδηγίες σας.
Χρησιμοποίησα υγρό σπιτικό σαπούνι και το υπολόγιασα σαν τριμμένο-αραιωμένο σκληρό σαπούνι. Δυστυχώς το νερό ήταν παρ' όλ' αυτά υπερβολικά πολύ. Προέκυψε ένα λεπτόρρευστο υγρό το οποίο παρ' όλ' αυτά χρησιμοποίησα.
Αρχικά έπλυνα στους 60 βαθμούς αλλά στο σύντομο πρόγραμμα. Κάποιοι πολύ "κακοί" λεκέδες, όπως κόκκινη λαδιά ή σοκολάτα άφησαν σκιές.
Το επόμενο πλύσιμο θα το κάνω πάλι στο σύντομο με 60 βαθμούς, αλλά αυτή τη φορά με ελάχιστο επιπλέον νερό (ίσα για να διαλυθεί βόρακας και σόδα)
Το μαλακτικό που προτείνετε το βρίσκω καταπληκτικό. Αφήνει τα ρούχα πολύ μαλακά και ελαφρά μυρωδάτα.
Ευχαριστούμε για τις συμβουλές και τις ιδέες που μας δίνετε!

Agkathi είπε...

Ειρήνη Καλημέρα
Ευχαριστούμε που ενημερώνεις για τις προσπάθειες και τα πειράαματά σου. Γράψε μας όταν πατεντάρεις τις αναλογίες για να ενημερώνονται όλοι κ όλες οι νοικοκυραίοι/ες. Να σαι καλά!

Ανώνυμος είπε...

Καταρχάς ήθελα να σας πω συγχαρητήρια για το καταπληκτικό σας blog.

Εχω 2 ερωτήσεις:
1) το απορρυπαντικό αυτό για πόσο καιρό το συντηρούμε εκτός ψυγείου; Δεν υπάρχει κίνδυνος ανάπτυξης μυκητών;

2)Εγώ βάζω κατευθείαν αρκάδι (σε μορφή σκόνης) στον κάδο μαζί με τα ρούχα και στη θήκη του πλυντηρίου βάζω σόδα και βόρακα.
Επειτα στη θήκη του μαλακτικού βάζω λευκό ξύδι και μερικές σταγόνες αιθ.έλαιο λεβάντας και τσαγιόδεντρου.
Πειράζει που τα κάνω έτσι;

Agkathi είπε...

Αγαπητέ ανώνυμε είσαι ο καλύτερος! Εννοώ ότι αυτά που βάζεις στο πλυντήριό σου είναι ταμάμ και θα τα ονόμαζα εξπρες απορρυπαντικό! Τα ίδια βάζουμε και στη συνταγή μας, όπως θα διάβασες. Πρόσεχε μόνο στις δοσολογίες και μην υπερβάλεις. ¨οσο για την ερώτηση σου περί μυκητών δεν αναπτύσονται, αφού ο βόρακας είναι αντιμηκυτιακός. Επομένως δεν χρειάζεται ψυγείο κ χαμηλή θερμοκρασία.

Ανώνυμος είπε...

Η αλήθεια είναι οτι δεν είμαι και τόσο σίγουρη για τη δοσολογία που χρησιμοποιώ...

Για 5 κιλά ρούχα βάζω:
1 μεζούρα αρκάδι (χρησιμοποιώ το πράσινο δοσομετρητή που περιέχει η συσκευασία του αρκαδιού)
1 μεζούρα βόρακα στη θήκη του πλυντηρίου, (την ίδια μεζούρα με το αρκάδι)
και 1 μεζούρα διττανθρακική σόδα (σόδα πλυσίματος δεν βρίσκω με τίποτα στον Πειραιά!)

Σου φαίνονται καλές οι αναλογίες?

Και κάτι άλλο:
Εχω ακούσει οτι καλό είναι να προτιμάμε το άσπρο αρκάδι και όχι το πράσινο γιατί στο πράσινο βάζουν χρωστικές για το χρώμα.
Ισχύει κάτι τέτοιο?

Σε ευχαριστώ εκ των προτέρων για τις απαντήσεις σου!

Agkathi είπε...

Αγαπητή μας φίλη δεν μπορώ να σου απαντήσω με μεζούρες, προτιμώ τα γραμμάρια. Εξάλλου δεν χρησιμοποιούμε αρκάδι και δεν ξέρουμε την μεσούρα του ακριβώς. Γενικά ισχύει διπλάσιο περίπου σαπούνι από το βορακα ή τη σόδα, αφού είναι ελαφρύτερο (βόρακας και σόδα ίδια αναλογία). Για σόδα πλύσεως ψάξε σε μπακάλικα της γειτονιάς. Αν δεν βρείς (απίθανο)βάλε διπλάσια ποσότητα από μαγειρική. Είναι αλήθεια ότι το πράσινο σαπουνι δεν γίνεται από καθαρό πυρηνέλαιο ελιάς και για αυτό βάζουν πράσινη επικίνδυνη χρωστική. να προτιμάς το ασπρο, είναι πιο αγνό. Ευχές για πετυχημένες αγνές πλύσεις !

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητή Agkathi, καταρχάς συγχαρητήρια για την προσπάθεια και για την ευαισθησία που δείχνετε για ένα τόσο σημαντικό θέμα: την υγεία μας!

Ηθελα να σε ρωτήσω το εξής:
Θα μπορούσαμε να αντικαταστήσουμε το τριμένο σαπούνι με τους καρπούς soap nuts;
http://www.soapnuts.gr/

Οι οδηγίες λένε οτι εαν βράσουμε μερικούς καρπούς soap nuts μπορούμε να κρατήσουμε το ζουμί τους (που είναι γεμάτο απο σαπωνίνη) για 3 ημέρες.

Φαντάζομαι οτι η συνταγή σου με βόρακα, με σόδα και με μερικές σταγόνες αντιμυκητιακού αιθέριου ελαίου θα είμαστε εντάξει για αρκετό καιρό εκτός ψυγείου.

Εσύ τι λες;

Ευχαριστώ.
Σοφία

Βοτανόκηπος είπε...

Σοφία για τους καρπούς soap nuts, έχουμε ακούσει, αλλά επειδή δεν το ψάξαμε και δεν πειραματιστήκαμε, δεν μπορούμε να δωσουμε εμπεριστατωμένη απάντηση. Το απορρυπαντικό που προτείνουμε δεν έχει πρόβλημα με μήκυτες, δεν χρειάζεται ψυγείο και κανένα σχετικό αιθέριο. Ο βόρακας κάνει και αυτή την δουλειά.
Να σαι καλά!

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα, ήθελα να ρωτήσω αν το απορυπαντικό μέσα στο δοχείο που το διατηρείται σας πήζει, γιατί εμένα μετά την παρασκευή του μου έπηξε αρκετά και πριν από κάθε χρήση του χρειάζεται ανακάτεμα.
Ευχαριστώ για τη συνταγή πολύ καλή.

Βοτανόκηπος είπε...

Το απορρυπαντικό το αποθηκεύουμε σε δοχείο που κλείνει καλά, για να μην εξατμίζεται και πήζει. Αν ακολουθήσατε τις δοσολογίες ακριβώς δεν πρέπει να σας πήξει. Αν παρόλα αυτά έπιξε, το αραιώνετε με λίγο ζεστό νερό ανακατεύοντας, ώστε να ομογενοποιηθεί πλήρως.

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα και συγχαρητήρια για τις πολύ χρήσιμες δημοσιεύσεις σας κι απο εμένα.
Έφτιαξα την πρώτη μου φορά σαπούνι πλυντηρίου με πλάκες μασαλίας και είδα ότι βγήκε αρκετά πηχτό, σε σημείο να μη μπορεί να βγει απο το μπουκαλι, αλλά έκανα την δουλειά μου. Δεν ικανοποιήθηκα ιδιαίτερα απο την καθαριότητα που προσέφερε ειδικά στα λευκά και έβαλα ενισχυτικό πλυσίματος για καλύτερα αποτελέσματα.
Προχθές έφτιαξα καινούργιο μείγμα με σαπούνι απο ελαιόλαδο που έφτιαξα μόνη μου απο τον προηγούμενο χειμώνα. Το αποτέλεσμα ήταν να "κόψει" το μείγμα και να έχω έναν κουβά με νερό κάτω, σαπούνι πιο πάνω και αφρό στην κορυφή. Ανακατεύοντας το το χρησιμοποιώ αλλά δεν έχω καταλάβει τα κριτήρια που πρέπει να τηρούνται για να βγαίνει ένα σαπούνι πηχτό.
Τέλος ήθελα να ρωτήσω μήπως ξέρει κάποιος πως θα μπορούσαμε να ενισχύσουμε το σαπούνι που φτιάχνουμε ώστε να είναι πιο αποδοτιικό.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Agkathi είπε...

Αγαπητέ ανώνυμε/η η σωστή ομογενοποίηση του μίγματος εξαρτάται και από την ποιότητα του σαπουνιού. Κάθε σαπούνι έχει ένα ποσοστό σαπωνοποιημένων και ασαπωνοποίητων ελαίων και μάλιστα υπάρχει σχετική (πολύ παλιά)νομοθεσία που το ορίζει ακριβώς. Όλα τα σαπούνια κάνουν για απορρυπαντικό, αλλά με διαφορετική αναλογία το καθένα(ανάλογα τον τύπο του). Η συγκεκριμένη συνταγή(όπως ανέφερα κ σε προηγούμενα σχόλια) δουλεύει για αγνό παραδοσιακό σαπούνι ελιάς από μικρά σαπωνοποιεία. Το χειροποίητο σαπούνι σου θα κάνει απορρυπαντικό, αλλά προφανώς με άλλη αναλογία, που δεν μπορώ να σου υποδείξω, αφού δεν ξέρω τον τύπο του. Αν θέλεις να είναι πιο δραστικό θα πρέπει να προέρχεται από σαπούνι και με άλλα έλαια, όπως φοινικέλαιο κλπ. Προσοχή όμως στη χρήση άλλων ελαίων, αφού κάποια ευθύνονται για τεράστιες οικολογικές καταστροφές(πχ το φοινικέλαιο). Επομένως θέλεις πειράματα για να πετύχεις απορρυπαντικό με το σαπούνι σου!

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια για την ιστοσελίδα σας!!!Είναι εκπληκτική!!! Έφτιαξα το απορρυπαντικό πλυντηρίου της 2ης version, στην αρχή βγήκε πολύ καλό. Μετά από λίγες ώρες άρχισε να διαχωρίζεται. Παρόλα αυτά το χρησιμοποίησα ανακινώντας πρώτα καλά το 4λιτρο δοχείο, και μετά την πλύση τα ρούχα βγήκαν πεντακάθαρα. Όμως μετά από 2 ημέρες το μείγμα έπηξε πάρα πολύ, σαν σαπούνι. Αν του ρίξω λίγο ζεστό νερό θα γίνει πάλι ρευστό? Και γιατί μου έπηξε έτσι?........Τι μπορεί να έκανα λάθος?..Μήπως επειδή κατά την παρασκευή του δεν προσθεσα επιπλέον 2 λίτρα νερό αλλά 1 1/2..?

Agkathi είπε...

Η συνταγή με τα 170 είναι οριακή. Αφού έβαλες λιγότερο νερό είναι λογικό να πήξει και πράγματι μπορείς να το αραιώσεις με λίγο ζεστό νερό. Για το διαχωρισμό κάποιο από τα υλικά δεν ήταν το σωστό. ¨Ολοι οι βόρακες δεν είναι ίδιοι, όπως και για σόδα πρέπει να χρησιμοποιείς την πλύσεως την κρυσταλλική. Να σαι καλά!

Σταματίνα είπε...

Συγχαρητήρια για την βοήθεια σας σε όσους θέλουν να αλλάξουν κάποια πράγματα στη ζωή τους.
Έκανα αρκετές προσπάθειες με διάφορα σαπούνια και λίγο περισσότερο νερό, αλλά σε μερικές ώρες το μείγμα πήζει πάρα πολύ.
Θα το εκτιμούσα ιδιαίτερα εάν είχα λίγη βοήθεια στην επιλογή σαπουνιού, βέβαια διάβασα ότι το αποφεύγεται αλλά δεν ξέρω εαν θα είχατε την ευγενική καλωσύνη να επικοινωνήσετε με PM.
Ευχαριστώ

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητή Agkathi, η σόδα ήταν πλύσεως, και ο βόρακας, πήγα σε γεωπόνο να πάρω. Εκεί με ρώτησε για τι χρήση τον θέλω και του είπα για το απορρυπαντικό και μου έδωσε βόρακα χωρίς άζωτο! Διότι αυτός που περιέχει άζωτο είναι για τα φυτά. Πιστεύω να μην έχει γίνει κάποιο λάθος σε αυτό....

Agkathi είπε...

Χριστίνα σωστά σου έδωσε ο γεωπόνος τον βόρακα χωρίς άζωτο. Ο βόρακας με άζωτο είναι για λίπανση, κυρίως της ελιάς.

Σταματίνα είπε...

Συγχαρητήρια για την βοήθεια σας σε όσους θέλουν να αλλάξουν κάποια πράγματα στη ζωή τους.
Έκανα αρκετές προσπάθειες με διάφορα σαπούνια και λίγο περισσότερο νερό, αλλά σε μερικές ώρες το μείγμα πήζει πάρα πολύ.
Θα το εκτιμούσα ιδιαίτερα εάν είχα λίγη βοήθεια στην επιλογή σαπουνιού, βέβαια διάβασα ότι το αποφεύγεται αλλά δεν ξέρω εαν θα είχατε την ευγενική καλωσύνη να επικοινωνήσετε με PM.
Ευχαριστώ

Ανώνυμος είπε...

Μπορώ να το χρησιμοποιήσω στο πλυντήριο πιάτων;

Βοτανόκηπος είπε...

Όχι στο πλυντήριο πιάτων δεν κάνει. Θέλει επιπλέον ξύδι, που αν μπει στο απορρυπαντικό θα το "κόψει". Εν ευθέτω χρόνο θα αναρτηθεί η συνταγή για την σκόνη πλυντηρίου

puppeta είπε...

καλησπερα και παλι..το εκανα 2 φορες...μια φορα με σαπουναι δικο μου και την αλλη του ε,ποριου...και παλι μου βφγηκε νερουλο..τι μπορει να φταιει;;;

Βοτανόκηπος είπε...

Η συνταγή αυτή όπως προαναφέραμε δεν δουλεύει για όλα τα σαπούνια του εμπορίου. Αυτό γιατί δεν έχουν όλα το ίδιο ποσοστό σαπωνοποιημένων ελαίων. Συνήθως τα μικρά τοπικά σαπωνοποιεία έχουν κατάλληλο για την συνταγή μας σαπούνι. Αν δεν φταίει το σαπούνι, τότε το λάθος υλικό θα είναι ή η σόδα ή ο βόρακας. Η σόδα είπαμε ότι είναι η κρυσταλλική της πλύσεως. Επίσης ο βόρακας είναι σε ασπρη σκόνη. Πρόσεχε γιατί υπάρχει και σε μίξη με άζωτο, που δεν μας κάνει. Καλή επιτυχία στο επόμενο.

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα! Το δοκίμασα με σαπούνι καραβάκι και έγινε τέλειο. Βάλαμε με την γυναίκα μου 1 πλύση λευκά στους 95 και τα λευκά βγήκαν πραγματικά λευκά! Αυτό που παρατηρήσαμε (βάλαμε μαλακτικό του εμπορίου) είναι ότι δεν μύριζε τόσο έντονα όπως στις πλύσεις με τα συμβατικά απορρυπαντικά του εμπορίου. Σαν δόση για την πλύση βάλαμε 2μιση κουπάκια του απορρυπαντικού τζελ και τα ρούχα έγιναν καινούργια. Η γυναίκα μου στην αρχή με κοροϊδευε και μου είπε "βγάλτο στην βεράντα αυτό το πράγμα", αλλά εχθές την είδα που το πήρε μόνη της και το έβαλε πάνω απο το πλυντήριο....κάτι θα ξέρει...

Hydroneta είπε...

Καλημέρα και συγχαρητήρια για τη δουλειά που κάνετε. Θα προσπαθήσω να φτιάξω και εγώ το απορρυπαντικό αλλά θα ήθελα μία περαιτέρω βοήθεια προτού ξεκινήσω.
1. Δεν έχω ζυγαριά. Θα μπορούσα να το φτιάξω επιτυχώς δίχως αυτήν;
2. Το νερό πρέπει να είναι εμφιαλωμένο ή μπορεί και βρύσης;
3. Το δοχείο που θα το βάλω πρέπει να είναι από απιονισμένο νερό ή μπορώ σε οποιοδήποτε μεγάλο δοχείο;
4. Πως μπορώ να είμαι σίγουρη πως ο μπακάλης ή ο γεωπόνος μου έχει δώσει πράγματι πλυστική σόδα και όχι σόδα φαγητού και βόρακα αντί για βορικό οξύ; Πως τα ξεχωρίζω σε περίπτωση που δεν αναγράφεται σε ετικέτα κάτι;
Και τέλος στη πλύση που θα κάνω ενίοτε στο πλυντήριο άδειο με σόδα και ξύδι, πόση ποσότητα από τα παραπάνω πρέπει να βάλω;
Σας ευχαριστώ πολύ και πραγματικά είμαι ενθουσιασμένη που τόσος κόσμος έχει σταματήσει όλες τις επικύνδινες καραχημείες...

Βοτανόκηπος είπε...

Αγαπητή Hydroneta σε ευχαριστούμε για τα θετικά σου σχόλια. Ζυγαριά χρειάζεται και δεν στοιχίζει, αν σκεφτείς τι θα κερδίσεις με το απορρυπαντικό. Το νερό είναι της βρύσης και ας είναι και σκληρό, αφού ο βόρακας το αποσκληραίνει. Το δοχείο μπορεί να είναι οποιοδήποτε καθαρό δοχείο(αρκεί στην προηγούμενη χρήση του να μην περιείχε φυτοφάρμακα ή πετρελαιοειδή). Η σόδα πλύσεως γράφει στην ετικέτα της και δεν πουλιέται χύμα. Τον βόρακα θα τον πάρεις μόνο από γεωπονικό μαγαζί, θα ζητήσεις καθαρό χωρίς άζωτο(είναι άσπρη σκόνη. Για τον καθαρισμό του πλυντηρίου θα ρίξεις 2-3 κουταλιές της σούπας σόδα κ ένα μικρό φλυτζανάκι ελληνικού καφέ μηλόξυδο.

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα και συγχαρητήρια για το blog σας!!!
Ήθελα να κάνω δύο ερωτήσεις
α) Οι πετσέτες σκληραίνουν με το αυτό το απορρυπαντικό; Μήπως μπορούμε να βάλουμε και κάτι άλλο για να μη σκληρύνουν(εκτός από το μαλακτικό με το ξύδι;) Ή δεν έχουν ανάγκη;
β) Το χρησιμοποιείτε το συγκεκριμένο απορρυπαντικό και για μαύρα; Δεν ξεθωριάζουν με τη σόδα;
Ευχαριστώ
Μαρία

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητηρια !!!!! Μια ερωτηση ηθελα να σας κανω και γω.Θα μπορουσα να χρεισιμοποιησω σοδα μαγειρικη με διαφορετικη ισως δοσολογια!!!! Ευχαριστω !!

Βοτανόκηπος είπε...

Μαρία για να μην σκληρύνουν τα ρούχα βάζουμε μαλακτικό με μηλόξυδο ή λευκό ξύδι. Άλλο φυσικό μαλακτικό δεν έχουμε υπόψιν μας. Η σόδα μετά από πολλές πλύσεις ξεθωριάζει λιγάκι τα μαύρα ρούχα. Για αυτό βάζουμε κ μηλόξυδο στο μαλακτικό, ώστε να εξαφανιστούν πιθανά υπολείμματα σόδας. Δεν το βάζουμε στο απορρυπαντικό, αφού "κόβει" το σαπούνι.

Βοτανόκηπος είπε...

Για την ανώνυμη φίλη που ρωτάει για την μαγειρική σόδα: Η μαγειρική έχει περίπου την μισή ισχύ από την πλύσεως. Για τις αναλογίες της, δεν έχουμε δοκιμασμένη κ τεσταρισμένη πρόταση. Με μαγειρική όμως, σίγουρα δεν προκύπτει ομογενοποιημένο μίγμα. Πάντως η μαγειρική με ψήσιμο στο φούρνο (30-40 λεπτά στους 150)κρυσταλλώνεται και γίνεται πλύσεως.

vasothrilos61 είπε...

Συγχαρητηρια!!! Περιμενουμε την αναλογη συνεχεια και με το πλυντηριο πιατων. Διαβασα ολα τα σχολια και τις αποριες μας και δεν βρηκα ικανοποιητικη απαντηση. Εφτιαξα το απορρυπαντικο με δικο μου σαπουνι και μου εκοψε, δλδ επανω επιξε το μειγμα των στερεων και κατω το νερο. Καποια κυρια θα εψαχνε τις δοσολογιες. Αν καταφερε κατι, μπορει να ενημερωσει και τις υπολοιπες; Τι αλλο να κανω;

Ανώνυμος είπε...

ηθελα να ρωτησω κι εγω κατι.μπορουμε στη συνταγη αυτή το νερο που προσθετουμε στο τέλος, τα 2 λιτρα, να ειναι σταχτονερο?στην περιπτωση που γίνεται,τη σοδα τη βάζουμε ή δεν χρειαζεται? ευχαριστώ πολύ

Agkathi είπε...

Το σταχτόνερο περιέχει μικρές ποσότητες καυστικού καλίου-νατρίου που είναι βάση. Στο απορρυπαντικό μας βάζουμε σόδα πλύσεως που είναι άλας. Άρα για αυτή την συνταγή δεν κάνει! Μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί στην παρασκευή σαπουνιού.

Lydia είπε...

Τέλειες οι συμβουλές! Απλά να επιβεβαιώσω ότι η συνταγή είναι κατάλληλη για βρεφικά ρούχα;

Agkathi είπε...

Βεβαίως και είναι κατάλληλη για παιδικά ρούχα. Μην ξεχνάς όμως και το μαλακτικό με μηλόξυδο ή λευκό ξύδι, αντι για το συμβατικό(ειδικά για παιδιά)

Ανώνυμος είπε...

Εφτιαξα το απορυπαντικο αλλα εχει μια περιεργη μυρωδια χημικου, λετε να φταιει o βορακας; η ειναι φυσιολογικο; Μετα την πλυση δεν μυριζει... Ευχαριστω πολυ

Agkathi είπε...

Ο βόρακας δεν είναι άοσμος. Έχει μια μυρωδιά που φέρνει λίγο σε χημεία. Να ρωτήσεις τον προμηθευτή σου αν περιέχει και άζωτο. Τέτοιο μείγμα είναι κατάλληλο για λίπανση δέντρων και όχι για απορρυπαντικό.

Ανώνυμος είπε...

Μολις εφτιαξα το απορρυπαντικο...ολα πηγαν καλα...περιμενω να το βαλω στο πλυντηριο κ να δω τα αποτελεσματα...Ευχαριστουμε πολυ για την συνταγη..

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστούμε για τη συνταγή, έχω μια απορία όταν έριξα τη σοδα μέσα στο νερό με το βορακα που είχε ήδη διαλυθεί το υγρό που προέκυψε είχε ενα σκούρο γκρι χρωμα και στη συνέχεια δημιουργήθηκαν και μικροί σκουροι κρύσταλοι . Οταν έριξα το διαλυμένο σαπούνι μέσα και το υπόλοιπο νερό πήρε ενα γκρι ανοικτό χρωμα, ειναι φυσιολογικό αυτό? να το χρησιμοποιήσω ή έκανα κάτι λάθος?
Σε ευχαριστω και πάλι για τη βοήθεια!

Agkathi είπε...

Το διάλυμα με το βόρακα-σόδα δεν πρέπει να έχει σκούρο γκρι χρώμα. Είναι σχεδόν άχρωμο(ένα αχνό ανοιχτό γκρι) Προφανώς είχε και άλλες προσμίξεις η σόδα ή ο βόρακας(αν στο έβγαλε από την αρχή)και για αυτό προέκυψαν οι κρύσταλλοι. Δεν μπορούμε να σου πούμε αν έχει επικινδυνότητα, αφού δεν γνωρίζουμε τις πιθανές προσμίξεις. Προτείνουμε να αλλάξεις την σόδα ή και τον βόρακα σε επόμενη φάση. Το τελικό απορρυπαντικό με άσπρο σαπούνι θα πρέπει να είναι άσπρο τζελ ή ανοικτό πράσινο αν βάλεις πράσινο σαπούνι. Καλή συνέχεια!

Mary είπε...

Γεια σας κορίτσια!
Μια συνταγή που δοκίμασα για απορρυπαντικό με σαπούνι ελαιολάδου είναι αυτή: http://www.enter2life.gr/wp/17389-spitiko-aporrypantiko-kai-malaktiko-gia-to-plyntirio-kai-gia-plysimo-sto-cheri.html
Εγινε πολύ κρεμώδες απορρυπαντικο και είναι πολύ καθαριστικό! Το σημαντικό είναι ότι δεν έχει βόρακα που σύμφωνα με τα νέα δεδομένα δεν είναι καθόλου ασφαλές για τον οργανισμό μας! :(
Αναφέρω την πηγή για όποια αλλη κοπέλα θέλει να το δοκιμάσει!

Agkathi είπε...

Mary ευχαριστούμε για την πληροφόρηση
Ο βόρακας έχει πολλές χρήσεις στην βιομηχανία, την γεωργία(φυσική λίπανση), την κοσμετολογία, στα απορρυπαντικά κ.α. Επίσης ο άνθρωπος καταναλώνει καθημερινά βόρακα μέσω της διατροφής του (φρούτα, λαχανικά, όσπρια κλπ)σε μικρές ποσότητες. Σε ευαίσθητα δέρματα μπορεί να προκαλέσει αλλεργία σε μεγάλες δόσεις και μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα σε μεγάλη δόση εσωτερικής χρήσης. Η συνταγή που προτείνουμε περιέχει 3,7γρ διαλυμένου βόρακα ανά πλήση. Με το νερό που χρησιμοποιεί το πλυντήριο στην κύρια πλύση, αλλά και στο ξέβγαλμα με το μαλακτικό ξυδιού(απαραίτητο), γίνεται πολύ μεγαλύτερη αραίωση με αποτέλεσμα να υπάρχουν ελάχιστα εως μηδαμινά ίχνη στο πλυμένο ρούχο. Εξάλλου την ίδια χαμηλή τοξικότητα, σε ευαίσθητους σε αλλεργίες, προκαλεί και η μαγειρική σόδα,όπως και το αλάτι. Σε κάθε περίπτωση οι ευαίσθητοι μπορούν να το αποφεύγουν. Το πράσινο σαπούνι είναι το πιο ανώδυνο. Μερικές επιπλέον info:
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%92%CF%8C%CF%81%CE%B9%CE%BF
http://translate.google.com/translate?langpair=auto|el&u=http%3A%2F%2Fwww.chemicalland21.com%2Farokorhi%2Findustrialchem%2Finorganic%2FBORIC%20ACID.htm

Κατερίνα είπε...

Καλησπέρα!

Θα ήθελα να ρωτήσω και κάτι άλλο; Αυτό το απορρυπαντικό κάνει και για μάλλινα και ευαίσθητα υφάσματα;
Αν βάλω το φυσικό μαλακτικό που προτείνετε, τα σκούρα δεν θα ξεθωριάσουν;
Ευχαριστώ πολύ.

Agkathi είπε...

Κατερίνα η συνταγή που προτείνουμε αφορά βρώμικα ρούχα και σκληρό νερό. Αν τα ρούχα δεν είναι πολύ βρώμικα ή είναι πολύ ευαίσθητα μπορείς να ελαττώσεις την σόδα και το βόρακα(σε περίπτωση που το νερό δεν είναι πολύ σκληρό. Αποδίδει ικανοποιητικά και με 100γρ σόδα. Η σόδα μακροπρόθεσμα(μετά από πολλά πλυσίματα) ξεθωριάζει ελαφρώς τα ευαίσθητα ρούχα. Το μαλακτικό με ξύδι ζωντανεύει τα χρώματα και απομακρύνει πιθανά υπολείμματα σόδας και για αυτό είναι απαραίτητο. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις και σκέτο άσπρο σαπούνι με τα γνωστά όμως προβλήματα στο πλυντήριο(γλίτσα, άλατα κλπ) και τα 'σημάδια' στα ρούχα.

Agkathi είπε...

Κατερίνα η συνταγή που προτείνουμε αφορά βρώμικα ρούχα και σκληρό νερό. Αν τα ρούχα δεν είναι πολύ βρώμικα ή είναι πολύ ευαίσθητα μπορείς να ελαττώσεις την σόδα και το βόρακα(σε περίπτωση που το νερό δεν είναι πολύ σκληρό. Αποδίδει ικανοποιητικά και με 100γρ σόδα. Η σόδα μακροπρόθεσμα(μετά από πολλά πλυσίματα) ξεθωριάζει ελαφρώς τα ευαίσθητα ρούχα. Το μαλακτικό με ξύδι ζωντανεύει τα χρώματα και απομακρύνει πιθανά υπολείμματα σόδας και για αυτό είναι απαραίτητο. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις και σκέτο άσπρο σαπούνι με τα γνωστά όμως προβλήματα στο πλυντήριο(γλίτσα, άλατα κλπ) και τα 'σημάδια' στα ρούχα.

Ανώνυμος είπε...

Μια ερώτηση γιατί έχω μπερδευτεί λίγο με το συστατικό του βόρακα. Πήγα στο φαρμακείο και μου έδωσαν βορικό οξύ, είναι το ίδιο; επίσης μου είπαν ότι τον βόρακα τον βρίσκω σε μαγαζιά με χημικά και είναι εξειδικευμένο συστατικό. σας ευχαριστώ πολύ. Αναστασία

Ανώνυμος είπε...

διάβασα τα σχόλια σας παραπάνω και καλύφθηκε η απορία μου. σας ευχαριστώ πολύ. Αναστασία

Angela είπε...

Καλησπέρα σας . Συγχαρητήρια για τις υπέροχες συμβουλές σας . Παρακαλώ πολύ, θα ήθελα την βοήθειά σας . Τέσσερεις φορές έχω φτιάξει το συγκεκριμένο απορρυπαντικό ακολουθώντας κατά γράμμα τις οδηγίες καθώς και τα υλικά . Δεν μου βγαίνει με τίποτα το υπέροχο παχύρευστο υγρό που βλέπω στη φωτογραφία σας . Δεν πήζει με τίποτα και χωρίζεται σε δύο μέρη , νερό και αφρό. Τι μπορεί να κάνω λάθος; Τα υλικά είναι ζυγισμένα σε ηλεκτρονική ζυγαριά .
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

anastazz είπε...

Ευχαριστώ πολύ για την υπέροχη συνταγή! το έφτιαξα στην ενισχυμένη του δοσολογία και έγινε πολύ καλό και συμπαγές αρκετά ώστε να το αραιώσω λίγο με ζεστό νερό. Αρκετά αποτελεσματικό στα λευκά! Έχω ενθουσιαστεί! Το μηλόξυδο στο μαλακτικό αφήνει χρώμα στα λευκά; Έχω φτιάξει μαλακτικό με λευκό ξίδι για τα λευκά και για τα υπόλοιπα με μηλόξυδο. Μήπως είναι υπερβολικό; Επίσης παρατήρησα ότι όταν χρησιμοποιώ το μαλακτικό με απορρυπαντικό του εμπορίου τα ρούχα δεν μυρίζουν έντονα όπως πριν γεγονός που σημαίνει ότι το ξύδι κάνει δουλειά. Πολύ βασικό για τα βρεφικά ρουχάκια!

Agkathi είπε...

Αναστασία μηλόξυδο ή λευκό, κάνουν την ίδια δουλειά και δεν ξεβάφουν, ούτε αφήνουν χρώμα. Το αντίθετο, ζωντανεύουν τα χρώματα στα ρούχα.

Iraklis Proko είπε...

Εφτιαξα το απορρυπαντικό ακολουθώντας τις οδηγίες και το χρησιμοποιώ εδώ και 9 μήνες.
Μου πέτυχε με τη μία μάλλον επειδή τήρησα κατά γράμμα τις οδηγίες.

Είναι πολύ καλό γιά ρούχα με «κανονική» βρωμιά. Μόλις τελειώσει θα φτιάξω την ενισχυμένη εκδοχή του.

Προσοχή: αν μετά το τέλος της πλύσης αφήσετε τα ρούχα μέσα στο πλυντήριο πάνω από 2 ώρες, θα μυρίσουν πολύ άσχημα και θα πρέπει να τα ξαναπλύνετε.
Στα απορρυπαντικά του εμπορίου αυτός ο χρόνος είναι κατά πολύ μεγαλύτερος (αυτό όμως δεν είναι ελάττωμα αλλά προειδοποίηση)τρ

Ανώνυμος είπε...

Ηθελα να ρωτήσω σε ποιο καταστημα πουλάνε τη σόδα πλυσίματος;

Βοτανόκηπος είπε...

Σόδα πλυσίματος θα βρείτε στα σουπερ μαρκετ ή στα μπακάλικα της γειτονιάς

Ανώνυμος είπε...

Μπραβο που μας "ξυπνατε" ωστε να σκεφτομαστε οικολογικα και οικονομικα.
Εχω λιγες μερες που παρασκευασα την πρωτη μου παρτιδα σκληρο σαπουνι απο ελαιολαδο και βρισκεται τωρα σε φαση ωριμανσης.
Θα δοκιμασω να εκτελεσω τη συνταγη σας για απορρυπαντικο πλυντηριου, αμεσως μολις ωριμασει το δικο μου σαπουνι.
Θελω να μου πειτε αν ξερετε :
Μπορω να φτιαξω υγρο σαπουνι με ελαιολαδο και με αυτο στη συνεχεια να φτιαξω απορρυπαντικο πλυντηριου;;
Ισως οι αναλογιες να ειναι διαφορετικες.
Ζητώ την εμπειρια σας και τις γνωσεις σας.
Ευχαριστώ.
Πετρος απο Κορινθο.

Βοτανόκηπος είπε...

Πέτρο μπορείς να φτιάξεις με δικό σου σαπούνι απορρυπαντικό και αυτή είναι η απόλυτη οικονομική και οικολογική στάση. Όμως η συνταγή μας είναι για συγκεκριμένα σαπούνια εμπορίου και για το δικό σου θα πρέπει να πειραματιστείς, αφού κάθε σαπούνι έχει το δικό του ποσοστό σαπωνοποιημένων ελαίων. Η διαδικασία είναι ακριβώς η ίδια, θα πρέπει να αλλάξεις μάλλον την δοσολογία σαπουνιού σόδας. Επιπλέον αν το νερό της περιοχής σου δεν είναι πολύ σκληρό , μπορείς να ελαττώσεις τον βόρακα.

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστω πολυ !!
Θα κανω τα πειραματα μου, θα δωσω για δοκιμες τα δειγματα μου στους "χρηστες" (γυναικα, αδελφη, γειτονισα κλπ) και ακολουθως θα μεταφερω τις εντυπωσεις στο φορουμ.
Καλη Ανασταση !

Πετρος

Unknown είπε...

Όλοι σε ευχαριστούν για τις συμβουλές. Γιατί? Αφού αποτυχαίνουν! Φυσικά μιας και η συνταγή είναι λάθος. Όμως παρόλα αυτά συνεχίζεις. Καιρός να παραδεχτείς ότι είναι λάθος η συνταγή και να την βγάλεις από εκεί. Ξοδεύουν οι άνθρωποι τα χρήματα τους άδικα. Δεν το καταλαβαίνεις?

Βοτανόκηπος είπε...

Κανονικά θα έπρεπε να σβήσουμε το σχόλιο σου χωρίς να σου απαντήσουμε γιατί είσαι εμφανώς κακοπροαίρετος και το ύφος σου είναι προσβλητικό. Θα το αφήσουμε όμως γιατί εκθέτεις μόνο τον (ανώνυμο) εαυτό σου. Αν πρόσεξες καλά (ξαναδιάβασε), μερικά από τα προηγούμενα 76 σχόλια ζητούν διευκρινήσεις επί της συνταγής και την προμήθεια των πρώτων υλών. Αυτό δεν σημαίνει ότι αποτυγχάνουν. Όπως εμείς γνωρίζουμε από τα εκατοντάδες τηλεφωνήματα και τις προσωπικές μας επαφές, πολλοί άνθρωποι έχουν φτιάξει το απορρυπαντικό πειραματιζόμενοι με αυτά τα υλικά και τις αναλογίες και σχεδόν όλοι είχαν επιτυχία. Επιπλέον σε πολλές διεθνείς ιστοσελίδες υπάρχουν παρόμοιες συνταγές με ανάλογη επιτυχία. Όλοι όσοι χρησιμοποιούν αυτές τις συνταγές το κάνουν γιατί έχουν πολλαπλά οφέλη: φτηνό, οικολογικό κ αποτελεσματικό πλύσιμο. Όσο για το κόστος των υλικών που απαιτούνται είναι μηδαμινό συγκριτικά με τα απορρυπαντικά του εμπορίου(ξαναδιάβασε την ανάρτηση).
Φυσικά κανείς δεν υποχρεώνει κανέναν να εφαρμόσει τη δική μας συνταγή. Θα αποσύρουμε τη συγκεκριμένη συνταγή μόλις βρούμε κάποια καλύτερη, που θα τη μοιραστούμε αμέσως με τους φίλους μας και τους αναγνώστες μας. Προφανώς αν διαθέτεις κάποια καλύτερη συνταγή είσαι ευπρόσδεκτος να την καταθέσεις.

Ζωή Κ είπε...

θέλοντας να βοηθήσω αυτούς που δεν τους πέτυχε η ομογενοποίηση του μείγματος θα σας πω την δική μου γνώμη. Τελικά μήπως αυτό πού φταίει ειναι το νερό? Εγώ πιστεύω πως χρειάζεται απιονισμένο (αυτό για τα σίδερα)σε μένα αυτό δούλεψε τέλεια και πέτυχα αυτό το ομορφο τζέλ που κρατάει την υφή του καιρό τώρα.
Ευχαριστώ και καλή επιτυχία σε οτι κάνετε.

Ανώνυμος είπε...

Σε παλαιότερη ανάρτηση υπήρξε προβληματισμός περι ετοιματζίδικου σαπουνιού και σαπουνιού σπιτικού, σαν βάση στην παρασκευή απορρυπαντικου. Το θέμα έκλεισε με την διευκρίνηση οτι επειδη το σπιτικοό φιτάχνεται και περιέχει γλυκερίνη, δεν κάνει... κλπ.
Υπάρχει ακόμα ενα βήμα, μετα τη σαπονωπόίηση, που αν το κάνετε, παίρνεται μια λευκή μάζα, σχεδ΄πον καθόλου λιπαρή, που αν στεγνώσει τρίβεται σαν κιμωλία, και ειναι σαπούνι, οταν "πλυθεί". Μετά την σαπονοποίηση αναλύουμε τα σπαούνι με θερμότητα και νερο, και μπόλικο!!!! αλάτι. Αυτό σε λίγο θα διαχωρήσει το σαπούνι στην επιφάνεια, σαν curd και το αλατόνερο θα εγκλωβίσειγλυκερίνες και ολα τα άλλα...
Συλλέγουμε με μια κεψε την κορυφή, και αυτό το αποξηρένουμε, και έτσι έχουμε οσο πιο καθαρή μάζα γίνεται σαπουνιού, αυτό ΕΙΝΑΙ και η αρχή του απορρυπαντικού μας... Υπάρχουν σχετικά σε μπλογκς εξωτερικου, πλύσιμο σαπουνιου κλπ... αυτή τη μέθοδο την χρησιμοποιούσαν παλαιότερα, οταν για σαπούνι χρησιμοποιούσον οτι ηταν λιπαρο, απο σφάγεια και καμένα λάδια μέχρι...οτι φανταστεις... καλή συνέχεια! Βαγγέλης Ε

argyro είπε...

Καλήμερα και από μένα. χίλια μπράβο και ευχαριστώ μαζί για τις πολύτιμες πληροφορίες. Η ερώτηση μου ειναι η εξής: υπάρχει στην Ελλάδα κάποια επιχείρηση που μπορεί κάποιος να αγοράσει υλικά σαπουνοποιίας καπως εξειδικευμένα; Εχω βρει κανα δυο επιχειρήσεις αλλά τα πουλούν πιο ακριβά και από την λιανική .Ευχαριστω θερμά εκ των προτέρων.

Βοτανόκηπος είπε...

Ευχαριστούμε τον Βαγγέλη για τις πληροφορίες που κατέθεσε για τον διαχωρισμό σαπουνιού-γλυκερίνης. Αργυρώ δεν προτείνουμε δημόσια μαγαζιά που πουλάνε για ευνόητους λόγους. Εξάλλου με αναζήτηση στο ιντερνετ θα βρεις αρκετά από αυτά που σε ενδιαφέρουν στην Αθήνα, αλλά και στην Θεσσαλονίκη.

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα,

Προετοιμάζομαι για την συνταγή σας και ήθελα να ρωτήσω αν η σόδα πλυσίματος είναι το ίδιο με την καυστική σόδα ( Υδροξείδιο του Νατρίου ΝaOH))? θα χρησιμοποιήσω σαπούνι μασσαλίας αλλάζει κάτι στην βασική δοσολογία? Διάβασα στα σχόλια οτι χρησιμοποίησε κάποιος σαπούνι ΚΑΡΑΒΑΚΙ, θα πάρω και αυτό αφού είναι δοκιμασμένο και θα περιμένω απάντηση σας. Αν το μασσαλίας δεν δουλέυει θα χρησιμοποιήσω το καραβακι.

Επίσης θα πάρω απιονισμένο νερό για να χρησιμοποιήσω το δοχείο του, μπορώ να χρησιμοποιήσω το απιονισμένο νερό για την συνταγή ή θέλει αποκλειστικά νερό βρύσης?

Χριστίνα

Βοτανόκηπος είπε...

Αγαπητή Χριστίνα η καυστική σόδα είναι ισχυρή βάση και πολύ επικίνδυνη. Για το απορρυπαντικό χρησιμοποιούμε την σόδα πλύσεως(όχι μαγειρική)που είναι άλας κ θα την βρεις σε μαρκετ ή μικρά μπακάλικα. Η συνταγή μας δουλεύει για συγκεκριμένα σαπούνια, όχι για όλα(αφού δεν είναι ολα ίδια). Το μασσαλίας που ρωτάς δεν μπορούμε να σου πούμε αφού δεν ξέρουμε το ακριβές ποσοστό σαπωνοποιημένων ελαίων που περιέχει. Πρακτικά το δοκιμάζεις και βλέπεις. Αν αποτύχει, δοκίμασε με περισσότερη ή λιγότερη δόση σαπουνιού. Αν βαριέσαι τα πειράματα δοκίμασε ένα απλό παραδοσιακό άσπρο σαπούνι ελιάς μικρού σαπωνοπειίου. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις το απιονισμένο νερό, κανένα πρόβλημα-είναι καλύτερο!

Marousa είπε...

θα ήθελα να ρωτήσω που μπορώ να βρω λευκό ξύδι σε μεγαλύτερη ποσότητα από τα μπουκαλάκια του super market.
Ευχαριστώ πολύ.

Agkathi είπε...

Υπάρχουν μεμονωμένοι παραγωγοί λευκού ξυδιού, αλλά δεν γνωρίζουμε κάποιον στην περιοχή μας για να σου συστήσουμε. Αν πληροφορηθούμε θα το μεταφέρουμε εδώ

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητηρια για το σιτε σας
Μια ερωτηση , ειπατε οτι δεν χρησιμοποιουμε σπιτικα σαπουνια γιατι εχουν γλυκερινη και θα πρεπει να αλλαξουμε την δοσολογια της σοδας και του βορακα. Προς που την αλαζουμε? προς το περισσοτερο η προς το λιγοτερο?

Agkathi είπε...

Όσο αφορά την σόδα, Θεωρητικά προς το λιγότερο. Θα πρέπει να πειραματιστείς με τα σαπούνια σου και να βρεις ακριβώς την δοσολογία. Δεν μπορούμε να σου προτείνουμε ακριβώς, αφού είναι απίθανο να είναι ίδια με τα δικά μας. όσο αφορά τον βόρακα η αλλαγή στην δοσολογία του δεν επηρεάζει την τελική υφή του απορρυπαντικού(Μπορείς να μην βάλεις και καθόλου) Η συγκεκριμμένη δοσολογία όμως καθαρίζει, απολυμαίνει καλύτερα.

Ανώνυμος είπε...

Η σόδα στην οποία αναφέρεστε είναι το διττανθρακικό νάτριο ή το 'πως-το-λενε' κάλιο; Στην περιοχή μου δεν υπάρχουν μπακάλικα και φαρμακεία που να έχουν ακούσει ξανά αυτή την ορολογία, σόδα πλυντηρίου, και μου δίνουν κάποια σκευάσματα σόδας-ποτάσα.

Agkathi είπε...

Η διατανθρακική σόδα είναι η σόδα φαγητού (ακίνδυνη) και δεν κάνει για αυτές τις αναλογίες που δίνουμε. Η καυστική σόδα ή η ποτάσα είναι πολύ επικίνδυνες και καυστικές και πρέπει οπωσδήποτε να τις αποφεύγετε. Μιλάμε για σόδα πλύσεως που είναι συνήθως κρυσταλλική, αλλά κυκλοφορεί και σε σκόνη. Αν δεν βρίσκεται μπορείτε να ψήσετε την μαγειρική σόδα στο φούρνο για 30-40 λεπτά στους 130 βαθμούς και θα γίνει πλύσεως.

Ανώνυμος είπε...

παραπάνω σε κάποιο σχόλιό σας γράφετε για τον βόρακα, να μην είναι αυτός που περιέχει άζωτο. Η επίσημη λατινική ονομασία του βόρακα που συστήνετε είναι sodium borate? Έχω μια σχετική ασχετοσυνη με τη χημεία, όμως παρατηρώ ότι και κάποιοι επαγγελματίες που δε θα έπρεπε είναι το ίδιο μ εμένα.

Agkathi είπε...

Στα γεωπονικά καταστήματα κυκλοφορεί ένα λίπασμα με βόρακα άζωτο κλπ. Αυτό δεν κάνει. Έχουν όμως και μόνο με βόρακα. Αυτή η μορφή βόρακα είναι συνήθως κάποιο άλας του βορίου(με νάτριο) σε διάφορους τύπους(με λιγότερα ή περισσότερα άτομα νερού στο μόριό του π.χ. Na2B4O7.5H2O). Είναι άσπρη σκόνη και αυτή χρησιμοποιούμε για το απορρυπαντικό. Καθαρός βόρακας δεν κυκλοφορεί στα γεωπονικά και έχει άλλες εφαρμογές. Υπάρχει και το βορικό οξύ που θα βρείτε στα φαρμακεία, πιο ισχυρό κ πιο ακριβό. Ο Βόρακας ενισχύει την καθαριστική -απολυμαντική ικανότητα του απορρυπαντικού, αλλά μπορείτε να μην χρησιμοποιήσετε και καθόλου ή λιγότερη ποσότητα.

Ανώνυμος είπε...

συγχαρητήρια για τη τόσο αξιόλογη προσπάθεια που κάνετε να μας βοηθάτε. θέλω να σας ρωτήσω, έφτιαξα αυτό το απορρυπαντικό πλυντηρίου και επιμένω να αρνούμαι παντελώς να επιστρέψω σ΄αυτά του εμπορίου.όμως αντιμετωπίζω πρόβλημα στη χαμηλή καθαριστική του δύναμη. και δεν μιλάμε για πολύ λερωμένα ρούχα. είμαι λίγο απογοητευμένη. υπάρχει κάτι να το ενισχύσουμε??

Ανώνυμος είπε...

Γεια σας,ακολουθησα τις οδηγιες και το σαπουνι δεν εγινε ζελε,ειναι υδαρες,τι εκανα λαθος?

Βοτανόκηπος είπε...

Αγαπητή pralina
Μπορεί να φταίει το σαπούνι, αφού όλα τα σαπούνια δεν είναι ίδια. Μια δοκιμή με άλλη μάρκα (κατά προτίμηση μικρού σαπωνοποιείου) πιθανόν να λύσει το πρόβλημα. Η σόδα πρέπει να είναι πλύσεως κρυσταλλική. Αυτή είναι μία και αν έβαλες αυτήν δεν δημιουργήθηκε από την σόδα το πρόβλημα. Πιθανόν και ο βόρακας να μην ήταν ο κατάλληλος, οπότε μια δοκιμή από άλλον προμηθευτή μπορεί να είχε επιτυχία στην ομογενοποίηση. Ο βόρακας δεν είναι και απαραίτητος, απλά δίνει καλύτερα αποτελέσματα στην πλύση.

Ανώνυμος είπε...

καλημερα..ενδιαφερον αρθρο και πολλα μπραβο.δουλευω σε εταιρεια με χημικα με εδρα στον πειραια επι της γουναρη.για να ξερετε τη να ζητατε διτανθρακικη σοδα ειναι η σοδα φαγητου και ανθρακικη η σοδα πλυσεως ζητηστε ανθρακικη ετσι την γνωριζουν οι υπαλληλοι ευχαριστω

Ανώνυμος είπε...

Γεια σας. Εχω αγορασει βορακα απο γεωπονικα αλλα δεν ειναι σκονη. Ειναι σαν ψιλο χαλικακι. Η γεωπονος μου ειπε οτι δεν εχει διαφορα με την σκονη απλα ειναι πιο χοντροκομενος ο βορακας αυτος. Αν περιεχει αζωτο δεν μπορω να το χρξσιμοποιησω;

Ανώνυμος είπε...

sto Lidl exei aspro xidi se mpoukali tou 1litrou

Ανώνυμος είπε...

Ακολούθησα τη συμβουλή σας και τελικά έχω βγάλει μια άκρη.για αρχή έφτιαξα το υγρό σαπούνι με Αρκάδι που έτυχε να έχω παρατημένο σε ένα καλάθι. Μου διαχωρίζεται μια δυο μέρες στην αρχή μετά από ανακάτεμα έστρωσε. Έβαλα και αιθέρια έλαια λεμονανθου και μαλακτικο από ξύδι λευκό( από γαλαξία τα δύο λίτρα ενάμιση ευρώ).επειδή με ζορισε λίγο το κούνημα είπα να δοκιμάσω να το κάνω σκόνη μόνο και....στην αρχή έβαλα 250 Αρκάδι λευκό 250 βόρακα 250 σόδα πλύσης (διττανθρακικη) παρατήρησα πως ξέβαψε λίγο τα σκούρα και χρωματιστά και ο βορακας μυριζε οπότε το άλλαξα στην εξής αναλογία 250 Αρκάδι 165 σόδα και 165 βορακα και έγινε καταπληκτικό και το μαλακτικο 500 ml λευκό ξύδι σε ένα λίτρο νερό βρύσης και 40 σταγόνες λεμονανθου. Καταπληκτικά και τα δύο σε σκούρα και χρωματιστά. Τώρα θα πειραματιστώ στα λευκά να φτιάξω λευκαντικό με ξινό, στη θήκη του λευκαντικου φυσικά, για τις σάλτσες στα μωρουδιακα και ίσως να βρω και κάποιο άλλο σαπούνι.

Ανώνυμος είπε...

εμενα κανεις δεν μου ειπε οτι ο βορακας και το βορικο οξυ ειναι διαφορετικα! και απορουσα γιατι το αγοραζω τοσο ακριβα το ΒΟΡΙΚΟ ΟΞΥ!οπως καταλαβατε φτιαχνω τη συνταγη του απορρυπαντικου με βορικο και οχι με βορακα και ελπιζω να μην εχω κανει ζημια στην οικογενεια η στο πλυντηριο! ειναι απαγορευτικη η χρηση του βορικου; γιατι εχω αποθεμα και ειναι ακριβο το ατιμο για να το πεταξω! τι αλλο μπορω να το κανω; ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ -ΔΗΜΗΤΡΑ-

Agkathi είπε...

Γεια σου Δήμητρα
Ο βόρακας είναι άλας του βορίου. Το βορικό οξύ προφανώς είναι οξύ και είναι και αυτό σε σκόνη. Με το βορικό οξύ δεν πρόκειται να πάθεις κάτι, ούτε εσείς ούτε το πλυντήριο, μπορείς να το χρησιμοποιήσεις και να μην το πετάξεις. Λογικά (χωρίς να το χω μετρήσει) θα φτιάχνεις απορρυπαντικό φιλικότερο προς το σώμα, με λιγότερο ph. Πάντως μπορείς να φτιάξεις απορρυπαντικό και χωρίς βόρακα(μόνο με σόδα και σαπούνι)

Ανώνυμος είπε...

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ για την αμεση απαντηση!!!! ΔΗΜΗΤΡΑ

Unknown είπε...

Ευχαριστούμε πολύ για τον βοτακόπηπό σας. Είναι πολύ ωραίος. Με την συνταγή για το πλυντήριο πιάτων θα κάνετε μήπως κάποια ανάρτηση? Γιατί έχω δοκιμάσει διάφορα αλλά χωρίς καλό αποτέλεσμα. ΣΑς ευχαριστώ πολύ για τις πολύτιμες συμβουλές σας. Ορέστης

Ανώνυμος είπε...

Μετά από αποτυχημένες παρασκευές, σήμερα κατάφερα και ετοίμασα το υγρό απορρυπαντικό και έχει γίνει πολύ ωραίο! Χρησιμοποιούσα σαπούνια που φτιάχνει ο πατέρας μου, με υπερλίπανση περίπου 5% και συνέβαινε αυτό που έχουν περιγράψει πολλοί παραπάνω, το μίγμα μου διαχωριζόταν σε υγρό κάτω κάτω και πολύ πηχτό (έως σκληρό) πάνω πάνω. Σήμερα δοκίμασα τη συνταγή με σαπουνάκι Μασσαλίας, όχι κάποιο ιδιαίτερο, ένα απλό που βρήκα στο σούπερ μάρκετ. Έχει γίνει αρκετά πηχτό, ομοιογενές ζελέ, λογικά λόγω της χαμηλής πλέον θερμοκρασίας. Ίσως χρειαστεί να το αραιώσω λίγο ακόμη με νεράκι για να είναι πιο ρευστό, αλλά θα πλύνω πρώτα για να το δω και στην πράξη. Ευχαριστούμε για τη συνταγή!

Ανώνυμος είπε...

γεια σας και απο μένα.
Προσπαθησα να φτιάξω και γω το απορυπαντικό γιατι έω τις εξης απορίες. ακολούθησα κατα γράμμα τους κανόνες . στο τέλος της συνταγης λέει να προσθέσω 1 λίτρο νερό. Το οποίο δε διευκρινηζετε αν είναι ζεστο ή κρύο. Εγω το έβαλα ζεστό. το μείγμα όμως μου βγήκε πολύ αραιό. το έχω απο χτες το βράδυ και είναι ακόμη αραιο. δεν πήζει.

Agkathi είπε...

Δεν έχει σημασία αν είναι ζεστό ή κρύο το νερό στο τελικό προϊόν. Απλά αν είναι κρύο θα κρυώσει πιο γρήγορα. Αν δεν πήζει φταίει μάλλον το σαπούνι, αφού δεν είναι όλα τα σαπούνια ίδια(διαφορά στο πεχά, στο ποσοστό σαπωνοποίησης ελαίων κλπ.)Δες και τις προηγουμενες απαντήσεις μας στα σχόλια περί σόδας κ βόρακα (μπορείς κ να μην τον χρησιμοποιήσεις)

Ανώνυμος είπε...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΑΠΟΥΝΙΩΝ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΚΑΙ ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΟΤΙ ΧΙΛΙΕΣ ΦΟΡΕΣ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΑ ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΑ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ.
ΕΓΩ ΑΠΕΛΠΙΣΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΣΑ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ΣΑΠΟΥΝΙΑ.
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΑΨΟΓΑ ΚΑΙ ΑΣ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΤΖΕΛ ΔΟΚΙΜΑΣΜΕΝΗ ΑΠΟ ΕΜΕΝΑ ΜΕ ΔΙΚΑ ΜΟΥ ΣΑΠΟΥΝΙΑ.
ΚΑΝΕΤΕ ΚΑΛΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΕΤΣΙ ΝΑ ΒΟΗΘΑΤΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Tania είπε...

Μετα απο 1 αποτυχημενη προσπαθεια τελικα μου πετυχε το απορυπαντικο οσον αφορα την εμφανιση..απλα εγινε πολυ πηχτο.. το εβαλα στη θηκη πλυντηριου για να κανει πληση κι εμεινε στη θηκη..εκανα κατι λαθος?επισης να ρωτησω το απορυπαντικο κανει σαπουναδα?

Ανώνυμος είπε...

Γεια σας και συγχαρητηρια για τις πληροφοριες σας.Εφτιαξα εχθες το απορρυπαντικο δεν βρηκα σοδα πλυσεως και ετσι πηρα την σοδα κ την εβαλα στο φουρνο 40 κεπτα συμφωνα με τις οδηγιες σας.Εγινε τελειο και σαν παχυρευστο τζελ.Ευχαριστουμε πολυ

Unknown είπε...

Αν θέλουμε να βάλουμε μαλακτικό με ξύδι, υπάρχει περίπτωση να αντιδράσει με τη σόδα και να αφρίσει;

Agkathi είπε...

Το μαλακτικό ενεργεί μετα την πλύση, οπότε δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα αν έχει ξύδι. Είναι καλύτερα να έχει μηλόξυδο (και όχι ξύδι). Επιπλέον ένα τέτοιο μαλακτικό "απομακρύνει" και πιθανά υπολείματα σόδας που έχουν απομείνει στα ρούχα από την κύρια πλύση.

Unknown είπε...

Εγώ επιχείρησα πολλές φορές να φτιάξω το απορρυπαντικό, χρησιμοποιώντας είτε το δικό μου χειροποίητο σαπούνι που φτιάχνω, με ελαιόλαδο και έλαιο καρύδας. Δεν μου έπηξε, ούτε κι όταν αγόρασα από διάφορες εταιρείες έτοιμο σαπούνι.
Αυτό που βρήκα θαυματουργό ως προς την πυκνότητα, ήταν ένα σαπούνι Μασσαλίας που αγόρασα σε πλάκα 200γρ με 1,84€ και μου έδωσε άριστη πυκνότητα και μάλιστα γεμίζοντας ένα κουβά 6 κιλών συνολικά απορρυπαντικού.
Το έβαλα ολόκληρο, κάνοντάς το τρίμμα πρώτα, και τη σόδα πλύσης και το βόρακα στην αναλογία των 170 γρ. το καθένα.
Δοκιμάστε το, είναι εξασφαλισμένη η επιτυχία του.

Ανώνυμος είπε...

έβαλα σόδα φαγητού ..... διαχωρίστηκε.Σκληρό πάνω και νερό κάτω. Τα δύο τελευταία λίτρα νερού δεν τα πρόσθεσα γιατί το έβλεπα από χθές ότι κάτι δεν πήγαινε καλά και γινόταν πολύ αραιό. Άλλες φορές που το έφτιαξα όπως λέτε με σόδα πλύσεως όλα οκ. Ε είπα να πειραματιστώ γιατί δεν είχα σόδα πλύσεως. Τι να κάνω για να μην το πετάξω ;;; ευχαριστώ

Agkathi είπε...

Η σόδα φαγητού δεν κάνει. Μπορούσες να την ψήσεις στον φούρνο για ένα μισάωρο περίπου και θα γινόταν πλύσεως. Αν το ανακατέψεις και δεν διαχωρίζεται αμέσως, μπορείς να το χρησιμοποιήσεις με διπλή δόση. Αν όμως παραμένει όπως λες μάλλον πάει για καθάρισμα της τουαλέτας(μαζί με λίγο ξύδι).

Ανώνυμος είπε...

ευχαριστώ για την απάντηση. Τι εννοείς να το χρησιμοποιήσω με διπλή δόση ; Επίσης έχει κόψει σαν το αυγό . Το έβαλα στο μιξερ και ομογενοποιήθηκε και πλέον έχει καλή υφή ούτε διαχωρίζεται

Agkathi είπε...

Οπότε αφού ομογενοποιήθηκε, βάζεις στο πλυντήριο το διπλάσιο από ότι έβαζες. Η σόδα πλύσεως έχει πεχα γύρω στο 11 και περίπου διπλάσια καθαραστική ισχύ από την σοδα φαγητού (πεχα 8+)

Ανώνυμος είπε...

Agkathi πριν λίγο πήγα φαρμακείο και ζήτησα σόδα πλύσεως ή πλυντηρίου και μου δώσανε καυστική ποτάσα αναγράφει πάνω υδροξείδιο του καλίου potassium Hydroxide Flakes. Αυτό είναι ή όχι ; Και άν όχι την πάω πίσω ή την χρησιμοποιώ κάπως αλλιώς ; Σε ευχαριστώ και πάλι

Agkathi είπε...

Η καυστική ποτάσα είναι άλλη βάση και δεν προσφέρει ομογενοποίηση στο απορρυπαντικό. Ψάχνεις για καυστική σόδα (σόδα πλύσεως). Θα βρεις στα σουπερ μάρκετ ή στο μπακάλικο της γειτονιάς σου. Έχει 1-1,5 ευρώ το σακουλάκι

chris είπε...

καλησπέρα σας ! Όποιος γνωρίζει και μπορεί ας μου απαντήσει παρακαλώ. Το πράσινο σαπούνι τύπου αρκάδι και παπουτσάνη τα λιώνω σε νερό όλο το βράδυ και μετά έχω ένα υγρό σαπούνι και μέχρι εκεί. Βρήκα άκρη - σπιτικά σαπούνια ελαιολάδου - όχι τηγανόλαδα ή από φαγητού που μένουν- από αχρησιμοποίητο που το λιώνω με νερό όλο το βράδυ φτάνοντας σε μια επιθυμητή υφή μετά από ώρες ,...όμως... , όσο περνάνε οι μέρες πήζει όλο και πιο πολύ - σαν να ρουφάει το νερό - και γίνεται μια πηχτή πολύ πηχτή μάζα. Γιατί αυτό ; Και τι πρέπει να κάνω; Αυτό επίσης το είχα παρατηρήσει να συμβαίνει με το άσπρο σαπούνι από φοινικόλαδο το οποίο έχω σταματήσει να παίρνω για ευνόητους λόγους. Ευχαριστώ

Ανώνυμος είπε...

Εφτιαξα και εγω το σαπούνι αρχικα με σαπουνι Μασσαλίας μετα μια μερα το υγρο διαχωτιστηκε πανω πηχτο κατω νερουλο το ξανα ελιωσα στην κατσαρολα αλλα μετα απο μια μερα τα ιδια και δημιουργηθηκε και αλας στο πατο του δοχειου τι ειναι λαθος;Ευχαριστω εκ των προτέρων...

Agkathi είπε...

Αγαπητέ ανώνυμε
αν χρησιμοποίησες σόδα πλύσεως (και όχι φαγητού)και έκανες την διαδικασία σωστά τότε φταίει το σαπούνιπου χρησιμοποίησες. Κάθε σαπούνι έχει διαφορετικο ποσοστό σαπωνοποιημένων ελαίων και δεν ΄κανουν όλα για αυτή την συνταγή. Δεν είναι όλα τα σαπούνια ίδια. Προφανώς το σαπούνι σου κάνει απορρυπαντικό αλλά με άλλη συνταγή που δεν μπορώ να σου υποδείξω αφου δεν ξέρω τι σαπούνι έχεις. Δοκίμασε με άλλες αναλογίες!

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΔΕΔΟΓΛΟΥ είπε...

Καλημέρα είπατε ότι το προμηθεύετε και εσείς γιατί λόγο έλλειψης χρόνου είναι δύσκολο να το κάνω μόνη μου πώς γίνεται να το παραγγείλω και με τί κόστος ;;;

Agkathi είπε...

Αγαπητή Ευαγγελία. Οικολογικά απορρυπαντικά κ καθαριστικά θα βρείτε στο συνεταιρισμό Κουκούλι, όπου και ο Βοτανόκηπος είναι μέλος. Εμείς δεν τα παραγουμε πρως πώληση, αλλά στο κουκούλι θα βρείτε και το ίδιο που βλέπετε σε αυτή την συνταγή (από την Βιομε) αλλά και άλλα, από την Auro και την Βιομε επίσης. Δείτε εδώ κ επικοινωνήστε στο 2310311047, γίνονται αποστολές σε όλη την Ελλάδα: http://tokoukouli.gr/?q=collection/88&search_api_views_fulltext=

Unknown είπε...

Προσπαθώ εδώ και δύο χρόνια με διάφορες παραλλαγές να καταφέρω το τζελ, αλλά τελικά και με δικό μου σααπουνι δεν ομογενοποιείται.
Εφτιαξα σαπουνι με πυρυνέλαιο ακατέργαστο, με μούργα κ.λ.π.
Εφτιαξα με υπερίπανση και χωρίς υπερλίπανση.
Τελικά για ποιο ειδοσ χειροποιητου σαπουνιού ειναι η συνταγη που δεν ισχυει για τα δικά μας χειροποιητα;;;
Και το σπουδαιότερο, τα ρούχα μου οταν κλειστούν στο συρτάρι η περισσότερο χρονο στις ντουλάπες χωρις αερα ΜΥΡΙΖΟΥΝ ΤΑΓΓΙΣΜΕΝΟ ΛΑΔΙ.
Αλλαξα τα ειδη του λαδιού, ακομη και μουργα, πυρηνελαιο απο εμποριο ολα μυριζουν τα ρουχα οταν αποθηκευτουν.
Μονο σε μενα συμβαίνει;;

THELASTPASSENGER είπε...

Ακολουθησα την διαδικασια 3 φορες ,οπως ακριβως την περιγραφετε με μετρημενα τα υλικα στην κυριολεξια στο γραμμαριο στην update εκδοση τιμες. Την πρωτη φορα με σαπουνι ασπρο Αρκαδι , την δευτερη με σαπουνι πρασινο Αρκαδι , την τριτη με σαπουνι Μασσαλιας. Και τις τρεις φορες το μειγμα σε 3 ωρες γινοταν αρευστο πηχτο ζελε! Προσθεσα 2 λιτρα καυτο νερο για να πετυχω την ροη , μετα απο δυο μερες ειχε πηξει και παλι παρα πολυ! Τα υπολοιπα υλικα βορακας και σοδα πλυσεως χωρις καμια αλλαγη στην μαρκα και ποιοτητα! Τι ακριβως φταιει και πηζει συνεχως; please help :) ευχαριστω

vasothrilos61 είπε...

κ.Τριαντου έχω κι εγώ το ίδιο πρόβλημα. Μόλις φυλάξω τα ρούχα στα συρτάρια, την επόμενη σαιζόν μυρίζουν άσχημα και θέλουν φρεσκαρισμα. Κάποια απάντηση γιατί γίνεται αυτό; Αφού δεν πιάνει μύκητες, γιατί μυρίζουν; Μήπως με το απορρυπαντικό σε σκόνη δεν συμβαίνει αυτό; Κάποια βοήθεια, κάποια απάντηση από κάποιον; Ευχαριστώ.

Agkathi είπε...

Είναι πολύ λογικό να μυρίζουν (υγρασία), αφού το απορυπαντικό δεν έχει αιθέριο έλαιο ή άρωμα. Βάλτε μαλακτικό με ξύδι και αιθέριο έλαιο λεβάντας ή δεντρολίβανου ή άλλου

Ανώνυμος είπε...

Σε μια τυπική πλύση, εκτός απο απορρυπαντικό και μαλακτικό, χρησιμοποιώ μια κουταλιά της σούπας σοδα πλυντηρίου ως αποσκληρηντικό νερού. Να συνεχίσω να την προσθέτω σε συνδυασμό με τα χειροποίητα απορρυπαντικά και μαλακτικά ή είναι πλεονασμός;

Γιώργος

Ανώνυμος είπε...

Γεια σας. Σας ευχαριστούμε για τις υπέροχες πληροφορίες. Έφτιαξα το απορρυπαντικό και θεωρώ ότι πέτυχε. Έχω μια ανησυχία για το κατά πόσο απολυμαινει τα ρούχα από τα βακτήρια (πλένω πάντα στους 60 τα λευκά και στους 40 τα υπόλοιπα). Επίσης, έχω διαβάσει διαφορά σχετικά με το ότι τα σπιτικά απορρυπαντικά λόγω του ότι περιέχουν σαπούνι συσσωρεύουν το σαπούνι και την βρομιά στις ίνες.. Θα εκτιμούσα τη άποψη σας επί του θέματος

Agkathi είπε...

Απολύμανση κάνει κυρίως ο βόρακας, αλλά και η σόδα πλύσεως. Αυτό που θα πρέπει να κάνεις είναι να καθαρίζεις το πλυντήριο κάθε 2-3 μήνες με ξύδι (άδειο χωρίς ρούχα)

Demmy είπε...

Καλησπέρα!
Ευχαριστώ πολυ για τις πολυτιμες συμβουλες οχι μόνο για τη συνταγή αυτή καθ' αυτη αλλα και όλες τις υπόλοιπες πληροφορίες γύρω απο αυτό.
Ήθελα να πω απλα ενα μεγάλο μπραβο που από το 2012 που ξεκινησε αυτη η ανάρτηση εσείς εξακολουθείτε να είστε εκεί για οποια απορία προκυψει.
Να είστε παντα καλά.

Δεσποινα είπε...

Καλημέρα, θέλω να ρωτήσω αυτή η συνταγή απορρυπαντικου κάνει για βρεφακι;;
Να πλένω δηλαδή κ τα ρουχακια του νεογέννητου μωρού μου με αυτό;

Ανώνυμος είπε...

Μπορεί να ευθύνεται σε ένα μεγάλο βαθμό η υγρασία.... Πίστεψε με είναι πρόβλημα στις ντουλάπες πολλές φορές ... Το απορρυπαντικο σε σκόνη δεν ευθύνεται σίγουρα πάντως, εγώ βάζω ariel σκονη και δεν έχω ποτέ τέτοια προβλήματα, με το υγρό απορρυπαντικο σε οποιαδήποτε μάρκα πάλι δεν έμεινα καθόλου ευχαριστημένη. Κάτι τελευταίο, αν υπάρχει πρόβλημα υγρασίας γενικά στο χώρο καλό θα ήταν να χρησιμοποιήσεις έναν αφυγραντήρα.

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ απόλυτα σε όσα είπατε για την υγρασία.Και πραγματικά ο αφυγραντήρας μέσα σε ένα σπίτι είναι μια πολύ καλή λύση προσωπικά έχω σωθεί,είδα μεγάλη διαφορά εδώ και χρόνια που τον χρησιμοποιούμε.Τωρα για τα απορρυπαντικά και εγώ Ariel σκόνη χρησιμοποιώ μόνο, είναι το καλύτερο με αποτελέσματα με την πρώτη, τα υγρά απορρυπαντικά δημιουργούν γλίτσα με τον καιρό και δεν είναι αποτελεσματικά παντού.