Αγνά Βότανα-Νοστιμόλαδα-Βοτανόλαδα-Θεραπευτικά Έλαια-Βάμματα-Καλλυντικές Κρέμες-Κηραλοιφές-Ανθόνερα-Σαμπουάν-Σαπούνια-Φυσικά Καθαριστικά-Αιθέρια Έλαια

Στον κήπο του χωριού μας και σε δύο μικρά χωραφάκια, καλλιεργούμε εντελώς φυσικά μερικά βότανα. Κάποια άλλα, που δεν καλλιεργούνται, τα συλλέγουμε από επιλεγμένες περιοχές μηδενικής ρύπανσης, με μεγάλη προσοχή ώστε να διασφαλιστεί η αναπαραγωγή τους. Ο κόσμος των βοτάνων είναι απέραντος και ανεξερεύνητος σε μεγάλο βαθμό και προσπαθούμε να τον προσεγγίσουμε με όσο το δυνατόν περισσότερα εφόδια. Πειραματιζόμαστε, ερευνούμε, μελετάμε και συλλέγουμε πληροφορίες από το διαδίκτυο, από τις επαφές μας με εξειδικευμένους γεωπόνους και έμπειρους καλλιεργητές, από επιστημονικές μελέτες και από παραδοσιακές συνταγές. Με τα βότανα μας και το βιολογικό extra παρθένο ελαιόλαδο παραγωγής μας (http://elaioladokritiko.blogspot.com), φτιάχνουμε με φυσικό και χειροποίητο τρόπο τα προϊόντα μας. Μοιραζόμαστε τις εμπειρίες μας και τις γνώσεις μας με όλους, ώστε ο καθένας και η καθεμιά να μπορέσουν να γνωρίσουν τον θαυμαστό κόσμο των βοτάνων.

Πληροφορίες: infobotanokipos+gmail.com, όπου +, @

Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2012

Καθαριστικό Γενικής Χρήσης

Ξεχάστε τα Azax και όλα τα σχετικά καθαριστικά σφουγγαρίσματος που είναι υπεύθυνα για πολλές αλλεργίες, ερεθισμούς και δεν βιοδιασπώνται εύκολα. Φτιάξτε γρήγορα, εύκολα και οικονομικά το δικό σας καθαριστικό για πατώματα, μπαλκόνια, σκάλες κλπ. Θα χρειαστείτε μαγειρική σόδα, αιθέρια έλαια και λευκό ξύδι ή μηλόξυδο. Η συνταγή μας:
·      Μισή κούπα λευκό ξύδι (120-150ml)
·      4 κουταλιές σούπας μαγειρική σόδα
·      Μερικές σταγόνες αιθέρια έλαια
Αρχικά ρίχνετε την μαγειρική σόδα σε 4 λίτρα νερό και ανακατεύετε καλά για να διαλυθεί. Στη συνέχεια ρίχνετε το ξύδι(ή μηλόξυδο) και μερικές σταγόνες(περίπου 20) από τα παρακάτω αιθέρια έλαια: Λεμόνι, Λεβάντα, Πορτοκάλι, Θυμάρι, Γκρέϊπφρουτ, Μέντα, Γιασεμί, Τεϊόδεντρο, Λουΐζα. Ανακατεύετε καλά και αρχίζετε το σφουγγάρισμα. Εναλλακτικά θα μπορούσατε να βάλετε 100ml φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού, αντί για ξύδι. Αν θέλετε περισσότερο απολύμανση θα ρίξετε επιπλέον 1 με 2 κουταλιές βόρακα. Ο βόρακας όμως διαλύεται καλύτερα σε ζεστό νερό και άρα πρέπει να προηγηθεί η διάλυσή του σε λίγο ζεστό νερό. Το καθαριστικό αυτό καθαρίζει μια χαρά, δεν χρειάζεται ξέβγαλμα, αλλά έχει  και κάποιους περιορισμούς. Συγκεκριμένα: Δεν κάνει για μάρμαρα(λόγω του ξυδιού) και για κερωμένα πατώματα, αλουμίνια(λόγω της σόδας). Για όποια άλλη βρώμικη επιφάνεια χρησιμοποιήστε το άφοβα. Για άλατα, δύσκολες βρωμιές, ισχυρή απολύμανση θα επανέλθω με άλλο ποστ. Μπορείτε να αυξομειώστε λιγάκι την δοσολογία ανάλογα με την χρήση που θέλετε. Επίσης μπορείτε να ρίξετε και άλλα αιθέρια, πέρα από αυτά που σας προτείνουμε, ή και συνδυασμούς τους. 
Καλό Φυσικό κ Υγιεινό Καθάρισμα!

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το ξύδι με τη σόδα δεν αλληλοεξουδετερώνονται?(οξύ-βάση)

Agkathi είπε...

Αγαπητέ Ανώνυμε
Η χημική αντίδραση που γίνεται όταν ρίχνω ξύδι στην μαγειρική σόδα είναι: CH3COOH + NaHCO3 --> CH3COONa + CO2 + H2O.
Παράγεται δηλαδή και CO2, για αυτό και οι φυσαλίδες. Η μαγειρική σόδα δεν είναι βάση, είναι ανθρακικό άλας!