Αγνά Βότανα-Νοστιμόλαδα-Βοτανόλαδα-Θεραπευτικά Έλαια-Βάμματα-Καλλυντικές Κρέμες-Κηραλοιφές-Ανθόνερα-Σαμπουάν-Σαπούνια-Φυσικά Καθαριστικά-Αιθέρια Έλαια

Βρισκόμαστε στο χωριό Μεσιά του Ν. Κιλκίς, ανάμεσα στους πρόποδες του όρους Πάϊκου και της κοιλάδας του ποταμού Αξιού, 15χλ ΒΑ της Πέλλας και 55χλ Βόρεια της Θεσσαλονίκης. Καλλιεργούμε με φυσικό τρόπο, χωρίς φυτοφάρμακα και λιπάσματα, περίπου 30 βότανα από το 2009. Συλλέγουμε 40 άλλα που βρίσκονται ως αυτοφυή αγριόχορτα στα χωράφια μας. Από το βουνό Πάϊκο και άλλες επιλεγμένες περιοχές μηδενικής ρύπανσης μαζεύουμε αειφορικά άλλα περίπου 20 φαρμακευτικά φυτά. Βασισμένοι στην καλλιεργητική μας παράδοση 2 γενεών, ερευνούμε και μελετάμε συνεχώς, συλλέγουμε πληροφορίες από το διαδίκτυο, από τις επαφές μας με εξειδικευμένους γεωπόνους και έμπειρους καλλιεργητές, από επιστημονικές μελέτες και από παραδοσιακές συνταγές. Από τα βότανά μας παράγουμε εξαιρετικής ποιότητας αιθέρια έλαια και ανθόνερα. Επιπλέον, χρησιμοποιώντας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ψυχρής σύνθλιψης και φυσικής καλλιέργειας, καθώς και άλλα πιστοποιημένα καλλυντικά έλαια non GMO, φτιάχνουμε σε βιολογικά πιστοποιημένο εργαστήριο υψηλής ποιότητας βοτανόλαδα - θεραπευτικά έλαια. Συνεργαζόμαστε επίσης με πιστοποιημένο εργαστήριο για την παρασκευή φυσικών καλλυντικών, προϊόντων περιποίησης και κηραλοιφών. Συμμετέχουμε στο δίκτυο των Οικογιορτών από το 2011, της Κοινωνικά υποστηριζόμενης γεωργίας, των Περιαστικών Καλλιεργειών καθώς και στο αγροδιατροφικό κίνημα της καθαρής τροφής, της συμμετοχικής πιστοποίησης και της Οικολογικής καλλιέργειας. Μοιραζόμαστε τις εμπειρίες μας και τις γνώσεις μας με όλους, ώστε ο καθένας και η καθεμιά να μπορέσουν να γνωρίσουν τον θαυμαστό κόσμο των βοτάνων και των προϊόντων τους.

Από αρχές Απριλίου του 2019, τα προϊόντα μας διατίθενται και ηλεκτρονικά. Επικοινωνήστε μαζί μας στο μέιλ: infobotanokipos+gmail.com, όπου +, @ και στα τηλ.: 6977281060, 6974286503 καθημερινά, μετά το μεσημέρι (από 13:00 ως 22:00). Μετά από συνεννόηση μπορείτε να μας επισκεφτείτε στο χωριό μας. Για επίσκεψη στο Facebook, η σελίδα μας: https://www.facebook.com/botanokiposBio/

Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

Καθαριστικό - Απολυμαντικό Μπάνιου, Κουζίνας




Υπάρχουν αρκετοί εύκολοι, ακίνδυνοι και φυσικοί τρόποι για να καθαρίσουμε τις επιφάνειες του μπάνιου κ της κουζίνας. Ο πιο απλός είναι να τρίψετε με ένα σφουγγάρι βουτηγμένο σε άσπρο ξύδι τις επιφάνειες με πλακάκια που θέλετε(όχι μάρμαρα). Ο δεύτερος τρόπος είναι να  βάλετε λίγη μαγειρική σόδα σε βρεγμένο σφουγγάρι και να τρίψετε τις προς καθαρισμό επιφάνειες. Η μαγειρική σόδα καθαρίζει, απολυμαίνει, διαλύει τα λίπη, καθαρίζει τους όξινους λεκέδες και διώχνει όλες τις μυρωδιές(φοράτε προληπτικά γάντια). Μπορείτε επίσης(3ος τρόπος) να διαλύσετε 2 κουταλιές του γλυκού μαγειρική σόδα κ μισό φλιτζάνι ξύδι σε 1 λίτρο νερό και να καθαρίσετε τα πάντα. Εδώ μπορείτε να προσθέσετε και έγχυμα ή αιθέρια έλαια από βότανα(λεβάντα, λεμόνι, τσαγιόδεντρο κλπ). Αν θέλετε να το κάνετε πιο ισχυρό ρίχνετε αντί για μαγειρική, σόδα πλύσεως(οπωσδήποτε γάντια). Η σόδα πλύσεως είναι περίπου διπλάσια σε ισχύ. Ο 4ος  τρόπος: Ανακατέψτε ξίδι και αλάτι σε ένα φλιτζάνι, βουτάτε  σφουγγάρι στο μείγμα και καθαρίστε τον πάγκο της κουζίνας, το νεροχύτη, την μπανιέρα, το νιπτήρα κλπ. Πέμπτος τρόπος για δύσκολες βρωμιές: Βουτήξτε μισό κομμένο λεμόνι σε βόρακα και φτιάξτε έτσι μια βούρτσα για δύσκολες βρωμιές. Τρίψτε και μετά ξέπλυμα. Ο βόρακας απολυμαίνει, καθαρίζει, λευκαίνει και αρωματίζει (αποσμεί). Είναι εντομοκτόνο, αντιμυκητιακό και χρησιμοποιείται κατά της μούχλας. Μπορεί να ερεθίσει το ευαίσθητο δέρμα και για αυτό φοράτε αδιάβροχα γάντια. Έχει πολύ χαμηλό επίπεδο τοξικότητας. Γενικά ο βόρακας και η σόδα έχουν ένα μικρό βαθμό ερεθιστικότητας σε ευαίσθητες επιδερμίδες(κ αναπνευστικό),είναι όμως πολύ πιο ήπια για μας κ το περιβάλλον και αντικαθιστούν επάξια την χλωρίνη κ άλλα ισχυρά καθαριστικά(που καταστρέφουν το περιβάλλον και εμάς μακροπρόθεσμα).
Για την λεκάνη τουαλέτας: Σε ένα σκεύος ρίξτε 1 φλιτζανάκι του καφέ βόρακα(ή σόδα πλύσεως ή 2πλασια ποσότητα μαγειρικής) και μισό φλιτζανάκι του καφέ άσπρο ξύδι. Ανακατέψτε και ρίξτε το στη λεκάνη, όπου το αφήνετε όλο το βράδυ. Τρίψτε με την βούρτσα και έχετε μια καθαρή κ απολυμασμένη τουαλέτα. Για τις βρύσες του μπάνιου που έχουν άλατα τις σφουγγαρίζετε με πανί βουτηγμένο σε άσπρο ξύδι. Αν δεν φύγουν, αφήστε το πανί «δεμένο» για μερικές ώρες πάνω στη βρύση(ή εναλλακτικά ποτισμένο με ξύδι χαρτί κουζίνας)  και θα εξαφανιστούν οπωσδήποτε.
Μην κάνετε χρήση των συνταγών που προτείνουμε αν δεν είστε ενήλικες. Αποθηκεύετε όλα τα υλικά σε χώρους που  δεν έχουν πρόσβαση παιδιά κ μην αλλάζετε τις προτεινόμενες δοσολογίες. Τηρείστε με ευλάβεια όλα τα μέτρα ασφαλείας κατά την παρασκευή και την αποθήκευση των καθαριστικών. Η χρήση αυτών των προϊόντων είναι αποκλειστική ευθύνη του καθενός και της καθεμιάς, αφού ο κάθε οργανισμός είναι μοναδικός με τις δικές του ισορροπίες και ιδιαιτερότητες. Οι παραπάνω λύσεις είναι δοκιμασμένες από μας και θα μας ενδιέφεραν οι γνώμες σας εφόσον τις δοκιμάσετε. Επισκεφτείτε και μερικές σχετικές πηγές πληροφόρησης που παραθέτουμε, για πληρέστερη ενημέρωση.

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Για την αλισίβα τι γνώμη έχετε?

Βοτανόκηπος είπε...

Στο κοντινό παρελθόν πολλοί ήταν αυτοί, ειδικά στα χωριά, που καθάριζαν με στάχτη και σόδα πλυσίματος. Η στάχτη περιέχει κυρίως υδροξείδιο του καλίου(βάση) και την χρησιμοποιούσαν επίσης και για να φτιάχνουν σαπούνι

Hydroneta είπε...

Καλημέρα σας.
Διέλυσα 4 κουταλιές σόδα σε 1 φλυτζάνι λευκό ξύδι, πρόσθεσα 4 λτ. νερό και αιθέριο έλαιο και με το παραπάνω καθαριστικό σφουγγάρισα. Μόνο που θάμπωσαν τα πλακάκια και θα ήθελα να μάθω τι μπορεί να έφταιξε, αφού διστάζω να το ξαναφτιάξω και να καθαρίσω. Αν σας περνάει κάτι από το νου, θα το εκτιμούσα να μου το μεταφέρατε.
Σας ευχαριστώ πολύ και επίσης ευχαριστώ για την απάντηση σας στο μήνυμα μου σχετικά με το απορρυπαντικό πλυντηρίου.

Βοτανόκηπος είπε...

Η σωστή διαδικασία είναι να διαλύεις πρώτα την σόδα σε νερό κ μετά να ρίξεις το ξύδι. Αν θάμπωσαν είχαν μάλλον αρκετά άλατα. Μπορείς να το ξαναπεράσεις με διάλυμα(ή και σκέτο) μηλόξυδου ή λευκού ξυδιού, χωρίς σόδα. Να σαι καλά!

Ανώνυμος είπε...

καλησπέρα, που θα βρω σόδα πλύσης? Ευχαριστώ,Έλενα.

Agkathi είπε...

Έλενα σόδα πλύσεως έχουν τα περισσότερα σουπερμαρκετ και μπακάλικα, εδω πάνω στα βόρεια. Είναι κρυσταλλική.