Αγνά Βότανα-Νοστιμόλαδα-Βοτανόλαδα-Θεραπευτικά Έλαια-Βάμματα-Καλλυντικές Κρέμες-Κηραλοιφές-Ανθόνερα-Σαμπουάν-Σαπούνια-Φυσικά Καθαριστικά-Αιθέρια Έλαια

Στον κήπο του χωριού μας και σε δύο μικρά χωραφάκια, καλλιεργούμε εντελώς φυσικά μερικά βότανα. Κάποια άλλα, που δεν καλλιεργούνται, τα συλλέγουμε από επιλεγμένες περιοχές μηδενικής ρύπανσης, με μεγάλη προσοχή ώστε να διασφαλιστεί η αναπαραγωγή τους. Ο κόσμος των βοτάνων είναι απέραντος και ανεξερεύνητος σε μεγάλο βαθμό και προσπαθούμε να τον προσεγγίσουμε με όσο το δυνατόν περισσότερα εφόδια. Πειραματιζόμαστε, ερευνούμε, μελετάμε και συλλέγουμε πληροφορίες από το διαδίκτυο, από τις επαφές μας με εξειδικευμένους γεωπόνους και έμπειρους καλλιεργητές, από επιστημονικές μελέτες και από παραδοσιακές συνταγές. Με τα βότανα μας και το βιολογικό extra παρθένο ελαιόλαδο παραγωγής μας (http://elaioladokritiko.blogspot.com), φτιάχνουμε με φυσικό και χειροποίητο τρόπο τα προϊόντα μας. Μοιραζόμαστε τις εμπειρίες μας και τις γνώσεις μας με όλους, ώστε ο καθένας και η καθεμιά να μπορέσουν να γνωρίσουν τον θαυμαστό κόσμο των βοτάνων.

Πληροφορίες: infobotanokipos+gmail.com, όπου +, @

Δευτέρα, 23 Ιουλίου 2012

Περί Ανθόνερου


Εδώ και αρκετό καιρό παράγουμε Ανθόνερα από τα αγνά μας βότανα, που τα αποστάζουμε με μεγάλη ευλάβεια και προσοχή. Η απόσταξη που κάνουμε είναι κυρίως υδρο-ατμοαπόσταξη και το βότανο δεν ακουμπάει στο νερό. Τα συστατικά του φυτού (αιθέρια έλαια) παρασύρονται με τον ατμό από την εξάτμιση του νερού. Το μίγμα ατμών και αιθέριων ελαίων μετά από μια διαδρομή ψύχεται και υγροποιείται στην έξοδο. Το τελικό προϊόν περιέχει τα αιθέρια έλαια του βοτάνου αναμειγμένα στο νερό και είναι το πραγματικό Ανθόνερο. Στα ανθόνερα που παράγουμε δεν συλλέγουμε το αιθέριο έλαιο, το οποίο και παραμένει μέσα στο τελικό μίγμα. Η απόσταξη που κάνουμε διαρκεί περίπου 3 ώρες, έτσι ώστε να παίρνουμε όλες τις ουσίες του βοτάνου, αφού κάποιες αποστάζονται στην αρχή της διαδικασίας και οι πιο «βαριές» στο τέλος. Έτσι τα Ανθόνερά μας περιέχουν όλες τις πολύτιμες και θεραπευτικές ουσίες του βοτάνου. Τα Ανθόνερα που παράγουμε είναι κύριο προϊόν απόσταξης, δεν περιέχει άλλους διαλύτες, οινόπνευμα ή συντηρητικά, μοσχοβολάνε και είναι 100% φυσικά και βιολογικά.
Στα περισσότερα ανθόνερα που κυκλοφορούν, αφαιρείται το αιθέριο έλαιο(που έχει μεγαλύτερη αξία) και ότι μένει βαπτίζεται ανθόνερο. Αυτό όμως είναι ένα υποπροϊόν της απόσταξης και κανονικά θα έπρεπε να λέγεται απόνερο. Υπάρχουν και άλλα προϊόντα που βαπτίζονται Ανθόνερα, ενώ είναι ή απόνερα ή επικίνδυνα  διαλύματα . π.χ. Μερικές φορές αναμειγνύεται  νερό της βρύσης με αιθέρια έλαια. Στην χειρότερη έκδοση αυτής της περίπτωσης, αντί για φυσικά αιθέρια έλαια αναμειγνύονται αρωματικές χημικές ουσίες που μυρίζουν πολύ ευχάριστα, αλλά δεν έχουν καμία θεραπευτική ιδιότητα(αντίθετα είναι επικίνδυνες). Σε άλλες περιπτώσεις χρησιμοποιούνται και διαφορετικοί διαλύτες(όπως οινόπνευμα) με αποτέλεσμα να προκαλούν ερεθισμούς, αλλεργίες, πονοκεφάλους κλπ. Είναι σημαντικό επομένως να γνωρίζετε τον τρόπο παρασκευής του Ανθόνερου που χρησιμοποιείτε, ώστε να παίρνετε όλες τις θεραπευτικές ιδιότητες του βοτάνου και επιπλέον να μην  εκτίθεστε σε κίνδυνο.
Ιδιότητες-Χρήσεις:
Καθαρισμός επιδερμίδας, λοσιόν, περιποίηση προσώπου, περιποίηση δέρματος, αφυδατωμένες επιδερμίδες, ερεθισμοί μωρών,  αρωματικό χώρου, για μηκυτιάσεις, αντισηπτικά, ακμή, δερματικούς ερεθισμούς, μαγειρική, ροφήματα κλπ. Οι παραπάνω είναι γενικές ιδιότητες που έχουν σχεδόν όλα τα ανθόνερα. Το κάθε βότανο όμως έχει επιπλέον χρήσεις και ιδιότητες. Για πονοκεφάλους χρησιμοποιήστε ανθόνερου μελισσόχορτου, για τσιμπήματα εντόμων λεβάντας, για δυναμωτικό μαλλιών δεντρολίβανου ή φασκόμηλου, για τις ρυτίδες ροδόνερο ή τήλιου, για τους μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια ανθόνερο χαμομηλιού ή τήλιου κλπ κλπ. Μερικά χρησιμοποιούνται και για εσωτερική χρήση σε συνδυασμό με ροφήματα ή αυτόνομα, όπως φασκόμηλου για φαρυγγίτιδα, ρίγανης για βρογχικά, τήλιο-μελισσόχορτο για αϋπνίες, μαντζουράνας για στομάχι κλπ. Σε επόμενες αναρτήσεις θα αναφερθούμε αναλυτικά στις ιδιότητες και χρήσεις του κάθε ανθόνερου ξεχωριστά. Τα ανθόνερα, αν συντηρηθούν σωστά(σκιερό και δροσερό μέρος), δεν χαλάνε και διαρκούν πάνω από 2 χρόνια. 

Τετάρτη, 18 Ιουλίου 2012

Αντηλιακή κρέμα προσώπου με ελάχιστο δείκτη SPF 12


Ο δείκτης αντηλιακής προστασίας  SPF (Sun Protection Factor) είναι μια μονάδα μέτρησης που μας πληροφορεί για την αποτελεσματικότητα του αντηλιακού. Όσο πιο ψηλός είναι ο δείκτης τόσο μεγαλύτερη προστασία προσφέρει το αντηλιακό στις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου(UVB κυρίως). Για να γίνει περισσότερο κατανοητή η κλίμακα αυτού του δείκτη θα δώσω ένα παράδειγμα: Αν κοκκινίζετε μετά από 10 λεπτά έκθεσης στον ήλιο χωρίς την χρήση αντηλιακού, χρησιμοποιώντας ένα αντηλιακό με δείκτη προστασίας 20 μπορείτε να παραμείνετε στον ήλιο 20 φορές περισσότερο χρόνο, δηλαδή 200 λεπτά. Όμως ο δείκτης SPF υπολογίζεται σε συνθήκες εργαστηρίου, είναι τελείως θεωρητικός και πρακτικά δεν υπάρχει αντηλιακό με δείκτη πάνω από 20. Για το προηγούμενο παράδειγμα, χρήση αντηλιακού με δείκτη 50, θα σήμαινε ασφαλής έκθεση στον ήλιο για 500 λεπτά(δηλαδή πάνω από 8 ώρες). Από την εμπειρία μας όλοι ξέρουμε ότι για 8 ώρες θα θέλαμε μισό μπουκάλι αντηλιακού και άρα είναι ένας άκρως θεωρητικός και μαρκετίστικος δείκτης. Μια άλλη σημαντική παράμετρος, που ενισχύει την παραπάνω διαπίστωση, είναι ότι κάθε τύπος δέρματος έχει διαφορετική αντοχή στον ήλιο. Δεν έχουμε όλοι δηλαδή τον ίδιο φωτότυπο και είναι διαφορετική η προστασία του ίδιου αντηλιακού σε διαφορετικό τύπο δέρματος.
Στη συνέχεια θα δούμε την επικινδυνότητα της υπεριώδους ακτινοβολίας του ήλιου. Οι υπεριώδεις (UV) ακτίνες αντιστοιχούν μόλις στο 5% των ηλιακών ακτίνων που φτάνουν στη γη και είναι πολύ ισχυρές. Υπάρχουν τρία είδη:  UVA, UVB και  UVC( που δεν φτάνουν στη γη, γιατί εμποδίζονται από τη στιβάδα του όζοντος, για όσο θα υπάρχει).
Οι ακτίνες  UVA  αντιστοιχούν στο 95% της υπεριώδους ακτινοβολίας και διαπερνούν τα σύννεφα, το γυαλί και την επιδερμίδα. Δεν προκαλούν πόνο, δεν προκαλούν κοκκίνισμα ή έγκαυμα και μπορούν να εισχωρήσουν πολύ βαθιά και κάτω από τις επιφανειακές στοιβάδες του δέρματος. Μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές και ανεπανόρθωτες βλάβες, όπως καρκίνο του δέρματος, ηλιακή αλλεργία, μελαχρωματικές διαταραχές, φωτογήρανση, πρόωρες ρυτίδες. Είναι βλαβερές ανεξάρτητα από την εποχή του χρόνου, την ώρα της ημέρας, τη θερμοκρασία ή και το υψόμετρο. Οι ακτίνες UVB είναι αυτές που ευθύνονται κυρίως για το κοκκίνισμα, το μαύρισμα και το έγκαυμα. Αποτελούν το 5% της υπεριώδους ακτινοβολίας που φτάνει στη γη και εμποδίζονται από τα σύννεφα και το γυαλί. Αν δεν προστατευθούμε μπορούν να εισχωρήσουν στην επιδερμίδα. Επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι τα σοβαρά  ηλιακά εγκαύματα μπορεί να προκαλέσουν  αλλοιώσεις των κυττάρων η και καρκίνο του δέρματος μακροπρόθεσμα. Άρα είναι σημαντική η προστασία της επιδερμίδας τόσο από τις ακτίνες UVA όσο και από τις UVB(όπου κυρίως αναφέρεται ο δείκτης SPF) και θα πρέπει να προσέχετε ώστε τα αντηλιακά που χρησιμοποιείτε να έχουν ευρεία κάλυψη και να αναφέρονται και στις UVA.
Πάμε τώρα να δούμε τι περιέχουν τα αντηλιακά που κυκλοφορούν στην αγορά. Θα διέκρινα 2 γενικές κατηγορίες: Αυτά που περιέχουν φυσικές ουσίες και φίλτρα που κυρίως απορροφούν τις υπεριώδεις ακτινοβολίες. Τέτοιες ουσίες είναι το διοξείδιο του Τιτανίου (TITANIUM DIOXIDE) και το οξείδιο του ψευδαργύρου(ZINC OXIDE). Το πρώτο είναι εντελώς ακίνδυνο φυσικό προϊόν(έχει κατηγορηθεί μόνο στην έκδοση με μικρά νανοσωματίδια). Το δεύτερο δεν είναι εντελώς αθώο, αφού ελέγχεται για αλλεργίες. Για την επικινδυνότητα των ουσιών μπορείτε να συμβουλεύεστε ένα αξιόπιστο διαδικτυακό ιταλικό λεξικό, που αναφέρεται σχεδόν σε όλες τις ουσίες που χρησιμοποιούνται στα καλλυντικά. Δείτε εδώ: http://www.biodizionario.it/. Επίσης υπάρχουν και φυσικά έλαια με αντηλιακή προστασία και περιέχονται σε αυτή την κατηγορία, όπως το σησαμέλαιο, καροτέλαιο, ηλιέλαιο, λάδι καρύδας, αβοκάντο κλπ. Στην δεύτερη κατηγορία αντηλιακών βρίσκουμε οργανικές χημικές ουσίες που αντανακλούν, διασκορπίζουν και απορροφούν τις υπεριώδεις ακτινοβολίες. Τέτοιες είναι: αβοβενζόλη (avobezone), οξυβενζόνη (oxybenzone), Benzophenone, Benzyl Alcohol, βενζοφαινόνη-3, το ανθρανιλικό μενθύλιο,  homosalate, OMC, αλψομεξορίλ, τρικλοζάνη, DMDM hydantoin(ως συντηρητικό), Τριαιθανολαμίνη(για pH), σαλυκιλικά κλπ, κλπ. Οι περισσότερες από αυτές είναι βλαπτικές και επικίνδυνες για τον άνθρωπο. Διαβάστε τις ουσίες που περιέχει το αντηλιακό σας και ψάξτε στο παραπάνω λεξικό για την τοξικότητά τους. Υπάρχουν όμως και ενδιάμεσα αντηλιακά, που χρησιμοποιούν ουσίες και των 2 κατηγοριών, σαφώς φιλικότερα στον άνθρωπο.
Εμείς, είχαμε φτιάξει κρέμα προσώπου με αντηλιακά φίλτρα(κατάλληλα καλλυντικά έλαια) και χαμηλή προστασία.  Αφού ψάξαμε διεξοδικά το διοξείδιο του τιτανίου και το οξείδιο του ψευδαργύρου δημιουργήσαμε μια αντηλιακή κρέμα προσώπου με την ίδια συνταγή προσθέτοντας μόνο διοξείδιο τιτανίου. Απορρίψαμε το οξείδιο του ψευδαργύρου, αφού όπως προανέφερα ελέγχεται για δερματικές αλλεργίες. Η προστασίας της είναι μεσαίου επιπέδου και με δείκτη περίπου 10 με 12 (ανάλογα και με τον φωτότυπο του καθενός).

Τετάρτη, 11 Ιουλίου 2012

Ο Βοτανόκηπος στις Γιορτές Γης της Βλάστης

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, οι Γιορτές της Γης μας περιμένουν στο γραφικό χωριό και τις όμορφες βουνοπλαγιές της Βλάστης με την οργανωτική ευθύνη πλέον της Πολιτιστικής Εταιρείας Βλάστης (μιας νέας μη κερδοκοπικής εταιρείας που δημιουργήθηκε από τους ανθρώπους της Βλάστης) και την συνδιοργάνωση της Εταιρείας Περιβαλλοντικής Έρευνας και Ενημέρωσης ΟΙΚΟΤΟΠΙΑ. Από την Πέμπτη 12/7 μέχρι και την Κυριακή 15/7 θα ζήσουμε και πάλι μαζί ένα διαφορετικό τετραήμερο στη φύση και το γραφικό χωριό της Βλάστης. Περισσότερα για τις γιορτές της γης εδώ: http://oikotopia.gr 


Ο Βοτανόκηπος θα είναι φέτος ανάμεσα στους παραγωγούς που πλαισιώνουν τις Γιορτές της Γης. Σας περιμένουμε!