Αγνά Βότανα-Νοστιμόλαδα-Βοτανόλαδα-Θεραπευτικά Έλαια-Βάμματα-Καλλυντικές Κρέμες-Κηραλοιφές-Ανθόνερα-Σαμπουάν-Σαπούνια-Φυσικά Καθαριστικά-Αιθέρια Έλαια

Στον κήπο του χωριού μας και σε δύο χωραφάκια, καλλιεργούμε εντελώς φυσικά μερικά βότανα. Κάποια άλλα, που δεν καλλιεργούνται, τα συλλέγουμε από επιλεγμένες περιοχές μηδενικής ρύπανσης, με μεγάλη προσοχή ώστε να διασφαλιστεί η αναπαραγωγή τους. Ο κόσμος των βοτάνων είναι απέραντος και ανεξερεύνητος σε μεγάλο βαθμό και προσπαθούμε να τον προσεγγίσουμε με όσο το δυνατόν περισσότερα εφόδια. Πειραματιζόμαστε, ερευνούμε, μελετάμε και συλλέγουμε πληροφορίες από το διαδίκτυο, από τις επαφές μας με εξειδικευμένους γεωπόνους και έμπειρους καλλιεργητές, από επιστημονικές μελέτες και από παραδοσιακές συνταγές. Με τα βότανα μας και το βιολογικό extra παρθένο ελαιόλαδο παραγωγής μας (http://elaioladokritiko.blogspot.com), φτιάχνουμε με φυσικό και χειροποίητο τρόπο τα προϊόντα μας. Μοιραζόμαστε τις εμπειρίες μας και τις γνώσεις μας με όλους, ώστε ο καθένας και η καθεμιά να μπορέσουν να γνωρίσουν τον θαυμαστό κόσμο των βοτάνων.

Από τον Οκτώβριο του 2016 καλλιεργούμε νόμιμα, με την μέθοδο της φυσικής καλλιέργειας, περισσότερα από 30 βότανα και αποστάζουμε μερικά από αυτά παίρνοντας εξαιρετικής ποιότητας αιθέρια έλαια και ανθόνερα. Από τα χωράφια μας συλλέγουμε άλλα 40 περίπου αυτοφυή αγριόχορτα που έχουν θεραπευτική χρήση, ενώ από το γειτονικό μας βουνό Πάϊκο μαζεύουμε και μερικά ακόμη με ασφαλή και αειφορικό τρόπο. Για κατάλογο προϊόντων και πληροφορίες στο μέιλ: infobotanokipos+gmail.com, όπου +, @ και στα τηλ.: 6977281060, 6974286503 μετά το μεσημέρι (από 14:00 ως 22:00)


Δευτέρα, 21 Ιανουαρίου 2013

Βάμμα Εχινάκιας (Echinacea) Η Εχινάκια ήταν  ένα από τα αγαπημένα βότανα των Ινδιάνων, παρόλο που το όνομά της προέρχεται από την Ελληνική λέξη «εχινός». Είναι ενδημικό βότανο της Βόρειας Αμερικής, αλλά σήμερα καλλιεργείται σχεδόν παντού. Tο άνθος της εχινάκιας μοιάζει με μεγάλη μαργαρίτα χρώματος ροζ ή μοβ ή άσπρου. Είναι πολυετές ποώδες φυτό, ανθεκτικό(ανάλογα με το είδος) στην ξηρασία και μπορεί να φτάσει μέχρι και το 1,5 μέτρο ύψος.  Tο γένος της αποτελείται από 9 είδη, από τα οποία μόνο τρία (Echinacea purpurea, Echinacea angustifolia, Echinacea pallida) χρησιμοποιούνται για φαρμακευτικούς σκοπούς. Η Εχινάκια χρησιμοποιείται κυρίως για την τόνωση του οργανισμού και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Έχει την ιδιότητα να αυξάνει τον αριθμό των λευκών αιμοσφαιρίων στο αίμα με αποτέλεσμα να αυξάνεται η άμυνα του οργανισμού. Οι ιδιότητές της οφείλονται σε ουσίες όπως οι  πολυσακχαρίτες, τα φλαβονοειδή, οι γλυκοπρωτεΐνες,  η βιταμίνη C, τα αλκαμίδια, το καφεϊκό οξύ κλπ. Η συγκέντρωσή τους διαφέρει ανάλογα με το μέρος του φυτού που χρησιμοποιείται(ρίζα, άνθη, φύλλα), αλλά και με το είδος. Τελευταίες μελέτες δείχνουν ότι η Echinacea purpurea είναι πιο αποτελεσματική στις περισσότερες ιώσεις. Χρησιμοποιείται προληπτικά(αλλά και κατά την διάρκεια) για την αντιμετώπιση των ιώσεων, της γρίπης και του κοινού κρυολογήματος. Στο Βοτανόκηπο, μικροί και μεγάλοι, χρησιμοποιούμε το βάμμα της κάθε χειμώνα και είμαστε πολύ ικανοποιημένοι. Εκτός από την αντιμετώπιση των ιώσεων έχει και πολλές άλλες θεραπευτικές ιδιότητες. Θα τις διαβάσετε, στην  wikipedia (http://en.wikipedia.org/wiki/Echinacea ).  Εκεί θα βρείτε link με πολλές επιστημονικές μελέτες και δημοσιεύσεις για την θεραπευτική δράση της εχινάκιας, καθώς και την έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων. Αξίζουν ιδιαίτερης προσοχής οι οδηγίες για την χρήση της. Δεν θα πρέπει να παίρνετε το βάμμα της για παραπάνω από 10 μέρες(με 1μλ/μέρα), αφού μπορεί να έχει αντίστροφα κ ανεπιθύμητα αποτελέσματα. Θα πρέπει οπωσδήποτε να γίνεται διακοπή του βάμματος για τουλάχιστον 2 εβδομάδες. Επίσης θα πρέπει να αποφεύγετε από πάσχοντες με αυτοάνοσα, σακχαρώδη διαβήτη, ηπατοπάθειες, πολύ μικρά παιδιά, έγκυες κ θηλάζουσες γυναίκες(δεν υπάρχουν επαρκείς μελέτες). Έχουν αναφερθεί και αλλεργίες, σε όσους είναι αλλεργικοί στα φυτά της οικογένειας Asteraceae(αμβροσία, ηλίανθος, μαργαρίτες, χρυσάνθεμο κλπ)
Καλλιεργητικές οδηγίες και συμβουλές θα βρείτε στους γείτονές μας, από την έμπειρη γεωπόνο τους (http://aromaticplantkilkis.blogspot.gr/2010/04/asteraceae-echinachea-purpurea-60-180.html ). Στο Βοτανόκηπο προμηθευτήκαμε σπόρους και πειραματιζόμαστε με την καλλιέργειά της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: