Αγνά Βότανα-Νοστιμόλαδα-Βοτανόλαδα-Θεραπευτικά Έλαια-Βάμματα-Καλλυντικές Κρέμες-Κηραλοιφές-Ανθόνερα-Σαμπουάν-Σαπούνια-Φυσικά Καθαριστικά-Αιθέρια Έλαια

Στον κήπο του χωριού μας και σε δύο χωραφάκια, καλλιεργούμε εντελώς φυσικά μερικά βότανα. Κάποια άλλα, που δεν καλλιεργούνται, τα συλλέγουμε από επιλεγμένες περιοχές μηδενικής ρύπανσης, με μεγάλη προσοχή ώστε να διασφαλιστεί η αναπαραγωγή τους. Ο κόσμος των βοτάνων είναι απέραντος και ανεξερεύνητος σε μεγάλο βαθμό και προσπαθούμε να τον προσεγγίσουμε με όσο το δυνατόν περισσότερα εφόδια. Πειραματιζόμαστε, ερευνούμε, μελετάμε και συλλέγουμε πληροφορίες από το διαδίκτυο, από τις επαφές μας με εξειδικευμένους γεωπόνους και έμπειρους καλλιεργητές, από επιστημονικές μελέτες και από παραδοσιακές συνταγές. Με τα βότανα μας και το βιολογικό extra παρθένο ελαιόλαδο παραγωγής μας (http://elaioladokritiko.blogspot.com), φτιάχνουμε με φυσικό και χειροποίητο τρόπο τα προϊόντα μας. Μοιραζόμαστε τις εμπειρίες μας και τις γνώσεις μας με όλους, ώστε ο καθένας και η καθεμιά να μπορέσουν να γνωρίσουν τον θαυμαστό κόσμο των βοτάνων.

Από τον Οκτώβριο του 2016 καλλιεργούμε νόμιμα, με την μέθοδο της φυσικής καλλιέργειας, περισσότερα από 30 βότανα και αποστάζουμε μερικά από αυτά παίρνοντας εξαιρετικής ποιότητας αιθέρια έλαια και ανθόνερα. Από τα χωράφια μας συλλέγουμε άλλα 40 περίπου αυτοφυή αγριόχορτα που έχουν θεραπευτική χρήση, ενώ από το γειτονικό μας βουνό Πάϊκο μαζεύουμε και μερικά ακόμη με ασφαλή και αειφορικό τρόπο. Για κατάλογο προϊόντων και πληροφορίες στο μέιλ: infobotanokipos+gmail.com, όπου +, @ και στα τηλ.: 6977281060, 6974286503 μετά το μεσημέρι (από 14:00 ως 22:00)


Σάββατο, 6 Ιουλίου 2013

Συλλογή λεβάντας


Στο χωραφάκι μας είχαμε σπείρει 2 ποικιλίες λεβάντας (lavanda vera & angustifolia), που αυτές τις μέρες είχανε ανθίσει. Αρματωθήκαμε λοιπόν με ψαλίδια, λεκάνες και καλάθια και πήγαμε να τις μαζέψουμε. Το μωβ χρώμα ήταν κυρίαρχο στο χωράφι, έσπαγε όμως από τα άσπρα ανθάκια της μαντζουράνας κ της ρίγανης, καθώς και με το κίτρινο από τα ανθισμένα σπαθόχορτα. Μέλισσες παντού και έπρεπε να προσέχουμε για να μην τις πιάσουμε κατά λάθος και μας τσιμπήσουν. Μια καλή ιδέα θα ήταν να είχαμε και μερικά μελίσσια σε μια άκρη. Οι μέλισσες θα τρέφονταν όλη την σεζόν, αφού σε λίγο θα ανθίσει και το αυτοφυές πολύκομπο που υπάρχει μπόλικο στο χωραφάκι μας. Θα δούμε από του χρόνου! Μαζέψαμε λοιπόν την λεβάντα και την απλώσαμε στην αποθήκη για να μην ανάψει. Δεν είναι μεγάλη ποσότητα και από μόνη της δεν θα έβγαζε αρκετό αιθέριο έλαιο. Ένας φίλος, ο Αντώνης, είχε ένα χωράφι με λεβάντα από τον πατέρα του, ανεκμετάλλευτο για χρόνια. Μας πρότεινε λοιπόν να  μαζέψει και αυτός την δική του και να κάνουμε μια κοινή απόσταξη. Βρήκαμε ένα αποστακτήρα στην περιοχή μας και από την επόμενη βδομάδα θα πάμε να αποστάξουμε και να δούμε τι ψάρια θα πιάσουμε!

Δεν υπάρχουν σχόλια: