Αγνά Βότανα-Νοστιμόλαδα-Βοτανόλαδα-Θεραπευτικά Έλαια-Βάμματα-Καλλυντικές Κρέμες-Κηραλοιφές-Ανθόνερα-Σαμπουάν-Σαπούνια-Φυσικά Καθαριστικά-Αιθέρια Έλαια

Στον κήπο του χωριού μας και σε δύο χωραφάκια, καλλιεργούμε εντελώς φυσικά μερικά βότανα. Κάποια άλλα, που δεν καλλιεργούνται, τα συλλέγουμε από επιλεγμένες περιοχές μηδενικής ρύπανσης, με μεγάλη προσοχή ώστε να διασφαλιστεί η αναπαραγωγή τους. Ο κόσμος των βοτάνων είναι απέραντος και ανεξερεύνητος σε μεγάλο βαθμό και προσπαθούμε να τον προσεγγίσουμε με όσο το δυνατόν περισσότερα εφόδια. Πειραματιζόμαστε, ερευνούμε, μελετάμε και συλλέγουμε πληροφορίες από το διαδίκτυο, από τις επαφές μας με εξειδικευμένους γεωπόνους και έμπειρους καλλιεργητές, από επιστημονικές μελέτες και από παραδοσιακές συνταγές. Με τα βότανα μας και το βιολογικό extra παρθένο ελαιόλαδο παραγωγής μας (http://elaioladokritiko.blogspot.com), φτιάχνουμε με φυσικό και χειροποίητο τρόπο τα προϊόντα μας. Μοιραζόμαστε τις εμπειρίες μας και τις γνώσεις μας με όλους, ώστε ο καθένας και η καθεμιά να μπορέσουν να γνωρίσουν τον θαυμαστό κόσμο των βοτάνων.

Από τον Οκτώβριο του 2016 καλλιεργούμε νόμιμα, με την μέθοδο της φυσικής καλλιέργειας, περισσότερα από 30 βότανα και αποστάζουμε μερικά από αυτά παίρνοντας εξαιρετικής ποιότητας αιθέρια έλαια και ανθόνερα. Από τα χωράφια μας συλλέγουμε άλλα 40 περίπου αυτοφυή αγριόχορτα που έχουν θεραπευτική χρήση, ενώ από το γειτονικό μας βουνό Πάϊκο μαζεύουμε και μερικά ακόμη με ασφαλή και αειφορικό τρόπο. Για κατάλογο προϊόντων και πληροφορίες στο μέιλ: infobotanokipos+gmail.com, όπου +, @ και στα τηλ.: 6977281060, 6974286503 μετά το μεσημέρι (από 14:00 ως 22:00)


Κυριακή, 3 Νοεμβρίου 2013

Βιολογική γεωργία και βιοποικιλότητα

Οι περισσότεροι και περισσότερες όταν ακούμε για τη σχέση της γεωργίας με το περιβάλλον, κάνουμε συνήθως αρνητικούς συνειρμούς, φέρνοντας στο μυαλό μας την υποβάθμιση του περιβάλλοντος που προκαλείται από την εκτατική και εντατική χημική γεωργία. Τις αρνητικές επιπτώσεις δηλαδή που επιφέρει η συμβατική γεωργία με την εξάντληση των φυσικών πόρων, τη μόλυνση με φυτοφάρμακα, την υποβάθμιση των επιφανειακών υδάτων με την κατάχρηση χημικών λιπασμάτων και άλλα παρόμοια.

Οι γεωργικές καλλιέργειες όμως όταν υιοθετούν ήπιες καλλιεργητικές μεθόδους (όπως η βιολογική καλλιέργεια, η φυσική καλλιέργεια, η αεικαλλιέργεια κλπ), μπορούν όχι μόνο να αποτρέψουν όλες τις προαναφερόμενες αρνητικές επιπτώσεις αλλά και να συμβάλλουν θετικά στη διατήρηση της βιοποικιλότητας, την αποκατάσταση των αγροτικών τοπίων και την προστασία της άγριας πανίδας.

Οι θετικές επιπτώσεις της οικολογικής γεωργίας τεκμηριώνονται από πληθώρα αρθρογραφίας και βιβλιογραφίας στο διαδίκτυο (http://en.wikipedia.org/wiki/Organic_farming_and_biodiversity) αλλά όσοι και όσες καλλιεργούμε οικολογικά, έχουμε την ευκαιρία να το βλέπουμε καθημερινά με τα ίδια μας τα μάτια στα χωράφια και τους μπαξέδες μας. Παρακάτω επισυνάπτω μερικές μόνο φωτογραφίες από το χωράφι με τα βότανα όπου εκτός από έντομα, τρύπες στο έδαφος από τρωκτικά του αγρού, κυψέλες από άγριες μέλισσες κα, έχουμε επίσης βρει φιδόδερμα και πολύ όμορφα πουλιά που όμως δεν έχουμε πάντα τα αντανακλαστικά να τα φωτογραφήσουμε και να σας μεταφέρουμε τις όμορφες αυτές εικόνες.

Η αρχική εικόνα είναι από το παρακάτω σχετικό άρθρο: http://www.tovima.gr/science/article/?aid=173602


Δεν υπάρχουν σχόλια: