Αγνά Βότανα-Νοστιμόλαδα-Βοτανόλαδα-Θεραπευτικά Έλαια-Βάμματα-Καλλυντικές Κρέμες-Κηραλοιφές-Ανθόνερα-Σαμπουάν-Σαπούνια-Φυσικά Καθαριστικά-Αιθέρια Έλαια

Βρισκόμαστε στο χωριό Μεσιά του Ν. Κιλκίς, ανάμεσα στους πρόποδες του όρους Πάϊκου και της κοιλάδας του ποταμού Αξιού, 15χλ ΒΑ της Πέλλας και 55χλ Βόρεια της Θεσσαλονίκης. Καλλιεργούμε με φυσικό τρόπο, χωρίς φυτοφάρμακα και λιπάσματα, περίπου 30 βότανα από το 2009. Συλλέγουμε 40 άλλα που βρίσκονται ως αυτοφυή αγριόχορτα στα χωράφια μας. Από το βουνό Πάϊκο και άλλες επιλεγμένες περιοχές μηδενικής ρύπανσης μαζεύουμε αειφορικά άλλα περίπου 20 φαρμακευτικά φυτά. Βασισμένοι στην καλλιεργητική μας παράδοση 2 γενεών, ερευνούμε και μελετάμε συνεχώς, συλλέγουμε πληροφορίες από το διαδίκτυο, από τις επαφές μας με εξειδικευμένους γεωπόνους και έμπειρους καλλιεργητές, από επιστημονικές μελέτες και από παραδοσιακές συνταγές. Από τα βότανά μας παράγουμε εξαιρετικής ποιότητας αιθέρια έλαια και ανθόνερα. Επιπλέον, χρησιμοποιώντας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ψυχρής σύνθλιψης και φυσικής καλλιέργειας, καθώς και άλλα πιστοποιημένα καλλυντικά έλαια non GMO, φτιάχνουμε σε βιολογικά πιστοποιημένο εργαστήριο υψηλής ποιότητας βοτανόλαδα - θεραπευτικά έλαια. Συνεργαζόμαστε επίσης με πιστοποιημένο εργαστήριο για την παρασκευή φυσικών καλλυντικών, προϊόντων περιποίησης και κηραλοιφών. Συμμετέχουμε στο δίκτυο των Οικογιορτών από το 2011, της Κοινωνικά υποστηριζόμενης γεωργίας, των Περιαστικών Καλλιεργειών καθώς και στο αγροδιατροφικό κίνημα της καθαρής τροφής, της συμμετοχικής πιστοποίησης και της Οικολογικής καλλιέργειας. Μοιραζόμαστε τις εμπειρίες μας και τις γνώσεις μας με όλους, ώστε ο καθένας και η καθεμιά να μπορέσουν να γνωρίσουν τον θαυμαστό κόσμο των βοτάνων και των προϊόντων τους.

Από αρχές Απριλίου του 2019, τα προϊόντα μας διατίθενται και ηλεκτρονικά. Επικοινωνήστε μαζί μας στο μέιλ: infobotanokipos+gmail.com, όπου +, @ και στα τηλ.: 6977281060, 6974286503 καθημερινά, μετά το μεσημέρι (από 13:00 ως 22:00). Μετά από συνεννόηση μπορείτε να μας επισκεφτείτε στο χωριό μας. Για επίσκεψη στο Facebook, η σελίδα μας: https://www.facebook.com/botanokiposBio/

Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013

Βιολογική γεωργία και βιοποικιλότητα

Οι περισσότεροι και περισσότερες όταν ακούμε για τη σχέση της γεωργίας με το περιβάλλον, κάνουμε συνήθως αρνητικούς συνειρμούς, φέρνοντας στο μυαλό μας την υποβάθμιση του περιβάλλοντος που προκαλείται από την εκτατική και εντατική χημική γεωργία. Τις αρνητικές επιπτώσεις δηλαδή που επιφέρει η συμβατική γεωργία με την εξάντληση των φυσικών πόρων, τη μόλυνση με φυτοφάρμακα, την υποβάθμιση των επιφανειακών υδάτων με την κατάχρηση χημικών λιπασμάτων και άλλα παρόμοια.

Οι γεωργικές καλλιέργειες όμως όταν υιοθετούν ήπιες καλλιεργητικές μεθόδους (όπως η βιολογική καλλιέργεια, η φυσική καλλιέργεια, η αεικαλλιέργεια κλπ), μπορούν όχι μόνο να αποτρέψουν όλες τις προαναφερόμενες αρνητικές επιπτώσεις αλλά και να συμβάλλουν θετικά στη διατήρηση της βιοποικιλότητας, την αποκατάσταση των αγροτικών τοπίων και την προστασία της άγριας πανίδας.

Οι θετικές επιπτώσεις της οικολογικής γεωργίας τεκμηριώνονται από πληθώρα αρθρογραφίας και βιβλιογραφίας στο διαδίκτυο (http://en.wikipedia.org/wiki/Organic_farming_and_biodiversity) αλλά όσοι και όσες καλλιεργούμε οικολογικά, έχουμε την ευκαιρία να το βλέπουμε καθημερινά με τα ίδια μας τα μάτια στα χωράφια και τους μπαξέδες μας. Παρακάτω επισυνάπτω μερικές μόνο φωτογραφίες από το χωράφι με τα βότανα όπου εκτός από έντομα, τρύπες στο έδαφος από τρωκτικά του αγρού, κυψέλες από άγριες μέλισσες κα, έχουμε επίσης βρει φιδόδερμα και πολύ όμορφα πουλιά που όμως δεν έχουμε πάντα τα αντανακλαστικά να τα φωτογραφήσουμε και να σας μεταφέρουμε τις όμορφες αυτές εικόνες.

Η αρχική εικόνα είναι από το παρακάτω σχετικό άρθρο: http://www.tovima.gr/science/article/?aid=173602


Δεν υπάρχουν σχόλια: