Αγνά Βότανα-Νοστιμόλαδα-Βοτανόλαδα-Θεραπευτικά Έλαια-Βάμματα-Καλλυντικές Κρέμες-Κηραλοιφές-Ανθόνερα-Σαμπουάν-Σαπούνια-Φυσικά Καθαριστικά-Αιθέρια Έλαια

Βρισκόμαστε στο χωριό Μεσιά του Ν. Κιλκίς, ανάμεσα στους πρόποδες του όρους Πάϊκου και της κοιλάδας του ποταμού Αξιού, 15χλ ΒΑ της Πέλλας και 55χλ Βόρεια της Θεσσαλονίκης. Καλλιεργούμε με φυσικό τρόπο, χωρίς φυτοφάρμακα και λιπάσματα, περίπου 30 βότανα από το 2009. Συλλέγουμε 40 άλλα που βρίσκονται ως αυτοφυή αγριόχορτα στα χωράφια μας. Από το βουνό Πάϊκο και άλλες επιλεγμένες περιοχές μηδενικής ρύπανσης μαζεύουμε αειφορικά άλλα περίπου 20 φαρμακευτικά φυτά. Βασισμένοι στην καλλιεργητική μας παράδοση 2 γενεών, ερευνούμε και μελετάμε συνεχώς, συλλέγουμε πληροφορίες από το διαδίκτυο, από τις επαφές μας με εξειδικευμένους γεωπόνους και έμπειρους καλλιεργητές, από επιστημονικές μελέτες και από παραδοσιακές συνταγές. Από τα βότανά μας παράγουμε εξαιρετικής ποιότητας αιθέρια έλαια και ανθόνερα. Επιπλέον, χρησιμοποιώντας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ψυχρής σύνθλιψης και φυσικής καλλιέργειας, καθώς και άλλα πιστοποιημένα καλλυντικά έλαια non GMO, φτιάχνουμε σε βιολογικά πιστοποιημένο εργαστήριο υψηλής ποιότητας βοτανόλαδα - θεραπευτικά έλαια. Συνεργαζόμαστε επίσης με πιστοποιημένο εργαστήριο για την παρασκευή φυσικών καλλυντικών, προϊόντων περιποίησης και κηραλοιφών. Συμμετέχουμε στο δίκτυο των Οικογιορτών από το 2011, της Κοινωνικά υποστηριζόμενης γεωργίας, των Περιαστικών Καλλιεργειών καθώς και στο αγροδιατροφικό κίνημα της καθαρής τροφής, της συμμετοχικής πιστοποίησης και της Οικολογικής καλλιέργειας. Μοιραζόμαστε τις εμπειρίες μας και τις γνώσεις μας με όλους, ώστε ο καθένας και η καθεμιά να μπορέσουν να γνωρίσουν τον θαυμαστό κόσμο των βοτάνων και των προϊόντων τους.

Από αρχές Απριλίου του 2019, τα προϊόντα μας διατίθενται και ηλεκτρονικά. Επικοινωνήστε μαζί μας στο μέιλ: infobotanokipos+gmail.com, όπου +, @ και στα τηλ.: 6977281060, 6974286503 καθημερινά, μετά το μεσημέρι (από 13:00 ως 22:00). Μετά από συνεννόηση μπορείτε να μας επισκεφτείτε στο χωριό μας. Για επίσκεψη στο Facebook, η σελίδα μας: https://www.facebook.com/botanokiposBio/

Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013

Συγκομιδή βοτάνων για απόσταξη και δημιουργία φυτώριου βοτάνων

Το περασμένο εορταστικό τριήμερο αποτέλεσε όπως συνήθως μια καλή ευκαιρία για να ασχοληθούμε με διάφορες καλλιεργητικές εργασίες που έπρεπε να γίνουν πριν μπει ο χειμώνας.

Κυρίως ασχοληθήκαμε με τη συγκομιδή φασκόμηλου και δενδρολίβανου για να κάνουμε απόσταξη και να παράγουμε τα αντίστοιχα ανθόνερα αλλά και με τη δημιουργία του εφετινού μας φυτώριου βοτάνων ώστε να μπορέσουμε την ερχόμενη άνοιξη να εμπλουτίσουμε και να επεκτείνουμε την καλλιέργειά μας. Επίσης σπείραμε μερικά τετραγωνικά μέτρα χαμομήλι για να δούμε αν θα είμαστε περισσότερο τυχεροί από την περασμένη άνοιξη που το είχαμε ξανααποπειραθεί αλλά χωρίς να προλάβει να ανθίσει (παρόλο που φύτρωσε) καθώς το πρόλαβαν οι καλοκαιρινές ζέστες.

Ευτυχώς ο καιρός ήταν (και συνεχίζει να είναι) ευνοϊκός για τη δημιουργία του φυτώριου καθώς η θερμοκρασία διατηρείται σχετικά υψηλή όπως δηλαδή χρειάζονται τα μοσχεύματα για να ριζοβολήσουν. Το μίγμα του χώματος που χρησιμοποιήσαμε περιλάμβανε κομπόστ από τον κομποστοποιητή του μπαξέ μας, καστανόχωμα, ποταμίσια λάσπη και αποξηραμένο θαλασσινό φύκι. Φτιάξαμε περίπου 150 φυτά από μοσχεύματα δικών μας μητρικών φυτών ρίγανης (αξέχαστης), φασκόμηλου (τρίλοβου), σπαθόχορτου, λεβάντας, δενδρολίβανου, λουΐζας και γκότζι μπέρι. Σκοπός μας είναι να συμπληρώσουμε τις γραμμές σε κάποια σημεία που υπάρχουν απώλειες, να χαρίσουμε στους φίλους μας αλλά και να φτιάξουμε φυτοφράκτη (με δενδρολίβανα) περιμετρικά του χωραφιού για την καλύτερη οριοθέτηση από τις γειτονικές καλλιέργειες.

Παρακάτω κάποιες φωτογραφίες από τις καλλιεργητικές εργασίες του περασμένου τριημέρου:


Δεν υπάρχουν σχόλια: