Αγνά Βότανα-Νοστιμόλαδα-Βοτανόλαδα-Θεραπευτικά Έλαια-Βάμματα-Καλλυντικές Κρέμες-Κηραλοιφές-Ανθόνερα-Σαμπουάν-Σαπούνια-Φυσικά Καθαριστικά-Αιθέρια Έλαια

Στον κήπο του χωριού μας και σε δύο χωραφάκια, καλλιεργούμε εντελώς φυσικά μερικά βότανα. Κάποια άλλα, που δεν καλλιεργούνται, τα συλλέγουμε από επιλεγμένες περιοχές μηδενικής ρύπανσης, με μεγάλη προσοχή ώστε να διασφαλιστεί η αναπαραγωγή τους. Ο κόσμος των βοτάνων είναι απέραντος και ανεξερεύνητος σε μεγάλο βαθμό και προσπαθούμε να τον προσεγγίσουμε με όσο το δυνατόν περισσότερα εφόδια. Πειραματιζόμαστε, ερευνούμε, μελετάμε και συλλέγουμε πληροφορίες από το διαδίκτυο, από τις επαφές μας με εξειδικευμένους γεωπόνους και έμπειρους καλλιεργητές, από επιστημονικές μελέτες και από παραδοσιακές συνταγές. Με τα βότανα μας και το βιολογικό extra παρθένο ελαιόλαδο παραγωγής μας (http://elaioladokritiko.blogspot.com), φτιάχνουμε με φυσικό και χειροποίητο τρόπο τα προϊόντα μας. Μοιραζόμαστε τις εμπειρίες μας και τις γνώσεις μας με όλους, ώστε ο καθένας και η καθεμιά να μπορέσουν να γνωρίσουν τον θαυμαστό κόσμο των βοτάνων.

Από τον Οκτώβριο του 2016 καλλιεργούμε νόμιμα, με την μέθοδο της φυσικής καλλιέργειας, περισσότερα από 30 βότανα και αποστάζουμε μερικά από αυτά παίρνοντας εξαιρετικής ποιότητας αιθέρια έλαια και ανθόνερα. Από τα χωράφια μας συλλέγουμε άλλα 40 περίπου αυτοφυή αγριόχορτα που έχουν θεραπευτική χρήση, ενώ από το γειτονικό μας βουνό Πάϊκο μαζεύουμε και μερικά ακόμη με ασφαλή και αειφορικό τρόπο. Για κατάλογο προϊόντων και πληροφορίες στο μέιλ: infobotanokipos+gmail.com, όπου +, @ και στα τηλ.: 6977281060, 6974286503 μετά το μεσημέρι (από 14:00 ως 22:00)


Κυριακή, 3 Νοεμβρίου 2013

Συγκομιδή βοτάνων για απόσταξη και δημιουργία φυτώριου βοτάνων

Το περασμένο εορταστικό τριήμερο αποτέλεσε όπως συνήθως μια καλή ευκαιρία για να ασχοληθούμε με διάφορες καλλιεργητικές εργασίες που έπρεπε να γίνουν πριν μπει ο χειμώνας.

Κυρίως ασχοληθήκαμε με τη συγκομιδή φασκόμηλου και δενδρολίβανου για να κάνουμε απόσταξη και να παράγουμε τα αντίστοιχα ανθόνερα αλλά και με τη δημιουργία του εφετινού μας φυτώριου βοτάνων ώστε να μπορέσουμε την ερχόμενη άνοιξη να εμπλουτίσουμε και να επεκτείνουμε την καλλιέργειά μας. Επίσης σπείραμε μερικά τετραγωνικά μέτρα χαμομήλι για να δούμε αν θα είμαστε περισσότερο τυχεροί από την περασμένη άνοιξη που το είχαμε ξανααποπειραθεί αλλά χωρίς να προλάβει να ανθίσει (παρόλο που φύτρωσε) καθώς το πρόλαβαν οι καλοκαιρινές ζέστες.

Ευτυχώς ο καιρός ήταν (και συνεχίζει να είναι) ευνοϊκός για τη δημιουργία του φυτώριου καθώς η θερμοκρασία διατηρείται σχετικά υψηλή όπως δηλαδή χρειάζονται τα μοσχεύματα για να ριζοβολήσουν. Το μίγμα του χώματος που χρησιμοποιήσαμε περιλάμβανε κομπόστ από τον κομποστοποιητή του μπαξέ μας, καστανόχωμα, ποταμίσια λάσπη και αποξηραμένο θαλασσινό φύκι. Φτιάξαμε περίπου 150 φυτά από μοσχεύματα δικών μας μητρικών φυτών ρίγανης (αξέχαστης), φασκόμηλου (τρίλοβου), σπαθόχορτου, λεβάντας, δενδρολίβανου, λουΐζας και γκότζι μπέρι. Σκοπός μας είναι να συμπληρώσουμε τις γραμμές σε κάποια σημεία που υπάρχουν απώλειες, να χαρίσουμε στους φίλους μας αλλά και να φτιάξουμε φυτοφράκτη (με δενδρολίβανα) περιμετρικά του χωραφιού για την καλύτερη οριοθέτηση από τις γειτονικές καλλιέργειες.

Παρακάτω κάποιες φωτογραφίες από τις καλλιεργητικές εργασίες του περασμένου τριημέρου:


Δεν υπάρχουν σχόλια: