Αγνά Βότανα-Νοστιμόλαδα-Βοτανόλαδα-Θεραπευτικά Έλαια-Βάμματα-Καλλυντικές Κρέμες-Κηραλοιφές-Ανθόνερα-Σαμπουάν-Σαπούνια-Φυσικά Καθαριστικά-Αιθέρια Έλαια

Στον κήπο του χωριού μας και σε δύο μικρά χωραφάκια, καλλιεργούμε εντελώς φυσικά μερικά βότανα. Κάποια άλλα, που δεν καλλιεργούνται, τα συλλέγουμε από επιλεγμένες περιοχές μηδενικής ρύπανσης, με μεγάλη προσοχή ώστε να διασφαλιστεί η αναπαραγωγή τους. Ο κόσμος των βοτάνων είναι απέραντος και ανεξερεύνητος σε μεγάλο βαθμό και προσπαθούμε να τον προσεγγίσουμε με όσο το δυνατόν περισσότερα εφόδια. Πειραματιζόμαστε, ερευνούμε, μελετάμε και συλλέγουμε πληροφορίες από το διαδίκτυο, από τις επαφές μας με εξειδικευμένους γεωπόνους και έμπειρους καλλιεργητές, από επιστημονικές μελέτες και από παραδοσιακές συνταγές. Με τα βότανα μας και το βιολογικό extra παρθένο ελαιόλαδο παραγωγής μας (http://elaioladokritiko.blogspot.com), φτιάχνουμε με φυσικό και χειροποίητο τρόπο τα προϊόντα μας. Μοιραζόμαστε τις εμπειρίες μας και τις γνώσεις μας με όλους, ώστε ο καθένας και η καθεμιά να μπορέσουν να γνωρίσουν τον θαυμαστό κόσμο των βοτάνων.

Πληροφορίες: infobotanokipos+gmail.com, όπου +, @

Σάββατο, 9 Νοεμβρίου 2013

Έκθεση Alterscope 30/11-1/12/20113 στο χώρο Δ.Ε.Θ.

Έκθεση Alterscope -
"Ελληνική Ανθοθεραπεία - Νέοι Σύμμαχοι για την καθημερινή ζωή"

Στις 30/11 - 01/12/2013 θα πραγματοποιηθεί στο χώρο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης
Δ.Ε.Θ. (περίπτερο 8) η Έκθεση Alterscope που αφορά τις εναλλακτικές θεραπείες, την προσωπική
ανάπτυξη και την πνευματικότητα, την οικολογία, την φυσική διατροφή και την υγιεινή και ισορροπημένη ζωή.
Για περισσότερες πληροφορίες: www.alterscope.gr

Κυριακή, 3 Νοεμβρίου 2013

Συγκομιδή βοτάνων για απόσταξη και δημιουργία φυτώριου βοτάνων

Το περασμένο εορταστικό τριήμερο αποτέλεσε όπως συνήθως μια καλή ευκαιρία για να ασχοληθούμε με διάφορες καλλιεργητικές εργασίες που έπρεπε να γίνουν πριν μπει ο χειμώνας.

Κυρίως ασχοληθήκαμε με τη συγκομιδή φασκόμηλου και δενδρολίβανου για να κάνουμε απόσταξη και να παράγουμε τα αντίστοιχα ανθόνερα αλλά και με τη δημιουργία του εφετινού μας φυτώριου βοτάνων ώστε να μπορέσουμε την ερχόμενη άνοιξη να εμπλουτίσουμε και να επεκτείνουμε την καλλιέργειά μας. Επίσης σπείραμε μερικά τετραγωνικά μέτρα χαμομήλι για να δούμε αν θα είμαστε περισσότερο τυχεροί από την περασμένη άνοιξη που το είχαμε ξανααποπειραθεί αλλά χωρίς να προλάβει να ανθίσει (παρόλο που φύτρωσε) καθώς το πρόλαβαν οι καλοκαιρινές ζέστες.

Ευτυχώς ο καιρός ήταν (και συνεχίζει να είναι) ευνοϊκός για τη δημιουργία του φυτώριου καθώς η θερμοκρασία διατηρείται σχετικά υψηλή όπως δηλαδή χρειάζονται τα μοσχεύματα για να ριζοβολήσουν. Το μίγμα του χώματος που χρησιμοποιήσαμε περιλάμβανε κομπόστ από τον κομποστοποιητή του μπαξέ μας, καστανόχωμα, ποταμίσια λάσπη και αποξηραμένο θαλασσινό φύκι. Φτιάξαμε περίπου 150 φυτά από μοσχεύματα δικών μας μητρικών φυτών ρίγανης (αξέχαστης), φασκόμηλου (τρίλοβου), σπαθόχορτου, λεβάντας, δενδρολίβανου, λουΐζας και γκότζι μπέρι. Σκοπός μας είναι να συμπληρώσουμε τις γραμμές σε κάποια σημεία που υπάρχουν απώλειες, να χαρίσουμε στους φίλους μας αλλά και να φτιάξουμε φυτοφράκτη (με δενδρολίβανα) περιμετρικά του χωραφιού για την καλύτερη οριοθέτηση από τις γειτονικές καλλιέργειες.

Παρακάτω κάποιες φωτογραφίες από τις καλλιεργητικές εργασίες του περασμένου τριημέρου:


Βιολογική γεωργία και βιοποικιλότητα

Οι περισσότεροι και περισσότερες όταν ακούμε για τη σχέση της γεωργίας με το περιβάλλον, κάνουμε συνήθως αρνητικούς συνειρμούς, φέρνοντας στο μυαλό μας την υποβάθμιση του περιβάλλοντος που προκαλείται από την εκτατική και εντατική χημική γεωργία. Τις αρνητικές επιπτώσεις δηλαδή που επιφέρει η συμβατική γεωργία με την εξάντληση των φυσικών πόρων, τη μόλυνση με φυτοφάρμακα, την υποβάθμιση των επιφανειακών υδάτων με την κατάχρηση χημικών λιπασμάτων και άλλα παρόμοια.

Οι γεωργικές καλλιέργειες όμως όταν υιοθετούν ήπιες καλλιεργητικές μεθόδους (όπως η βιολογική καλλιέργεια, η φυσική καλλιέργεια, η αεικαλλιέργεια κλπ), μπορούν όχι μόνο να αποτρέψουν όλες τις προαναφερόμενες αρνητικές επιπτώσεις αλλά και να συμβάλλουν θετικά στη διατήρηση της βιοποικιλότητας, την αποκατάσταση των αγροτικών τοπίων και την προστασία της άγριας πανίδας.

Οι θετικές επιπτώσεις της οικολογικής γεωργίας τεκμηριώνονται από πληθώρα αρθρογραφίας και βιβλιογραφίας στο διαδίκτυο (http://en.wikipedia.org/wiki/Organic_farming_and_biodiversity) αλλά όσοι και όσες καλλιεργούμε οικολογικά, έχουμε την ευκαιρία να το βλέπουμε καθημερινά με τα ίδια μας τα μάτια στα χωράφια και τους μπαξέδες μας. Παρακάτω επισυνάπτω μερικές μόνο φωτογραφίες από το χωράφι με τα βότανα όπου εκτός από έντομα, τρύπες στο έδαφος από τρωκτικά του αγρού, κυψέλες από άγριες μέλισσες κα, έχουμε επίσης βρει φιδόδερμα και πολύ όμορφα πουλιά που όμως δεν έχουμε πάντα τα αντανακλαστικά να τα φωτογραφήσουμε και να σας μεταφέρουμε τις όμορφες αυτές εικόνες.

Η αρχική εικόνα είναι από το παρακάτω σχετικό άρθρο: http://www.tovima.gr/science/article/?aid=173602