Αγνά Βότανα-Νοστιμόλαδα-Βοτανόλαδα-Θεραπευτικά Έλαια-Βάμματα-Καλλυντικές Κρέμες-Κηραλοιφές-Ανθόνερα-Σαμπουάν-Σαπούνια-Φυσικά Καθαριστικά-Αιθέρια Έλαια

Βρισκόμαστε στο χωριό Μεσιά του Ν. Κιλκίς, ανάμεσα στους πρόποδες του όρους Πάϊκου και της κοιλάδας του ποταμού Αξιού, 15χλ ΒΑ της Πέλλας και 55χλ Βόρεια της Θεσσαλονίκης. Καλλιεργούμε με φυσικό τρόπο, χωρίς φυτοφάρμακα και λιπάσματα, περίπου 30 βότανα από το 2009. Συλλέγουμε 40 άλλα που βρίσκονται ως αυτοφυή αγριόχορτα στα χωράφια μας. Από το βουνό Πάϊκο και άλλες επιλεγμένες περιοχές μηδενικής ρύπανσης μαζεύουμε αειφορικά άλλα περίπου 20 φαρμακευτικά φυτά. Βασισμένοι στην καλλιεργητική μας παράδοση 2 γενεών, ερευνούμε και μελετάμε συνεχώς, συλλέγουμε πληροφορίες από το διαδίκτυο, από τις επαφές μας με εξειδικευμένους γεωπόνους και έμπειρους καλλιεργητές, από επιστημονικές μελέτες και από παραδοσιακές συνταγές. Από τα βότανά μας παράγουμε εξαιρετικής ποιότητας αιθέρια έλαια και ανθόνερα. Επιπλέον, χρησιμοποιώντας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ψυχρής σύνθλιψης και φυσικής καλλιέργειας, καθώς και άλλα πιστοποιημένα καλλυντικά έλαια non GMO, φτιάχνουμε σε βιολογικά πιστοποιημένο εργαστήριο υψηλής ποιότητας βοτανόλαδα - θεραπευτικά έλαια. Συνεργαζόμαστε επίσης με πιστοποιημένο εργαστήριο για την παρασκευή φυσικών καλλυντικών, προϊόντων περιποίησης και κηραλοιφών. Συμμετέχουμε στο δίκτυο των Οικογιορτών από το 2011, της Κοινωνικά υποστηριζόμενης γεωργίας, των Περιαστικών Καλλιεργειών καθώς και στο αγροδιατροφικό κίνημα της καθαρής τροφής, της συμμετοχικής πιστοποίησης και της Οικολογικής καλλιέργειας. Μοιραζόμαστε τις εμπειρίες μας και τις γνώσεις μας με όλους, ώστε ο καθένας και η καθεμιά να μπορέσουν να γνωρίσουν τον θαυμαστό κόσμο των βοτάνων και των προϊόντων τους.

Από αρχές Απριλίου του 2019, τα προϊόντα μας διατίθενται και ηλεκτρονικά. Επικοινωνήστε μαζί μας στο μέιλ: infobotanokipos+gmail.com, όπου +, @ και στα τηλ.: 6977281060, 6974286503 καθημερινά, μετά το μεσημέρι (από 13:00 ως 22:00). Μετά από συνεννόηση μπορείτε να μας επισκεφτείτε στο χωριό μας. Για επίσκεψη στο Facebook, η σελίδα μας: https://www.facebook.com/botanokiposBio/

Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

Στελλάρια



Η  λατινική ονομασία του βοτάνου είναι STELLARIA media και ανήκει στην οικογένεια των Καρυοφυλλιδών (Caryophyllaceae).  Θεωρείται ζιζάνιο και θα την βρούμε στην Ευρώπη, την Β. Αμερική, την Ασία και σε περιοχές που έχουν υγρασία και θερμοκρασία από 0 ως 30 βαθμούς κελσίου. Φυτρώνει σε όλα τα εδάφη (αμμώδη, αργιλώδη, βαριά), σε οποιοδήποτε pH, προτιμά το φως αλλά αναπτύσσεται και σε ημισκιά. Το ύψος της φτάνει ως τα 40εκ, έχει οβάλ φύλλα, χνουδωτούς μίσχους και τα άνθη του είναι μικρά και άσπρα. Έχει πολλούς μικρούς σπόρους (μέχρι και 15000/φυτό) που βλασταίνουν μέσα σε λίγα χρόνια, παραμένουν όμως ζωντανοί για μεγάλο διάστημα. Ζει 6 με 7 βδομάδες και από τους σπόρους που προϋπήρχαν ξαναφυτρώνει μέχρι να ανέβει η θερμοκρασία στους περίπου 25 βαθμούς. Στην Ελλάδα ανθίζει από τις ζεστές μέρες του Φεβρουαρίου και τα άνθη της είναι ερμαφρόδιτα (έχει τόσο αρσενικά όσο και θηλυκά όργανα), που γονιμοποιούνται από τις μέλισσες.

Συστατικά
Περιέχει βιταμίνες Α, Β1, Β2, C(πολύ υψηλή), γ-λινολενικό οξύ, τριτερπενοειδείς σαπωνίνες,  οξαλικά, κουμαρίνες, φλαβονοειδή, καρβοξυλικά οξέα, νιασίνη, , μαγνήσιο, σίδηρο, ασβέστιο, κάλιο, ψευδάργυρο, φώσφορο, μαγνήσιο, νάτριο, σελήνιο και  πυρίτιο. Σύμφωνα με την βάση δεδομένων USDA οι σπόροι της περιέχουν πρωτεΐνες 17,8%  και λιπαρά 5,9%, ενώ τα φύλλα της (100g) πρωτεΐνες 14,5 g, λιπαρά 2,4 g, υδατάνθρακες: 63.9g,  φυτικές ίνες 20,5 g, Βιταμίνες Α: 30mg, Θειαμίνη (Β1): 0.02mg,  Ριβοφλαβίνη (Β2): 0.14mg,  Νιασίνη: 0.51mg, C: 375mg κλπ.

Ενδείξεις και θεραπευτικές ιδιότητες

Ο Διοσκουρίδης τη χρησιμοποιούσε για τις φλεγμονές των ματιών και την ωτίτιδα.  Οι ιθαγενείς της Αμερικής την  χρησιμοποιούσαν ως τονωτικό του οργανισμού. Οι Βοτανολόγοι του Μεσαίωνα την συνιστούσαν για την αντιμετώπιση της ψώρας. Στην λαϊκή ιατρική αναφέρεται ως το βότανο κατά της φαγούρας. Σήμερα έχουν αποδειχθεί πολλές θεραπευτικές του ιδιότητες. Θεωρείται το νο1 βότανο για τις δερματικές παθήσεις. Ως έκχυμα ή κατάπλασμα ή αλοιφή χρησιμοποιείται για πληγές, τραύματα, κνησμό, δερματικές λοιμώξεις, έκζεμα, ψωρίαση, κιρσώδη έλκη.  Καταπραΰνει, μαλακώνει και ενυδατώνει το δέρμα. Η Στελλάρια μπορεί να χρησιμοποιηθεί και εσωτερικά. Προτείνεται για  την βρογχίτιδα, το άσθμα, το βήχα και το κρυολόγημα. Θεωρείται εξαιρετικό αποτοξινωτικό, διουρητικό, καθαρτικό, αποχρεπτικό και αντιοξειδωτικό. Βοηθά στον έλεγχο της παχυσαρκίας. Η προσθήκη του εγχύματος του φυτού  στο νερό του μπάνιου βοηθά τις ρευματικές αρθρώσεις (όπως και το βάμμα της). Στην ομοιοπαθητική, το αιθέριο έλαιο της συνιστάται εναντίον των ρευματισμών και της αρθρίτιδας, καθώς και της ψωρίασης. Πίνεται και ως έκχυμα (φρέσκο ή αποξηραμένο για μόλις 5 λεπτά στο ζεστό νερό), φτιάχνεται βάμμα και σε χαμηλή αλκοόλη, καθώς και θεραπευτικές κηραλοιφές από βοτανόλαδα στελλάριας. Η Στελλάρια είναι βρώσιμο φυτό με γεύση ελαφρώς γλυκιά, υγρή και δροσερή. Τρώγονται ωμά (σε σαλάτες) ή βρασμένα (για λίγα λεπτά) τα τρυφερά φύλλα της, οι μίσχοι,  τα μπουμπούκια, τα λουλούδια ακόμα και οι σπόροι της. Αδυναμία στο φυτό αυτό έχουν όλα τα πουλιά και οι κότες, ενώ για τα ψάρια είναι τοξικό επειδή περιέχει σαπωνίνες. Οι σαπωνίνες που περιέχει η Στελλάρια είναι τοξικές, αλλά απορροφούνται δύσκολα από τον ανθρώπινο οργανισμό. Με το καλό μαγείρεμα διασπώνται εντελώς. Παρόμοιες σαπωνίνες έχουν και μερικά ήδη φασολιών. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να αποφεύγεται η υπερβολική κατανάλωση και να επιλέγονται τα τρυφερά μέρη του φυτού. Η υπερβολική δόση μπορεί να προκαλέσει διάρροια και εμετό. Επίσης πρέπει να αποφεύγεται η χρήση του βοτάνου από τις εγκύους.
Άλλες Πηγές:



http://www.pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Stellaria+media
https://en.wikipedia.org/wiki/Stellaria_media
http://www.sciencedirect.com





Δεν υπάρχουν σχόλια: