Αγνά Βότανα-Νοστιμόλαδα-Βοτανόλαδα-Θεραπευτικά Έλαια-Βάμματα-Καλλυντικές Κρέμες-Κηραλοιφές-Ανθόνερα-Σαμπουάν-Σαπούνια-Φυσικά Καθαριστικά-Αιθέρια Έλαια

Στον κήπο του χωριού μας και σε δύο μικρά χωραφάκια, καλλιεργούμε εντελώς φυσικά μερικά βότανα. Κάποια άλλα, που δεν καλλιεργούνται, τα συλλέγουμε από επιλεγμένες περιοχές μηδενικής ρύπανσης, με μεγάλη προσοχή ώστε να διασφαλιστεί η αναπαραγωγή τους. Ο κόσμος των βοτάνων είναι απέραντος και ανεξερεύνητος σε μεγάλο βαθμό και προσπαθούμε να τον προσεγγίσουμε με όσο το δυνατόν περισσότερα εφόδια. Πειραματιζόμαστε, ερευνούμε, μελετάμε και συλλέγουμε πληροφορίες από το διαδίκτυο, από τις επαφές μας με εξειδικευμένους γεωπόνους και έμπειρους καλλιεργητές, από επιστημονικές μελέτες και από παραδοσιακές συνταγές. Με τα βότανα μας και το βιολογικό extra παρθένο ελαιόλαδο παραγωγής μας (http://elaioladokritiko.blogspot.com), φτιάχνουμε με φυσικό και χειροποίητο τρόπο τα προϊόντα μας. Μοιραζόμαστε τις εμπειρίες μας και τις γνώσεις μας με όλους, ώστε ο καθένας και η καθεμιά να μπορέσουν να γνωρίσουν τον θαυμαστό κόσμο των βοτάνων.

Πληροφορίες: infobotanokipos+gmail.com, όπου +, @

Τετάρτη, 29 Ιανουαρίου 2014

Βάμμα για αϋπνία, άγχοςΥπάρχουν αρκετά βότανα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της αϋπνίας, του στρες και της υπερέντασης. Κορυφαίο ως προς την αποτελεσματικότητά του θεωρείται η βαλεριάνα( valeriana officinalis). Οι θεραπευτικές ιδιότητες της βαλεριάνας ήταν γνωστές στους Αρχαίους Έλληνες και στους Ρωμαίους, που την χρησιμοποιούσαν κυρίως ως παυσίπονο, διουρητικό, και κατά του άσθματος. Σήμερα χρησιμοποιείται ως ηρεμιστικό του νευρικού συστήματος,  σε περιπτώσεις άγχους, ήπιας κατάθλιψης, ημικρανίες, για την αϋπνία και την υπερένταση, ως ελαφρύ παυσίπονο και διουρητικό, για πεπτικές και κυκλοφορικές διαταραχές. Η θεραπευτική δράση του φυτού βρίσκεται κυρίως στην ρίζα και λιγότερο στα φύλλα. Πολλές σύγχρονες επιστημονικές μελέτες επιβεβαιώνουν, άλλες λιγότερο και άλλες περισσότερο, τις παραπάνω ιδιότητες. Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικά λινκ: http://www.amjmed.com/article/S0002-9343%2806%2900275-0/abstract
Ο Βοτανόκηπος σας προτείνει ένα βάμμα για την καταπολέμηση της αϋπνίας, του έντονου στρες και της υπερέντασης με βάση την Βαλεριάνα και ενισχυμένο με άλλα δύο κατάλληλα βότανα, το μελισσόχορτο και το σπαθόχορτο.  Περισσότερα για τις τεκμηριωμένες ιδιότητές τους θα βρείτε σε  παλαιότερες σχετικές αναρτήσεις μας ( μελισσόχορτο και σπαθόχορτο). Θυμίζουμε ότι τα βάμματα πρέπει να αποφεύγονται κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού. Επίσης επιβεβλημένη είναι μια διακοπή, μετά τις πρώτες 15 μέρες συνεχόμενης λήψης. Υπάρχουν και άλλα βότανα με αντίστοιχες χαλαρωτικές ιδιότητες, όπως η πασιφλόρα, η λεβάντα, ο λυκίσκος, το χαμομήλι, η μαντζουράνα.

Παρασκευή, 17 Ιανουαρίου 2014

Καλλιέργεια αρώνιαςΤο προηγούμενο σαββατοκύριακο, ο βοτανόκηπος εμπλουτίστηκε με τη φύτευση μερικών φυτών αρώνιας (Aronia melanocarpa)! Ήδη από την προηγούμενη χρονιά είχαμε φυτεύσει δοκιμαστικά τρία φυτα αρώνιας τα οποία ευδοκίμησαν και αποδείχτηκαν πολύ ανθεκτικά τόσο στην καλοκαιρινή ζέστη και ξηρασία όσο και στις χειμερινές χαμηλές θερμοκρασίες. Έτσι φέτος αποφασίσαμε να επεκτείνουμε την καλλιέργεια με τη φύτευση μερικών δεκάδων νέων φυτών (απόσταση ανάμεσα στις σειρές 3 μέτρα και απόσταση ανάμεσα στα φυτά 1,5 μέτρο).
Η αρώνια είναι ένα φυλλοβόλο θαμνοειδές φυτό που προέρχεται από τη βόρεια Αμερική και μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο άρχισε να καλλιεργείτε στην Ευρώπη και τη Σοβιετική Ένωση. Τα τελευταία χρόνια η καλλιέργειά της αρώνιας έχει επεκταθεί και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού καθώς είναι φυτό ανθεκτικό και προσαρμοστικό σε μεγάλη ποικιλία εδαφοκλιματικών συνθηκών.
Τόσο οι καρποί όσο και τα φύλλα της χαρακτηρίζονται από υψηλή συγκέντρωση μεγάλης ποικιλίας θρεπτικών συστατικών. Το φυτό εισέρχεται σε ώριμη ηλικία καρποφορίας μετά τα 4 έτη παρόλο που εμείς είδαμε ήδη μερικούς καρπούς στα φυτά που φυτεύσαμε μόλις πέρυσι. Ιδιαίτερα μεγάλη είναι και η γκάμα της μεταποιητικής δραστηριότητας των καρπών και των φύλλων της από τα οποία μπορούν να παραχθούν αιθέριο έλαιο, κρασί, μαρμελάδα, λικέρ, χυμός, αφεψήματα κα.
Σε επόμενη ανάρτηση θα αναφερθούμε εκτενέστερα στα θρεπτικές και φαρμακευτικές ιδιότητες της αρώνιας αλλά και σε ενδιαφέροντα στοιχεία για την καλλιέργειά της στη χώρα μας.


Παρακάτω κάποιες φωτογραφίες από την ομάδα του βοτανόκηπου σε δράση κατά τη διαδικασία φύτευσης των νέων φυτών αρώνιας: