Αγνά Βότανα-Νοστιμόλαδα-Βοτανόλαδα-Θεραπευτικά Έλαια-Βάμματα-Καλλυντικές Κρέμες-Κηραλοιφές-Ανθόνερα-Σαμπουάν-Σαπούνια-Φυσικά Καθαριστικά-Αιθέρια Έλαια

Στον κήπο του χωριού μας και σε δύο μικρά χωραφάκια, καλλιεργούμε εντελώς φυσικά μερικά βότανα. Κάποια άλλα, που δεν καλλιεργούνται, τα συλλέγουμε από επιλεγμένες περιοχές μηδενικής ρύπανσης, με μεγάλη προσοχή ώστε να διασφαλιστεί η αναπαραγωγή τους. Ο κόσμος των βοτάνων είναι απέραντος και ανεξερεύνητος σε μεγάλο βαθμό και προσπαθούμε να τον προσεγγίσουμε με όσο το δυνατόν περισσότερα εφόδια. Πειραματιζόμαστε, ερευνούμε, μελετάμε και συλλέγουμε πληροφορίες από το διαδίκτυο, από τις επαφές μας με εξειδικευμένους γεωπόνους και έμπειρους καλλιεργητές, από επιστημονικές μελέτες και από παραδοσιακές συνταγές. Με τα βότανα μας και το βιολογικό extra παρθένο ελαιόλαδο παραγωγής μας (http://elaioladokritiko.blogspot.com), φτιάχνουμε με φυσικό και χειροποίητο τρόπο τα προϊόντα μας. Μοιραζόμαστε τις εμπειρίες μας και τις γνώσεις μας με όλους, ώστε ο καθένας και η καθεμιά να μπορέσουν να γνωρίσουν τον θαυμαστό κόσμο των βοτάνων.

Πληροφορίες: infobotanokipos+gmail.com, όπου +, @

Κυριακή, 27 Απριλίου 2014

ΦουμάριαΕπιστημονικό όνομα Fumaria officinalis (Φουμάρια η φαρμακευτική). Ανήκει στην οικογένεια  Παπαβερίδες (Papaveraceae) και στο γένος Φουμαριίδες (Fumarioideae) Άλλα ονόματα: Φουμαριά, Καπνόχορτο, Καπνίτης, Στάχτερη, Χιονίστρα, Ερηνάκι,  Αγριοκουφίτης, Μαγιασιλόχορτο, Καπνογόργιον ή Καρυδάλιον (κατά Διοσκουρίδη). Το άνθος και η ρίζα του έχουν μια ελαφριά μυρωδιά καπνού και για αυτό λέγεται καπνόχορτο. Είναι μονοετές ποώδες φυτό και μπορεί στο ύψος να ξεπεράσει το μισό μέτρο. Η ρίζα του είναι κατακόρυφη, μακριά και μοιάζει με λεπτό μπεζ καρότο. Έχει βλαστό που έρπει ή αναρριχάται.  Τα φύλλα του είναι πτεροειδή και μοιάζουν με του μαϊντανού και του κώνειου. Ανθίζει από την άνοιξη μέχρι το καλοκαίρι και έχει άνθη μέτρια, σε βοτρώδεις ταξιανθίες που έχουν χρώμα μεταξύ ροζ μωβ και κόκκινου. Είναι ένα πανέμορφο αγριολούλουδο με ερμαφρόδιτα άνθη που γονιμοποιούνται από τις μέλισσες. Προτιμά υγρό αμμώδες ή αργιλώδες χώμα και αναπτύσσεται σε έδαφος οποιουδήποτε ph. Φύεται σε Ευρώπη, Ασία, Βόρειο Αμερική, Βόρειο Αφρική και Αυστραλία. Θεωρείται ζιζάνιο, φυτρώνει εύκολα και το συναντάμε σε κάμπους, καλλιεργημένες εκτάσεις, χέρσα εδάφη, αμπέλια, στις άκρες των δρόμων κ.α. Η παρουσία της σημαίνει πλούσιο σε άζωτο εδάφη.
Θεραπευτικές Ιδιότητες:

Τετάρτη, 16 Απριλίου 2014

ΣτελλάριαΗ  λατινική ονομασία του βοτάνου είναι STELLARIA media και ανήκει στην οικογένεια των Καρυοφυλλιδών (Caryophyllaceae).  Θεωρείται ζιζάνιο και θα την βρούμε στην Ευρώπη, την Β. Αμερική, την Ασία και σε περιοχές που έχουν υγρασία και θερμοκρασία από 0 ως 30 βαθμούς κελσίου. Φυτρώνει σε όλα τα εδάφη (αμμώδη, αργιλώδη, βαριά), σε οποιοδήποτε pH, προτιμά το φως αλλά αναπτύσσεται και σε ημισκιά. Το ύψος της φτάνει ως τα 40εκ, έχει οβάλ φύλλα, χνουδωτούς μίσχους και τα άνθη του είναι μικρά και άσπρα. Έχει πολλούς μικρούς σπόρους (μέχρι και 15000/φυτό) που βλασταίνουν μέσα σε λίγα χρόνια, παραμένουν όμως ζωντανοί για μεγάλο διάστημα. Ζει 6 με 7 βδομάδες και από τους σπόρους που προϋπήρχαν ξαναφυτρώνει μέχρι να ανέβει η θερμοκρασία στους περίπου 25 βαθμούς. Στην Ελλάδα ανθίζει από τις ζεστές μέρες του Φεβρουαρίου και τα άνθη της είναι ερμαφρόδιτα (έχει τόσο αρσενικά όσο και θηλυκά όργανα), που γονιμοποιούνται από τις μέλισσες.

Τρίτη, 1 Απριλίου 2014

2η Γιορτή Σποράς & Δημιουργίας, το Σαβατοκύριακο 5-6/4/2014


Οι ΠΕΡιαστικοί ΚΑλλιεργητές του Πάρκου Καρατάσου, Πολίχνη Θεσ/νικης, διοργανώνουν για δεύτερη συνεχή χρονιά την Γιορτή Σποράς & Δημιουργίας. Το Σάββατο 5 και την Κυριακή 6 Απριλίου θα πραγματοποιηθούν μια σειρά από δράσεις καλλιεργητικού περιεχομένου, ανταλλαγή σπόρων, διανομή φυτών, εργαστήρια, δράσεις για παιδιά, μουσική κλπ. Ο Βοτανόκηπος θα συμμετέχει στην γιορτή με το εργαστήριο για τα βότανα του τόπου μας, την Κυριακή το μεσημέρι. Θα μιλήσουμε για τον τρόπο της συλλογής, της αποξήρανσης και τις ιδιότητες των βοτάνων του τόπου μας. Θα παρουσιάσουμε τις ιδιότητες και τις χρήσεις γνωστών αλλά και άγνωστων Αρωματικών Φαρμακευτικών Φυτών. Στη συνέχεια θα γίνει επί τόπου βοτανοξενάγηση στην χλωρίδα του Καρατάσου και αναγνώριση των χρήσιμων φαρμακευτικών αγριόχορτων. Σας περιμένουμε!