Αγνά Βότανα-Νοστιμόλαδα-Βοτανόλαδα-Θεραπευτικά Έλαια-Βάμματα-Καλλυντικές Κρέμες-Κηραλοιφές-Ανθόνερα-Σαμπουάν-Σαπούνια-Φυσικά Καθαριστικά-Αιθέρια Έλαια

Βρισκόμαστε στο χωριό Μεσιά του Ν. Κιλκίς, ανάμεσα στους πρόποδες του όρους Πάϊκου και της κοιλάδας του ποταμού Αξιού, 15χλ ΒΑ της Πέλλας και 55χλ Βόρεια της Θεσσαλονίκης. Καλλιεργούμε με φυσικό τρόπο, χωρίς φυτοφάρμακα και λιπάσματα, περίπου 30 βότανα από το 2009. Συλλέγουμε 40 άλλα που βρίσκονται ως αυτοφυή αγριόχορτα στα χωράφια μας. Από το βουνό Πάϊκο και άλλες επιλεγμένες περιοχές μηδενικής ρύπανσης μαζεύουμε αειφορικά άλλα περίπου 20 φαρμακευτικά φυτά. Βασισμένοι στην καλλιεργητική μας παράδοση 2 γενεών, ερευνούμε και μελετάμε συνεχώς, συλλέγουμε πληροφορίες από το διαδίκτυο, από τις επαφές μας με εξειδικευμένους γεωπόνους και έμπειρους καλλιεργητές, από επιστημονικές μελέτες και από παραδοσιακές συνταγές. Από τα βότανά μας παράγουμε εξαιρετικής ποιότητας αιθέρια έλαια και ανθόνερα. Επιπλέον, χρησιμοποιώντας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ψυχρής σύνθλιψης και φυσικής καλλιέργειας, καθώς και άλλα πιστοποιημένα καλλυντικά έλαια non GMO, φτιάχνουμε σε βιολογικά πιστοποιημένο εργαστήριο υψηλής ποιότητας βοτανόλαδα - θεραπευτικά έλαια. Συνεργαζόμαστε επίσης με πιστοποιημένο εργαστήριο για την παρασκευή φυσικών καλλυντικών, προϊόντων περιποίησης και κηραλοιφών. Συμμετέχουμε στο δίκτυο των Οικογιορτών από το 2011, της Κοινωνικά υποστηριζόμενης γεωργίας, των Περιαστικών Καλλιεργειών καθώς και στο αγροδιατροφικό κίνημα της καθαρής τροφής, της συμμετοχικής πιστοποίησης και της Οικολογικής καλλιέργειας. Μοιραζόμαστε τις εμπειρίες μας και τις γνώσεις μας με όλους, ώστε ο καθένας και η καθεμιά να μπορέσουν να γνωρίσουν τον θαυμαστό κόσμο των βοτάνων και των προϊόντων τους.

Από αρχές Απριλίου του 2019, τα προϊόντα μας διατίθενται και ηλεκτρονικά. Επικοινωνήστε μαζί μας στο μέιλ: infobotanokipos+gmail.com, όπου +, @ και στα τηλ.: 6977281060, 6974286503 καθημερινά, μετά το μεσημέρι (από 13:00 ως 22:00). Μετά από συνεννόηση μπορείτε να μας επισκεφτείτε στο χωριό μας. Για επίσκεψη στο Facebook, η σελίδα μας: https://www.facebook.com/botanokiposBio/

Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

Απαγόρευση συλλογής αυτοφυών βοτάνων στην Κρήτη

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεύθυνσης Δασών Χανίων μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2018 απαγορεύεται η συλλογή αυτοφυών βοτάνων ματζουράνας, μαλοτήρας, φασκόμηλου, ρίγανης  με σκοπό την εμπορία. Βαριές θα είναι οι ποινές για τους παραβάτες. Το Δασαρχείο Χανίων εφαρμόζει ουσιαστικά τον νόμο 3937/2011 για την προστασία της βιοποικιλότητας, αφού τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης και επιπλέον λόγω της αυξημένης ζήτησης αρωματικών φυτών, υπάρχει αυξημένη και ανεξέλεγκτη συλλογή τους. Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται σε πολλές περιοχές της Ελλάδας και αρκετά βότανα κινδυνεύουν με εξαφάνιση. Ο Βοτανόκηπος στηρίζει αυτές τις ενέργειες και επιμένει στην πρόταση για καλλιέργεια των αρωματικών φυτών, που στην οικολογική της εκδοχή μπορεί να δώσει και καλύτερη ποιότητα. Επίσης προτείνουμε και αναλαμβάνουμε δράσεις που έχουν σκοπό την ευαισθητοποίηση των πολιτών πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, έτσι ώστε  να δημιουργηθεί μια μεγαλύτερη ασπίδα προστασίας της βιοποικιλότητας του τόπου μας. Αναλυτικά η ανακοίνωση της Διεύθυνσης Δασών Χανίων:


Εν’ όψει της έναρξης της περιόδου συλλογής των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, υπενθυμίζουμε στους πολίτες των Χανίων την 1/2013 Ρυθμιστική Δασική Αστυνομική Διάταξη για τη «Ρύθμιση της συλλογής και λήψη μέτρων προστασίας της μαλοτήρας (Sideritis syriaca) ενδημικού φυτικού είδους της Κρήτης, ως και των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτικών ειδών ματζουράνας (origanum micropfyllum), φασκόμηλου (salvia fruticosa) και ρίγανης (origanum vulgaris), στην περιφερειακή ενότητα Χανίων» και τους καλούμε να βρεθούν αρωγοί στην ευθύνη εφαρμογή της.
Καλούμε τους πολίτες που επιχειρούν στην παραγωγή ή συλλογή από τη φύση για εμπορικούς σκοπούς των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών της ανωτέρω Διάταξης, να υποβάλουν το αίτημά τους στη Δ/νσης Δασών Χανίων μέχρι και 30 Ιουνίου 2015.
Σχετική αίτηση μπορούν να παραλάβουν από την Υπηρεσία μας ή εκτυπώνοντάς την από την ιστοσελίδα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης.
Τους παρακινούμε δε, να ανέβουν και να γνωρίσουν τα βουνά μας, αλλά και να επιχειρήσουν στην παραγωγή αρωματικών και φαρμακευτικών φυτικών ειδών με οδηγίες που παρέχει η διοίκηση και τα επιστημονικά ιδρύματα της Π.Ε. Χανίων.
Η Δ/νση Δασών Χανίων με το ολιγάριθμο ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει σε αντιδιαστολή με το τεράστιο μέγεθος της ευθύνης που έχει επιφορτιστεί, προσπαθεί τα μέγιστα για το σκοπό αυτό.
Τι απαγορεύεται και τι επιτρέπεται
Η ρύθμιση προέκυψε λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος των πολιτών για δευτερεύουσες καρπώσεις, όπως η συλλογή αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, με σκοπό την εμπορία τους, λαμβάνοντας υπόψη την ικανοποίηση των ατομικών αναγκών των πολιτών στα ανωτέρω φυτικά είδη, με γνώμονα την προστασία τους και την διατήρηση της βιοποικιλότητας.
Η Δ/νση Δασών Χανίων σύμφωνα με την ανωτέρω Διάταξη και μέχρι την 31-12-2018 σε όλη την περιφερειακή ενότητα Χανίων:
Ι. Απαγορεύει:
α) την εκρίζωση ή την ολοκληρωτική αποκοπή των βλαστών, παντός είδους αρωματικού, φαρμακευτικού, μελισσοκομικού, ανθοκομικού και διακοσμητικού φυτού, δενδρυλλίου, θάμνου, φρυγάνου ή πόας,
β) την συλλογή για εμπορία μαλοτήρας (Sideritis syriaca), ματζουράνας (origanum micropfyllum), φασκόμηλου (salvia fruticosa) και ρίγανης (origanum vulgaris) σε όλες τις περιοχές που είναι ενταγμένες στο δίκτυο προστασίας NATURA 2000.(συνημμένος χάρτης)
ΙΙ. Επιτρέπει, ατελώς και άνευ εγκρίσεως της δασικής υπηρεσίας και μόνο για την κάλυψη ατομικών αναγκών, τη συλλογή μαλοτήρας, ματζουράνας, φασκόμηλου και ρίγανης,
1. την εποχή ανθοφορίας-ωρίμανσης, με χρήση ψαλίδας ή μαχαιριού και χωρίς να αποκόπτονται όλοι οι βλαστοί κάθε φυτού ώστε να είναι ασφαλής η αναπαραγωγή αυτών, σε όλη την περιφερειακή ενότητα Χανίων,
2. και κατ’ ανώτατη ποσότητα 500 γραμμαρίων (½ κιλού) για κάθε άτομο και για κάθε ένα από τα παραπάνω είδη,
ΙΙ. Επιτρέπει, σε περιοχές εκτός του δικτύου NATURA 2000, τη συλλογή για εμπορία μόνο με άδεια της δασικής υπηρεσίας, η οποία θα εκδίδεται μετά από αίτηση του ενδιαφερομένου με καταβολή του αντίστοιχου μισθώματος του ισχύοντος πίνακα διατίμησης δασικών προϊόντων.
1. Η ποσότητα που εγκρίνεται για κάθε άδεια εξαρτάται από τις διαθέσιμες ποσότητες των φυτών στη συγκεκριμένη περιοχή και τις ζητούμενες ποσότητες συλλογής.
2. Η εκδιδόμενη άδεια είναι προσωπική και η συλλογή θα γίνεται αποκλειστικά από τον κάτοχο της άδειας απαγορευόμενης της χρησιμοποίησης συνεργείου, με χρήση ψαλίδας ή μαχαιριού και χωρίς να αποκόπτονται όλοι οι βλαστοί κάθε φυτού ώστε να είναι ασφαλής η αναπαραγωγή αυτών .
3. Η διακίνηση θα γίνεται με βάση την εκδοθείσα άδεια συλλογής.
Το φυτικό είδος δίκταμος (origanum dictamus), δεν συμπεριλαμβάνεται στην ανωτέρω ρύθμιση διότι σύμφωνα με το Π.Δ. 67/1981(ΦΕΚ 23 τ.Α΄/ 30-1-81 έχει κηρυχθεί προστατευτέο φυτικό είδος.
Για τους παραβάτες
Οι παραβάτες αυτής της Δασικής Διάταξης, συλλέκτες, πωλητές και γενικώς εμπορευόμενοι τα ανωτέρω είδη τιμωρούνται σύμφωνα με τις ισχύουσες ποινικές διατάξεις της Δασικής Νομοθεσίας.
Οι δε παρανόμως συλλεχθείσες ποσότητες τόσο του δίκταμου όσο και των λοιπών φυτικών ειδών που περιλαμβάνονται στην Ρυθμιστική Δασική Αστυνομική Διάταξη, δηλαδή της μαλοτήρας, ματζουράνας, φασκόμηλου και ρίγανης, σε οποιαδήποτε φάση της συλλογής, της μεταφοράς, της πώλησης, της αγοράς ή της τυποποίησής τους, κατάσχονται, δημεύονται και εκποιούνται ή διατίθενται με απόφαση της Δ/νσης Δασών Χανίων. Ομοίως κατάσχονται και δημεύονται τα κάθε είδους εργαλεία ή μεταφορικά μέσα που χρησιμοποιούνται από τους παραβάτες.
Η Δ/νση Δασών Χανίων επεδίωξε και πέτυχε το “Πιλοτικό Πρόγραμμα μακροχρόνιας παρακολούθησης αυτοφυών αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών στο Νομό Χανίων και αξιολόγησης των φυσικών πληθυσμών τους” σε συνεργασία με το Μ.Α.Ι.Χ. έχει ήδη συλλέξει τα στοιχεία που προέκυψαν το έτος 2014 το οποίο και ήταν το πρώτο έτος εφαρμογής της ανωτέρω Διάταξης και θα αξιοποιηθούν μαζί με όσα προκύψουν στα επόμενα έτη εφαρμογής της Ρυθμιστικής Δασικής Αστυνομικής Διάταξης προκειμένου να Αναπτυχθεί και εφαρμοστεί πιλοτικά ένα μοντέλο για την διαχείριση των αυτοφυών αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών στο Νομό Χανίων με επέκταση σε όλη την Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: