Αγνά Βότανα-Νοστιμόλαδα-Βοτανόλαδα-Θεραπευτικά Έλαια-Βάμματα-Καλλυντικές Κρέμες-Κηραλοιφές-Ανθόνερα-Σαμπουάν-Σαπούνια-Φυσικά Καθαριστικά-Αιθέρια Έλαια

Στον κήπο του χωριού μας και σε δύο χωραφάκια, καλλιεργούμε εντελώς φυσικά μερικά βότανα. Κάποια άλλα, που δεν καλλιεργούνται, τα συλλέγουμε από επιλεγμένες περιοχές μηδενικής ρύπανσης, με μεγάλη προσοχή ώστε να διασφαλιστεί η αναπαραγωγή τους. Ο κόσμος των βοτάνων είναι απέραντος και ανεξερεύνητος σε μεγάλο βαθμό και προσπαθούμε να τον προσεγγίσουμε με όσο το δυνατόν περισσότερα εφόδια. Πειραματιζόμαστε, ερευνούμε, μελετάμε και συλλέγουμε πληροφορίες από το διαδίκτυο, από τις επαφές μας με εξειδικευμένους γεωπόνους και έμπειρους καλλιεργητές, από επιστημονικές μελέτες και από παραδοσιακές συνταγές. Με τα βότανα μας και το βιολογικό extra παρθένο ελαιόλαδο παραγωγής μας (http://elaioladokritiko.blogspot.com), φτιάχνουμε με φυσικό και χειροποίητο τρόπο τα προϊόντα μας. Μοιραζόμαστε τις εμπειρίες μας και τις γνώσεις μας με όλους, ώστε ο καθένας και η καθεμιά να μπορέσουν να γνωρίσουν τον θαυμαστό κόσμο των βοτάνων.

Από τον Οκτώβριο του 2016 καλλιεργούμε νόμιμα, με την μέθοδο της φυσικής καλλιέργειας, περισσότερα από 30 βότανα και αποστάζουμε μερικά από αυτά παίρνοντας εξαιρετικής ποιότητας αιθέρια έλαια και ανθόνερα. Από τα χωράφια μας συλλέγουμε άλλα 40 περίπου αυτοφυή αγριόχορτα που έχουν θεραπευτική χρήση, ενώ από το γειτονικό μας βουνό Πάϊκο μαζεύουμε και μερικά ακόμη με ασφαλή και αειφορικό τρόπο. Για κατάλογο προϊόντων και πληροφορίες στο μέιλ: infobotanokipos+gmail.com, όπου +, @ και στα τηλ.: 6977281060, 6974286503 μετά το μεσημέρι (από 14:00 ως 22:00)


Πέμπτη, 25 Ιουνίου 2015

Συλλογή και ποιοτική ατμο-απόσταξη λεβάνταςΤο χωράφι μας με τα Βότανα  είναι πολύ πλούσιο σε οργανική ύλη και σε ιχνοστοιχεία με αποτέλεσμα φέτος τα φυτά μας (που είναι ήδη ενήλικα) να έχουν μεγάλη παραγωγή. Έτσι και οι λεβάντες μας έγιναν 2 αγκαλιές η μία. Στην περιοχή μας ωριμάζουν γρήγορα και θα έπρεπε να τις μαζέψουμε πριν μια βδομάδα. Τελικά
αποφασίσαμε και τις μαζέψαμε πριν 15 μέρες, έστω και σε μέτρια ωρίμανση, αφού είχαμε μικροκλοπή και φοβηθήκαμε μεγαλύτερες απώλειες. Όπως μας εξήγησε και ο άνθρωπος που αποστάξαμε, κανονικά πρέπει να αρχίσει να μαραίνεται (να καφετίζει) το άνθος της λεβάντας, όταν την συλλέγεις για απόσταξη. Η συλλογή έγινε με το χέρι (χρησιμοποιώντας ψαλίδι) και πρέπει να κόβεται το άνθος, χωρίς πολύ κοτσάνι προκειμένου να παραχθεί ποιοτικό αιθέριο έλαιο. Βέβαια υπάρχουν και ειδικά μηχανήματα που κάνουν την δουλειά πιο εύκολη και γρήγορη, αλλά στο δικό μας χωράφι και δεν βόλευε και δεν υπήρχε πολύ μεγάλη ποσότητα. Για φέτος επιλέξαμε άλλο αποστακτήριο και συγκεκριμένα τον Βαγγέλη και Βασίλη Βαρσάμη στο Ρύσιο της Θεσσαλονίκης. Χημικοί μηχανικοί και οι δυο τους, σχεδίασαν και έφτιαξαν σύγχρονους αποστακτήρες που βασίζονται στην απόσταξη μόνο με ατμό. Η ατμοαπόσταξη είναι η καλύτερη μέθοδος παραγωγής ποιοτικού αιθέριου ελαίου. Έχουμε τις καλύτερες εντυπώσεις από την συνεργασία μαζί τους. Οι άνθρωποι ήταν συνεχώς πάνω από τον αποστακτήρα και μετρούσαν την θερμοκρασία εξαγωγής, την ταχύτητα ροής του ανθόνερου, αυξομείωναν την πίεση του ατμού και δεν άφηναν τίποτα στον αυτόματο. Τελικά η απόσταξη είναι ολόκληρη επιστήμη, χρειάζεται μεγάλη εμπειρία, γνώση, σωστά μηχανήματα και σωστούς επαγγελματίες που να σέβονται τον κόπο και την παραγωγή του καλλιεργητή. Πάμε στις ποσοτικές αποδόσεις μας. Κάναμε δύο παρτίδες μια χλωρή και μια αποξηραμένη. Η απόδοση στην χλωρή ήταν κοντά στο 1,5%, ενώ στην αποξηραμένη στο 3%. Είμαστε ευχαριστημένοι από την όλη διαδικασία αλλά και από την απόκτηση καινούργιων γνώσεων και εμπειριών.  Μένει να κάνουμε και την ποιοτική ανάλυση του αιθέριου έλαιου λεβάντας που πήραμε, στην φίλη μας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: