Αγνά Βότανα-Νοστιμόλαδα-Βοτανόλαδα-Θεραπευτικά Έλαια-Βάμματα-Καλλυντικές Κρέμες-Κηραλοιφές-Ανθόνερα-Σαμπουάν-Σαπούνια-Φυσικά Καθαριστικά-Αιθέρια Έλαια

Στον κήπο του χωριού μας και σε δύο μικρά χωραφάκια, καλλιεργούμε εντελώς φυσικά μερικά βότανα. Κάποια άλλα, που δεν καλλιεργούνται, τα συλλέγουμε από επιλεγμένες περιοχές μηδενικής ρύπανσης, με μεγάλη προσοχή ώστε να διασφαλιστεί η αναπαραγωγή τους. Ο κόσμος των βοτάνων είναι απέραντος και ανεξερεύνητος σε μεγάλο βαθμό και προσπαθούμε να τον προσεγγίσουμε με όσο το δυνατόν περισσότερα εφόδια. Πειραματιζόμαστε, ερευνούμε, μελετάμε και συλλέγουμε πληροφορίες από το διαδίκτυο, από τις επαφές μας με εξειδικευμένους γεωπόνους και έμπειρους καλλιεργητές, από επιστημονικές μελέτες και από παραδοσιακές συνταγές. Με τα βότανα μας και το βιολογικό extra παρθένο ελαιόλαδο παραγωγής μας (http://elaioladokritiko.blogspot.com), φτιάχνουμε με φυσικό και χειροποίητο τρόπο τα προϊόντα μας. Μοιραζόμαστε τις εμπειρίες μας και τις γνώσεις μας με όλους, ώστε ο καθένας και η καθεμιά να μπορέσουν να γνωρίσουν τον θαυμαστό κόσμο των βοτάνων.

Πληροφορίες: infobotanokipos+gmail.com, όπου +, @

Παρασκευή, 6 Μαρτίου 2015

Δημόσια παρουσίαση και εγγραφή πρώτων μελών του συνεταιρισμού «Κουκούλι».Το Σαββάτο 7 Μαρτίου 2015 στις 7:30μμ στην Αίθουσα Νερού του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης θα γίνει η πρώτη δημόσια παρουσίαση του αστικού καταναλωτικού συνεταιρισμού "Το Κουκούλι".  Πρόκειται για συνεταιρισμό παραγωγών - καταναλωτών που στόχο έχει να λειτουργήσει πρατήριο - παντοπωλείο οικολογικών ποιοτικών προϊόντων στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Είναι ένα εγχείρημα που θέλει να ξαναδημιουργήσει ειλικρινείς δεσμούς συνεργασίας μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών, να στηρίξει και να ενθαρρύνει καλλιεργητικές πρακτικές και τρόπους παραγωγής προϊόντων μεταποίησης με χαμηλό οικολογικό αποτύπωμα, ώστε να απολαμβάνουν όλοι ποιοτικά, εγχώρια, υγιεινά προϊόντα. Ο Βοτανόκηπος στηρίζει το Κούκουλι και θα είναι από τα ιδρυτικά μέλη του συνεταιρισμού. Περισσότερα: http://tokoukouli.gr/

Τρίτη, 3 Μαρτίου 2015

Οικιακό πρότζεκτ ενυδρειοπονίας στο μπαλκόνι

Η ενυδρειοπονία (aquaponics), είναι μια από τις εφαρμογές της αεικαλλιέργειας (permaculture) με πολλές από τις εκδοχές της να είναι οικιακής κλίμακας (backyard projects).

Στο πλαίσιο του ενδιαφέροντος που διατηρώ για τα υδρόβια οικοσυστήματα, και της ενασχόλησής μου με το χόμπυ της ενυδρειοφιλίας, εκτός από τα βιοτοπικά ενυδρεία που συντηρώ εντός σπιτιού, τα τελευταία πέντε χρόνια διατηρούσα στο μπαλκόνι, μια γλαστρολίμνη με φυτά και κουνουπόψαρα (gambusia affinis).


Μετά από 5 χρόνια λειτουργίας, η γλαστρολίμνη παρουσίασε διαρροή από τις τρύπες αποστράγγισης και αναγκάστηκα να την αδειάσω από φυτά και ζωντανά. Στη συνέχεια, αφού οι τρύπες αποστράγγισης σφραγίστηκαν με ενυδρειακή σιλικόνη, σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε ένα project που συνδυάζει τη γλαστρολίμνη με τη μικρής κλίμακας ενυδρειοπονία που θα σας παρουσιάσω παρακάτω.

Φουντουκιές

Σε ένα μικρό χωραφάκι στο χωριό, πολύ κοντά στο χωράφι με τα βότανα, αποφασίσαμε να φυτέψουμε μερικές φουντουκιές για να τρώμε καθαρά και θρεπτικά φουντούκια εμείς και οι φίλοι μας. Γνωρίζουμε εκ των προτέρων ότι οι εδαφοκλιματολογικές συνθήκες της περιοχής είναι κατάλληλες γιατί και στο παρελθόν οι γεωργοί της περιοχής καλλιεργούσαν φουντουκιές ως πολυετή καλλιέργεια, όταν ήθελαν να εξαιρεθεί κάποιο από τα χωράφια τους από τον αναδασμό που σχεδιαζόταν στην περιοχή.

Το τριήμερο της Καθαρής Δευτέρας μας έδωσε την ευκαιρία να οργανώσουμε τη φύτευση και ο καιρός αποδείχτηκε ιδανικός. Ολόκληρο το Σάββατο ήταν ηλιόλουστος και μας επέτρεψε να φυτέψουμε χωρίς προβλήματα, ενώ τις υπόλοιπες ημέρες και για μια ολόκληρη εβδομάδα, ήταν βροχερός αλλά με υψηλές θερμοκρασίες, ότι έπρεπε δηλαδή για την προσαρμογή των δέντρων στο νέο τους περιβάλλον.

Καταρχήν προμηθευτήκαμε από φυτώριο της Νεοχωρούδας, 20 δέντρα σκεπασμένα (όχι γυμνόριζα) της επιλογής μας και την ίδια ημέρα το μεσημέρι τα φυτέψαμε στο χωράφι. Μετά από υπόδειξη του φυτωριούχου, τα δέντρα (θαμνοειδή) μπήκαν ανά δύο, σε λάκκους που ανοίχτηκαν σε απόσταση 3 μέτρων μεταξύ τους.

Παρακάτω κάποιο φωτογραφικό υλικό από τη φύτευση. Θα ακολουθήσει ενημέρωση για την εξέλιξη της καλλιέργειας.