Αγνά Βότανα-Νοστιμόλαδα-Βοτανόλαδα-Θεραπευτικά Έλαια-Βάμματα-Καλλυντικές Κρέμες-Κηραλοιφές-Ανθόνερα-Σαμπουάν-Σαπούνια-Φυσικά Καθαριστικά-Αιθέρια Έλαια

Στον κήπο του χωριού μας και σε δύο μικρά χωραφάκια, καλλιεργούμε εντελώς φυσικά μερικά βότανα. Κάποια άλλα, που δεν καλλιεργούνται, τα συλλέγουμε από επιλεγμένες περιοχές μηδενικής ρύπανσης, με μεγάλη προσοχή ώστε να διασφαλιστεί η αναπαραγωγή τους. Ο κόσμος των βοτάνων είναι απέραντος και ανεξερεύνητος σε μεγάλο βαθμό και προσπαθούμε να τον προσεγγίσουμε με όσο το δυνατόν περισσότερα εφόδια. Πειραματιζόμαστε, ερευνούμε, μελετάμε και συλλέγουμε πληροφορίες από το διαδίκτυο, από τις επαφές μας με εξειδικευμένους γεωπόνους και έμπειρους καλλιεργητές, από επιστημονικές μελέτες και από παραδοσιακές συνταγές. Με τα βότανα μας και το βιολογικό extra παρθένο ελαιόλαδο παραγωγής μας (http://elaioladokritiko.blogspot.com), φτιάχνουμε με φυσικό και χειροποίητο τρόπο τα προϊόντα μας. Μοιραζόμαστε τις εμπειρίες μας και τις γνώσεις μας με όλους, ώστε ο καθένας και η καθεμιά να μπορέσουν να γνωρίσουν τον θαυμαστό κόσμο των βοτάνων.

Πληροφορίες: infobotanokipos+gmail.com, όπου +, @

Πέμπτη, 25 Ιουνίου 2015

Συλλογή και ποιοτική ατμο-απόσταξη λεβάντας



Το χωράφι μας με τα Βότανα  είναι πολύ πλούσιο σε οργανική ύλη και σε ιχνοστοιχεία με αποτέλεσμα φέτος τα φυτά μας (που είναι ήδη ενήλικα) να έχουν μεγάλη παραγωγή. Έτσι και οι λεβάντες μας έγιναν 2 αγκαλιές η μία. Στην περιοχή μας ωριμάζουν γρήγορα και θα έπρεπε να τις μαζέψουμε πριν μια βδομάδα. Τελικά
αποφασίσαμε και τις μαζέψαμε πριν 15 μέρες, έστω και σε μέτρια ωρίμανση, αφού είχαμε μικροκλοπή και φοβηθήκαμε μεγαλύτερες απώλειες. Όπως μας εξήγησε και ο άνθρωπος που αποστάξαμε, κανονικά πρέπει να αρχίσει να μαραίνεται (να καφετίζει) το άνθος της λεβάντας, όταν την συλλέγεις για απόσταξη. Η συλλογή έγινε με το χέρι (χρησιμοποιώντας ψαλίδι) και πρέπει να κόβεται το άνθος, χωρίς πολύ κοτσάνι προκειμένου να παραχθεί ποιοτικό αιθέριο έλαιο. Βέβαια υπάρχουν και ειδικά μηχανήματα που κάνουν την δουλειά πιο εύκολη και γρήγορη, αλλά στο δικό μας χωράφι και δεν βόλευε και δεν υπήρχε πολύ μεγάλη ποσότητα. Για φέτος επιλέξαμε άλλο αποστακτήριο και συγκεκριμένα τον Βαγγέλη και Βασίλη Βαρσάμη στο Ρύσιο της Θεσσαλονίκης. Χημικοί μηχανικοί και οι δυο τους, σχεδίασαν και έφτιαξαν σύγχρονους αποστακτήρες που βασίζονται στην απόσταξη μόνο με ατμό. Η ατμοαπόσταξη είναι η καλύτερη μέθοδος παραγωγής ποιοτικού αιθέριου ελαίου. Έχουμε τις καλύτερες εντυπώσεις από την συνεργασία μαζί τους. Οι άνθρωποι ήταν συνεχώς πάνω από τον αποστακτήρα και μετρούσαν την θερμοκρασία εξαγωγής, την ταχύτητα ροής του ανθόνερου, αυξομείωναν την πίεση του ατμού και δεν άφηναν τίποτα στον αυτόματο. Τελικά η απόσταξη είναι ολόκληρη επιστήμη, χρειάζεται μεγάλη εμπειρία, γνώση, σωστά μηχανήματα και σωστούς επαγγελματίες που να σέβονται τον κόπο και την παραγωγή του καλλιεργητή. Πάμε στις ποσοτικές αποδόσεις μας. Κάναμε δύο παρτίδες μια χλωρή και μια αποξηραμένη. Η απόδοση στην χλωρή ήταν κοντά στο 1,5%, ενώ στην αποξηραμένη στο 3%. Είμαστε ευχαριστημένοι από την όλη διαδικασία αλλά και από την απόκτηση καινούργιων γνώσεων και εμπειριών.  Μένει να κάνουμε και την ποιοτική ανάλυση του αιθέριου έλαιου λεβάντας που πήραμε, στην φίλη μας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.

Τρίτη, 23 Ιουνίου 2015

Ημερίδα για καλλιέργεια, μεταποίηση, εμπορία της Τσουκνίδας, του Τριβολιού, της Λουΐζας, του Δενδρολίβανου, της Πικραλίδας, και του Μάραθου

Στο πλαίσιο της Δια βίου Μάθησης, αλλά και της αύξησης της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας εν μέσω κρίσης, τα οποία πρεσβεύει και υπηρετεί το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Απασχόλησης, διοργανώνεται σε συνεργασία με την Εταιρία Συμβούλων ErgoQ και την Υδρογεωτεχνική, Ημερίδα με θέμα την «Αγροτική Επαγγελματική Διέξοδο με Θησαυρούς της Ελληνικής Γης».  Η Ημερίδα θα υλοποιηθεί την Κυριακή 05 Ιουλίου στις 10:30 – 13:30 στο ξενοδοχείο Grand Hotel Palace (Μοναστηρίου 305 – 307) στη Θεσσαλονίκη. Ομιλητές της Ημερίδας είναι μέλη της Πανεπιστημιακής κοινότητας της πόλης μας, Σύμβουλοι Επιχειρήσεων, Σύμβουλοι Μικροχρηματοδότησης Επιχειρήσεων, καθώς και Σύμβουλοι Ποιότητας, Ασφάλειας Τροφίμων και Εξαγωγών. Η Ημερίδα θα επικεντρωθεί συγκεκριμένα στην καλλιέργεια, μεταποίηση, εμπορία και εξαγωγή της Τσουκνίδας, του Τριβολιού, της Λουΐζας, του Δενδρολίβανου, της Πικραλίδας, και του Μάραθου. Θα παρουσιαστούν οι θεραπευτικές τους ιδιότητες, το πώς μπορεί κάποιος να ασχοληθεί επαγγελματικά με την καλλιέργεια των παραπάνω φυτών, τα παραγόμενα προϊόντα (αφεψήματα, συμπληρώματα διατροφής, πρώτες ύλες βιομηχανίας κ.α.) η αγορά – εμπορική αξιοποίησή τους στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς, οι επενδυτικές ευκαιρίες, καθώς και οι δυνατότητες χρηματοδότησης του εγχειρήματος αυτού. Περισσότερα εδώ:

http://ianap.gr/%CE%B1%CE%B3%CF%81%CE%BF%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B5%CF%80%CE%B1%CE%B3%CE%B3%CE%B5%CE%BB%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B4%CE%B9%CE%AD%CE%BE%CE%BF%CE%B4%CE%BF%CF%82-%CE%BC%CE%B5-%CE%B8/

Τρίτη, 2 Ιουνίου 2015

4η Γιορτή Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας, 5-7/6/2015, πάρκο ΕΤ3

Το Παρασκευοσαββατοκύριακο 5-7 Ιουνίου, στο πάρκο Πεδίο του Άρεως (απέναντι από την ΕΤ3), με την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης
Ένας πολύχρωμος, αισιόδοξος κόσμος 70 και πλέον παραγωγών, μεταποιητών και χειροτεχνών από όλη την Ελλάδα, αλλά και περιβαλλοντικών οργανώσεων, συλλογικοτήτων και ΜΚΟ, ενώνει και φέτος τις δημιουργικές δυνάμεις και ανησυχίες του, προτάσσοντας έναν άλλο τρόπο ζωής, με όραμα και αγάπη για το περιβάλλον και τους ανθρώπους.
Η φετινή διοργάνωση θα είναι αφιερωμένη στο περιβάλλον και στις κινηματικές ομάδες αυτο-οργάνωσης της πόλης, φιλοξενώντας επίσης σεμινάρια από παραγωγούς που μοιράζονται τις γνώσεις τους με τον κόσμο, παιχνίδια για παιδιά και μουσικές, για να ταξιδέψουμε όλοι μαζί στο ταξίδι της ζωής. Περισσότερες πληροφορίες και πρόγραμμα της Οικογιορτής θα βρείτε στη σελίδα:

http://oikogiortithessalonikis.blogspot.gr/
Ο Βοτανόκηπος στηρίζει την Οικογιορτή και θα παρουσιάσει σε εργαστήριο τις Ιδιότητες και τις χρήσεις των βοτάνων. Το εργαστήριο θα γίνει την Κυριακή 7/6/2015 ώρα 12:00 με 13:00, στο χώρο του πάρκου.