Αγνά Βότανα-Νοστιμόλαδα-Βοτανόλαδα-Θεραπευτικά Έλαια-Βάμματα-Καλλυντικές Κρέμες-Κηραλοιφές-Ανθόνερα-Σαμπουάν-Σαπούνια-Φυσικά Καθαριστικά-Αιθέρια Έλαια

Βρισκόμαστε στο χωριό Μεσιά του Ν. Κιλκίς, ανάμεσα στους πρόποδες του όρους Πάϊκου και της κοιλάδας του ποταμού Αξιού, 15χλ ΒΑ της Πέλλας και 55χλ Βόρεια της Θεσσαλονίκης. Καλλιεργούμε με φυσικό τρόπο, χωρίς φυτοφάρμακα και λιπάσματα, περίπου 30 βότανα από το 2009. Συλλέγουμε 40 άλλα που βρίσκονται ως αυτοφυή αγριόχορτα στα χωράφια μας. Από το βουνό Πάϊκο και άλλες επιλεγμένες περιοχές μηδενικής ρύπανσης μαζεύουμε αειφορικά άλλα περίπου 20 φαρμακευτικά φυτά. Βασισμένοι στην καλλιεργητική μας παράδοση 2 γενεών, ερευνούμε και μελετάμε συνεχώς, συλλέγουμε πληροφορίες από το διαδίκτυο, από τις επαφές μας με εξειδικευμένους γεωπόνους και έμπειρους καλλιεργητές, από επιστημονικές μελέτες και από παραδοσιακές συνταγές. Από τα βότανά μας παράγουμε εξαιρετικής ποιότητας αιθέρια έλαια και ανθόνερα. Επιπλέον, χρησιμοποιώντας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ψυχρής σύνθλιψης και φυσικής καλλιέργειας, καθώς και άλλα πιστοποιημένα καλλυντικά έλαια non GMO, φτιάχνουμε σε βιολογικά πιστοποιημένο εργαστήριο υψηλής ποιότητας βοτανόλαδα - θεραπευτικά έλαια. Συνεργαζόμαστε επίσης με πιστοποιημένο εργαστήριο για την παρασκευή φυσικών καλλυντικών, προϊόντων περιποίησης και κηραλοιφών. Συμμετέχουμε στο δίκτυο των Οικογιορτών από το 2011, της Κοινωνικά υποστηριζόμενης γεωργίας, των Περιαστικών Καλλιεργειών καθώς και στο αγροδιατροφικό κίνημα της καθαρής τροφής, της συμμετοχικής πιστοποίησης και της Οικολογικής καλλιέργειας. Μοιραζόμαστε τις εμπειρίες μας και τις γνώσεις μας με όλους, ώστε ο καθένας και η καθεμιά να μπορέσουν να γνωρίσουν τον θαυμαστό κόσμο των βοτάνων και των προϊόντων τους.

Από αρχές Απριλίου του 2019, τα προϊόντα μας διατίθενται και ηλεκτρονικά. Επικοινωνήστε μαζί μας στο μέιλ: infobotanokipos+gmail.com, όπου +, @ και στα τηλ.: 6977281060, 6974286503 καθημερινά, μετά το μεσημέρι (από 13:00 ως 22:00). Μετά από συνεννόηση μπορείτε να μας επισκεφτείτε στο χωριό μας. Για επίσκεψη στο Facebook, η σελίδα μας: https://www.facebook.com/botanokiposBio/

Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2016

Φυτέψαμε ΑμυγδαλιέςΤο χωραφάκι μας με τις φουντουκιές είχε ένα κομμάτι ακαλλιέργητο. Αποφασίσαμε να βάλουμε αμυγδαλιές και περιμέναμε να στεγνώσει λίγο το χώμα από τις προηγούμενες βροχές.  Οι αλκυονίδες μέρες ήρθαν οπότε βρήκαμε την ευκαιρία και φυτέψαμε δύο ποικιλίες αμυγδαλιάς. Η μία είναι η ποικιλία Ferragnes, Γαλλικής προέλευσης, γνωστή ως Φυράνια στα Ελληνικά. Πολύ παραγωγικό και ημιορθόκλαδο δέντρο, με μεγάλο καρπό και την καλύτερη ποιότητα ψίχας (με ποσοστό ως 35%) σε μέγεθος και σχήμα. Ανθίζει όψιμα και είναι κατάλληλη για την περιοχή μας που οι θερμοκρασίες συχνά την άνοιξη πέφτουν σε χαμηλά επίπεδα.
Η γεύση του είναι γλυκιά, με κέλυφος ημίσκληρο, ελαφρά μυτερό και επίμηκες. Ωριμάζει από τα μέσα Σεπτεμβρίου, αλλά τους καρπούς του θα τους δούμε μετά από 3 τουλάχιστον χρόνια. Η Φυράνια χρειάζεται και επικονιαστή, ονόματι Ferraduel, που δεν είχε όμως το φυτώριο (θα μας προμηθεύσει σε λίγες μέρες). Η άλλη ποικιλία είναι η Texas από Αμέρικα και συγκεκριμένα από Καλιφόρνια. Την διαλέξαμε, αφού είναι πολύ ανθεκτική στις ασθένειες και με μεγάλο ποσοστό ψύχας (ως 45%). Μειονέκτημά της η πικρίζουσα γεύση των καρπών που συνοδεύονται όμως με ιδιαίτερο άρωμα (χρησιμοποιείται περισσότερο για λάδι και γενικά στην μεταποίηση). Είναι δέντρο ορθόκλαδης ανάπτυξης, επίσης πολύ παραγωγικό.. Συλλογή από τέλη Σεπτεμβρίου με καρπούς στρογγυλοπούς και μεσαίου μεγέθους. Οι Αμυγδαλιές αντέχουν στην ξηρασία και ήταν ένας από τους λόγους που επιλέξαμε να τις φυτέψουμε, αφού δεν έχουμε σκοπό να τις ποτίζουμε το καλοκαίρι, παρόλο που η περιοχή μας είναι πολύ πλούσια σε υπόγεια νερά. 
Στο φυτώριο βρήκαμε και μια μοναδική φουντουκιά που ήταν Ελληνική Παραδοσιακή ποικιλία. Είναι η ποικιλία με τα μικρά, νόστιμα και αρωματικά φουντουκάκια. Δεν την αφήσαμε στην μοναξιά της και την βάλαμε να κάνει παρέα στις περσινές φουντουκιές του χωραφιού μας (τούρκικης προέλευσης).

Δεν υπάρχουν σχόλια: