Αγνά Βότανα-Νοστιμόλαδα-Βοτανόλαδα-Θεραπευτικά Έλαια-Βάμματα-Καλλυντικές Κρέμες-Κηραλοιφές-Ανθόνερα-Σαμπουάν-Σαπούνια-Φυσικά Καθαριστικά-Αιθέρια Έλαια

Στον κήπο του χωριού μας και σε δύο μικρά χωραφάκια, καλλιεργούμε εντελώς φυσικά μερικά βότανα. Κάποια άλλα, που δεν καλλιεργούνται, τα συλλέγουμε από επιλεγμένες περιοχές μηδενικής ρύπανσης, με μεγάλη προσοχή ώστε να διασφαλιστεί η αναπαραγωγή τους. Ο κόσμος των βοτάνων είναι απέραντος και ανεξερεύνητος σε μεγάλο βαθμό και προσπαθούμε να τον προσεγγίσουμε με όσο το δυνατόν περισσότερα εφόδια. Πειραματιζόμαστε, ερευνούμε, μελετάμε και συλλέγουμε πληροφορίες από το διαδίκτυο, από τις επαφές μας με εξειδικευμένους γεωπόνους και έμπειρους καλλιεργητές, από επιστημονικές μελέτες και από παραδοσιακές συνταγές. Με τα βότανα μας και το βιολογικό extra παρθένο ελαιόλαδο παραγωγής μας (http://elaioladokritiko.blogspot.com), φτιάχνουμε με φυσικό και χειροποίητο τρόπο τα προϊόντα μας. Μοιραζόμαστε τις εμπειρίες μας και τις γνώσεις μας με όλους, ώστε ο καθένας και η καθεμιά να μπορέσουν να γνωρίσουν τον θαυμαστό κόσμο των βοτάνων.

Πληροφορίες: infobotanokipos+gmail.com, όπου +, @

Κυριακή, 24 Ιανουαρίου 2016

Αιθέριο έλαιο ΔεντρολίβανουΜέσα Νοεμβρίου και τα δεντρολίβανά μας ήταν ανθισμένα. Αποφασίσαμε να τα μαζέψουμε και να δοκιμάσουμε να τα αποστάξουμε. Γνωρίζαμε ότι στο δεντρολίβανο, αιθέριο έλαιο έχουν μόνο τα φύλλα και τα άνθη και για αυτό συλλέξαμε κυρίως ανθισμένες κορυφές. Η τελική μας δρόγη είχε κυρίως άνθη και φύλλα, περιείχε όμως  τρυφερούς και ξυλώδεις βλαστούς που ακόμη και στην χειροκίνητη συλλογή (με το ψαλίδι) δεν μπορείς να τα αποφύγεις. Από την βιβλιογραφία και την έρευνα στο διαδίκτυο περιμέναμε μια απόδοση της τάξης του 0,6-0,7% σε αιθέριο έλαιο. Τελικά η απόδοση ήταν πολύ μικρότερη και έφτασε πολύ κοντά στο 0,2%. Αιτία ήταν ότι οι βλαστοί «ανέβασαν» το βάρος και δεν περιέχουν αιθέριο έλαιο όπως προαναφέραμε.Ο υπεύθυνος του αποστακτηρίου κοίταξε τα αρχεία του και μας ενημέρωσε ότι η συνηθισμένη απόδοση του δεντρολίβανου άλλων πελατών του ήταν 0,10% ως μέγιστη 0,15%. Άρα η προσεκτική συλλογή με το ψαλίδι μας έδωσε μια καλύτερη απόδοση, όχι όμως ικανοποιητική ώστε να ανταμειφτεί τουλάχιστον ο κόπος της συλλογής. Αν υπολογίσει κανείς και το κόστος της καλλιέργειας, τότε η συλλογή με τα χέρια είναι παντελώς ασύμφορη.

Κυριακή, 10 Ιανουαρίου 2016

Φυτέψαμε ΑμυγδαλιέςΤο χωραφάκι μας με τις φουντουκιές είχε ένα κομμάτι ακαλλιέργητο. Αποφασίσαμε να βάλουμε αμυγδαλιές και περιμέναμε να στεγνώσει λίγο το χώμα από τις προηγούμενες βροχές.  Οι αλκυονίδες μέρες ήρθαν οπότε βρήκαμε την ευκαιρία και φυτέψαμε δύο ποικιλίες αμυγδαλιάς. Η μία είναι η ποικιλία Ferragnes, Γαλλικής προέλευσης, γνωστή ως Φυράνια στα Ελληνικά. Πολύ παραγωγικό και ημιορθόκλαδο δέντρο, με μεγάλο καρπό και την καλύτερη ποιότητα ψίχας (με ποσοστό ως 35%) σε μέγεθος και σχήμα. Ανθίζει όψιμα και είναι κατάλληλη για την περιοχή μας που οι θερμοκρασίες συχνά την άνοιξη πέφτουν σε χαμηλά επίπεδα.
Η γεύση του είναι γλυκιά, με κέλυφος ημίσκληρο, ελαφρά μυτερό και επίμηκες. Ωριμάζει από τα μέσα Σεπτεμβρίου, αλλά τους καρπούς του θα τους δούμε μετά από 3 τουλάχιστον χρόνια. Η Φυράνια χρειάζεται και επικονιαστή, ονόματι Ferraduel, που δεν είχε όμως το φυτώριο (θα μας προμηθεύσει σε λίγες μέρες). Η άλλη ποικιλία είναι η Texas από Αμέρικα και συγκεκριμένα από Καλιφόρνια. Την διαλέξαμε, αφού είναι πολύ ανθεκτική στις ασθένειες και με μεγάλο ποσοστό ψύχας (ως 45%). Μειονέκτημά της η πικρίζουσα γεύση των καρπών που συνοδεύονται όμως με ιδιαίτερο άρωμα (χρησιμοποιείται περισσότερο για λάδι και γενικά στην μεταποίηση). Είναι δέντρο ορθόκλαδης ανάπτυξης, επίσης πολύ παραγωγικό.. Συλλογή από τέλη Σεπτεμβρίου με καρπούς στρογγυλοπούς και μεσαίου μεγέθους. Οι Αμυγδαλιές αντέχουν στην ξηρασία και ήταν ένας από τους λόγους που επιλέξαμε να τις φυτέψουμε, αφού δεν έχουμε σκοπό να τις ποτίζουμε το καλοκαίρι, παρόλο που η περιοχή μας είναι πολύ πλούσια σε υπόγεια νερά. 
Στο φυτώριο βρήκαμε και μια μοναδική φουντουκιά που ήταν Ελληνική Παραδοσιακή ποικιλία. Είναι η ποικιλία με τα μικρά, νόστιμα και αρωματικά φουντουκάκια. Δεν την αφήσαμε στην μοναξιά της και την βάλαμε να κάνει παρέα στις περσινές φουντουκιές του χωραφιού μας (τούρκικης προέλευσης).