Αγνά Βότανα-Νοστιμόλαδα-Βοτανόλαδα-Θεραπευτικά Έλαια-Βάμματα-Καλλυντικές Κρέμες-Κηραλοιφές-Ανθόνερα-Σαμπουάν-Σαπούνια-Φυσικά Καθαριστικά-Αιθέρια Έλαια

Βρισκόμαστε στο χωριό Μεσιά του Ν. Κιλκίς, ανάμεσα στους πρόποδες του όρους Πάϊκου και της κοιλάδας του ποταμού Αξιού, 15χλ ΒΑ της Πέλλας και 55χλ Βόρεια της Θεσσαλονίκης. Καλλιεργούμε με φυσικό τρόπο, χωρίς φυτοφάρμακα και λιπάσματα, περίπου 30 βότανα από το 2009. Συλλέγουμε 40 άλλα που βρίσκονται ως αυτοφυή αγριόχορτα στα χωράφια μας. Από το βουνό Πάϊκο και άλλες επιλεγμένες περιοχές μηδενικής ρύπανσης μαζεύουμε αειφορικά άλλα περίπου 20 φαρμακευτικά φυτά. Βασισμένοι στην καλλιεργητική μας παράδοση 2 γενεών, ερευνούμε και μελετάμε συνεχώς, συλλέγουμε πληροφορίες από το διαδίκτυο, από τις επαφές μας με εξειδικευμένους γεωπόνους και έμπειρους καλλιεργητές, από επιστημονικές μελέτες και από παραδοσιακές συνταγές. Από τα βότανά μας παράγουμε εξαιρετικής ποιότητας αιθέρια έλαια και ανθόνερα. Επιπλέον, χρησιμοποιώντας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ψυχρής σύνθλιψης και φυσικής καλλιέργειας, καθώς και άλλα πιστοποιημένα καλλυντικά έλαια non GMO, φτιάχνουμε σε βιολογικά πιστοποιημένο εργαστήριο υψηλής ποιότητας βοτανόλαδα - θεραπευτικά έλαια. Συνεργαζόμαστε επίσης με πιστοποιημένο εργαστήριο για την παρασκευή φυσικών καλλυντικών, προϊόντων περιποίησης και κηραλοιφών. Συμμετέχουμε στο δίκτυο των Οικογιορτών από το 2011, της Κοινωνικά υποστηριζόμενης γεωργίας, των Περιαστικών Καλλιεργειών καθώς και στο αγροδιατροφικό κίνημα της καθαρής τροφής, της συμμετοχικής πιστοποίησης και της Οικολογικής καλλιέργειας. Μοιραζόμαστε τις εμπειρίες μας και τις γνώσεις μας με όλους, ώστε ο καθένας και η καθεμιά να μπορέσουν να γνωρίσουν τον θαυμαστό κόσμο των βοτάνων και των προϊόντων τους.

Από αρχές Απριλίου του 2019, τα προϊόντα μας διατίθενται και ηλεκτρονικά. Επικοινωνήστε μαζί μας στο μέιλ: infobotanokipos+gmail.com, όπου +, @ και στα τηλ.: 6977281060, 6974286503 καθημερινά, μετά το μεσημέρι (από 13:00 ως 22:00). Μετά από συνεννόηση μπορείτε να μας επισκεφτείτε στο χωριό μας. Για επίσκεψη στο Facebook, η σελίδα μας: https://www.facebook.com/botanokiposBio/

Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2019

Περί αποσμητικού μασχάλης


Πολλοί από μας νομίζουν ότι η κακοσμία του ιδρώτα είναι φυσική διεργασία. Αυτό είναι λάθος, αφού ο ιδρώτας είναι άοσμος και η κακοσμία οφείλεται σε βακτήρια που υπάρχουν σε διάφορες περιοχές του σώματος πχ στις μασχάλες, στους θύλακες των τριχών, στις ευαίσθητες περιοχές κλπ. Όταν τα βακτήρια αυτά έρχονται σε επαφή με τον ιδρώτα, τότε απελευθερώνονται χημικές ουσίες, οι οποίες δίνουν την αντίστοιχη κάθε φορά οσμή, που έχει σχέση είτε με την τροφή που έχουμε καταναλώσει, είτε με την κατάσταση της υγείας μας. Τα περισσότερα αποσμητικά μασχάλης αυτό που κάνουν είναι να προσπαθούν να «φράξουν» τους πόρους του δέρματος στην περιοχή και έτσι να σταματήσουν την έκκριση ιδρώτα. Το θέμα είναι ποια είναι η δραστική ουσία που το κάνει αυτό, αν είναι επικίνδυνη και πόσο, και αν τελικά η «φραγή» των πόρων και το στοπ στον ιδρώτα είναι η σωστή πρακτική.


Είναι ευρέως γνωστή η κριτική που δέχονται τα συμβατικά αποσμητικά μασχάλης για την επικινδυνότητά τους κυρίως εξαιτίας της χρήσης αλουμινίου (και όχι μόνο) στη σύνθεσή τους. Πέρα από τα parabens ή άλλα επικίνδυνα συντηρητικά που περιέχουν, βασικό συστατικό αυτών των αποσμητικών είναι το ένυδρο άλας χλωρίου με αργίλιο (αλουμίνιο) ή παραπλήσιο πχ: aluminum chlorohydrate, aluminum chloride, aluminum zirconium, aluminum hydroxybromide κ.α. Οι ενώσεις αυτές είναι πολύ διαλυτές και απορροφούνται εύκολα και γρήγορα από το σώμα, αφού δεν είναι μεγάλα τα μόριά τους. Ουσιαστικά μπλοκάρουν τους πόρους του δέρματος και δεν «αφήνουν» τον ιδρώτα να βγει προς τα έξω, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι σταματούν την έκκρισή του. Όταν οι παραπάνω ενώσεις  λοιπόν εισέλθουν μέσα στο σώμα, το τμήμα του μορίου που περιέχει το αργίλιο ιονίζεται, σχηματίζοντας ελεύθερο ή ιονισμένο αργίλιο-αλουμίνιο (Al+++). Το αλουμίνιο αυτό απορροφάται και σταδιακά συσσωρεύεται σε διάφορα ζωτικά όργανα του ανθρώπου, όπως τα νεφρά, το συκώτι, τον εγκέφαλο, το νωτιαίο μυελό κλπ. Το αλουμίνιο είναι χαρακτηρισμένο ως νευροτοξίνη, με επιβλαβείς επιπτώσεις στο DNA και ερευνάται  για πολλές άλλες καταστροφικές συνέπειες στην λειτουργία του οργανισμού μας. Η συσσώρευση αλουμινίου στον οργανισμό μας έχει συνδεθεί με τη νόσο Αλτσχάιμερ και με τον καρκίνο του μαστού. Δεν έχει βέβαια αποδειχτεί ότι είναι η κύρια αιτία των παραπάνω ασθενειών, αλλά βρέθηκε σε πολλές μελέτες ότι τέτοιοι ασθενείς έχουν υπερβολική συγκέντρωση αλουμινίου στον εγκέφαλο και στον μαστό αντίστοιχα. Μακριά λοιπόν από τέτοια αφιδρωτικά και αποσμητικά!

Μια εναλλακτική φυσική λύση είναι η χρησιμοποίηση αφιδρωτικών που περιέχουν το  potassium alum που είναι μια

στυπτηρία (δηλαδή μεγάλο μόριο) καλίου με αργίλιο και συγκεκριμένα το διπλό θειϊκό άλας καλίου με αργίλιο. Η πέτρα του Alum είναι φυσικό ορυκτό που εξάγεται από λατομεία βωξίτη ή αλουνίτη. Αφού καθαριστεί με φυσικές διεργασίες μετατρέπεται σε μορφή σκόνης  στην στυπτηρία καλίου-αργιλίου. Τα μόρια του potassium alum έχουν αρνητικό φορτίο, είναι μεγάλα  και δεν διαπερνούν τα κυτταρικά τοιχώματα, δηλαδή δεν απορροφώνται. Επομένως η χρήση αυτής της ουσίας είναι ασφαλής. Βέβαια θα πρέπει να μην υπάρχουν αμυχές (που μπορεί να προέλθουν από απρόσεκτο ξύρισμα) στην εφαρμοζόμενη περιοχή, αφού τότε μπορεί και να εισέλθουν στο δέρμα. Το potassium alum είναι μια ουσία που έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες, αποτρέπει τη δυσοσμία, είναι αντισηπτική και στυπτική. Η δράση της στην περιοχή της μασχάλης είναι 5-6 ώρες και μπορεί να αυξηθεί με την προσθήκη μαγειρικής σόδας και διαφόρων αιθέριων έλαιων (πχ. tea tree, λεμόνι, λεβάντα, φασκόμηλο κλπ)

Μια άλλη 100% φυσική λύση είναι η πλύση στις μασχάλες με σαπούνι.  Λύση όμως που δεν έχει μεγάλη διάρκεια και άρωμα. Στην ίδια κατηγορία ανήκει και η επιλογή της μαγειρικής σόδας, που θα αφαιρέσει τις δυσάρεστες οσμές.

Εμείς φτιάξαμε ένα αποσμητικό μασχάλης σε Roll-on χρησιμοποιώντας ανθόνερα φασκόμηλου & δεντρολίβανου, γόμα ξανθάνης, τζέλ αλόη βέρα, μαγειρική σόδα, μικρή ποσότητα σκόνης potassium alum και αιθέρια έλαια λεβάντα, φασκόμηλο, παλμαρόζα, λεμόνι, σανταλόξυλο. Για τις ιδιότητες του ανθόνερου δεντρολίβανου σε παλιότερο ποστ από εδώ: https://botanokipos.blogspot.com/2012/08/blog-post_14.html

Για τις ιδιότητες του ανθόνερου φασκόμηλου σε παλιότερο ποστ από εδώ: https://botanokipos.blogspot.com/2012/10/blog-post.html

Η γόμα ξανθάνης ή xanthan gum, είναι ένας πολυσακχαρίτης μεγάλης αλυσίδας και προέρχεται από την επεξεργασία με ζύμωση των σακχάρων του καλαμποκιού. Είναι επίσης ένας  πηκτικός και σταθεροποιητικός  παράγοντας που χρησιμοποιείται στη βιομηχανία των τροφίμων και στη βιομηχανία των καλλυντικών. Την χρησιμοποιήσαμε για να αυξήσουμε την πυκνότητα του αποσμητικού και για την ομογενοποίηση των συστατικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: