Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Βάμμα Εχινάκιας (Echinacea)



 Η Εχινάκια ήταν  ένα από τα αγαπημένα βότανα των Ινδιάνων, παρόλο που το όνομά της προέρχεται από την Ελληνική λέξη «εχινός». Είναι ενδημικό βότανο της Βόρειας Αμερικής, αλλά σήμερα καλλιεργείται σχεδόν παντού. Tο άνθος της εχινάκιας μοιάζει με μεγάλη μαργαρίτα χρώματος ροζ ή μοβ ή άσπρου. Είναι πολυετές ποώδες φυτό, ανθεκτικό(ανάλογα με το είδος) στην ξηρασία και μπορεί να φτάσει μέχρι και το 1,5 μέτρο ύψος.  Tο γένος της αποτελείται από 9 είδη, από τα οποία μόνο τρία (Echinacea purpurea, Echinacea angustifolia, Echinacea pallida) χρησιμοποιούνται για φαρμακευτικούς σκοπούς. Η Εχινάκια χρησιμοποιείται κυρίως για την τόνωση του οργανισμού και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Έχει την ιδιότητα να αυξάνει τον αριθμό των λευκών αιμοσφαιρίων στο αίμα με αποτέλεσμα να αυξάνεται η άμυνα του οργανισμού. Οι ιδιότητές της οφείλονται σε ουσίες όπως οι  πολυσακχαρίτες, τα φλαβονοειδή, οι γλυκοπρωτεΐνες,  η βιταμίνη C, τα αλκαμίδια, το καφεϊκό οξύ κλπ. Η συγκέντρωσή τους διαφέρει ανάλογα με το μέρος του φυτού που χρησιμοποιείται(ρίζα, άνθη, φύλλα), αλλά και με το είδος. Τελευταίες μελέτες δείχνουν ότι η Echinacea purpurea είναι πιο αποτελεσματική στις περισσότερες ιώσεις. Χρησιμοποιείται προληπτικά(αλλά και κατά την διάρκεια) για την αντιμετώπιση των ιώσεων, της γρίπης και του κοινού κρυολογήματος. Στο Βοτανόκηπο, μικροί και μεγάλοι, χρησιμοποιούμε το βάμμα της κάθε χειμώνα και είμαστε πολύ ικανοποιημένοι. Εκτός από την αντιμετώπιση των ιώσεων έχει και πολλές άλλες θεραπευτικές ιδιότητες. Θα τις διαβάσετε, στην  wikipedia (http://en.wikipedia.org/wiki/Echinacea ).  Εκεί θα βρείτε link με πολλές επιστημονικές μελέτες και δημοσιεύσεις για την θεραπευτική δράση της εχινάκιας, καθώς και την έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων. Αξίζουν ιδιαίτερης προσοχής οι οδηγίες για την χρήση της. Δεν θα πρέπει να παίρνετε το βάμμα της για παραπάνω από 10 μέρες(με 1μλ/μέρα), αφού μπορεί να έχει αντίστροφα κ ανεπιθύμητα αποτελέσματα. Θα πρέπει οπωσδήποτε να γίνεται διακοπή του βάμματος για τουλάχιστον 2 εβδομάδες. Επίσης θα πρέπει να αποφεύγετε από πάσχοντες με αυτοάνοσα, σακχαρώδη διαβήτη, ηπατοπάθειες, πολύ μικρά παιδιά, έγκυες κ θηλάζουσες γυναίκες(δεν υπάρχουν επαρκείς μελέτες). Έχουν αναφερθεί και αλλεργίες, σε όσους είναι αλλεργικοί στα φυτά της οικογένειας Asteraceae(αμβροσία, ηλίανθος, μαργαρίτες, χρυσάνθεμο κλπ)
Καλλιεργητικές οδηγίες και συμβουλές θα βρείτε στους γείτονές μας, από την έμπειρη γεωπόνο τους (http://aromaticplantkilkis.blogspot.gr/2010/04/asteraceae-echinachea-purpurea-60-180.html ). Στο Βοτανόκηπο προμηθευτήκαμε σπόρους και πειραματιζόμαστε με την καλλιέργειά της.

Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2013

Lipstick με σπαθόλαδο!


Στην καρδιά του χειμώνα είναι συχνό φαινόμενο να σκάνε τα χείλη από το κρύο, τον αέρα και την ξηρή εσωτερική θερμότητα.  Με οδηγό την συνταγή της σπαθοαλοιφής και με αρκετά πειράματα, καταλήξαμε σε ένα lipstick που προστατεύει και θεραπεύει τα ευαίσθητα και σκασμένα χείλη.  Βασικό συστατικό του είναι το σπαθόλαδο, που οι περισσότεροι γνωρίζετε την θεραπευτική και επουλωτική του δράση. Στο lipstick που φτιάξαμε με το σπαθόλαδο παραγωγής μας αναμείξαμε σκόνη από βιολογικό κακάο και βούτυρο κακάο, πιστοποιημένο αμυγδαλέλαιο, βιολογικό κερί μέλισσας ως γαλακτοματοποιητή και ελάχιστο βιολογικό αιθέριο έλαιο λεβάντας. Φτιάξαμε και μια δεύτερη εκδοχή με επιπλέον, βούτυρο καριτέ και χωρίς αιθέριο έλαιο. Και τα δύο είναι 100% φυσικά και καθαρά προϊόντα, χωρίς ίχνος χημικού συντηρητικού και διατηρούνται αναλλοίωτα για δύο τουλάχιστον χρόνια. Η μονή προσοχή που χρειάζονται είναι η φύλαξή τους σε σκιερό μέρος και όχι στον ήλιο.