Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Μεταφύτευση φυτώριου και εδαφοκάλυψη με γαιοΰφασμα

Τα τελευταία δύο τριήμερα ήταν μια καλή ευκαιρία για οικογενειακή εκδρομή στο χωριό και ενασχόληση με τις εποχιακές εργασίες του βοτανόκηπου. Η εποχή ήταν κατάλληλη και ο καιρός ευνοϊκός για να μεταφυτεύσουμε τα νέα φυτά στο χωράφι, να σπείρουμε τους σπόρους χαμομηλιού και να καλύψουμε με γαιοΰφασμα το έδαφος ανάμεσα στις καινούριες σειρές.

Το φετινό μας φυτώριο περιλάμβανε πάνω από 100 νέα φυτά που τα περισσότερα ήταν μοσχεύματα ή παραφυάδες από δικά μας μητρικά φυτά ενώ παράλληλα αποφασίσαμε να προμηθευτούμε και μια καρτέλα με φυτά λεβάντας καθώς τα δικά μας μοσχεύματα δεν ευδοκίμησαν κυρίως λόγω της ποιότητας του υποστρώματος που φτιάξαμε φέτος. Με τα νέα φυτά συμπληρώθηκαν τα κενά σε κάποιες σειρές και προστέθηκαν και δύο καινούριες.
Εκτός από τα νέα φυτά, προχωρήσαμε και στη δοκιμαστική σπορά σε μόλις 3-4 τ.μ. κάποιων βιολογικών σπόρων χαμομηλιού που προμηθευτήκαμε από το Βιοσπόρο. Γνωρίζουμε ότι μέσα Μάρτη είναι μάλλον λίγο αργά για σπορά αλλά ελπίζουμε ότι αν κάνει λίγες βροχές ακόμα θα φυτρώσει και θα ανθίσει έστω και λίγο όψιμα.

Μετά την περσινή δοκιμή της εδαφοκάλυψης με χρήση γαιοϋφάσματος και χαρτόκουτου, καταλήξαμε ότι η μέθοδος της εδαφοκάλυψης είναι απολύτως απαραίτητη για την αντιμετώπιση των αγριοχορτων ενώ ανάμεσα στα δύο υλικά, το γαιοΰφασμα αποδείχτηκε ανθεκτικότερο και αποτελεσματικότερο. Φέτος για πρώτη φορά δοκιμάσαμε τη μέθοδο στερέωσης που μας υπέδειξε ο φίλος Γ. Καΐρης με τη χρήση σύρματος για το "ράψιμο" του γαιόπανου στο χώμα.



Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

Εργαστήριο Φυσικών Καθαριστικών στην Καλαμαριά


Την Παρασκευή 22 Μαρτίου θα παρουσιάσουμε σε δωρεάν εργαστήριο την παρασκευή απορρυπαντικού πλυντήριου και φυσικών καθαριστικών για το σπίτι. Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσο των εργαστηρίων αυτάρκειας που διοργανώνει  η Κίνηση Πολιτών Καλαμαριάς. Η διεύθυνση είναι Σάντας 7 στην Καλαμαριά και θα αρχίσουμε στις 6:30 μ.μ. Το εργαστήριο θα περιλαμβάνει θεωρία και πράξη. Αν φέρετε ένα μισόλιτρο μπουκαλάκι του νερού θα πάρετε να δοκιμάσετε από το απορρυπαντικό που θα φτιάξουμε.

Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

Βήχιο, θαυματουργό αλλά και τοξικό


 
Το Βήχιον (Tussilago farfara Τ.) ή αλλιώς Χαμολεύκη  ανήκει στην οικογένεια Asteraceae. Είναι ποώδες(10-30εκ), πολυετές φυτό με χοντρό ρίζωμα, πολύβλαστο με φωτεινά κίτρινα άνθη. Το άνθος του μοιάζει με κίτρινη μαργαρίτα (ή και του Ταραξάκου) και αρχίζει να ανθίζει μέσα στο Φλεβάρη, ακόμη και σε χιονισμένο έδαφος. Χαρακτηριστικό του είναι ότι δεν έχει φύλλα όταν ανθίζει.  Τα φύλλα του μοιάζουν με του κισσού και θα βγουν μετά την άνθησή του. Το συναντούμε σε Ευρώπη, Βόρειο Ασία, Αμερική και σε υψόμετρο πάνω από 300 μέτρα. Στη χώρα μας βρίσκεται σχεδόν σε όλα τα βουνά και προτιμάει αργιλοασβεστώδη και υγρά εδάφη. Θα το βρείτε ανθισμένο αυτή την εποχή και μέχρι τέλη Απριλίου σε μεγάλο υψόμετρο.
Είναι πολύ γνωστό φαρμακευτικό φυτό από την αρχαιότητα. Βήχιον το ονόμασε ο Διοσκουρίδης, που το θεωρούσε το πιο δραστικό αντιβηχικό. Στη λαϊκή ιατρική το συνιστούν κατά του βήχα, όπως και φαρμακευτικές εταιρείες το χρησιμοποιούν σήμερα σε αντιβηχικά σκευάσματα και φίλτρα για καπνιστές. Θαυματουργό λοιπόν αντιβηχικό, αλλά και με αποχρεμπτικές, μαλακτικές, αντικαταρροικές ιδιότητες. Χρησιμοποιείται για βρογχίτιδες, λαρυγγίτιδα,  άσθμα και  στα περισσότερα προβλήματα του αναπνευστικού συστήματος.  Έχει ελαφρώς διουρητικές ιδιότητες και προτείνεται για την κυστίτιδα. Εξωτερικά χρησιμοποιείται (με μορφή κομπρέσας ή κατάπλασμα) για ανακούφιση από μυϊκούς και ρευματικούς πόνους. Τα θεραπευτικά του μέρη είναι τα άνθη, αλλά και τα φύλλα του, που συλλέγονται αργότερα, μετά τον Μάιο. Πίνεται ως έγχυμα.
Πέρα από την αποτελεσματικότητά του έχει και ένα σοβαρό μειονέκτημα. Περιέχει ίχνη από  τοξικά-καρκινογόνα αλκαλοειδή (pyrrolizidine alkaloids ) που προσβάλλουν το συκώτι, ανεβάζουν την αρτηριακή πίεση, προκαλούν καρκινώματα και άλλα. Περισσότερα για τα πυρρολιζιδινικά αλκαλοειδή θα βρείτε εδώ: http://www.henriettesherbal.com/PAs/PAs-toxicity.html
Στην Γερμανία και στην Αυστρία κλωνοποίησαν το φυτό και έφτιαξαν ένα κλώνο που δεν περιέχει τις επικίνδυνες ουσίες, το  Tussilago farfara Wein. Επειδή τέτοιο Βήχιο δεν κυκλοφορεί στη Ελλάδα θα πρέπει να το αποφεύγεται ή να είστε πολύ προσεκτικοί στη χρήση του(ελάχιστη ποσότητα για μικρή διάρκεια). Απαγορεύεται ειδικά σε παιδιά ή σε άτομα με προβλήματα στο συκώτι , όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές.