Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2013

Μελισσόχορτο (Melissa officinalis)


Το Μελισσόχορτο είναι πολυετής πόα(10-12 χρόνια), ιθαγενές της νότιας Ευρώπης και της περιοχής της Μεσογείου, αλλά σήμερα καλλιεργείται σε όλο το κόσμο. Το όνομα του προέρχεται από την ελληνική λέξη ΜΕΛΙΣΣΑ και ονομάστηκε έτσι επειδή το νέκταρ από τα άνθη του προσελκύει τις μέλισσες. Είναι από τα καλύτερα μελισσοτροφικά φυτά, όπως και το θυμάρι.  Άλλες του ονομασίες, μελισσοβότανο, βάλσαμο λεμονιού, κιτροβάλσαμο. Ανήκει στην οικογένεια Lamiaceae (Χειλανθή) και στην τάξη Lamiales(Λαμιώδη). Το ύψος του κυμαίνεται από 0,5 έως και 1,2 m. Ο βλαστός είναι τετραγωνικός με πολλά κλαδιά, τα φύλλα του είναι ωοειδή, έμμισχα, πριονωτά και έχουν μια ήπια μυρωδιά λεμονιού. Ανθίζει από τα μέσα Ιουνίου και τα άνθη του είναι  μικρά και συνήθως λευκά ή ελαφρώς ροδίζοντα.  Ρίχνει τα φύλλα του τον χειμώνα, αλλά αντέχει στην παγωνιά(μέχρι -10ο C). Θα το βρούμε και αυτοφυές σε όλη σχεδόν την Ελλάδα(όχι στα ψηλά βουνά), σε περιοχές όμως υγρές ή κοντά σε τρεχούμενο νερό.

Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013

Φτιάξτε μόνοι σας σαμπουάν σε 10 λεπτά



Υπάρχουν δύο τρόποι για να φτιάξει κανείς σαμπουάν στο σπίτι. Ο ένας είναι η αντίδραση σαπωνοποίησης με καυστικό κάλιο(ποτάσα) και όχι με καυστικό νάτριο(σόδα). Αυτή η διαδικασία είναι λίγο περίπλοκη και θέλει αρκετό χρόνο. Σε επόμενη ανάρτηση θα αναφερθώ στις ακριβείς οδηγίες αυτού του τρόπου. Εδώ, με τον δεύτερο τρόπο, θα δείτε πως φτιάχνουμε σαμπουάν γρήγορα (σε 10 λεπτά), ακίνδυνα και χωρίς κάποια εξειδικευμένη γνώση.
Βασικές Οδηγίες:
1)      Υλικά:
  • 100γρ άσπρο σαπούνι ελιάς
  • 50γρ γλυκερίνη 
  • 380γρ έκχυμα από ειδικά βότανα
  • Αιθέριο έλαιο 15-20 σταγόνες
2)      Βράζουμε απιονισμένο νερό (ουδέτερο Ph). Μόλις αρχίσει να κοχλάζει το κατεβάζουμε από την φωτιά και το ρίχνουμε σε μια τσαγιέρα. Πριν το σκεπάσουμε ρίχνουμε μέσα βότανα που έχουν καθαρτικές, απολυμαντικές και καλλυντικές ιδιότητες. Μπορείτε να βάλετε φασκόμηλο, θυμάρι, δεντρολίβανο, λεβάντα, χαμομήλι, άρκτιο, δάφνη, δυόσμο, τσουκνίδα, μελισσόχορτο κλπ. Μην τα τσιγκουνευτείτε, βάλτε αρκετή ποσότητα(20-30γρ). Το αφήνετε  για 10 λεπτά και μετά το σουρώνετε. Το τελικό τσάι πρέπει να είναι 380γρ.
3)      Παράλληλα τρίβουμε με τον ψιλό τρίφτη μια μπάρα άσπρου σαπουνιού ελιάς(100γρ).