Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014

Σεμινάριο marketing Αρωματικών Φαρμακευτικών Φυτών

Σάββατο 29/11/2014 στην  αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης, ώρες 10:00 ως 18:00.
 
Όταν ο λόγος έρχεται στα Αρωματικά & Φαρμακευτικά Φυτά, η πρώτη σκέψη που γεννάται στο μυαλό του κάθε ενδιαφερομένου, είναι οι Απαιτήσεις, ο Τρόπος και η Τεχνογνωσία (know-how) της Παραγωγιής τους.
Σε δεύτερο όμως πλάνο, κι όταν με το καλό κατακτηθούν βασικές αρχές και λειτουργίες Παραγωγής, αναδύεται το Αμείληκτο ερώτημα του Marketing των προιόντων αυτών. "Πως Διαφοροποιούμαι, πως Τοποθετούμαι στην Αγορά και σε ποιά Δίκτυα θα πρέπει να επικεντρώσω τις δυνάμεις μου ώστε να προωθήσω τα προιόντα μου;".
Η ΕΑΦΦΕ στέκεται αρωγός στην αγωνία αυτή, και οργανώνει ένα Ενημερωτικό Σεμινάριο το Σάββατο 29 Νοεμβρη 2014 που μέσω του μίγματος των ομιλητων της, θα προσπαθήσει να μοιραστεί προβληματισμούς και να δώσει κατευθύνσεις.
περισσότερα και πρόγραμμα: 
 

Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014

Καλλιέργεια Σιδερίτη (Τσάι του Βουνού)



Ευρέως γνωστό ότι ο σιδερίτης (τσάι του βουνού) ευδοκιμεί σε περιοχές με αρκετό υψόμετρο. Το χωριό μας είναι πεδινό με πολύ χαμηλό υψόμετρο και λογικά δεν θα μπορούσαμε να καλλιεργήσουμε σιδερίτη. Τον περασμένο Μάιο φυτέψαμε πειραματικά μερικές ρίζες για να δούμε αν αντέχει στο θερμό καλοκαιρινό μικροκλίμα της περιοχής μας. Φροντίσαμε βέβαια να το ποτίζουμε ελαφρώς καθόλη την διάρκεια του καλοκαιριού με σταγονίδια. Το αποτέλεσμα είναι πολύ ενθαρρυντικό, αφού αναπτύχθηκε ταχέως και χαίρει άκρας υγείας. Αποφασίσαμε λοιπόν να κάνουμε μοσχεύματα σιδερίτη από αυτές τις αρχικές ρίζες και να επεκτείνουμε σιγά σιγά την καλλιέργειά του. Για τα μοσχεύματα χρησιμοποιήσαμε μείγμα τύρφης περλίτη (αναλογία ένα προς ένα) εμπλουτιζόμενο με λίγο κομπόστ από τα «απόβλητα» του μπαξέ μας. Επιπλέον κάναμε και ένα άλλο πειραματισμό. Φτιάξαμε τριών ειδών μοσχεύματα. Ένα με ορμόνη ριζοβολίας, ένα δεύτερο με διάλυμα μελιού και το τελευταίο  με σκέτα μοσχεύματα. Όλα είχαν 100% επιτυχία (ο σιδερίτης γενικά ριζοβολεί εύκολα). Αυτά όμως με το διάλυμα μελιού είχαν πιο γρήγορη ανάπτυξη και πιο πλούσιο ριζικό σύστημα. Ο φίλος μας ο Μιχάλης μας μετέφερε την πληροφορία για το μέλι και η αναλογία είναι η εξής: αραιώνεται 1 μέρος μελιού σε 3 μέρη ζεστού νερού. Όταν κρυώσει εμβαπτίζεται τα μοσχεύματα και τα φυτεύεται.
Τις επόμενες μέρες θα μεταφυτέψουμε τα «Σιδεράκια» στο χωραφάκι μας!