Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

Άγριο σπαράγγι (Asparagus Acutofolius)



Γνωστό και ως Φρύγανο ή Βλαστάρι. Ανήκει στο βασίλειο Plantae, στην οικογένεια Λειριοειδή (Liliaceae), στο γένος  Asparagus.  Το άγριο σπαράγγι ήταν γνωστό στην αρχαία Αίγυπτο και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου από το 1500 π.χ. Σήμερα έχει διαδοθεί και σε άλλες περιοχές της γης που δεν ξεπερνούν τα 1300 μέτρα σε υψόμετρο. Είναι πολυετές μονοκότυλο αναρριχητικό ή χαμηλό θαμνώδες φυτό με πάρα πολλά αγκάθια πράσινου χρώματος που μπορεί να φτάσει και τα δύο μέτρα. Είναι φυτό δίοικο, δηλαδή σε άλλα σπαράγγια εμφανίζονται τα θηλυκά άνθη και σε άλλα τα αρσενικά. Γονιμοποιείται από μέλισσες. Έχει πράσινο-κιτρινωπά άνθη και μικρούς καρπούς κόκκινου χρώματος σαν μούρα. Ανθίζει από Ιούλιο μέχρι και Σεπτέμβριο. Αναπτύσσει πλούσιο, σαρκώδες ριζικό σύστημα. Το υπέργειο τμήμα του ξεραίνεται σε χαμηλές θερμοκρασίες και ξαναβλασταίνει όταν ανέβει η θερμοκρασία (από τέλος Χειμώνα ως τέλος Άνοιξης) από τους λανθάνοντες οφθαλμούς που βρί­σκονται κάτω από το έδαφος.

Που ζει;   Προτιμά ασβεστολιθικά και στραγγιζόμενα εδάφη, όξινα και ουδέτερα. Μεγαλώνει σε δάση κωνοφόρων, ελαιώνες, σε μέρη με πουρνάρια, φράχτες. Μπορεί να αναπτυχθεί σε ημι-σκιά (δάση) αλλά και σε μέρη με φως, αντέχει στην ξηρασία. Στην Ελλάδα όσοι περπατάτε σε πευκοδάση θα έχετε σίγουρα γρατσουνιστεί από τα αγκάθια του.


Εδωδιμότητα - συλλογή: Το άγριο σπαράγγι είναι φαγώσιμο, πολύ νόστιμο και πικάντικο, με ελαφρώς πικρή γεύση. Τρώγονται τα νεαρά βλαστάρια που βγαίνουν από το έδαφος από τα μέσα Φλεβάρη μέχρι και αρχές Μαΐου.  Μαζεύουμε τις τρυφερές κορυφές. Κόβουμε σε 10 με 15 εκατοστά από την κορυφή. Ο οφθαλμός του νεαρού βλαστού παρουσιάζει χρωματισμό μεταξύ ροζ και ιώδους ή πορφυρού ή ακόμη και πράσινου. Προτιμότερο είναι τα άγρια σπαράγγια να καταναλώνονται την μέρα συλλογής τους, ώστε να μην υπάρχει απώλεια θρεπτικών συστατικών. Στο ψυγείο διατηρούνται το πολύ 4 ημέρες τυλιγμένα σε υγρή πετσέτα ή τρύπια σακούλα. Στην κατάψυξη διατηρούνται για αρκετούς μήνες, αφού ζεματιστούν πρώτα. Τρώγονται ωμά σε σαλάτα με λάδι και ξύδι, αλλά και βραστά (σε αλατόνερο) ή σοταριστά. Για να βράσουν σωστά, τα δένεται σε ματσάκια, με τις κορυφές τους να προεξέχουν από το νερό. Επίσης γίνονται μια πεντανόστιμη ομελέτα ή και μια εξαιρετική μακαρονάδα!

Παρασκευή 3 Απριλίου 2015

«Ηκοκογιορτή» στο Οικόπολις αυτή την Κυριακή 5 Απριλίου



Μια Πασχαλινή Ηκοκογιορτή διοργανώνεται αυτή την Κυριακή 5 Απριλίου, από τις 12 το μεσημέρι έως αργά το βράδυ, στους φιλόξενους χώρους του Οικόπολις (Πτολεμαίων 29Α (στοά), 5ος ορ.). Θα εκτίθενται χειροποίητα, καθαρά προϊόντα, φτιαγμένα με μεράκι και οικολογική συνείδηση. «Υπακούοντας» στη φιλοσοφία των Οικογιορτών, κι αυτή η μικρή γιορτή έρχεται για να μας γεμίσει γνώσεις και ελπίδα, με αρχικό σκοπό το μοίρασμα, μοίρασμα γνώσεων, αγάπης και δημιουργικών ερεθισμάτων.