Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015

Υπουργική Απόφαση για τις Οικοτεχνίες

Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 2468/Β/17.11.2015 η πολυαναμενόμενη Υπουργική Απόφαση 4912/120862/5.11.2015, "καθορισμός των όρων και των απαιτήσεων παραγωγής και διάθεσης τροφίμων οικοτεχνικής παρασκευής και των διαδικασιών καταχώρισης των μονάδων παρασκευής αυτών στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Οικοτεχνίας (ΚΗΜΟ)". Η απόφαση αφορά μόνο τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και τους δίνεται η δυνατότητα μεταποίησης και συσκευασίας των παραγώμενων προϊόντων τους. Παραμένουν όμως σε ισχύ μια σειρά από γραφειοκρατικές και αντικρουόμενες διατάξεις που αφορούν από την αδειοδότηση ως την τυποποίηση, τον ΕΦΕΤ κλπ. Όσοι θέλουν να ξεκινήσουν την ίδρυση μιας οικοτεχνίας θα πρέπει να διαθέτουν και ένα σεβαστό κεφάλαιο που στις μέρες μας είναι δύσκολο να βρεθεί. Θα πρέπει η πολιτεία να αλλάξει το νομικό πλαίσιο και να διευκολύνει τις συνεργασίες των παραγωγών είτε σε συνεταιριστικό επίπεδο ή σε επίπεδο ομάδας παραγωγών, προκειμένου η παραπάνω απόφαση να έχει κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα. Ολόκληρη η απόφαση εδώ:
 https://docs.google.com/document/d/1vqxnNOdh-2h4h_P3I-3ku0kIRZfabPD7d-wqoZjGfj4/edit

Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015

Τσάπουρνο, το ελληνικό Superfood



Η επιστημονική ονομασία της τσαπουρνιάς είναι Prunus spinosa, ανήκει στα Ροδώδη (Rosales) και στην οικογένεια Ροδοειδή (Rosaceae).  Αν και ο καρπός της δεν μοιάζει με δαμάσκηνο (μόνο στο χρώμα) σε πολλά μέρη της Ελλάδας την λένε και αγριοδαμασκηνιά.  Ζει στην Ευρώπη, τη Δυτική Ασία, τη Βορειοδυτική Αφρική, τη Βόρεια Αμερική και τη  Νέα Ζηλανδία. Στην Ελλάδα είναι ένας αυτοφυές μεγάλος ακανθώδης θάμνος που μπορεί να φτάσει μέχρι και 4 μέτρα σε ύψος. Την Τσαπουρνιά τη συναντάμε συχνά στις άκρες των αγροτικών δρόμων, σε ακαλλιέργητες εκτάσεις, σε ηλιόλουστα βουνά, βοσκοτόπια και σε υψόμετρα από 0 ως 1200 μέτρα. Συχνά θα την συναντήσουμε  να κάνει παρέα σε διπλανές αγριοτριανταφυλλιές.  Είναι φυλλοβόλος θάμνος με πολλά μεγάλα αγκάθια, όπως του Ιπποφαούς. Ανθίζει νωρίς την Άνοιξη, πριν βγουν τα φύλλα της (όπως όλα τα Prunus) και τα άνθη της είναι χρώματος κρεμ, μικρά, με πέντε πέταλα, ερμαφρόδιτα. Τα φύλλα της είναι μικρά οβάλ 2 ως 5 εκ., λιγάκι οδοντωτά.  Οι καρποί της, τα τσάπουρνα, είναι σαρκώδεις, στρογγυλοί, μικροί με διάμετρο μέχρι 2 εκατοστά και με μαύρο-μπλε-μωβ χρώμα. Άγουροι είναι σκληροί και έχουν πολύ στυφή και ξινή γεύση, όταν όμως ωριμάσουν μαλακώνουν, η γεύση τους γίνεται πιο ήπια και είναι πιο ζουμερά. Κατάλληλη  περίοδος συγκομιδής είναι με τα πρώτα κρύα (από τα μέσα Οκτώβρη), όταν η περιεκτικότητα σε σάκχαρα είναι στα μέγιστα επίπεδα. Στο χωράφι μας στη μια άκρη του είναι γεμάτο αυτοφυείς τσαπουρνιές και συλλέγουμε ώριμα τσάπουρνα από Σεπτέμβρη. Αν δεν τα φάνε τα πουλιά (που μερικά είδη τα λατρεύουν) θα παραμένουν επάνω στο δέντρο μέχρι και τον Γενάρη μήνα. Πιτσιρικάδες, αυτή την εποχή στο χωριό, κάναμε αγώνες για το ποιος θα φάει τα περισσότερα τσάπουρνα και ήταν ένας που έτρωγε τόσα, όσα όλοι οι υπόλοιποι. Δικαίως κληρονόμησε και το παρατσούκλι του, για χρόνια τσαπουρνά τον φωνάζαμε.

Συστατικά:




Οι καρποί κυρίως, αλλά και τα άνθη και τα νεαρά φύλλα περιέχουν: ανθοκυανίνη,  Βιταμίνη C, κουμαρίνες, γλυκοσίδες, φλαβονοειδή, αιθέρια έλαια, λίγα ζάχαρα, ταννίνες, φυτικά οξέα, χρωστικές, πηκτίνες, γόμες και ρητίνες κλπ

Θεραπευτικές ιδιότητες:

Ο καρπός της είναι πλούσιος σε βιταμίνη C και ανθοκυανίνες, έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες και μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών και στην προστασία του οργανισμού από τον καρκίνο.

Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2015

Ημερίδα την 22/11/2015 Αγροτική Επαγγελματική Διέξοδος με Θησαυρούς της Ελληνικής Γης – Θεσσαλονίκη

Το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Απασχόλησης, διοργανώνει σε συνεργασία με την Εταιρία Συμβούλων ErgoQ και την Υδρογεωτεχνική, Ημερίδα με θέμα την «Αγροτική Επαγγελματική Διέξοδο με Θησαυρούς της Ελληνικής Γης».
Η Ημερίδα θα υλοποιηθεί την Κυριακή 22 Νοεμβρίου στις 10:30 – 13:30 στο ξενοδοχείο Grand Hotel Palace (Μοναστηρίου 305–307) στη Θεσσαλονίκη και δεν έχει κόστος συμμετοχής (είναι δωρεάν). Ομιλητές της Ημερίδας είναι μέλη της Πανεπιστημιακής κοινότητας της πόλης μας, Σύμβουλοι Επιχειρήσεων, Σύμβουλοι Μικροχρηματοδότησης Επιχειρήσεων, καθώς και Σύμβουλοι Ποιότητας, Ασφάλειας Τροφίμων και Εξαγωγών.

 Η Ημερίδα έχει ως στόχο να προσεγγίσει το θέμα της Αγροτικής Παραγωγής Νέων Προσοδοφόρων Καλλιεργειών είτε από άνεργους, είτε από αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες και γεωργούς οι οποίοι προβληματίζονται για το οικονομικό τους μέλλον.

Η χώρα μας διαθέτει θαυμαστή βιοποικιλότητα και μεγάλο αριθμό από γνωστά και άγνωστα στο ευρύ κοινό αρωματικά και θεραπευτικά φυτά. Καθώς η διεθνής φαρμακοβιομηχανία στρέφεται όλο και περισσότερο στη φύση για νέα φάρμακα και θεραπείες, η δυνατότητα επαγγελματικής αξιοποίησης της πλούσιας χλωρίδας της Ελληνικής Γης φαντάζει ολοένα και πιο ελκυστική. Η Ημερίδα θα επικεντρωθεί συγκεκριμένα στην καλλιέργεια, μεταποίηση, εμπορία και εξαγωγή της Τσουκνίδας, του Τριβολιού, της Λουΐζας, του Δενδρολίβανου, της Πικραλίδας, και του Μάραθου. Στα πλαίσια της ημερίδας, θα παρουσιαστούν οι θεραπευτικές τους ιδιότητες, το πώς μπορεί κάποιος να ασχοληθεί επαγγελματικά με την καλλιέργεια των παραπάνω φυτών, τα παραγόμενα προϊόντα (αφεψήματα, συμπληρώματα διατροφής, πρώτες ύλες βιομηχανίας κ.α.) η αγορά – εμπορική αξιοποίησή τους στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς, οι επενδυτικές ευκαιρίες, καθώς και οι δυνατότητες χρηματοδότησης του εγχειρήματος αυτού. 
Αναλυτικό πρόγραμμα καθώς και αίτηση συμμετοχής στο σύνδεσμο:
http://ianap.gr/hmerides/%CE%B1%CE%B3%CF%81%CE%BF%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B5%CF%80%CE%B1%CE%B3%CE%B3%CE%B5%CE%BB%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B4%CE%B9%CE%AD%CE%BE%CE%BF%CE%B4%CE%BF%CF%82-%CE%BC%CE%B5-%CE%B8/