Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 2468/Β/17.11.2015 η πολυαναμενόμενη Υπουργική Απόφαση 4912/120862/5.11.2015, "καθορισμός των όρων και των απαιτήσεων παραγωγής και διάθεσης τροφίμων οικοτεχνικής παρασκευής και των διαδικασιών καταχώρισης των μονάδων παρασκευής αυτών στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Οικοτεχνίας (ΚΗΜΟ)". Η απόφαση αφορά μόνο τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και τους δίνεται η δυνατότητα μεταποίησης και συσκευασίας των παραγώμενων προϊόντων τους. Παραμένουν όμως σε ισχύ μια σειρά από γραφειοκρατικές και αντικρουόμενες διατάξεις που αφορούν από την αδειοδότηση ως την τυποποίηση, τον ΕΦΕΤ κλπ. Όσοι θέλουν να ξεκινήσουν την ίδρυση μιας οικοτεχνίας θα πρέπει να διαθέτουν και ένα σεβαστό κεφάλαιο που στις μέρες μας είναι δύσκολο να βρεθεί. Θα πρέπει η πολιτεία να αλλάξει το νομικό πλαίσιο και να διευκολύνει τις συνεργασίες των παραγωγών είτε σε συνεταιριστικό επίπεδο ή σε επίπεδο ομάδας παραγωγών, προκειμένου η παραπάνω απόφαση να έχει κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα. Ολόκληρη η απόφαση εδώ:
https://docs.google.com/document/d/1vqxnNOdh-2h4h_P3I-3ku0kIRZfabPD7d-wqoZjGfj4/edit
https://docs.google.com/document/d/1vqxnNOdh-2h4h_P3I-3ku0kIRZfabPD7d-wqoZjGfj4/edit