Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016

Κεράσια κοτσάνια, μην τα πετάξεις !

Τέλη Ιουνίου και για μερικές μέρες ακόμη θα υπάρχουν κεράσια. Κεράσια ένα φρούτο που πέρα από την υπέροχη, μοναδική γεύση του σε έλκει και με το φωτεινό κόκκινο χρώμα του. Τρελαίνονται λοιπόν μικροί και μεγάλοι, αφού είναι νόστιμο αλλά και υγιεινό, θρεπτικό.  Υπάρχει όμως και κάτι ακόμη σε αυτό το υπέροχο φρούτο,  που έχει αποτοξινωτικές και θεραπευτικές ιδιότητες και που συνήθως το πετάμε. Αναφέρομαι στα κοτσάνια των κερασιών ή όπως τα λέγαμε στο χωριό μου, τα τσουνιά των κερασιών. 



Τα κοτσάνια των κερασιών περιέχουν φλαβονοειδή, άλατα καλίου, βιταμίνες Α, ΒΑ, Β1, Β2, Β3, Β6, C, άλλα ιχνοστοιχεία σε μικρότερη περιεκτικότητα (φώσφορο, μαγνήσιο, νάτριο. Ασβέστιο, σίδηρο) κλπ. Στην εναλλακτική αλλά και την παραδοσιακή ιατρική, θεωρούνται από τα κορυφαία αποτοξινωτικά για τον ανθρώπινο οργανισμό.  Καθαρίζουν το αίμα, το συκώτι και λόγω του καλίου ενεργοποιούν το ουροποιητικό. Χρησιμοποιούνται για φλεγμονές του ουροποιητικού συστήματος, κυστίτιδα, κολικούς, δυσπεψία και από όσους έχουν προβλήματα με πέτρες στα νεφρά. Έχουν εμμηναγωγές ιδιότητες και είναι τονωτικά της λειτουργίας της καρδιάς.
Πως τα χρησιμοποιούμαι;
Μαζεύουμαι και αποξηραίνουμε τα κοτσάνια των κερασιών. Επειδή οι κερασιές είναι δέντρα που «τρώνε» πολύ δηλητήριο (φυτοφάρμακο), μαζεύουμε μόνο από κεράσια βιολογικής ή φυσικής καλλιέργειας. Τα πίνουμε ως τσάι που παρασκευάζουμε ως εξής: Για ένα φλιτζάνι τσάι βράζουμε το νερό με 20-30 κοτσάνια κερασιών για 3-4 λεπτά. Στη συνέχεια κατεβάζουμε το μείγμα από το βράσιμο και τα αφήνουμε στο καυτό νερό για άλλα 10 λεπτά περίπου. Αφού κρυώσει πίνουμε το τσάι μας με μέλι ή στέβια ή σκέτο, αφού έχει ένα ευχάριστο άρωμα. Αν μας ενδιαφέρουν και κάποιες από τις βιταμίνες που περιέχουν οι οποίες «χάνονται» με το βράσιμο (π.χ. C) φτιάχνουμε την κρύα εκχύλιση. Πιο συγκεκριμένα: για τις ίδιες ποσότητες νερού και κοτσανιών δεν τα βράζουμε, αλλά τα αφήνουμε σε νερό της βρύσης για μισή μέρα τουλάχιστον.
Προσοχή !
Τα κοτσάνια είναι το ένα από τα δύο συνηθισμένα «απόβλητα» του κερασιού. Το άλλο είναι τα κουκούτσια. Αυτά δεν τα χρησιμοποιούμαι, αφού περιέχουν ελάχιστη μεν, επικίνδυνη και άκρως τοξική δε, ποσότητα υδροκυανίου. Το υδροκυάνιο έχει αποδειχθεί ότι σε πολύ ελάχιστη ποσότητα έχει κάποιες ευεργετικές ιδιότητες, αλλά λίγο παραπάνω (πόσο;)  δημιουργεί αναπνευστικά και άλλα σοβαρά και μη αναστρέψιμα προβλήματα. Γενικώς κοτσάνια ναι, κουκούτσια μακριά.

Πηγές:
Λαϊκή παράδοση
www.pfaf.org

Πέμπτη 9 Ιουνίου 2016

3η Οικογιορτή Κατερίνης από 9 ως και 12/6/2016

Η 3η Οικογιορτή έρχεται στην Κατερίνη! Από τις 9 ως τις 12 Ιουνίου, στο Δημοτικό Πάρκο της
πόλης, σεμινάρια, εργαστήρια, συζητήσεις, χαριστικό παζάρι, θεατρικά και βεβαίως μουσικές εκδηλώσεις, συγκροτούν το πρόγραμμα αυτής της γιορτής που έχει καλεσμένους από κάθε περιοχή της χώρας και πλαισιώνεται από πλήθος βιοκαλλιεργητών.
"Για τέσσερις μέρες, παρουσιάζουμε την δική μας απάντηση στην κοινωνική, οικονομική, οικολογική κρίση που βιώνουμε, προτείνουμε έναν άλλο τρόπο ζωής και παραγωγής, ενάντια στη λεηλασία της γης, στην καταστροφή του περιβάλλοντος και των τοπικών κοινωνιών και δημιουργούμε τον κόσμο που θέλουμε" τονίζουν οι διοργανωτές. περισσότερα:
https://www.facebook.com/3%CE%B7-%CE%9F%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CE%BF%CF%81%CF%84%CE%AE-%CE%9A%CE%B1%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%AF%CE%BD%CE%B7%CF%82-136925919982166/?fref=nf

Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016

5η Οικογιορτή το τριήμερο 3 με 5/6/2106 στο πάρκο ανθοκομικής (ΕΤ3) στη Θεσσαλονίκη

5η Τοπική Γιορτή Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας
Πρόγραμμα 3μέρου:
Συζήτηση – Εργαστήρια:
Παρασκευή 3/5
19:30 - 20:15 Κοινωνική Οικονομία και Κοινωνικές

Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις! Δίκτυο Κοιν.Σ.Επ Κεντρικής Μακεδονίας: Θανάσης Μπελίδης καθηγητής ΑΤΕΙΘ, Ελένη Παπαθεοδοσίου, ΚοινΣΕπ Δημιουργίες, Πρόεδρος ΔΙΚΚΕΜ
20:30 - 21:00 Για την Κοινωνικά Υποστηριζόμενη Γεωργία, με την Τζένη Γκιουγκή ακτιβίστρια της ΚΥΓΕΩ

Κυριακή 5/6
11:30 Χρυσούλα Σκορδίτη, πρόεδρος της Ένωση Αγροτών Βιοκαλλιεργητών Βόρειας Ελλάδας: Βιολογική Καλλιέργεια και Περιβάλλον

Πρακτικά Εργαστήρια
Σάββατο 4/6
11.00 - 14:00 Φτιάχνουμε το δικό μας τυρί, Χρήστος Αγγελοστογιάννης
12:00 - 13:00 Μαγειρεύοντας καλλυντικά (με προϊόντα που έχουμε στην κουζίνα μας), Στέλλα Γκουδίνογλου, ΚοινΣΕπ Μυγδονία
17:00 - 18:00 Συνεταιρισμός Παραγωγών - Καταναλωτών 'το Κουκούλι'
18:00 - 19:00 Φτιάχνω αλκοολούχο εκχύλισμα πρόπολης, Χαράλαμπος Καζατζίδης
19:00 - 20:00 Ενεργοί Μικροοργανισμοί, οφέλη στον μπαξέ μας, στα λουλούδια και στο σπίτι μας, Γιώργος Μπουκιστιάνος, Σπείρα Γης

Κυριακή 5/6
12:00 - 13:00 Τι είναι η Cobuha και πώς τη φτιάχνουμε, ΚοινΣΕπ Εσπερίδες
12:00 - 13:00 Παραδοσιακή Βαρελοποιία, Χρήστος Πρασκίδης
17:00 - 18:00 Συλλογή αγριελιάς! Κάντε το δικό σας λάδι!, Στάθης Αθανασόπουλος
18:00 - 19:00 Φτιάχνουμε Felt, Αλεξάνδρα Πανταζίδου
18:00 - 19:00 Παρασκευή σαπουνιού, Κατερίνα Κατσιμπέρη
19:00 - 20:00 Μελισσοκομεία και προϊόντα της μέλισσας, Σάκης Καρανάτσος, Σπείρα Γης
19:00 - 20:00 Chi Gong από τον Λευτέρη

Δραστηριότητες για παιδιά
Σάββατο 4/6,
20:00 Κουκλοθέατρο, Κούκλες του Δρόμου, από τον Χρήστο Πατσαρασλή και την ομάδα Νευρόσπαστον

Κυριακή 5/5
11:00 Παραδοσιακοί σπόροι και η διατήρησή τους, από την Κοινότητα Πελίτι .
12:00 Κεραμική με το Καλλιτεχνικό Εργαστήρι Ανέμη

Μουσική και χοροί!
Παρασκευή 3/6
9:00-10:00 Μουσική και τραγούδια από την Κρήτη με τους Δημήτρη Μακρή λύρα και Νίκο Tζαννή λαούτο
10:00 – 11:00 Biv Χρήστος Νάτσιος

Σάββατο 4/6
8:00 – 8:45 παραδοσιακοί χοροί από τους Φίλους της Παράδοσης
9:00 – 10:00 ελληνικό ροκ από τους ΡΕΥΜΑ 102
10:00 – 11:00 ελληνικό έντεχνο και ροκ από τους Neothemelistas & Frends

Κυριακή 5/6
11:00 - 12:00 Hungdrums
9:00 – 10:00 ελληνικό ρόκ από τους Γουρούνια Στο Διάστημα
10:00 – 11:00 Σωκράτης Παπαϊωάννου Live