Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Φαρυγγίτιδα-Λαρυγγίτιδα-Βραχνάδα


Εδώ και αρκετά χρόνια έχω μια ευαισθησία και παθαίνω φαρυγγίτιδες και λαρυγγίτιδες, ειδικά τους κρύους μήνες του χειμώνα. Ποτέ δεν έχω πάρει αντιβηχικά σιρόπια και κανένα άλλο φάρμακο. Τις φλεγμονές αυτές, που συνήθως προέρχονται από ιώσεις, τις αντιμετωπίζω με τα θαυματουργά τσαγάκια που πίνω. Φτιάχνω ένα έγχυμα με φασκόμηλο, θυμάρι, χαμομήλι, μολόχα, σιδερίτη και δεντρολίβανο. Όταν είναι έτοιμο, κάνω εισπνοές από τους ατμούς του εγχύματος και στη συνέχεια, αφού βάλω μερικές σταγόνες λεμόνι και λίγο μέλι, το πίνω ζεστό. Αυτό το κάνω 3-4 φορές την μέρα και άλλες 5-6 κάνω γαργάρες με το ίδιο έγχυμα. Σε δύο μέρες έχουν υποχωρήσει τα συμπτώματα και την τρίτη είμαι περδίκι. Εναλλακτικά μπορούν να μπουν στο έγχυμα και άλλα βότανα. Ένα επίσης θαυματουργό βότανο είναι το δίκταμο, που μαλακώνει το λαιμό και το λάρυγγα. Αν ο βήχας προέρχεται από βροχικά μπορεί να προστεθεί μαντζουράνα ή και ρίγανη. Το σπαθόχορτο και το τίλιο είναι επίσης κατάλληλα, όπως και η λεβάντα(για αλλεργικό βήχα) και η  μέντα αν έχετε κρυώσει(όχι για αυτούς που κάνουν ομοιοπαθητική). Όποιο συνδυασμό χρησιμοποιήσετε θα δείτε αποτελέσματα, όμως πρέπει να έχει απαραίτητα φασκόμηλο και ρίγανη. Εναλλακτικά μπορείτε να φτιάξετε και σιρόπι, ειδικά για τα μικρά παιδιά που δυσκολεύονται να πιούν τσάι.  Φτιάξτε ένα δυνατό έγχυμα από τα παραπάνω βότανα (όλα μαζί ή συνδυάστε κάποια) και ανακατέψτε το με μέλι σε αναλογία 2:1 (2 μέρη έγχυμα – 1 μέρος μέλι). Το φυσικό μας σιρόπι είναι έτοιμο και πίνετε άφοβα 5 φορές την μέρα από 1-2 κουταλάκια. 

Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

Τρόποι χρήσης των Βοτάνων

Αφέψημα
Τοποθετούμε σε ένα μπρίκι ή μια κατσαρόλα μικρή το νερό που θέλουμε μαζί με το βότανο. Τα βράζουμε σε σιγανή φωτιά για 7 έως 15 λεπτά, από την στιγμή που αρχίζουν να βράζουν. Συνήθως αφέψημα φτιάχνουμε όταν χρησιμοποιούμε τα σκληρά μέρη του βοτάνου, όπως ρίζες, φλοιό, βλαστούς,  καρπούς και σκληρά φύλλα, γιατί αυτά θέλουν πιο δυναμική επεξεργασία για να «εξάγουν» τα πολύτιμα συστατικά τους. Ο χρόνος βρασμού εξαρτάται από το μέρος του βοτάνου και από το ίδιο το βότανο (π.χ. για ρίζες θέλει 15 λεπτά., για σκληρά φύλλα 7 λεπτά). Όταν είναι έτοιμο, σουρώνουμε και πίνουμε. Πίνετε και κρύο, αλλά έχετε κατά νου ότι όσο περνάει η ώρα το τσαγάκι σας εξασθενεί. Αν η γεύση δεν είναι ευχάριστη προσθέτουμε μέλι ή μαύρη ζάχαρη (και λίγες σταγόνες λεμόνι). Για ένα φλυτζάνι ρίχνουμε 1-2 κουταλιές του γλυκού από το βότανο. Για φύλλα, 4-5 φυλλαράκια είναι αρκετά.
Έγχυμα
Βάζουμε το βότανο σε ένα μπρίκι ή μια τσαγιέρα, που περιέχει νερό που μόλις έχει βράσει και δεν είναι πια στη φωτιά. Κλείνουμε από πάνω, ώστε να μην εξατμίζονται οι πτητικές τους ουσίες, που είναι και οι πολυτιμότερες. Το αφήνουμε σκεπασμένο από 7 έως 12 λεπτά(εξαρτάται από το βότανο). Όταν είναι έτοιμο, σουρώνουμε και πίνουμε. Οι δοσολογίες είναι οι ίδιες με του αφεψήματος. Έγχυμα φτιάχνουμε από τα άνθη, τα φύλλα και γενικά από τα μέρη του βοτάνου που δεν είναι σκληρά. Όταν το βότανο μας το επιτρέπει (δεν είναι σκληρό) το πίνουμε ως έγχυμα και όχι ως αφέψημα, προκειμένου να πάρουμε το δυνατόν περισσότερες από τις ευεργετικές του ιδιότητες.
Έγχυμα σε λάδι
Είναι μείγμα βοτάνου και ελαιόλαδου. Τα βοτανόλαδα, όπως εμείς τα ονομάζουμε, είναι ένα μίγμα βοτάνου και βιολογικού extra παρθένου ελαιόλαδου παραγωγής μας, που προκύπτει, αν το αφήσουμε για ορισμένες μέρες σε ζεστό περιβάλλον ως 40 βαθμούς (όχι στον ήλιο). Η παραπάνω έγχυση μπορεί να γίνει και σε άλλα λάδια όπως αμυγδαλέλαιο, βερυκοκέλαιο, ηλιέλαιο κλπ και σε σκοτεινό μέρος. Περισσότερα για βοτανόλαδα στην σχετική μας ανάρτηση.
Βάμμα
Είναι έγχυση του βοτάνου στο καθαρό οινόπνευμα ή αλκοόλ για μερικές μέρες. Το οινόπνευμα βοηθάει στην ευκολότερη διάλυση και απορρόφηση των ενεργών συστατικών και ουσιών του βοτάνου. Για οικιακή χρήση είναι κατάλληλα τα αλκοολούχα ποτά (βότκα, τζιν, άσπρο ρούμι, τσίπουρο, ρακί) με 40-50 βαθμούς. Χρησιμοποιούμε καθαρό φυτικό αλκοόλ και σε γενική αναλογία 1:5 (ένα μέρος βοτάνου σε 5 μέρη αλκοόλ). Τοποθετούμε σε σκουρόχρωμο μπουκάλι το βότανο και το γεμίζουμε με αλκοόλ μέχρι να το σκεπάσει εντελώς. Το αφήνουμε οπωσδήποτε σε σκιερό μέρος για τουλάχιστον 10μέρες και ανακατεύουμε αναποδογυρίζοντας το μπουκάλι κάθε 2-3 μέρες. Όταν είναι έτοιμο, σουρώνεται και φυλάσσεται σε μπουκάλια(παραμένει αναλλοίωτο για τουλάχιστον 2,5 χρόνια). Χρησιμοποιείται είτε εξωτερικά, είτε πίνετε 1 κουταλάκι του γλυκού διαλυμένο σε νερό ή χυμό μια-δυο φορές την ημέρα (ανάλογα με τη θεραπεία).
Σιρόπι
Το σιρόπι παρασκευάζεται με την ανάμιξη εγχύματος ή αφεψήματος του βοτάνου με μέλι ή ακατέργαστη ζάχαρη σε γενική αναλογία 2:1. Αφού ζεστάνουμε το μίγμα το ανακατεύουμε ώστε να ομογενοποιηθεί και το τοποθετούμε σε σκούρα μπουκαλάκια. Πίνετε άφοβα 2-3 κουταλάκια του γλυκού την ημέρα όταν υποδεικνύεται από την θεραπεία. Διατηρείται σε δροσερό και σκιερό μέρος για 6 μήνες περίπου.
Σκόνη
Τα  αποξηραμένα βότανα ψιλοτεμαχίζονται και μετά «χτυπιούνται» στο γουδί ή με μίξερ.  Αυτή η σκόνη έχει κυρίως εξωτερική χρήση ή και στη μαγειρική. Επίσης μπορούμε να φτιάξουμε και τσάι.
Κατάπλασμα
Φρέσκο βότανο  ψιλοκόβεται και βράζεται για μερικά λεπτά (2-5min) σε νερό. Στη συνέχεια αφαιρούμε το νερό και το τοποθετούμε στην πάσχουσα περιοχή για 2-3 ώρες, συγκρατόντας το με γάζα ή επίδεσμο ή βαμβάκι.
Αλοιφή
Χρησιμοποιώντας βοτανόλαδα και βαζελίνη ή φυσικό κερί μέλισσας φτιάχνεται αλοιφή. Περισσότερα στην σχετική μας ανάρτηση σπαθοαλοιφή.
Αιθέριο έλαιο
Παρασκευάζεται σε ειδικούς αποστακτήρες.  Γίνεται με απόσταξη διαφόρων μερών του βοτάνου, κυρίως άνθεων, τρυφερών φύλλων, φλούδας ή και σπόρων. Δεν τα πίνουμε. Χρησιμοποιούνται στην φαρμακευτική, στην αρωματοθεραπεία,  στη μαγειρική, στη ζαχαροπλαστική, στα αρώματα, στα λουτρά, σε μασάζ, για εισπνοές, στα καλλυντικά, στη σαπωνοποιία, στην υγιεινή του σπιτιού κ.α.
Προσοχή! . Όλες οι παραπάνω αναφορές, παρόλο που προέρχονται από έγκυρη βιβλιογραφία (έντυπη και ηλεκτρονική) ή από προσωπικές εμπειρίες, δεν αντικαθιστούν την ιατρική θεραπεία και αγωγή. Πριν την χρήση, θεωρούμε απαραίτητη την συμβουλή ενός ειδικού. Ο Βοτανόκηπος  διατηρεί κάθε επιφύλαξη για την δράση των βοτάνων και την χρήση τους. Η χρήση των βοτάνων και των προϊόντων τους είναι αποκλειστική ευθύνη του καθενός μας, αφού ο κάθε οργανισμός είναι μοναδικός με τις δικές του ισορροπίες και ιδιαιτερότητες.

Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011

Bio Bazaar - Λαϊκή Αγορά Βιολογικών Προϊόντων

Ήρθε για να μείνει! Κάθε Κυριακή στο Κέντρο Ιππικής Τέχνης, στα Γιαννιτσά Λαϊκή Αγορά Βιολογικών Προϊόντων με Παράλληλες Εκδηλώσεις – Σεμινάρια, Παρουσιάσεις, Εκπαιδεύσεις. Η απόλυτη φρεσκάδα. Η αγνότητα και νοστιμιά των βιολογικών προϊόντων απευθείας από τους βιοκαλλιεργητές, σε τιμές παραγωγού, χωρίς μεσάζοντες. Με προσωπική ανθρώπινη επαφή. Νωπά λαχανικά και φρούτα, καλλιεργημένα χωρίς χημικά λιπάσματα και «φυτοπροστατευτικά» προϊόντα,συσκευασμένα προϊόντα μετά από επεξεργασία, κρασιά, τσίπουρο, μέλι. Απαράμιλλη θέα από την βεράντα του εστιατορίου, όμορφος εσωτερικός χώρος, κατασκευασμένος με φυσικά υλικά, τζάκι. Τα άλογα μας – άλλος ένας απόλυτος λόγος επίσκεψης στο Κέντρο μας. Γιατί σε μας η ιππασία δεν είναι ατραξιόν αλλά κύρια δραστηριότητα μας, γιατί τα άλογα δεν είναι εργαλεία αλλά κομμάτι της ψυχής μας. Ευκαιρία για έναν περίπατο, στους πρόποδες του Πάικου. Μια εκδρομή στη φύση. Στους συνεδριακούς χώρους του Κέντρου Ιππικής Τέχνης ειδικοί ομιλητές εισηγούνται κάθε Κυριακή ενδιαφέροντα θέματα για τη γεωργία, τη διατροφή, την υγεία και τη φύση.
http://www.polychoros.gr/

Αγριάδα

Ένα άλλο απαξιωμένο αγριόχορτο είναι η Αγριάδα (Cynodon dactylon). Είναι πολυετές, αυτοφυές ζιζάνιο και με πολύ μακριές διακλαδιζόμενες ρίζες. Το βάθος τους μπορεί να φτάσει και τα 30 με 35 εκ. Υπάρχουν διάφορα είδη και φυτρώνει παντού στη γη, από τις παραθαλάσσιες περιοχές μέχρι τα ψηλά βουνά. Οι γεωργοί βγάζουν σπυράκια με την αγριάδα, αφού πνίγει οποιαδήποτε καλλιέργεια. Για να την εξοντώσουν  ρίχνουν ισχυρά ζιζανιοκτόνα. Βέβαια υπάρχει και πιο φυσικός τρόπος αντιμετώπισής της. Ο πατέρας μου, το χωράφι που είχε αγριάδα το όργωνε δύο και τρεις φορές βαθιά το καλοκαίρι και έτσι ξεραινόταν οι ρίζες της. Αναπαράγεται πολύ εύκολα. Ένας φρεσκοκομμένος βλαστός αγριάδας, αν βρει λίγο υγρασία ριζώνει πολύ γρήγορα. Είναι χόρτο πολύ χρήσιμο στην κτηνοτροφία και τα περισσότερα ελευθέρας  βοσκής ζώα την έχουν στο καθημερινό τους μενού.
Οι θεραπευτικές ιδιότητες της αγριάδας ήταν γνωστές από την εποχή του Διοσκουρίδη, τον πρώτο αιώνα μ.Χ. Χρησιμοποιούνται τα φύλλα και κυρίως η ρίζα της. Τα φύλλα τα συλλέγουμε νωρίς το καλοκαίρι που είναι σε άνθιση και τις ρίζες το Χειμώνα. Επειδή  οι ρίζες είναι γεμάτες χώμα θέλουν σχολαστικό πλύσιμο και ξήρανση μετά σε σκιερό και αεριζόμενο χώρο. Με σωστές συνθήκες φύλαξης(γυάλινα βάζα) διατηρούνται αναλλοίωτες για τρία χρόνια περίπου. Είναι φαρμακευτικό φυτό με πολλές χρήσιμες ιδιότητες. Είναι το νούμερο ένα χόρτο για την αντιμετώπιση της πέτρας στα νεφρά (σε συνδυασμό και με ρίζες μαϊντανού), της πέτρας στη χολή και της ψαμίασης. Κάνει πάρα πολύ καλό σε όλο το ουροποιητικό σύστημα και τις ουρικές λοιμώξεις, όπως κυστίτιδα, ουριθρίτιδα, προστατίτιδα (σε συνδυασμό και με φλαμούρι και αχιλλέα). Άριστο για την θεραπεία του προστάτη. Αυξάνει την διούρηση και καθαρίζει τον οργανισμό από τοξίνες. Βοηθάει στους ρευματισμούς και στην αντιμετώπιση του διαβήτη. Κατεβάζει τη χοληστερίνη του αίματος και βοηθά στην αντιμετώπιση της κυταρίτιδας. Αναφέρεται επίσης ως αντιφλεγμονώδες, για τις ασθένειες του συκωτιού και κατά του εκζέματος. Οι ρίζες γενικώς βράζονται με το νερό, έτσι και η αγριάδα πίνετε ως αφέψημα (βράσιμο σε σιγανή "φωτιά" για 10 λεπτά). Λίγο μέλι θα σας χρειαστεί, αφού δεν έχει και την καλύτερη γεύση.
πηγές:
 http://plants.usda.gov/core/profile?symbol=cyda
 https://en.wikipedia.org/wiki/Cynodon_dactylon
 www.pfaf.org

Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

"Μηχανή" για συνταγές Σαπουνιών

Στο παρακάτω link θα βρείτε υπολογιστική "μηχανή" για συνταγές σαπουνιών.
http://www.cranberrylane.com/calculator.htm Είναι σε μεγάλο ποσοστό αξιόπιστη, αν και μερικές φορές βρήκαμε λαθάκια. Είναι όμως free και για αρχή μπορείτε να την εμπιστευτείτε. Επίσης βρήκαμε στο internet και έτοιμο σχετικό λογισμικό, αλλά  όχι free και για αυτό δεν το δημοσιοποιούμε! Στα σχέδιά μας, όταν βρούμε χρόνο, είναι να φτιάξουμε κάτι σχετικό. Στο blog αυτό οι συνταγές που δημοσιεύουμε είναι έγκυρες και δοκιμασμένες πολλές φορές και θα φροντίσουμε να εμπλουτίζονται.

Φωτογραφίες από την 1η Οικογιορτή Γαλλικού Ποταμού

Παρ-όλες τις δύσκολες συνθήκες και συγκυρίες που υπήρχαν ολοκληρώθηκε με επιτυχία η 1η Οικογιορτή Γαλλικού Ποταμού στο Καλοχώρι Θεσ/νικης. Αν ο καιρός βοηθούσε λιγάκι παραπάνω, ειδικά την Κυριακή (που είχε απότομο και τσουχτερό κρύο), θα ΄ταν πολύ καλύτερα. Πέρασε αρκετός κόσμος, ξεναγήθηκε στο Δέλτα, ενημερώθηκε για το οικοσύστημα της περιοχής και τα προβλήματά του και γενικά το ευχαριστήθηκε! Ελπίζουμε και ευχόμαστε αυτή η προσπάθεια να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια και να γίνει θεσμός αυτή η Οικογιορτή.
Ο Βοτανόκηπος ήταν εκεί με το stand του και τα εργαστήρια παρασκευής σαπουνιού και κηραλοιφής. Υπήρχε μεγάλο και έντονο ενδιαφέρον για τα εργαστήρια αυτά και ελπίζουμε να βοηθήσαμε ώστε να μπορείτε και μόνοι σας να φτιάχνεται τα σαπούνια σας και τις κρέμες σας. Υποσχεθήκαμε να επαναλάβουμε τα εργαστήρια αυτά και το χειμώνα σε κλειστό χώρο στην Θεσ/νικη. Θα υπάρχει σχετική ενημέρωση, πιστεύουμε σύντομα!





Νοιώθουμε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε όσους συμμετείχαν στην γιορτή αυτή (από τους επισκέπτες ως τους παραγωγούς) και ειδικά τα παιδιά από το Φορέα Διαχείρισης του Δέλτα Αξιού και Γαλλικού Ποταμού.

Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

Πρόγραμμα 1ης Οικογιορτής Γαλλικού Ποταμού


Στην Οικογιορτή θα συναντήσετε: Έκθεση με βιολογικά και τοπικά προϊόντα και χειροτεχνήματα, ξεναγήσεις  στο πάρκο, με τα πόδια αλλά και με ποδήλατα, βόλτες με άλογα, έκθεση φωτογραφίας, χαριστικό παζάρι,  και άλλα πολλά.
Πρόγραμμα εργαστηρίων
ΣΑΒΒΑΤΟ
ΚΥΡΙΑΚΗ

10:00 – 14:00 Παιχνίδι με το Παιδικό Μουσείο
11:00 Παρασκευή σαπουνιού (Βοτανόκηπος)
11:00 Παρασκευή σαπουνιού (Βοτανόκηπος)


12:00 Παρασκευή αρωματικών λαδιών (Αγρόκτημα Μαρέλια)


16:00 Κατασκευή κοσμημάτων (Δια χειρός)

17:00 Παρασκευή κηραλοιφής (Βοτανόκηπος)
17:00 Παρασκευή σάλτσας (Κυριακή Στεφάνου)