Την περασμένη Κυριακή συνεχίσαμε τις εργασίες μεταφύτευσης στο χωράφι των υπόλοιπων βοτάνων (δενδρολίβανα, λεβάντες, θυμάρια, σπαθόχορτα) και των λοιπών θαμνοειδών που δεν είχαμε προλάβει να μεταφυτεύσουμε το προηγούμενο σαββατοκύριακο λόγω της αλλαγής του καιρού. Ξεκινήσαμε επίσης τις εργασίες εδαφοκάλυψης και περίφραξης του χωραφιού.
Έχοντας αποφασίσει να πειραματιστούμε με τις καλλιεργητικές τεχνικές της αεικαλλιέργειας (permaculture), ξεκινήσαμε την εδαφοκάλυψη ανάμεσα στις γραμμές των φυτών χρησιμοποιώντας σε πρώτη φάση γεωύφασμα ελληνικής κατασκευής ενώ ανάμεσα στα φυτά (αλλά και στα βότανα που καλλιεργούμε στον κήπο του σπιτιού) θα χρησιμοποιήσουμε χαρτόνι από ανακυκλωμένα χαρτόκουτα. Τα οφέλη της εδαφοκάλυψης είναι πολλά και σημαντικά καθώς βοηθάει στην καταπολέμηση των αγριόχορτων, στη διατήρηση της υγρασίας του εδάφους, στο αποικισμό του εδάφους από μικροοργανισμούς κλπ. Περιμετρικά, σε όλες τις πλευρές του χωραφιού, φυτεύτηκαν αψιθιές για λόγους φυτοπροστασίας και απώθησης των τρωκτικών.
Η πιλοτική (δοκιμαστική) αυτή καλλιέργεια σε έκταση μισού περίπου στρέμματος έχει πολλαπλές στοχεύσεις και επιδιώξεις:
Καταρχήν αναδεικνύει την πρότασή μας για αξιοποίηση του τεράστιου πλούτου των ελληνικών βοτάνων μέσω της καλλιέργειας τους και όχι μέσω της συλλογής αυτοφυών φυτών που θέτει σε κίνδυνο τη βιοποικιλότητα της αυτοφυούς χλωρίδας.
Ελπίζουμε επίσης ότι θα συμβάλλει στην αυτάρκεια μας σε ποιοτικές πρώτες ύλες για τα σαπούνια, τα φυσικά μας καλλυντικά και τα αιθέρια έλαια που θέλουμε να παράγουμε.
Επιπλέον αποτελεί ένα πεδίο πειραματισμού και δοκιμαστικής εφαρμογής διάφορων καλλιεργητικών μεθόδων οργανικής και αειφορικής καλλιέργειας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου