Τρίτη 24 Απριλίου 2012

Καθαρισμός και Απολύμανση χαλιών


Άρχισε να ζεσταίνει σιγά-σιγά και τα χειμωνιάτικα χαλιά δεν είναι πια απαραίτητα. Άντε να συνεννοηθεί κανείς με τον καθαριστή χαλιών, που αυτό τον μήνα μόνο δουλεύει και δεν μπορείς εύκολα να κλείσεις ραντεβού μαζί του. Αν δεν έχετε και χώρο αποθήκευσης ή ίδια δουλειά συνεννόησης πάλι το Φθινόπωρο. Επιπλέον πληρώνετε μια μικρή περιουσία και ο καθαρισμός τους είναι πολλές φορές χημικός. Υπάρχει τρόπος να καθαρίσετε μόνοι τα χαλιά σας, εντελώς φυσικά και ανέξοδα, αρκεί να διαθέσετε λίγο από το χρόνο σας. Σας προτείνουμε λοιπόν μερικές γενικές συμβουλές καθαρισμού χαλιών.
Αρχικά ξεσκονίζετε το χαλί στο μπαλκόνι σας με την γνωστή ειδική ξύλινη ξεσκονίστρα και το βαράτε αλύπητα. Μετά το σκουπίζετε καλά με την ηλεκτρική σκούπα. Στη συνέχεια φτιάχνετε ένα μείγμα από ίσα μέρη λευκού ξυδιού(ή μηλόξυδου) και νερού. Με ένα σφουγγάρι περνάτε  όλο το χαλί. Προσοχή σε αυτό το στάδιο γιατί μερικά χαλιά μπορεί να ξεφάβουν. Αν δεν είστε σίγουροι δοκιμάστε σε μια μικρή περιοχή για να βεβαιωθείτε. Αν έχει λεκέδες που δεν βγαίνουν με το ξύδι, σφουγγαρίστε τους επιπλέον με μείγμα από σαπούνι για τα πιάτα και νερό. Μέχρι εδώ το χαλί σας έχει ξεσκονιστεί, καθαριστεί και απολυμανθεί μια χαρά(το ξύδι είναι ένα πάρα πολύ καλό απολυμαντικό). Επίσης, λόγω του ξυδιού, έχουν ζωντανέψει τα χρώματά του. Αν θέλετε επιπλέον απολύμανση και να σκοτώσετε όσα ακάρεα έχουν μείνει, τότε θα κάνετε και το πασπάλισμα με την μαγειρική σόδα. Συγκεκριμένα το βραδάκι πριν κοιμηθείτε και όταν δεν θα κυκλοφορεί κανείς σπίτι, πασπαλίζεται(όπως όταν αλατίζετε το κρέας) με μαγειρική σόδα όλο το χαλί. Το επόμενο πρωί η πρώτη δουλειά που θα κάνετε είναι να σκουπίσετε σχολαστικά με την ηλεκτρική σκούπα το πασπαλισμένο με σόδα χαλί σας. Θα μπορούσατε επίσης να το ψεκάσετε με αλκοόλη τουλάχιστον 70 βαθμών. Πριν προχωρήσετε στην καλοκαιρινή ανάπαυση του χαλιού σας θα κάνετε και ένα τελευταίο πασπάλισμα με βότανα αυτή την φορά. Καθώς θα το τυλίγετε θα ρίχνετε σποραδικά άνθη λεβάντας και φύλλα ή άνθη αψιθιάς. Έτσι κανένα ζουζούνι ή σκώρος δεν θα φωλιάσει το καλοκαίρι στο χαλί σας, αφού το άρωμα των συγκεκριμένων βοτάνων είναι ισχυρό εντομοαπωθητικό. Τέλος τυλίγεται το χαλί σε κάποιο αχρείαστο σεντόνι και είναι έτοιμο για την αποθήκη ή το πατάρι.
Οι παραπάνω είναι γενικές οδηγίες και εφαρμόζονται στα περισσότερα χαλιά. Επειδή όμως υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί τύποι χαλιών μερικές οδηγίες  μπορεί να μην χρειάζονται ή να χρειάζονται κάποιες άλλες. Αξίζει να ψάξετε λίγο παραπάνω για ειδικές οδηγίες και φυσικούς τρόπους  καθαρισμού των διαφορετικών χαλιών σας. Μερικές επιπλέον πληροφορίες θα βρείτε εδώ:

Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

Ενδιαφέρον σεμινάριο για αρωματικά φυτά

Σεμινάριο με θέμα "Εισαγωγή στην καλλιέργεια αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών" διοργανώνει η Γεωπονική σχολή του ΑΠΘ το Σαββατοκύριακο  28/29 Απριλίου 2012 στο Αγρόκτημα της στο Φοίνικα Θεσσαλονίκης. Τα μαθήματα απευθύνονται τόσο σε παραγωγούς όσο και σε όσους επιθυμούν να ασχοληθούν με την καλλιέργεια των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών. Υπάρχει κόστος και είναι 120ευρώ για 16 ώρες. Σίγουρα θα έχει ενδιαφέρον, αλλά θα περιμέναμε ειδικά από το Πανεπιστήμιο να διοργανώνει τέτοια σεμινάρια πιο συχνά και κυρίως δωρεάν. Περισσότερες πληροφορίες εδώ:
http://www.aromaticplants.web.auth.gr/

Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

Καλλιέργεια Θυμάρι ( Thymus vulgaris)


Οι περισσότεροι αναγνωρίζουν το θυμάρι στην ύπαιθρο και τις παραλίες από το χαρακτηριστικό του άρωμα. Ξακουστό είναι επίσης το θυμαρίσιο μέλι(κ πανάκριβο). Στη φαρμακευτική είναι γνωστό ως το βότανο με τις περισσότερες θεραπευτικές ιδιότητες. Πάμε να γνωρίσουμε καλύτερα αυτό το θαυματουργό φυτό που το συναντάμε από την θάλασσα μέχρι τα βουνά(περίπου 2000μ) με τα διάφορα είδη του. Είναι λοιπόν ένας αρωματικός μικρός (μέχρι 35-40εκ)θάμνος, πολυετής (7-8 χρόνια) και το γένος του(thymus) απαριθμεί περί τα 200 είδη (περισσότερα από 20 ευδοκιμούν στην Ελλάδα). Γνωστό είναι το καλλιεργήσιμο (vulgaris), το λεμονοθύμαρο (citriodorus), το serpyllum, το νησιώτικο άγριο θυμάρι (capitatus) με τα μώβ(μεγαλούτσικα) άνθη, το Varico και το Zygis(με μεγάλη απόδοση σε ποιοτικό αιθέριο έλαιο). Στο Βοτανόκηπο πειραματιζόμαστε με 4 διαφορετικά είδη και επιπλέον συλλέγουμε το αγαπημένο μας άγριο νησιώτικο θυμάρι το καλοκαίρι  στις διακοπές μας. Τα άνθη του είναι λευκά ή ρόδινα, μικρά και σχηματίζουν ταξιανθίες. Ανθίζει από Απρίλιο(λεμονοθύμαρο)  μέχρι και Ιούλιο(νησιώτικο) ή και Αύγουστο ψηλά στα βουνά. Τα φύλλα του είναι μικρά, άμισχα με χρώμα πράσινο έως και γκρι. Καλλιεργείται σε όλο σχεδόν τον κόσμο, αν και η σκούφια του κρατάει από τα μέρη μας(Δυτική Μεσόγειο). Βρήκα ότι η ονομασία του πιθανόν να προέρχεται από το ελληνικό ρήμα Θύω (θυσιάζω).

Ιδανικό για άγονες περιοχές, αντέχει στην ξηρασία και δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε θρεπτικά στοιχεία. Όμως αν ποτίζετε και του ρίξεις λίγο κοπριά(ειδικά στα άγονα χώματα) θα χαρεί και μπορεί να ανθίσει και  δεύτερη φορά. Καλλιεργείται σε καλά στραγγιζόμενα εδάφη(δεν του αρέσει η υπερβολική υγρασία) με pH από 4.8-8 και αναπτύσσεται καλύτερα στα ελαφρά όξινα εδάφη με pH 6.4. Προτιμά ασβεστούχα εδάφη και αγαπάει πολύ τον ήλιο. Πολλαπλασιάζεται εύκολα. Από τα μητρικά φυτά του κήπου μας πήραμε παραφυάδες(παράριζα) και φυτέψαμε περίπου 150 νέα φυτά(νωρίς την Άνοιξη). Δοκιμάσαμε και με μοσχεύματα και είχαμε επίσης μεγάλη επιτυχία. Εκεί που δεν τα καταφέραμε καλά είναι με σπόρο σε σπορείο. Μεταφυτεύεται σε μικρές αποστάσεις ειδικά όταν δεν πρόκειται να γίνει μηχανική συλλογή(30εκ στη γραμμή και 40-50εκ μεταξύ των γραμμών). Μετά την μεταφύτευση και για τον πρώτο μήνα θέλουν πότισμα για να ριζώσουν. Ένα σκαλισματάκι επίσης το βοηθά να αναπτυχθεί πιο γρήγορα. Σαν μικρό φυτό που είναι ενοχλείται από τα ζιζάνια και εμείς προτιμήσαμε για την καταπολέμησή τους την εδαφοκάλυψη με γεωύφασμα και χαρτόνια (όταν αλωνιστούν τα σιτάρια τον Ιούνιο, θα δοκιμάσουμε και με άχυρο). Εχθρούς δεν έχει, αφού το άρωμά του απωθεί τα έντομα. Μυκητιάσεις κ άλλες ασθένειες δύσκολα αναπτύσσονται, εκτός αν έχει υπερβολική υγρασία οπότε προσβάλλεται από σηψιρριζίες κ άλλες ασθένειες ακόμη και στα φύλλα. Βρήκα για αποδόσεις μέχρι και 800 κιλά/στρέμμα σε χλωρή δρόγη. Πρακτικά θα το επιβεβαιώσω μετά την συλλογή. Η απόδοση σε αιθέριο έλαιο κυμαίνεται από 0,5 έως και 3%  για κάποια είδη. Είναι το φυτό που χρησιμοποιείται σχεδόν παντού: στην μαγειρική, στην φαρμακευτική, στην ομοιοπαθητική, στην αρωματοποιία, στην βιομηχανία τροφίμων κ.α. Για τις χρήσεις και τις ιδιότητές του θα αναφερθώ αναλυτικά σε άλλη ανάρτηση. Μέχρι τότε κρατήστε αυτό: Θυμάρι, το ελιξίριο της ζωής.

Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

Αγροτεχνολογία "ανοιχτού κώδικα": Μία ενδιαφέρουσα πρόταση


Στις ομολογουμένως δύσκολες, εποχές που διανύουμε γενικότερα αλλά και ειδικότερα σαν αγροτικός τομέας επιβάλλεται να έχουμε τα μάτια μας (και κυρίως το μυαλό μας) ανοιχτά σε νέες ιδέες και προτάσεις που μπορούν να συμβάλλουν στην ελάφρυνση των αγροτών. Στη συγκεκριμένη περίπτωση μιλάμε για γεωργικά μηχανήματα. Όχι, όμως, για κάποιο καινούριο μηχάνημα της Χ ή Υ εταιρείας αλλά για ένα πρότζεκτ μέσω του οποίου θα διατίθενται ελεύθερα (και δωρεάν) σχέδια για τα μηχανήματα αυτά.
Ο λόγος για την “αγροτεχνολογία ανοιχτού κώδικα” που πήρε διαστάσεις από τη πρωτοβουλία μιας ομάδας Αμερικάνων μηχανικών και αγροτών, με επικεφαλής τον Marcin Jakubowski. Αυτό που συμβαίνει πιο απλά είναι πως αυτές οι ομάδες ξεκλειδώνουν τον κώδικα για τα σχέδια για αγροτικά μηχανήματα, επιτρέποντας στον καθένα να κατασκευάσει το δικό του τρακτέρ ή μηχάνημα συγκομιδής σοδειάς από το μηδέν.
Στη περίπτωση της ομάδας του Μάρσιν Τζακουμπόβσκι, έχουμε πλέον Ανοιχτό Κώδικα, για παραπάνω από 50 γεωργικά μηχανήματα. Αυτό σημαίνει πως ο καθένας μπορεί να έχει πρόσβαση στα σχέδια και να κατασκευάσει δικό του μηχάνημα, χωρίς τη μεσολάβηση εταιρειών και μεσαζόντων που εκτοξεύουν τη τελική τιμή στα ύψη.
Πηγή: http://www.agri.gr/site/ereina-panepistimio/agrotexnologia-anoixtou-kodika-mia-endiaferousa-protasi.html
Για περισσότερες πληροφορίες στη σελίδα της ομάδας: 
http://opensourceecology.org/wiki/Global_Village_Construction_Set