Οι Ανοιξιάτικες βροχές βοήθησαν να αναπτυχθούν ταχύτατα τα μοσχεύματα φασκόμηλου που φυτέψαμε στο χωράφι μας. Συλλέξαμε αρκετό ανθισμένο φασκόμηλο και σκεφτήκαμε μια μικρή ποσότητα να την αποστάξουμε για να δούμε την ποιότητα και την απόδοσή του. Απευθυνθήκαμε σε εργαστήριο του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου με μεγάλη προθυμία και ευγένεια δέχτηκαν να αποστάξουμε μια μικρή ποσότητα στον πειραματικό τους γυάλινο αποστακτήρα. Αποστάξαμε 60γρ ανθισμένου φρέσκου φασκόμηλου για περίπου 2,5 ώρες. Με το που άρχισε η απόσταξη μοσχοβόλησε όλο το εργαστήριο και το αιθέριο έλαιο ξεχώριζε στη μικρή γυάλινη σφαίρα του αποστακτήρα. Όπως μας εξήγησαν στην αρχή βγαίνει το περισσότερο αιθέριο έλαιο. Η διαδικασία όμως συνεχίζεται μέχρι και 3 ώρες, ώστε να αποσταχτούν και οι «βαριές» ουσίες του βοτάνου, που θέλουν περισσότερο χρόνο. Το αιθέριο έλαιο πάρθηκε με ειδική σύριγγα με σωληνάκι. Το ζυγίσαμε και ήταν 0,8ml. Αν υπολογίσουμε τις μικρές απώλειες, αφού με την μέθοδο αυτή μένει υπόλοιπο στον σωλήνα, η απόδοση ξεπέρασε το 1,5%. Σύμφωνα με τα standars για την συγκεκριμένη ποικιλία η απόδοση κυμαίνεται από 1% ως και 2%. Πετύχαμε μια πάρα πολύ καλή απόδοση και όπως μας είπαν εμπειρικά φαίνεται να είναι ένα αιθέριο έλαιο εξαιρετικής ποιότητας. Μένει να δούμε με ποιοτική ανάλυση τα ακριβή του χαρακτηριστικά. Ευχαριστούμε θερμά την υπεύθυνη του εργαστηρίου, που δεν θέλησε(και το σεβαστήκαμε) να αναρτήσουμε το όνομά της.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου