Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012

Σπαθουράκι, το Βάμμα Σπαθόχορτου


Το σπαθόχορτο είναι το βότανο που έχει μελετηθεί περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο τα τελευταία χρόνια. Ήδη κυκλοφορεί με τη μορφή χαπιού στην Αμερική και στην Γερμανία για την αντιμετώπιση της ήπιας κατάθλιψης(κάτι σαν το φυσικό Prozac). Πολλές και οι επιστημονικές μελέτες που έχουν αναδείξει την βασική και πολύτιμη ουσία του, την υπερικίνη, ως αντισηπτική κατά των ιών και των βακτηρίων. Πρόσφατες έρευνες αναδεικνύουν και μια άλλη άγνωστη ιδιότητά του, που καθυστερεί την νόσο Αλτσχάιμερ.  Πολλοί ξακουστοί γιατροί και βοτανολόγοι από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα είχαν το σπαθόχορτο ως το βότανο που θεραπεύει την ψυχή και το σώμα. Το ύμνησαν οι αρχαίοι Σπαρτιάτες, ο Ιπποκράτης, ο Διοσκουρίδης, ο Γαληνός, ο Κέλσος, ο Πλίνιος κ.α και το είχαν σχεδόν σε κάθε τους θεραπεία. Οι γιαγιάδες μας πάντα είχαν ένα μπουκάλι με σπαθόλαδο στο «φαρμακείο» τους. Τεράστιες εκτάσεις σπαθόχορτου καλλιεργούνται σήμερα (Αμερική, Γερμανία) για φαρμακευτικούς  σκοπούς.  Άπειρες οι έγκυρες αναφορές στο διαδίκτυο για τις ευεργετικές και θεραπευτικές του δράσεις. Αντιφλεγμονώδες, αντιφλογιστικό, ηρεμιστικό, αντικαταθλιπτικό, αντιμικροβιακό, επουλωτικό πληγών, στομάχι, βρογχικά κλπ. Δείτε περισσότερα και στην ανάρτηση μας για το σπαθόλαδο, που είναι η εκχύλιση σπαθόχορτου σε ελαιόλαδο.  Ας δούμε όμως και μια πιο άμεση και δραστική εκχύλιση του, το βάμμα.  Βάμμα λοιπόν, είναι η εκχύλιση βοτάνου σε οινόπνευμα 35 έως και 90 βαθμών. Βέβαια για θεραπευτικούς σκοπούς δεν πρέπει να ξεπερνάει τους 65 βαθμούς. Κατάλληλα αλκοολούχα διαλύματα είναι το τσίπουρο(γράπα), η βότκα, το τζιν, το λευκό ρούμι  και το ρακί(για ελαφρύτερο βάμμα).Τα βάμματα διατηρούν όλα τα ενεργά συστατικά του βοτάνου, είναι πιο δραστικά(λόγω της αλκόολης), χρησιμοποιούνται για άμεση θεραπεία και απορροφώνται πολύ πιο αποτελεσματικά από τον οργανισμό.
Πως φτιάχνεται το βάμμα σπαθόχορτου
Σε σκούρο γυάλινο μπουκάλι γεμίζουμε μόνο με φρεσκοκομμένα άνθη σπαθόχορτου και κατόπιν ρίχνουμε το αλκοολούχο διάλυμα. Η αναλογία είναι 1:4 και πρέπει το διάλυμμα να σκεπάζει το βότανο. Τοποθετούμε το μπουκάλι σε ζεστό περιβάλλον (30-40οC), το αφήνουμε για 2-3 βδομάδες περίπου και ενδιάμεσα, κάθε 2-3 μέρες, ανακινούμε το μπουκάλι. Είναι έτοιμο, όταν πάρει ένα βαθύ κόκκινο χρώμα. Μετά το φιλτράρουμε με ένα διηθητικό χαρτί ή μουσελίνα ή σουρωτήρι, το βάζουμε σε σκούρο μπουκάλι και το αποθηκεύουμε σε σκιερό και δροσερό μέρος. Σε κάποιες περιοχές της Κρήτης την εκχύλιση την κάνουν σε δυνατή ρακί και το ονομάζουν σπαθουράκι. Τελευταία, μια φίλη μας ενημέρωσε ότι σπαθουράκι το ονομάζουν και σε μια περιοχή της Ξάνθης. Μας άρεσε το όνομα και το υιοθετήσαμε, εξάλλου στον Βοτανόκηπο έχουμε και Κρητικές ρίζες.
Ιδιότητες-Χρήσεις-Δοσολογία:
Όπως προαναφέρθηκε όλες οι θεραπευτικές ιδιότητες του σπαθόχορτου υπάρχουν στο βάμμα  του και μάλιστα πολλαπλάσιες. Το σπαθουράκι μας είναι 20 φορές δυνατότερο από ένα έγχυμα σπαθόχορτου σε νερό(τσάι) και 30 φορές δυνατότερο αν το αλκοολούχο διάλυμα είναι 50 βαθμών. Αξίζει να αναφέρουμε την αποτελεσματική αντιμετώπιση που έχει σε στομαχόπονους και έλκος στομάχου (δοκιμασμένη από μας). Για αυτό και προτιμήσαμε την έκδοση με λιγότερο αλκοόλ(ρακί). Η συνηθισμένη δοσολογία για εσωτερική χρήση είναι 20 σταγόνες την ημέρα, περίπου ένα ml. Βέβαια μπορεί να αυξηθεί, με μεγάλη όμως προσοχή και εφόσον γνωρίζουμε τον οργανισμό μας ή συμβουλευτούμε κάποιον ειδικό. Όπως και όλα τα βάμματα απαγορεύεται κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού(λόγω της αλκοόλης).
Το Σπαθουράκι μας φτιάχνεται από σπαθόχορτο που καλλιεργούμε εντελώς φυσικά στο χωράφι μας και από βιολογικό δυνατό ρακί Κρήτης. Υπάρχει και η έκδοση με βιολογική γράπα από την Γουμένισσα. Για την συσκευασία του χρησιμοποιήσαμε το ασφαλές καραμελέ φαρμακευτικό μπουκαλάκι των 100ml, με εσωτερικό σταγονόμετρο. Επιλέξαμε την καλλιέργεια σπαθόχορτου, αφού η συλλογή από τους αγρούς, επιπλέον από τους προφανείς οικολογικούς λόγους, ισοδυναμεί και με βομβαρδισμό του «Νοσοκομείου» των άρρωστων εντόμων, πτηνών και ζώων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου