Αγνά Βότανα-Νοστιμόλαδα-Βοτανόλαδα-Θεραπευτικά Έλαια-Βάμματα-Καλλυντικές Κρέμες-Κηραλοιφές-Ανθόνερα-Σαμπουάν-Σαπούνια-Φυσικά Καθαριστικά-Αιθέρια Έλαια
Βρισκόμαστε στο χωριό Μεσιά του Ν. Κιλκίς, ανάμεσα στους πρόποδες του όρους Πάϊκου και της κοιλάδας του ποταμού Αξιού, 15χλ ΒΑ της Πέλλας και 55χλ Βόρεια της Θεσσαλονίκης. Καλλιεργούμε με φυσικό τρόπο, χωρίς φυτοφάρμακα και λιπάσματα, περίπου 30 βότανα από το 2009. Συλλέγουμε 40 άλλα που βρίσκονται ως αυτοφυή αγριόχορτα στα χωράφια μας. Από το βουνό Πάϊκο και άλλες επιλεγμένες περιοχές μηδενικής ρύπανσης μαζεύουμε αειφορικά άλλα περίπου 20 φαρμακευτικά φυτά. Βασισμένοι στην καλλιεργητική μας παράδοση 2 γενεών, ερευνούμε και μελετάμε συνεχώς, συλλέγουμε πληροφορίες από το διαδίκτυο, από τις επαφές μας με εξειδικευμένους γεωπόνους και έμπειρους καλλιεργητές, από επιστημονικές μελέτες και από παραδοσιακές συνταγές. Από τα βότανά μας παράγουμε εξαιρετικής ποιότητας αιθέρια έλαια και ανθόνερα. Επιπλέον, χρησιμοποιώντας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ψυχρής σύνθλιψης και φυσικής καλλιέργειας, καθώς και άλλα πιστοποιημένα καλλυντικά έλαια non GMO, φτιάχνουμε σε βιολογικά πιστοποιημένο εργαστήριο υψηλής ποιότητας βοτανόλαδα - θεραπευτικά έλαια. Συνεργαζόμαστε επίσης με πιστοποιημένο εργαστήριο για την παρασκευή φυσικών καλλυντικών, προϊόντων περιποίησης και κηραλοιφών. Συμμετέχουμε στο δίκτυο των Οικογιορτών από το 2011, της Κοινωνικά υποστηριζόμενης γεωργίας, των Περιαστικών Καλλιεργειών καθώς και στο αγροδιατροφικό κίνημα της καθαρής τροφής, της συμμετοχικής πιστοποίησης και της Οικολογικής καλλιέργειας. Μοιραζόμαστε τις εμπειρίες μας και τις γνώσεις μας με όλους, ώστε ο καθένας και η καθεμιά να μπορέσουν να γνωρίσουν τον θαυμαστό κόσμο των βοτάνων και των προϊόντων τους.
Από αρχές Απριλίου του 2019, τα προϊόντα μας διατίθενται και ηλεκτρονικά. Επικοινωνήστε μαζί μας στο μέιλ: infobotanokipos+gmail.com, όπου +, @ και στα τηλ.: 6977281060, 6974286503 καθημερινά, μετά το μεσημέρι (από 13:00 ως 22:00). Μετά από συνεννόηση μπορείτε να μας επισκεφτείτε στο χωριό μας. Για επίσκεψη στο Facebook, η σελίδα μας: https://www.facebook.com/botanokiposBio/
31 σχόλια:
Ευχαριστώ πολύ για τις χρήσιμες συμβουλές σας όσον αφορά τα απορρυπαντικά πλυντηρίου.
τελειο μπλογκ..πραγματικα μπραβο σου..αλλα συνταγη για σαμπουαν..δε βρηκα..το εχεις καπου η οχι;;
Αγαπητέ/ή puppeta
Ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια. Σαμπουάν, αφρόλουτρα, λοσιόν, οδοντόκρεμες, κλπ φτιάχνουμε εδώ και αρκετό καιρό. Για συνταγή σαμπουάν, όπως και για πολλά πολλά άλλα, λίγο υπομονή. Είναι θέμα σειράς, προτεραιοτήτων και φυσικά χρόνου.
σας ευχαριστω πολυ για την απαντηση!!τα περιμενω πως και πως!!!
Συγχαρητήρια για το blog σας. Μια ερώτηση θα ήθελα να κάνω. Πειραματίστηκα αρκετά με την Παρασκευή υγρού απορρυπαντικού πάνω σε διάφορες αναλογίες αναφορικά με την περιεκτικότητα του σε νερό. Όλα τα δείγματα τα έχω φυλάξει μια αρκετούς μήνες και με την αλλαγή της θερμοκρασία μετατράπηκαν σε ένα μια πολύ πηκτή και ομοιογενής μάζα. Γνωρίζεται τι θα μπορούσα να κάνω πάνω σε αυτό το θέμα. Χρησιμοποίησης δικά μου σαπούνια από ελαιόλαδο .
Ευχαρσιτώ
Σταύρος
Σταύρο δυστυχώς το κρύο πήζει το απορρυπαντικό. Εμείς έχουμε την καλοκαιρινή κ την χειμερινή έκδοση(με περισσότερο νερό). Και πάλι όμως, αν έχει πολύ κρύο πήζει. Φυσική λύση δεν υπάρχει. Αν γίνεται, το φυλάσσεις σε θερμοκρασία δωματίου και πάντα με το καπάκι του δοχείου κλειστό. Άλλη λύση να το βάλεις για λίγο πάνω στο καλοριφέρ να ζεσταθεί κ να αρχίσει να υγροποιείται.
Συγχαρητήρια κι από εμένα για το μπλογκ σας και τις κατατοπιστικότατες οδηγίες.
Μένω στο Ηράκλειο Κρήτης και ψάχνω...παντού για σόδα πλύσεως και δυστυχώς δε γνωρίζει κανείς. Ακόμα και αυτοί που την έφερναν...δε φέρνουν πια...Μήπως γνωρίζετε κάποια πηγή μέσω ίντερνετ, γιατί ενδιαφερόμαστε πολλοί για το απορρυπαντικό και δε βρίσκουμε;
Επίσης, μήπως μπορώ να την αντικαταστήσω με ξινό;
Ευχαριστώ πολύ και καλή σας συνέχεια σε ό,τι κάνετε!
Φιλικά, Γεωργία
Αγαπητή Γεωργία
Ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια. Σχετικά με την σόδα πλύσεως μας κάνει εντύπωση που δεν έχει στην Κρήτη. Υπάρχουν ελληνικές εταιρείες που φτιάχνουν, αλλά δημόσια δεν τις διαφημίζουμε. Στείλε μας μέιλ να σου πούμε. Μπορείς όμως και την μαγειρική να την κάνεις πλύσεως στο φούρνο.Την ψήνεις στους 150 βαθμούς για λίγη ώρα(εξαρτάται από την μάρκα)και κρυσταλώνεται, γίνεται πλύσεως. Το ξινό είναι άλλη ένωση και δεν κάνει για το απορρυπαντικό.
Συγχαρητηρια!Τωρα στον καιρο της κρισης κ της ανεργιας δοκιμασα την συνταγη σας.Εκανα οτι ελεγε η συνταγη..αλλα μου βγηκε αραιο!!Τι εκανα λαθος?Θα ημουνα ευγνωμων αν μου απαντησετε.Ευχαριστω!
Αγαπητέ gogo, για να σου βγει αραιό, ή έριξες λιγότερο σαπούνι ή λιγότερη σόδα ή λιγότερο νερό. Για τον βόρακα δεν υπάρχει πρόβλημα στη δοσολογία, αφού και καθόλου να μην ρίξεις πάλι σαν τζελ θα είναι το απορρυπαντικό (δες ξανά τις δοσολογίες). Μπορεί βέβαια να ήταν ακατάλληλη η σόδα ή το σαπούνι. Σόδα βάζουμε πλύσεως, την κρυσταλλική. Όλα τα σαπούνια δεν είναι ίδια, κάποια θέλουν άλλη δοσολογία. Να προτιμάς σαπούνι από μικρά παραδοσιακά σαπωνοπειία. Δοκίμασε και με άλλο σαπούνι. Να σαι καλά!
ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ. ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑ ΝΑ ΦΤΙΑΞΩ ΑΠΟΡΡΥΠΑΝΤΙΚΟ ΑΛΛΑ ΒΓΗΚΕ ΝΕΡΟ ΑΠΟ ΚΑΤΩ ΚΑΙ ΜΙΑ ΠΗΧΤΗ ΚΡΑΜΑ ΑΠΟ ΠΑΝΩ? ΤΙ ΦΑΙΕΙ ΛΕΤΕ? ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΜΟΡΦΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ ΣΤΟ ΠΛΥΝΤΗΡΙΟ? ΕΠΕΙΔΗ ΔΟΚΙΜΑΣΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ 3 ΠΡΩΤΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΑ Η ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ MAIL ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ gagelika@hotmail.gr ΑΝ ΤΗΝ ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ, ΑΓΓΕΛΙΚΗ
Αγγελική θα πρέπει να κάνεις το απορρυπαντικό με την σωστή σειρα και να επιλέξεις τα σωστά υλικά. Όπως θα δεις και στα άλλα σχολια (κ των 2 αναρτήσεων)δεν κάνουν όλα τα σαπούνια, ενώ η σόδα πρέπει να είναι πλύσεως κ όχι μαγειρική. Αυτό που έφτιαξες δεν είναι ομογενοποιημένο και δεν θα έχει αποτέλεσμα.
Καλημέρα σας.
Εν όψει της γέννησης του βρέφους μας, και προκειμένου να πλύνουμε γύρω στα 5 πλυντήρια με μωρουδιακά ρούχα, τα οποία ευγενώς μας χορηγήθηκαν από ομοιοπαθείς συγγενείς, σας μεταφέρω την εμπειρία μου. Επειδή τα ρούχα ήταν καθαρά ήδη δεν μπορώ ακόμη να αξιολογήσω την καθαριστική δράση αλλά με τη γέννηση του μωρού, και εφόσον έχω χρόνο, θα σας μεταφέρω την εμπειρία μου τότε.
1) Αρχικά 1 πλυντήριο το έπλυνα με Αρκάδι πράσινο σκόνη για πλυντήριο. Στη γρήγορη πλύση δεν διαλύθηκε όλο το σαπούνι και το ξαναέβαλα στην αργή πλύση και 40 βαθμούς. Δεν παρατήρησα υπολείματα σαπουνιού στα ρούχα.
2) Είχα υπόψη μου τη συνταγή σας για το απορρυπαντικό, και προκειμένου να μην έχω προβλήματα με αδιάλυτο σαπούνι είπα να δοκιμάσω και εγώ. Είχα όμως τους ενδοιασμούς μου για τον βόρακα και ενώ τον είχα ήδη αγορασμένο από γεωπονικό μαγαζί στη Φράγκων (Θεσ/νίκη), αποφάσισα να μην τον χρησιμοποιήσω. Όταν το μωρό μεγαλώσει με το καλό, αν έχω πρόβλημα καθαριστικό ίσως τον προσθέσω. Η διαδικασία που ακολούθησα και νομίζω ότι πέτυχε γιαυτό και την μεταφέρω προς σχολιασμό ήταν η παρακάτω:
α) Πήρα μια συσκευασία 4lt απιονισμένο νερό, ένα σακουλάκι σόδα πλύσεως από γνωστό συνοικιακό σουπερμάρκετ, σαπούνι είχα ήδη έτοιμο τριμμένο πράσινο (άλλη φορά θα πάρω άσπρο) και ξεκίνησα.
β) Έβρασα σε βραστήρα 1 λίτρο από το απιονισμένο νερό και διέλυσα γύρω στα 170γρ. σαπούνι. Προσοχή μην το ανακατέψετε με το μπλέντερ χειρός, όπως εγώ, γιατί θα κάνει αφρό, που θα αργήσει να κάτσει.
γ) Ζέστανα άλλο 1 λίτρο νερό και διέλυσα αρχικά 150 γρ. σόδα πλύσεως.
δ) Ανακάτεψα μαζί τα δύο μίγματα και πρόσθεσα τα 2 λίτρα υπόλοιπο απιονισμένο νερό.
ε) Επειδή ίσως νόμισα ότι είδα σημάδια διαχωρισμού, αλλά και επειδή στο σακουλάκι της σόδας πλύσεως έλεγε για ένα ποτήρι σε κάθε πλύση, φοβήθηκα λίγο και είπα να προσθέσω στο συνολικό μείγμα άλλη τόση σόδα (σύνολο 300 γρ.). Μάλιστα άναψα και λίγο το μάτι να ζεσταθεί το μίγμα κατά το ανακάτεμα αλλά το έσβησα σχετικά γρήγορα αφήνοντας την κατσαρόλα επάνω στο ζεστό μάτι.
στ) Έβαλα μια σταλιά άσπρο ξύδι και λίγο οινόπνευμα μπλέ (1κ.γ.) και λίγο ανθόνερο.
ζ) Καλό ανακάτεμα κάθε τόσο (όχι συνέχεια) από περιέργεια κυρίως να δω τι έκανα.
η) Μετά από κανένα μισάωρο προέκυψε ένα βελούδινο πράσινο, όχι πολύ παχύρευστο υγρό, σαν το υγρό πιάτων, χωρίς κανένα σημάδι διαχωρισμού, πολύ ωραίο στην όψη, το οποίο έβαλα στο άδειο δοχείο του απιονισμένου νερού. Σιγά σιγά γίνεται πιο παχύρευστο. Έπλυνα τα υπόλοιπα πλυντήρια με αυτό το υγρό και με απλόχερη δοσολογία και νομίζω πέτυχα το σκοπό μου. Περισσότερες εμπειρίες θα μεταφέρω όταν το χρησιμοποιήσω σε πολύ λερωμένα ρούχα.
Μια απορία αν μπορείτε να μου τη λύσετε: Πως είναι δυνατόν με αυτές τις μικρές δοσολογίες (170 γρ. σαπούνι=θεωρητικά 5 πλύσεις για το αρκάδι, 300 γρ. σόδα πλύσεως=θεωρητικά 1-2 πλύσεις) πετυχαίνω να βγάζω 4 λίτρα απορρυπαντικό (4000/100= περίπου 40 πλύσεις);;;
Καλημέρα και συγχαρητήρια για το μπλογκ σας.Θα ήθελα να ρωτήσω στα 4κιλά νερό 170 γραμμάρια;και κάτι ακόμα στο τέλος όταν το μιγμα είναι έτοιμο και προσθέτουμε άλλα δύο κιλά νερό πρέπει να είναι κρύο η ζεστό;πήρα σαπούνι άσπρο τύπου μασσαλίας του παπουτσανη κάνει;Τριανταφυλλια
γεια σας. Βoρακα βρήκα 2 είδη.
1- από γεωπονικό κατάστημα με 1 ευρώ το κιλό που όμως έχει μέσα 11.5% μόνο βορακα
2- από χημικά που καν η το κιλό 15 ευρώ αλλά είναι 100% ΒΟΡΑΚΑΣ.
πιο από τα 2 είναι το σωστό???
Χρησιμοποιώντας τις πρώτες οδηγίες ( 130 γραμμάρια) φτιάξαμε πάνω από 100 κιλά υγρού απορρυπαντικού για χρήση σε ξενοδοχείο. Παρατηρώ οτι στα λευκά είδη οι έντονοι λεκέδες δεν φεύγουν εντελώς, μπορώ να ενισχύσω τη δράση του απορρυπαντικού συνολικά σε κάποιες πλύσεις;
Γιώργο μπορείς να προσθέσεις επιπλέον σόδα πλύσεως κατευθείαν στο πλυντήριο μαζί με το ήδη υπάρχον απορρυπαντικό. (μια κουταλιά σούπας για κάθε δόση). Ένα άλλο κόλπο είναι να αφήσεις το απορρυπαντικό να δράσει περισσότερο χρόνο μέσα στο πλυντήριο, σταματώντας το πλυντήριο για 20 λεπτά περίπου. Αυτό γιατί το σαπούνι είναι καθαριστικό αργής δράσης και χρειάζεται χρόνο.
γεια σας,εχω φτιαξει και γω το απορρυπαντικο κ μου βγηκε πολυ καλο ομολογω,
η συντροφος μου ειναι εγκυος,και περιμενουμε παιδι σε 2 μηνες,
διαβασα καποια σχολια οτι ο βορακας μπορει να δημιουργησει προβλημα ισχυει?
ειναι ασφαλη η χρηση του απο εγκυο γυναικα κ απο νεογεννητο?
ευχαριστω μιχαλης.
Εφτιαξα την συνταγη σας για απορυπαντικο πλυντηριου σε τζελ και βγηκε πολυ καλη!!!,παρατηρησα οτι σε βαμβακερα χρωματιστα σεντονια και μαξιλαροθηκες απο τον ιδρωτα αφησε μια σταμπα σαν(λαδιλα)!!,τι προτεινεται για να μην παρουσιαστει ξανα το ιδιο φαινομενο;.Ευχαριστω.
Αγαπητέ Βαγγέλη δεν έχω καταλάβει αν η στάμπα προυπήρχε και δεν καθάρισε. Σε αυτή την περίπτωση θα βάλεις επιπλέον τοπικά στο λεκέ(στάμπα) λίγο απορρυπαντικό και θα το αφήσεις μερικά λεπτά. Στη συνέχεια βάζεις το πλυντήριο κανονικά. Αν η στάμπα εμφανίστηκε μετά (και δεν προυπήρχε)αυτό σημαίνει ότι έμεινε απορρυπαντικό σε εκείνο το σημείο και δεν διαλύθηκε. Φρόντισε για μικρότερη δόση ή για λιγότερη ποσότητα σαπουνιού στην συνταγή. Θυμίζω ότι όλα τα σπαούνια δεν είναι ίδια και η δοσολογία "παίζει" ανάλογα με το σαπούνι. Ελπίζω να βοήθησα
Καλησπέρα, θα ήθελα να ρωτήσω αν το συγκεκριμένο απορρυπαντικό ενδύκνειται για χρήση σε συνθετικά ρούχα για πλύσιμο στους 30 βαθμούς. Έχω χρησιμοποιήσει αρκάδι σε σκόνη και σκόνη από άλλη μάρκα τα οποία πρώτα έλιωνα με ζεστό νερό, αλλά στα μάυρα συνετικά άφηνε άσπρα "σημάδια".
Η συνταγή αποδίδει(καθαρίζει) καλύτερα σς ζεστότερο νερό. Άσπρα σημάδια δεν θα σου αφήσει σε συνθετικά, αφού περιέχει σόδα κ βόρακα.
Ευχαριστω!,ηδη πειραματιστηκα με διπλασια ποσοτητα,2κουπες βορακα +2κουπες σοδα+2πλακες τριμμενο σαπουνι τυπου Μασσαλιας.Με(4)5λιτρα απιονισμενο νερο εβγαλα 20λιτρα απορρυπαντικο πλυντηριου τζελ!,στους 40C+ τα αποτελεσματα ειναι εκπληκτικα!!!.
Διορθωση σχολιου απορρυπαντικου πλυντηριου τζελ...(5)4λιτρα απιονισμενο νερο και οχι(4)5λιτρα!!!.Συγνωμη για την κεκτημενη ταχυτητα γραφης!.
Ακολουθησα την διαδικασια 3 φορες ,οπως ακριβως την περιγραφετε με μετρημενα τα υλικα στην κυριολεξια στο γραμμαριο στην update εκδοση τιμες. Την πρωτη φορα με σαπουνι ασπρο Αρκαδι , την δευτερη με σαπουνι πρασινο Αρκαδι , την τριτη με σαπουνι Μασσαλιας. Και τις τρεις φορες το μειγμα σε 3 ωρες γινοταν αρευστο πηχτο ζελε! Προσθεσα 2 λιτρα καυτο νερο για να πετυχω την ροη , μετα απο δυο μερες ειχε πηξει και παλι παρα πολυ! Τα υπολοιπα υλικα βορακας και σοδα πλυσεως χωρις καμια αλλαγη στην μαρκα και ποιοτητα! Τι ακριβως φταιει και πηζει συνεχως; please help :) ευχαριστω
Αυτό που φταίει είναι το σαπούνι. Έχω αναφέρει και σε άλλα σχόλια ότι το αρκάδι δεν κάνει για αυτή την συνταγή. Προτειμέιστε σαπούνι από κάποιο μικρό σαπωνοπειίο, έχετε μεγαλύτερες πιθανότητες να πετύχει. Κάθε σαπούνι έχει το δικό του ποσοσστό σαπωνοποιημένων ελαίων (που δυστυχώς δεν αναγράφεται στις ετικέτες τους) και επομένως όλα τα σαπούνια δεν κάνουν για την ίδια δοσολογία απορυππαντικού. Και για το αρκάδι γίνεται να φτιάξεις απορρυπαντικό, αλλά πρέπει να πειραμαριστείς με την δοσολογία. Δεν το έχω κάνει για να σου το προτείνω
Γεια σας, συγχαρητήρια για τις γνώσεις που μοιράζεται!
Θέλω να πειραματιστώ και εγώ με το απορρυπαντικό, και έχω μερικές απορίες.
Αν μπορούμε να προσθέσουμε στο μείγμα αλάτι πλυντηρίου?
Αν σε όλο το μείγμα ρίξουμε 20-25 ml λευκό ξύδι θα κόψει?
Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας!!!!
Ένα εξαιρετικό άρθρο που θα σώσει πολλούς ανθρώπους από τις συνέπειες της μακροχρόνιας έκθεσης σε τοξικά καθαριστικά! Ακόμα και αν δεν καθαρίζουν τέλεια είναι οικονομικότερα αλλά πάνω από όλα συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας, και αυτό θα πρέπει να το λάβουμε σοβαρά υπόψιν!
Πραγματικά μπράβο σας για τη συνταγή. θα την δοκιμάσω και θα σας πω σύντομα για τα αποτελέσματα!
Ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια
Πολύ χρήσιμο άρθρο για να μην επιβαρύνεται ο οργανισμός μας. Μπορείτε να κάνετε και ένα σχετικό άρθρο με φυσικά αντισηπτικά, δεδομένου της εποχής που ζούμε.
Δημοσίευση σχολίου