Το Μελισσόχορτο είναι πολυετής πόα(10-12 χρόνια), ιθαγενές της νότιας Ευρώπης και της περιοχής της Μεσογείου, αλλά σήμερα καλλιεργείται σε όλο το κόσμο. Το όνομα του προέρχεται από την ελληνική λέξη ΜΕΛΙΣΣΑ και ονομάστηκε έτσι επειδή το νέκταρ από τα άνθη του προσελκύει τις μέλισσες. Είναι από τα καλύτερα μελισσοτροφικά φυτά, όπως και το θυμάρι. Άλλες του ονομασίες, μελισσοβότανο, βάλσαμο λεμονιού, κιτροβάλσαμο. Ανήκει στην οικογένεια Lamiaceae (Χειλανθή) και στην τάξη Lamiales(Λαμιώδη). Το ύψος του κυμαίνεται από 0,5 έως και 1,2 m. Ο βλαστός είναι τετραγωνικός με πολλά κλαδιά, τα φύλλα του είναι ωοειδή, έμμισχα, πριονωτά και έχουν μια ήπια μυρωδιά λεμονιού. Ανθίζει από τα μέσα Ιουνίου και τα άνθη του είναι μικρά και συνήθως λευκά ή ελαφρώς ροδίζοντα. Ρίχνει τα φύλλα του τον χειμώνα, αλλά αντέχει στην παγωνιά(μέχρι -10ο C). Θα το βρούμε και αυτοφυές σε όλη σχεδόν την Ελλάδα(όχι στα ψηλά βουνά), σε περιοχές όμως υγρές ή κοντά σε τρεχούμενο νερό.
Αγνά Βότανα-Νοστιμόλαδα-Βοτανόλαδα-Θεραπευτικά Έλαια-Βάμματα-Καλλυντικές Κρέμες-Κηραλοιφές-Ανθόνερα-Σαμπουάν-Σαπούνια-Φυσικά Καθαριστικά-Αιθέρια Έλαια
Βρισκόμαστε στο χωριό Μεσιά του Ν. Κιλκίς, ανάμεσα στους πρόποδες του όρους Πάϊκου και της κοιλάδας του ποταμού Αξιού, 15χλ ΒΑ της Πέλλας και 55χλ Βόρεια της Θεσσαλονίκης. Καλλιεργούμε με φυσικό τρόπο, χωρίς φυτοφάρμακα και λιπάσματα, περίπου 30 βότανα από το 2009. Συλλέγουμε 40 άλλα που βρίσκονται ως αυτοφυή αγριόχορτα στα χωράφια μας. Από το βουνό Πάϊκο και άλλες επιλεγμένες περιοχές μηδενικής ρύπανσης μαζεύουμε αειφορικά άλλα περίπου 20 φαρμακευτικά φυτά. Βασισμένοι στην καλλιεργητική μας παράδοση 2 γενεών, ερευνούμε και μελετάμε συνεχώς, συλλέγουμε πληροφορίες από το διαδίκτυο, από τις επαφές μας με εξειδικευμένους γεωπόνους και έμπειρους καλλιεργητές, από επιστημονικές μελέτες και από παραδοσιακές συνταγές. Από τα βότανά μας παράγουμε εξαιρετικής ποιότητας αιθέρια έλαια και ανθόνερα. Επιπλέον, χρησιμοποιώντας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ψυχρής σύνθλιψης και φυσικής καλλιέργειας, καθώς και άλλα πιστοποιημένα καλλυντικά έλαια non GMO, φτιάχνουμε σε βιολογικά πιστοποιημένο εργαστήριο υψηλής ποιότητας βοτανόλαδα - θεραπευτικά έλαια. Συνεργαζόμαστε επίσης με πιστοποιημένο εργαστήριο για την παρασκευή φυσικών καλλυντικών, προϊόντων περιποίησης και κηραλοιφών. Συμμετέχουμε στο δίκτυο των Οικογιορτών από το 2011, της Κοινωνικά υποστηριζόμενης γεωργίας, των Περιαστικών Καλλιεργειών καθώς και στο αγροδιατροφικό κίνημα της καθαρής τροφής, της συμμετοχικής πιστοποίησης και της Οικολογικής καλλιέργειας. Μοιραζόμαστε τις εμπειρίες μας και τις γνώσεις μας με όλους, ώστε ο καθένας και η καθεμιά να μπορέσουν να γνωρίσουν τον θαυμαστό κόσμο των βοτάνων και των προϊόντων τους.
Από αρχές Απριλίου του 2019, τα προϊόντα μας διατίθενται και ηλεκτρονικά. Επικοινωνήστε μαζί μας στο μέιλ: infobotanokipos+gmail.com, όπου +, @ και στα τηλ.: 6977281060, 6974286503 καθημερινά, μετά το μεσημέρι (από 13:00 ως 22:00). Μετά από συνεννόηση μπορείτε να μας επισκεφτείτε στο χωριό μας. Για επίσκεψη στο Facebook, η σελίδα μας: https://www.facebook.com/botanokiposBio/
Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2013
Μελισσόχορτο (Melissa officinalis)
Το Μελισσόχορτο είναι πολυετής πόα(10-12 χρόνια), ιθαγενές της νότιας Ευρώπης και της περιοχής της Μεσογείου, αλλά σήμερα καλλιεργείται σε όλο το κόσμο. Το όνομα του προέρχεται από την ελληνική λέξη ΜΕΛΙΣΣΑ και ονομάστηκε έτσι επειδή το νέκταρ από τα άνθη του προσελκύει τις μέλισσες. Είναι από τα καλύτερα μελισσοτροφικά φυτά, όπως και το θυμάρι. Άλλες του ονομασίες, μελισσοβότανο, βάλσαμο λεμονιού, κιτροβάλσαμο. Ανήκει στην οικογένεια Lamiaceae (Χειλανθή) και στην τάξη Lamiales(Λαμιώδη). Το ύψος του κυμαίνεται από 0,5 έως και 1,2 m. Ο βλαστός είναι τετραγωνικός με πολλά κλαδιά, τα φύλλα του είναι ωοειδή, έμμισχα, πριονωτά και έχουν μια ήπια μυρωδιά λεμονιού. Ανθίζει από τα μέσα Ιουνίου και τα άνθη του είναι μικρά και συνήθως λευκά ή ελαφρώς ροδίζοντα. Ρίχνει τα φύλλα του τον χειμώνα, αλλά αντέχει στην παγωνιά(μέχρι -10ο C). Θα το βρούμε και αυτοφυές σε όλη σχεδόν την Ελλάδα(όχι στα ψηλά βουνά), σε περιοχές όμως υγρές ή κοντά σε τρεχούμενο νερό.
Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013
Φτιάξτε μόνοι σας σαμπουάν σε 10 λεπτά
- 100γρ άσπρο σαπούνι ελιάς
- 50γρ γλυκερίνη
- 380γρ έκχυμα από ειδικά βότανα
- Αιθέριο έλαιο 15-20 σταγόνες
Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2013
Έκθεση Alterscope 30/11-1/12/20113 στο χώρο Δ.Ε.Θ.
"Ελληνική Ανθοθεραπεία - Νέοι Σύμμαχοι για την καθημερινή ζωή"
Στις 30/11 - 01/12/2013 θα πραγματοποιηθεί στο χώρο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης
Δ.Ε.Θ. (περίπτερο 8) η Έκθεση Alterscope που αφορά τις εναλλακτικές θεραπείες, την προσωπική
ανάπτυξη και την πνευματικότητα, την οικολογία, την φυσική διατροφή και την υγιεινή και ισορροπημένη ζωή.
Για περισσότερες πληροφορίες: www.alterscope.gr
Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013
Συγκομιδή βοτάνων για απόσταξη και δημιουργία φυτώριου βοτάνων
Κυρίως ασχοληθήκαμε με τη συγκομιδή φασκόμηλου και δενδρολίβανου για να κάνουμε απόσταξη και να παράγουμε τα αντίστοιχα ανθόνερα αλλά και με τη δημιουργία του εφετινού μας φυτώριου βοτάνων ώστε να μπορέσουμε την ερχόμενη άνοιξη να εμπλουτίσουμε και να επεκτείνουμε την καλλιέργειά μας. Επίσης σπείραμε μερικά τετραγωνικά μέτρα χαμομήλι για να δούμε αν θα είμαστε περισσότερο τυχεροί από την περασμένη άνοιξη που το είχαμε ξανααποπειραθεί αλλά χωρίς να προλάβει να ανθίσει (παρόλο που φύτρωσε) καθώς το πρόλαβαν οι καλοκαιρινές ζέστες.
Ευτυχώς ο καιρός ήταν (και συνεχίζει να είναι) ευνοϊκός για τη δημιουργία του φυτώριου καθώς η θερμοκρασία διατηρείται σχετικά υψηλή όπως δηλαδή χρειάζονται τα μοσχεύματα για να ριζοβολήσουν. Το μίγμα του χώματος που χρησιμοποιήσαμε περιλάμβανε κομπόστ από τον κομποστοποιητή του μπαξέ μας, καστανόχωμα, ποταμίσια λάσπη και αποξηραμένο θαλασσινό φύκι. Φτιάξαμε περίπου 150 φυτά από μοσχεύματα δικών μας μητρικών φυτών ρίγανης (αξέχαστης), φασκόμηλου (τρίλοβου), σπαθόχορτου, λεβάντας, δενδρολίβανου, λουΐζας και γκότζι μπέρι. Σκοπός μας είναι να συμπληρώσουμε τις γραμμές σε κάποια σημεία που υπάρχουν απώλειες, να χαρίσουμε στους φίλους μας αλλά και να φτιάξουμε φυτοφράκτη (με δενδρολίβανα) περιμετρικά του χωραφιού για την καλύτερη οριοθέτηση από τις γειτονικές καλλιέργειες.
Παρακάτω κάποιες φωτογραφίες από τις καλλιεργητικές εργασίες του περασμένου τριημέρου:
Βιολογική γεωργία και βιοποικιλότητα
Οι γεωργικές καλλιέργειες όμως όταν υιοθετούν ήπιες καλλιεργητικές μεθόδους (όπως η βιολογική καλλιέργεια, η φυσική καλλιέργεια, η αεικαλλιέργεια κλπ), μπορούν όχι μόνο να αποτρέψουν όλες τις προαναφερόμενες αρνητικές επιπτώσεις αλλά και να συμβάλλουν θετικά στη διατήρηση της βιοποικιλότητας, την αποκατάσταση των αγροτικών τοπίων και την προστασία της άγριας πανίδας.
Οι θετικές επιπτώσεις της οικολογικής γεωργίας τεκμηριώνονται από πληθώρα αρθρογραφίας και βιβλιογραφίας στο διαδίκτυο (http://en.wikipedia.org/wiki/Organic_farming_and_biodiversity) αλλά όσοι και όσες καλλιεργούμε οικολογικά, έχουμε την ευκαιρία να το βλέπουμε καθημερινά με τα ίδια μας τα μάτια στα χωράφια και τους μπαξέδες μας. Παρακάτω επισυνάπτω μερικές μόνο φωτογραφίες από το χωράφι με τα βότανα όπου εκτός από έντομα, τρύπες στο έδαφος από τρωκτικά του αγρού, κυψέλες από άγριες μέλισσες κα, έχουμε επίσης βρει φιδόδερμα και πολύ όμορφα πουλιά που όμως δεν έχουμε πάντα τα αντανακλαστικά να τα φωτογραφήσουμε και να σας μεταφέρουμε τις όμορφες αυτές εικόνες.
Η αρχική εικόνα είναι από το παρακάτω σχετικό άρθρο: http://www.tovima.gr/science/article/?aid=173602
Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013
Άρκτιο το Αποτοξινωτικό (Arctium Lappa)
Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013
Κυριακή 13 Οκτωβρίου: 3η ΟΙΚΟΓΙΟΡΤΗ ΓΑΛΛΙΚΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ!
Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013
Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013
Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013
Στιγμές Οικογιορτής-Σεπτέμβριος 2013
http://www.youtube.com/watch?v=0qRg3SZJZIw
Βίντεο με φωτογραφίες από την τοπική γιορτή Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας που έγινε στο πάρκο Ν. Ελβετίας τον Σεπτέμβριο του 2013 στη Θεσσαλονίκη. Μια γιορτή που καθιερώνεται πλέον στη συνείδηση της ευρύτερης τοπικής κοινωνίας. Μια γιορτή που προσφέρει γνώση, αλληλεγγύη, πολιτισμό και ανθρωπιά. Μια προσπάθεια που πρέπει να στηριχθεί για να μπορέσει να εξελιχθεί και να αγκαλιάσει όλο και περισσότερους/ες. Είμαστε μαζί της!
Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013
Ημέρα Συντροφίας
Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013
Σχολικός Λαχανόκηπος
Βιντεάκι που δείχνει την δημιουργία χειμερινού λαχανόκηπου σε σχολείο. Από την σπορά μέχρι την συγκομιδή!
Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013
Ξεκινά η 3η Γιορτή Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας-Πρόγραμμα
Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013
3η γιορτή Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας, 19 με 22/9/2013 Πάρκο Ν. Ελβετίας, Θεσσαλονίκη
και Χειροτεχνίας
19-22 Σεπτεμβρίου 2013
Πάρκο Νέας Ελβετίας, Θεσσαλονίκη
Ο Θεσμός των πανελλαδικών γιορτών οικολογικής γεωργίας και χειροτεχνίας, ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη πριν από 20 χρόνια και ταξιδεύει κάθε χρόνο σε διαφορετική πόλη της χώρας. Με τις ρίζες της σε αυτό το θεσμό, ξεκίνησε από το 2011 στη Θεσσαλονίκη, η τοπική γιορτή οικολογικής γεωργίας και χειροτεχνίας. Παραγωγοί, μεταποιητές και χειροτέχνες από όλη την Ελλάδα, συναντιόνται,ανταλλάσσουν απόψεις και εκθέτουν καθαρά προϊόντα φτιαγμένα με μεράκι και οικολογική συνείδηση. Η γιορτή έρχεται για να μας γεμίσει γνώσεις και ελπίδα, με αρχικό σκοπό το μοίρασμα, μοίρασμα γνώσεων και αγάπης. Να μας δείξει ότι μπορούμε και αλλιώς, με αυτάρκεια και αλληλεγγύη να βγούμε από τη μιζέρια μιας κρίσης που μας φύτεψαν. Ελάτε μαζί μας για να νιώσετε τι θα πει οικογιορτή, να στηρίξουμε όλοι μαζί τον μικρό παραγωγό που βάζει το μεράκι του και την αγάπη του και είναι πρόθυμος να μοιραστεί μαζί σας τον κόπο του,
το χειροτέχνη που δημιουργεί μέσα από την χαρά του και την αγάπη για την φύση.
Δεν ζητάμε πιστοποιήσεις για εγγύηση, ελάχιστοι είναι οι πιστοποιημένοι, αυτό που θέλουμε είναι ανθρώπινες σχέσεις με ειλικρίνεια και σεβασμό. Σκοπός μας είναι να αναδείξουμε ένα άλλο τρόπο ζωής, να αναδείξουμε τα σημαντικά προβλήματα της γεωργίας του περιβάλλοντος και της κοινωνίας μας γενικότερα. Μέσα στη γιορτή μπορείτε να βρείτε καινούργιους δρόμους και να’ρθείτε σε άμεση επαφή με παραγωγούς, χειροτέχνες, συλλογικότητες και γενικότερα με ανθρώπους που έχουν ένα κοινό όραμα για ένα καλύτερο αύριο για εσάς, εμάς και τα παιδιά μας. Σας περιμένουμε από κοντά να σας γνωρίσουμε και να μας γνωρίσετε. Καλή αντάμωση.
από 10 πρωί ως αργά το βράδυ
περισσότερα: http://oikogiortithessalonikis.blogspot.gr/