Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Βότανα για βήχα, κρυολόγημα




Φθινόπωρο και άρχισαν τα πρώτα κρυολογήματα, η καταρροή, τα γκουχ-γκουχ και εμφανίζονται σιγά-σιγά οι ιώσεις. Τι θα κάνετε; Θα πάτε σε όποιον γιατρό έχει απομείνει στο σύστημα υγείας και επιπλέον να ταλαιπωρηθείτε μέχρι να σας δεχθεί; Θα πάρετε τα σιρόπια, τα αντιβηχικά και πιθανόν τα αντιβιοτικά που θα σας προτείνει; Στον Βοτανόκηπο πιστεύουμε ότι η λύση βρίσκεται πρώτα στο Φαρμακείο τις Φύσης και όχι στο φαρμακείο της γειτονιάς. Πρώτος κανόνας είναι η πρόληψη και η ανοσοποίηση του οργανισμού μας. Μπορείτε λοιπόν να πίνετε καθημερινά και για 15 μέρες μερικές σταγόνες από βάμμα εχινάκειας. Πρόκειται για ένα βότανο(με πανέμορφα άνθη) που ενισχύει την άμυνα του οργανισμού, χωρίς να προκαλεί παρενέργειες. Η δοσολογία είναι 1ml (20-25 σταγόνες) ανά ημέρα και τις ρίχνουμε στο χυμό, το γάλα ή το νερό. Αφού το πιείτε για 2 βδομάδες, κάνετε μια παύση 10ημερών περίπου και ξανασυνεχίζεται(παρακολουθώντας πάντα τις αντιδράσεις του οργανισμού σας). Υπάρχουν και άλλοι τρόποι ενίσχυσης του οργανισμού σας, όπως η καθημερινή κατανάλωση οικολογικών φρούτων και λαχανικών ή τα ροφήματα με διάφορα σχετικά βότανα κλπ(δείτε και εδώ).
Αν παρόλα αυτά  «αρπάξετε» κάποιο κρυωματάκι, τότε αρχίστε τα τσαγάκια και τις εισπνοές με μια σειρά από ειδικά βότανα. Ο Βοτανόκηπος σας προτείνει ένα κατάλληλο μείγμα με 9 βότανα: βήχιο(ελάχιστο), ζαμπούκο, κυνόροδο(ψιλοκομμένοι καρποί άγριου τριαντάφυλλου), δεντρολίβανο, φασκόμηλο, δυόσμο, τήλιο, ιτιά, ρίγανη. Σε νερό που έχει βράσει(κατεβασμένο από τη φωτιά) ρίχνετε 1 κουταλιά της σούπας και το αφήνετε για 10 λεπτά σκεπασμένο. ¨Όταν το σουρώνετε να είστε από πάνω και να κάνετε εισπνοές. Για όσο διαρκούν τα συμπτώματα. πίνετε άφοβα 3 - 4 φορές ημερησίως. Αν είστε του γλυκού, να προτιμάτε στέβια, αντί για ζάχαρη. Η ρίγανη είναι θαυματουργή στην αντιμετώπιση των ιώσεων και των λοιμώξεων του αναπνευστικού. Μια άλλη (και παράλληλη) αντιμετώπιση, ειδικά σε πιο βαριές περιπτώσεις, είναι το ρηγανέλαιο(αιθέριο έλαιο ρίγανης). Προμηθευτείτε καθαρό, φυσικό ρηγανέλαιο(όχι χημικό ή αραιωμένο) και πίνετε 1-2 σταγόνες για μια 1-2 φορές την ημέρα. Επειδή είναι πικρό διαλύστε το στο τσάι σας. Η ιτιά είναι η μητέρα της ασπιρίνης. Ο φλοιός και η φλούδα της (και λιγότερο τα φύλλα της), περιέχουν μια ουσία παρόμοια με το ακετυλοσαλικυλικό οξύ της ασπιρίνης και ρίχνουν τον πυρετό. Το βήχιο έχει αντιβηχικές, αποχρεμπτικές και αντικαταρροικές ιδιότητες (σε μικρές όμως ποσότητες, αφού έχει μια τοξικότητα). Το εκχύλισμα από άνθη και φύλλα ζαμπούκου  είναι αντισηπτικό, εφιδρωτικό και βοηθάει στην αντιμετώπιση των λοιμώξεων του αναπνευστικού. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και άλλα βότανα, κάνοντας επίσης θαυματουργούς συνδυασμούς, όπως θυμάρι, σπαθόχορτο(ειδικά για βρογχικά), τσουκνίδα, λουίζα, λεβάντα, χαμομήλι, βασιλικό, μαντζουράνα, μολόχα, ευκάλυπτο κ μέντα(όχι σε ομοιοπαθητική θεραπεία), εκουεζέτο, τσάι του βουνού.

Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

Βότανα για τόνωση και ενδυνάμωση



Νιώθετε ατονία, έχετε πεσμένο ανοσοποιητικό, βρίσκεστε σε μια παρατεταμένη αδυναμία και σκέφτεστε να πάρετε βιταμίνες ή διάφορα ενδυναμωτικά σκευάσματα από τα φαρμακεία. Πριν πάτε στα φαρμακεία και προμηθευτείτε αμφιβόλου καθαρότητας χημικά σκευάσματα, ερευνήστε  και ψάξετε για εναλλακτικούς φυσικούς τρόπους που μπορούν να  βοηθήσουν στην ανάταση του οργανισμού σας. Εμείς σας προτείνουμε ένα κατάλληλο μείγμα από 11 βότανα που θα πίνετε 2 φορές καθημερινά για ένα δεκαήμερο. Η ενδέκαδα που σας προτείνουμε: Ιπποφαές(φύλλα), εχινάκια(ψιλοκομμένη ρίζα), κυνόροδο(ψιλοκομμένοι καρποί), δεντρολίβανο, φασκόμηλο, γκίνγκο μπιλόμπα, σπαθόχορτο, ταραξάκο(πικραλίδα), τσουκνίδα, λεμονοθύμαρο, σιδερίτη(τσάι του βουνού). Σε νερό που έχει βράσει(κατεβασμένο από τη φωτιά) ρίχνετε 1 κουταλιά της σούπας και το αφήνετε για 10 λεπτά σκεπασμένο. Προτιμάτε μέλι ή φύλλα στέβιας, αντί για ζάχαρη. Μπορείτε να το πίνετε άφοβα και δύο φορές την ημέρα. Προληπτικά και επειδή οι αντιδράσεις του κάθε οργανισμού είναι διαφορετικές, μην το συνεχίσετε για πολλές μέρες. Γενικά αν προσέξετε ότι κάτι δεν πάει καλά, σταματήστε το και νωρίτερα. Ένα συνεχόμενο δεκαήμερο είναι αρκετό και μπορεί να σας δείξει τις αντιδράσεις του οργανισμού σας. Κάντε ένα εβδομαδιαίο διάλλειμα και συνεχίσετε για άλλο ένα δεκαήμερο, αν το κρίνετε απαραίτητο. Καλή δύναμη!

Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012

Ανθόνερο Φασκόμηλου




Το φασκόμηλο(sage) είναι ένα από τα αγαπημένα μας βότανα και το χρησιμοποιούμε για πολλές θεραπείες, αλλά και στην μαγειρική. Στο χωραφάκι μας και στο μπαξέ μας καλλιεργούμε δύο είδη (salvia officinalis) & salvia triloba, τα αποστάξαμε με ατμό και πήραμε αιθέριο έλαιο και ανθόνερο. Το ανθόνερο φασκόμηλου, όπως και τα περισσότερα ανθόνερα, χρησιμοποιείται για καθαρισμό επιδερμίδας και για περιποίηση προσώπου. Είναι ιδανικό για κανονικές-μεικτές επιδερμίδες και βέβαια δεν περιέχει αλκοόλ και κανένα συντηρητικό. Δροσίζει, καθαρίζει, ενυδατώνει και τονώνει την επιδερμίδα. Μαλακώνει και ανακουφίζει  το ερεθισμένο από τον ήλιο δέρμα, ειδικά το καλοκαίρι.  Είναι ισχυρό απολυμαντικό, αντιβακτηριδιακό και έχει αντιοξειδωτική,  αντιβιοτική και αντιρυτιδική δράση. Βοηθάει στην καταπολέμηση της ακμής(σε συνδυασμό με ανθόνερο Θυμαριού κ Λουΐζας)) και στα  δερματικά προβλήματα που δημιουργούνται από ορμονικές διαταραχές. Χρησιμοποιήστε το άφοβα σε όλο σας το σώμα και ειδικά σε πόδια που έχουν μυκητίαση(μαζί με ανθόνερο θυμαριού).  Δρα κατά της τριχόπτωσης και ενισχύει αδύνατα μαλλιά. Απλώστε ανθόνερο φασκόμηλου στα μαλλιά σας μετά το λούσιμο και αφήστε το να στεγνώσει(μην ξαναλουστείτε). Εκτός από εξωτερική, έχει και εσωτερική χρήση. Κάντε πλύσεις για οποιεσδήποτε στοματικές μολύνσεις, ουλίτιδα, γλωσσίτιδα. Χρησιμοποιήστε το για φαρυγγίτιδες, κάνοντας γαργάρες. Για κρύωμα,  συνάχι, καταρροή, πυρετό, αμυγδαλίτιδα, βήχα, ενισχύστε το τσάι σας ρίχνοντας 1-2 κουταλιές του γλυκού ανθόνερο φασκόμηλου. Διεγείρει το κυκλοφορικό σύστημα, μειώνει την όρεξη και βοηθάει σε εντερικά προβλήματα. Το Ανθόνερο Φασκόμηλου αρωματίζει ιδανικά ζυμαρικά, γλυκά, κρέατα, ψάρια και ποτά. Σβήστε το κοκκινιστό σας με μια κουταλιά ανθόνερο φασκόμηλου και θα μας θυμηθείτε. Ρίξτε μια κουταλιά στη σάλτσα των ζυμαρικών σας και θα εκπλαγείτε. Βάλτε το στην άλμη για τις ελιές που φτιάχνετε και θα αρωματίσουν.
Το Ανθόνερο Φασκόμηλου δεν συνιστάται για εσωτερική χρήση στις γυναίκες που θηλάζουν, καθώς πικραίνει το γάλα. Διεγείρει τους μύες της μήτρας και πρέπει να αποφεύγεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Επίσης πρέπει να αποφεύγεται  η υπερβολική χρήση του, αφού σε μεγάλες δόσεις είναι τοξικό εξαιτίας των ουσιών που περιέχει (θουγιόνη, τιχόνη κ.α.).