Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012

Ανθόνερο Φασκόμηλου




Το φασκόμηλο(sage) είναι ένα από τα αγαπημένα μας βότανα και το χρησιμοποιούμε για πολλές θεραπείες, αλλά και στην μαγειρική. Στο χωραφάκι μας και στο μπαξέ μας καλλιεργούμε δύο είδη (salvia officinalis) & salvia triloba, τα αποστάξαμε με ατμό και πήραμε αιθέριο έλαιο και ανθόνερο. Το ανθόνερο φασκόμηλου, όπως και τα περισσότερα ανθόνερα, χρησιμοποιείται για καθαρισμό επιδερμίδας και για περιποίηση προσώπου. Είναι ιδανικό για κανονικές-μεικτές επιδερμίδες και βέβαια δεν περιέχει αλκοόλ και κανένα συντηρητικό. Δροσίζει, καθαρίζει, ενυδατώνει και τονώνει την επιδερμίδα. Μαλακώνει και ανακουφίζει  το ερεθισμένο από τον ήλιο δέρμα, ειδικά το καλοκαίρι.  Είναι ισχυρό απολυμαντικό, αντιβακτηριδιακό και έχει αντιοξειδωτική,  αντιβιοτική και αντιρυτιδική δράση. Βοηθάει στην καταπολέμηση της ακμής(σε συνδυασμό με ανθόνερο Θυμαριού κ Λουΐζας)) και στα  δερματικά προβλήματα που δημιουργούνται από ορμονικές διαταραχές. Χρησιμοποιήστε το άφοβα σε όλο σας το σώμα και ειδικά σε πόδια που έχουν μυκητίαση(μαζί με ανθόνερο θυμαριού).  Δρα κατά της τριχόπτωσης και ενισχύει αδύνατα μαλλιά. Απλώστε ανθόνερο φασκόμηλου στα μαλλιά σας μετά το λούσιμο και αφήστε το να στεγνώσει(μην ξαναλουστείτε). Εκτός από εξωτερική, έχει και εσωτερική χρήση. Κάντε πλύσεις για οποιεσδήποτε στοματικές μολύνσεις, ουλίτιδα, γλωσσίτιδα. Χρησιμοποιήστε το για φαρυγγίτιδες, κάνοντας γαργάρες. Για κρύωμα,  συνάχι, καταρροή, πυρετό, αμυγδαλίτιδα, βήχα, ενισχύστε το τσάι σας ρίχνοντας 1-2 κουταλιές του γλυκού ανθόνερο φασκόμηλου. Διεγείρει το κυκλοφορικό σύστημα, μειώνει την όρεξη και βοηθάει σε εντερικά προβλήματα. Το Ανθόνερο Φασκόμηλου αρωματίζει ιδανικά ζυμαρικά, γλυκά, κρέατα, ψάρια και ποτά. Σβήστε το κοκκινιστό σας με μια κουταλιά ανθόνερο φασκόμηλου και θα μας θυμηθείτε. Ρίξτε μια κουταλιά στη σάλτσα των ζυμαρικών σας και θα εκπλαγείτε. Βάλτε το στην άλμη για τις ελιές που φτιάχνετε και θα αρωματίσουν.
Το Ανθόνερο Φασκόμηλου δεν συνιστάται για εσωτερική χρήση στις γυναίκες που θηλάζουν, καθώς πικραίνει το γάλα. Διεγείρει τους μύες της μήτρας και πρέπει να αποφεύγεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Επίσης πρέπει να αποφεύγεται  η υπερβολική χρήση του, αφού σε μεγάλες δόσεις είναι τοξικό εξαιτίας των ουσιών που περιέχει (θουγιόνη, τιχόνη κ.α.).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου