Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

Σαπούνι με Σπαθόλαδο



Μια καλή ιδέα για χειροποίητο σαπούνι είναι κατά την διαδικασία παρασκευής να  χρησιμοποιήσετε σπαθόλαδο. Ακολουθώντας τις βασικές οδηγίες παρασκευής σαπουνιού με την ψυχρή μέθοδο μπορείτε να δοκιμάσετε την παρακάτω συνταγή:
Υλικά:
Σπαθόλαδο   930 γρ
Λάδι Καρύδας 100γρ
Φυσικό Στεατικό οξύ 20γρ
Αποσταγμένο νερό 350γρ
140,3γρ NAOH (καυστικό νάτριο)
300-400 σταγόνες αιθέριο έλαιο
Η συνταγή δεν έχει καθόλου υπερλίπανση. Όπως έχουμε ήδη αναφέρει μια υπερλίπανση σε ποσοστό τουλάχιστον 5% είναι επιβεβλημένη, ώστε να είναι ασφαλέστερο το σαπούνι μας (λιγότερο πεχα). Θα ακολουθήσουμε λοιπόν και εδώ την υπερλίπανση, αλλά με διαφορετικό τρόπο. Συγκεκριμένα δεν θα ρίξουμε όλο το σπαθόλαδο από την αρχή στην κατσαρόλα και θα αφήσουμε 50 γρ στην άκρη. Όταν δημιουργηθεί το ίχνος, τότε θα ρίξουμε το υπόλοιπο σπαθόλαδο και έτσι δημιουργούμε μια υπερλίπανση της τάξης του 5%. Στη συνέχεια ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες(ρίχνουμε αιθέριο, καλουπώνουμε κλπ), αφού δεν αλλάζει κάτι.  Ακολουθώντας αυτό τον τρόπο υπερλίπανσης στο τελικό σαπούνι δεν εμφανίζετε και η άσπρη σκόνη(σόδα).
Η συνταγή αυτή αφορά συγκεκριμένο ελαιόλαδο(βιολογικό εξτρα παρθένο με οξύτητα 0,5) και συγκεκριμένη διαδικασία παρασκευής του σπαθόλαδου. Το σπαθόλαδό μας δεν εκτίθεται στον ήλιο, αλλά «ωριμάζει» σε ζεστό περιβάλλον(δείτε και εδώ). Αυτό γιατί η έκθεση στον καλοκαιρινό ήλιο οξειδώνει και ταγγίζει το λάδι με αποτέλεσμα να αυξάνεται κατακόρυφα η οξύτητά του. Αν χρησιμοποιήσετε σπαθόλαδο που έγινε με έκθεση στον ήλιο θα πρέπει να αλλάξετε την ποσότητα του καυστικού νατρίου. Η νέα ποσότητα εξαρτάται από την οξύτητα του σπαθόλαδου που θα πρέπει να μετρηθεί με ειδικό οξειδόμετρο.
Στην συνταγή περιέχεται λάδι καρύδας για να κάνει το σαπούνι περισσότερο αφρό. Αυτό δεν είναι απαραίτητο αφού προέρχεται από την άλλη άκρη της γης και επιπλέον η παραγωγή του ελέγχεται για οικολογικές παραβάσεις.   Θα μπορούσατε να το αντικαταστήσετε με ελαιόλαδο (με καυστικό νάτριο τότε τα 135,3 γρ) ή καστορέλαιο που επίσης κάνει αφρό και μπορεί να παραχθεί στην χώρα μας(για τα 100γρ καστορέλαιου αντί καρύδας το καυστικό νάτριο θα πρέπει να είναι 134,4γρ).
Το στεατικό οξύ που προτείνουμε μπορεί να παραχθεί από φυτικά και ζωικά λίπη. Εννοείτε ότι θα πρέπει να αναζητήσετε φυτικό στεατικό οξύ, αφού δεν θα πρέπει να συμβάλλουμε στην εκτροφή ζώων για την παραγωγή αυτού του προϊόντος. Το στεατικό οξύ, έστω και σε αυτό το μικρό ποσοστό, βοηθάει την  διαδικασία σαπωνοποίησης(την κάνει πιο γρήγορη) και κυρίως σκληραίνει το σαπούνι. Θα μπορούσατε να μην το χρησιμοποιήσετε καθόλου και να το αντικαταστήσετε με σπαθόλαδο.
Το σαπούνι σπαθόλαδου έχει αντισηπτικές και επουλωτικές ιδιότητες. Είναι ιδανικό για πλύσιμο σε επιδερμίδες που είναι ταλαιπωρημένες από τον ήλιο ή έχουν πληγές, εγκαύματα, μολύνσεις, χτυπήματα, μώλωπες, φλεγμονές, σπυράκια, κάλους, δερματοπάθειες, νευραλγίες. Και φυσικά είναι ένα ενυδατικό σαπούνι πλούσιο σε γλυκερίνη, όπως όλα τα σαπούνια που παρασκευάζονται με την ψυχρή μέθοδο.


2 σχόλια:

  1. Φαίνεται εξαιρετικό... Ευχαριστώ για τις πολύ ωραίες ιδέες και τις γνώσεις που μοιράζεστε μαζί μας!
    Θα ήμουν ευγνώμων αν μου λύνατε τις παρακάτω απορίες: Πώς μπαίνει το στεατικό οξύ στα σαπούνια ψυχρής μεθόδου; απ' όσο ξέρω έχει σημείο τήξης γύρω στους 70 βαθμούς. Επίσης: ευτυχώς παράγω βιολογικό ελαιόλαδο χαμηλής οξύτητας όμως δεν μπορώ να ελέγξω το καρυδέλαιο και τα άλλα λάδια που αγοράζω... τι προτείνετε; πώς βρίσκει κανείς το απαιτούμενο ποσοστό σόδας ανάλογα με την οξύτητα; Και πάλι ευχαριστώ, και πολλά συγχαρητήρια για το καταπληκτικό blog σας.
    Βαγγελιώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σωστά αναφέρεις ότι το στεατικό οξύ λειώνει σε υψηλότερη θερμοκρασία(<70). Αυτό που έχεις να κάνεις είναι να το βάλεις με μια μικρή ποσότητα ελαιολάδου σε ξεχωριστό δοχείο κ να τα θερμάνεις μέχρι να λειώσει το στεατικό. Στη συνέχεια ρίχνεις αυτό το δοχείο στο υπόλοιπο που έχεις θερμάνει μέχρι τους 45 βαθμούς. Για το ποσοστό της σόδας ψάχνεις στις πολλές μηχανές που υπάρχουν στο διαδίκτυο κ αναφέρουν ακριβής τιμές για όλα τα έλαια. Βέβαια οι τιμές που αναφέρονται αφορούν standar οξύτητες κ αναλογίες οξέων. θα πρέπει επομένως να έχεις πλήρη ανάλυση των συστατικών κάθε ελαίου που αγοράζεις για να συγκρίνεις τις τιμές των μηχανών. Υπάρχουν κ εξειδικευμένα βιβλία που αναφέρουν το ποσοστό σόδας που χρειάζεται κάθε συστατικό ελαίου κ βάση αυτά ανάγεις τη δοσολογία για αυτό που χρησιμοποιείς. Πρακτικά θα πρέπει να βρεις ποιοτικά λάδια, να πειραματιστείς με αυτά κ αφού καταλήξεις να μην τα αλλάζεις. Ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή