Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2014

Φτιάξτε μόνοι σας φυσικό σιρόπι για το βήχα σε 10 λεπτά



Χειμώνας και το κρυολόγημα, ο βήχας, η φαρυγγίτιδα, η αμυγδαλίτιδα, οι ιώσεις του αναπνευστικού, έχουν την τιμητική τους. Μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας ένα φυσικό σιρόπι για να τα αντιμετωπίσετε και να μην καταφεύγετε σε φαρμακευτικά και ύποπτα σιρόπια. Θα χρειαστείτε μερικά κατάλληλα βότανα, μέλι και λεμόνι.

Η συνταγή

Υλικά:
  • 500 γρ νερό ή καλύτερα ανθόνερα ρίγανης, φακόμηλου
  • Μια κουταλιά της σούπας για καθένα από τα παρακάτω 10 βότανα: μολόχα, ζαμπούκο, φασκόμηλο, εχινάκια, σιδερίτη (τσάι του βουνού), τήλιο (φλαμούρι), ρίγανη, κυνόροδο, πολύκομπο, πεντάνευρο.
  • 200 γρ βιολογικό μέλι
  • ένα λεμόνι

Βάλτε το νερό (ή τα ανθόνερα) σε ένα μπρίκι και αφήστε το να βράσει. Μόλις βράσει κατεβάστε το από την φωτιά και αφήστε το να λίγο να πέσει η θερμοκρασία του (περίπου 80 βαθμούς). Στη συνέχεια ρίξτε το στην τσαγιέρα  μαζί με τα βότανα. Αφήστε το σκεπασμένο για 10 λεπτά και μετά σουρώστε το μίγμα σε μια κούπα. Αν είστε ήδη κρυωμένοι, όταν σουρώνετε μπορείτε να κάνετε βαθιές εισπνοές και θα ανακουφιστείτε.   Ρίξτε το μέλι (η θερμοκρασία πρέπει να έχει πέσει κάτω από 45 βαθμούς) στην κούπα και ανακατέψτε να διαλυθεί καλά. Όταν κρυώσει στύψτε το λεμόνι. Δεν το στύβουμε νωρίτερα, αφού χάνονται πολλά από τα πολύτιμα συστατικά του σε υψηλότερη θερμοκρασία. Το φυσικό σιρόπι είναι έτοιμο και καλό είναι να το αδειάσετε σε ένα σκούρο αποστειρωμένο μπουκάλι των 500ml. Αποθηκεύεται σε δροσερό-σκοτεινό μέρος (ή ψυγείο) και παραμένει αναλλοίωτο για μεγάλο διάστημα.  Οι έφηβοι – ενήλικες μπορείτε άφοβα να πίνετε 6 ως 8 κουταλιές της σούπας το 24ωρο. Για παιδιά μειώστε σε 4 ως 6 κουταλιές. Ιδανικό και για γαργάρες (ειδικά σε περίπτωση φαρυγγίτιδας).

Το παραπάνω φυσικό σιρόπι είναι μια συνταγή της γιαγιάς μας. Εντάξει την εχινάκια βέβαια δεν την ήξερε, ούτε κυνόροδο χρησιμοποιούσε. Η βασική ιδέα όμως είναι αυτή που περιέγραψα και έτσι αντιμετωπίζαμε τις ιώσεις στα παιδικά μας χρόνια. Αν άκουγε υγρό βήχα μας έκανε επιτόπου ένα δυνατό τσάι με ρίγανη, σιδερίτη και χαμομήλι.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου