Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

Σπιτικό Σπορείο ντομάτας και καλοκαιρινών



Από τέλη Ιανουαρίου μπορούμε να κάνουμε σπορείο ντομάτας, μελιτζάνας, πιπεριάς και όλων των  καλοκαιρινών μας φυτών. Η εξωτερική θερμοκρασία όμως δεν ευνοεί, αφού μπορεί να είναι χαμηλή και να κάνει ακόμη και παγωνιές. Η λύση είναι να φτιάξετε ένα θερμοκήπιο με ειδικό νάυλον θερμοκηπίου, αλλά και πάλι πρέπει να βρείτε ένα τρόπο να το ζεστάνετε. Ένα σπορείο πρέπει να έχει ελάχιστη θερμοκρασία 8οC, ενώ η κατάλληλη είναι 17 οC με 20 οC. Υπάρχουν και έτοιμες λύσεις με διακόπτες και σώματα, αλλά από την μια στοιχίζουν αρκετά στην αγορά τους και από την άλλη έχουν μια υπολογίσιμη κατανάλωση ενέργειας. Επιπλέον οι μπαξεβάνηδες της πόλης συνήθως δεν έχουν και χώρο μεγάλο για να το τοποθετήσουν. Σας προτείνουμε ένα σπορείο μέσα στο σπίτι, χωρίς κανένα έξοδο και με μηδενική κατανάλωση ενέργειας.
Αρχίζουμε με την επιλογή του υποστρώματος, δηλαδή του χώματος που θα φυτέψετε τους σπόρους. Θα πάρετε χώμα από τον μπαξέ σας και θα το αναμείξετε με χωνεμένη κοπριά 20% εως 30% και λίγο άμμο(10%). Η κοπριά πρέπει να είναι καλά χωνεμένη και να εξασφαλίσετε ότι προέρχεται από ζώα που δεν έχουν πάρει αντιβιοτικά. Το κομπόστ είναι επίσης μια πολύ καλή λύση σε μείγμα με περλίτη ή άμμο. Μπορείτε να αγοράσετε και έτοιμο σακί από φυτώρια. Μια καλή επιλογή είναι ένα μείγμα από τύρφη(50%), περλίτη (20%), κομπόστ (30%) και θα το βρείτε γύρω στα 4 ευρώ τα 20 λίτρα. Πάμε στους σπόρους. Η επιλογή σας πρέπει να είναι αυστηρά οι ντόπιες ποικιλίες που είναι προσαρμοσμένες στο τόπο μας και μπορείτε να αναπαράγεται εύκολα τους επόμενους σπόρους σας. Τα υβρίδια που  παράγουν και διακινούν κυρίως μεγάλες πολυεθνικές είναι αφενός ακριβά και αφετέρου δεν μπορείτε να πάρετε σπόρους που θα κάνουν ικανοποιητική παραγωγή την επόμενη χρονιά. Ο υβριδισμός είναι μια διαδικασία που γίνεται και στην φύση και ως φυσική διαδικασία είναι αποδεκτή. Στον μπαξέ μας καλλιεργούμε για 5η χρονιά μια ποικιλία ντομάτας που προέκυψε από φυσικό υβριδισμό δύο άλλων ντόπιων ποικιλιών. Τα υβρίδια των εταιριών όμως περιέχουν επιπλέον και ένα «στείρο» γονίδιο που είναι υπεύθυνο  για την μειωμένη ως ελάχιστη παραγωγή των επόμενων χρόνων. Ο σκοπός προφανής και δεν είναι άλλος από την αγορά των υβριδικών σπόρων κάθε χρόνο, δηλαδή κέρδος. Ντόπιες ποικιλίες σπόρων είναι εύκολο να βρείτε, αφού αυτή την εποχή γίνονται πολλές γιορτές διάθεσης και ανταλλαγής σπόρων παραδοσιακών ποικιλιών σε όλη σχεδόν την Ελλάδα. Επίσης για προμήθεια σπόρων μπορείτε να απευθυνθείτε  στις διαχρονικές συλλογικότητες του Πελίτι και του Αιγίλοπα, καθώς και σε δεκάδες άλλες ομάδες που δραστηριοποιούνται τελευταία στις αστικές – περιαστικές καλλιέργειες με ντόπιες ποικιλίες. Αν είστε στην γειτονιά μας επικοινωνήστε να σας διαθέσουμε και εμείς, αφού πάντα κρατάμε αρκετούς.
Στη συνέχεια θα επιλέξουμε τα κεσεδάκια που θα σπείρουμε. Δεν χρειάζεται να αγοράσετε, αφού μπορείτε να επαναχρησιμοποιήσετε άχρηστα υλικά της κουζίνας σας. Π.χ. πλαστικά από βούτυρο, από γιαούρτι, από μπουκάλια νερού – αναψυκτικών, πλαστικά ποτήρια, κτλ. Θα πρέπει να τα διαμορφώσετε κατάλληλα κόβοντάς τα όποια είναι ψηλά(αποδεκτό ύψος 5 ως 10 εκ) και κάνοντας τα όλα μερικές τρύπες στον πάτο τους για να στραγγίζει το νερό από το πότισμα. Γεμίζουμε τα κεσεδάκια μας με το χώμα και φυτεύουμε τους σπόρους σε βάθος το πολύ 1 εκατοστό (για ντομάτα, πιπεριά, μελιτζάνα, μικρούς σπόρους). Για μεγαλύτερους όπως πεπόνι, καρπούζι, κολοκύθι αυξάνουμε το βάθος στα 2-2,5εκ.   Μια γενική αρχή είναι το βάθος να είναι 3-4 φορές το μέγεθος του σπόρου. Φροντίζουμε να υπάρχει επαρκή υγρασία ποτίζοντας με ψεκαστήρι σχεδόν καθημερινά από λίγο.

Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

Σπορείο προβλάστησης σπόρων

Βίντεο με σπορείο προβλάστησης σπόρων ντομάτας και καλοκαιρινών φυτών. Θα δείτε ένα σύντομο τρόπο φυτρώματος των σπόρων (π.χ. για ντομάτα μόλις 3 μέρες και όχι 5 όπως γράφει εκ παραδρομής). Η όλη ιδέα είναι του φίλου μας του Μάκη, μας άρεσε και σας την παρουσιάζουμε. Όπως μας εξήγησε το ζεστό περιβάλλον μπορεί να είναι μια θέση δίπλα στο καλοριφέρ ή ακόμη και η ηλεκτρική σας κουζίνα στους 20 βαθμούς. 

https://www.youtube.com/watch?v=w3f9YJcNBR4

Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

Μίνι ατομικό θερμοκήπιο



Μια απλή ιδέα για να φτιάξετε μοσχεύματα από βότανα και να έχετε 100% επιτυχία. Αρχικά κόβετε βλαστούς(μοσχεύματα) από νεαρά φυτά. Καθαρίζετε το μόσχευμα μέχρι την μέση περίπου από τα φύλλα του κόβοντάς τα και καλό να είναι να τα τοποθετήσετε σε νερό για 2 μέρες. Για το υπόστρωμα (χώμα) που θα τα φυτέψετε επιλέξτε ξανθιά τύρφη με λίγο κομπόστ και περλίτι που γενικά κάνει σχεδόν για όλα τα αρωματικά. Αντί για περλίτι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε βερμικουλίτη που τον τοποθετείτε σε λεπτό στρώμα στην επιφάνεια του υποστρώματος.  Αντί για κεσεδάκια – γλαστράκια χρησιμοποιείστε πλαστικά μπουκάλια του νερού, μισού ή ενάμιση λίτρου. Κόψτε το μπουκάλι του ενάμιση λίτρου στο 1/5 από την βάση του. Στο μικρό κομμάτι κάντε μερικές τρύπες (3-4) στη βάση του με μαχαίρι και ρίξτε το υπόστρωμα που έχετε φτιάξει. Στο μεγάλο κομμάτι και εκεί που το κόψατε, κάντε 2 κοψίματα με το μαχαίρι αντιδιαμετρικά. Φυτεύεται τα μοσχεύματα. Προαιρετικά και για σίγουρη επιτυχία καλό είναι πρώτα να εμβαπτίσετε τα μοσχεύματα σε ορμόνη ριζοβολίας (είναι βιολογικά αποδεκτή και δεν αφήνει επικίνδυνα κατάλοιπα). Ανοίγοντας τα κοψίματα (λειτουργούν ως «αυτιά») που κάνατε στο μεγάλο κομμάτι το κουμπώνετε με το μικρό. Με ένα ψεκαστήρι το ποτίζετε από το στόμιο και μετά το κλείνετε βάζοντας το καπάκι. Έχετε φτιάξει ένα μίνι ατομικό θερμοκήπιο. Ένα άδειο πλαστικό μπουκάλι νερού  με ένα φυτό μέσα.

Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2014

Φτιάξτε μόνοι σας φυσικό σιρόπι για το βήχα σε 10 λεπτά



Χειμώνας και το κρυολόγημα, ο βήχας, η φαρυγγίτιδα, η αμυγδαλίτιδα, οι ιώσεις του αναπνευστικού, έχουν την τιμητική τους. Μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας ένα φυσικό σιρόπι για να τα αντιμετωπίσετε και να μην καταφεύγετε σε φαρμακευτικά και ύποπτα σιρόπια. Θα χρειαστείτε μερικά κατάλληλα βότανα, μέλι και λεμόνι.

Η συνταγή

Υλικά:
  • 500 γρ νερό ή καλύτερα ανθόνερα ρίγανης, φακόμηλου
  • Μια κουταλιά της σούπας για καθένα από τα παρακάτω 10 βότανα: μολόχα, ζαμπούκο, φασκόμηλο, εχινάκια, σιδερίτη (τσάι του βουνού), τήλιο (φλαμούρι), ρίγανη, κυνόροδο, πολύκομπο, πεντάνευρο.
  • 200 γρ βιολογικό μέλι
  • ένα λεμόνι

Βάλτε το νερό (ή τα ανθόνερα) σε ένα μπρίκι και αφήστε το να βράσει. Μόλις βράσει κατεβάστε το από την φωτιά και αφήστε το να λίγο να πέσει η θερμοκρασία του (περίπου 80 βαθμούς). Στη συνέχεια ρίξτε το στην τσαγιέρα  μαζί με τα βότανα. Αφήστε το σκεπασμένο για 10 λεπτά και μετά σουρώστε το μίγμα σε μια κούπα. Αν είστε ήδη κρυωμένοι, όταν σουρώνετε μπορείτε να κάνετε βαθιές εισπνοές και θα ανακουφιστείτε.   Ρίξτε το μέλι (η θερμοκρασία πρέπει να έχει πέσει κάτω από 45 βαθμούς) στην κούπα και ανακατέψτε να διαλυθεί καλά. Όταν κρυώσει στύψτε το λεμόνι. Δεν το στύβουμε νωρίτερα, αφού χάνονται πολλά από τα πολύτιμα συστατικά του σε υψηλότερη θερμοκρασία. Το φυσικό σιρόπι είναι έτοιμο και καλό είναι να το αδειάσετε σε ένα σκούρο αποστειρωμένο μπουκάλι των 500ml. Αποθηκεύεται σε δροσερό-σκοτεινό μέρος (ή ψυγείο) και παραμένει αναλλοίωτο για μεγάλο διάστημα.  Οι έφηβοι – ενήλικες μπορείτε άφοβα να πίνετε 6 ως 8 κουταλιές της σούπας το 24ωρο. Για παιδιά μειώστε σε 4 ως 6 κουταλιές. Ιδανικό και για γαργάρες (ειδικά σε περίπτωση φαρυγγίτιδας).

Το παραπάνω φυσικό σιρόπι είναι μια συνταγή της γιαγιάς μας. Εντάξει την εχινάκια βέβαια δεν την ήξερε, ούτε κυνόροδο χρησιμοποιούσε. Η βασική ιδέα όμως είναι αυτή που περιέγραψα και έτσι αντιμετωπίζαμε τις ιώσεις στα παιδικά μας χρόνια. Αν άκουγε υγρό βήχα μας έκανε επιτόπου ένα δυνατό τσάι με ρίγανη, σιδερίτη και χαμομήλι.