Τρίτη 1 Ιουλίου 2014

Διευκρινήσεις για την λειτουργία του αποστακτήρα Peri_2



Φίλοι και Φίλες του Βοτανόκηπου που έχουν φτιάξει τον Peri_2 επικοινωνούν μαζί μας εκφράζοντας διάφορες απορίες για την λειτουργία του. Συγκεντρώσαμε τα ερωτήματα και σας παραθέτουμε μερικές διευκρινήσεις παρακάτω:

  • Καθάρισμα του αποστακτήρα. Κάνοντας συνεχόμενες αποστάξεις και με διαφορετικά βότανα ο σωλήνας μαζεύει διάφορα «κολλημένα» έλαια και βρωμιές στο εσωτερικό του. Η κατάσταση αυτή γίνεται χειρότερη, όταν καμιά φορά ξεχαστείτε, τελειώσει το νερό και έχει κολλήσει το βότανο. Υπάρχει ττρόπος καθαρισμού; Βεβαίως καθαρίζεται και γίνεται σαν καινούργιος. Θα κάνετε μια σκέτη απόσταξη χωρίς βότανα. Θα προσθέσετε στο νερό, μηλόξυδο ή λευκό ξύδι, σόδα φαγητού ή πλύσεως και λεμόνι. Ενδεικτική δοσολογία: 1,5 λίτρο νερό, 0,5 λίτρο μηλόξυδο ή λευκό, 200 γρ σόδα φαγητού ή 100γρ πλύσεως και ένα ή δυο λεμόνια στυμμένα. Αν το «δουλέψετε» 1-1,30 ώρα καθαρίζει το εσωτερικό του σωλήνα και λάμπει σαν καινούργιος. Την επόμενη φορά που θα αποστάξετε με βότανο θα πετάξετε τα πρώτα 100-200γρ ανθόνερου για να φύγουν πιθανά υπολείμματα από τον προηγούμενο καθαρισμό. Γενικά είναι φρόνιμο μετά από κάθε απόσταξη να κάνετε ένα καθαρισμό, ώστε να μην μαζεύονται βρωμιές αλλά και να μην μπερδεύονται οι οσμές από τα βότανα.
  • Θερμοκρασία απόσταξης. Για να πετύχετε την καλύτερη ποιότητα ανθόνερου, στα περισσότερα βότανα το νερό δεν πρέπει να βράζει σε υψηλή θερμοκρασία. Μόλις αρχίσει να στάζει ο Peri_2 κατεβάζετε την θερμοκρασία, ώστε να σιγοβράζει. Και επειδή δεν υπάρχει θερμόμετρο μια ενδεικτική προσέγγιση (εφόσον χρησιμοποιείτε ηλεκτρική κουζίνα) είναι για το μάτι της κουζίνας να δείχνει στο 4, σε κουμπί που έχει κλίμακα από 0-6.
  • Ποσότητα νερού. Η χύτρα του Peri_2 (όπως αναφέραμε στα προηγούμενα ποστ) είναι η παλιά 7λιτρη SEB. Βάζουμε μέσα 1,5 λίτρο νερό και όσο περισσότερη δρόγη του βοτάνου μπορούμε μέσα στη σίτα, ώστε να μην ακουμπάει στο νερό. Υπολογίστε ότι πετάτε τα πρώτα 150μλ περίπου (όπως προαναφέραμε στον καθαρισμό) και αφήνετε άλλα 300μλ νερό, ώστε να μην κολλήσει. Άρα σταματάτε την απόσταξη όταν θα πάρετε 1 λίτρο ανθόνερου.
  • Στο μπιτόνι που είναι η σπείρα μπορείτε στο κάτω μέρος να προσαρμόσετε εξωτερικά μια βρύση. Έτσι θα μπορεί να αδειάζει εύκολα το νερό που ψύχει την σπείρα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου