Την περασμένη άνοιξη, προς το τέλος Απριλίου, ένα δενδρολίβανο της αυλής, γέμισε από τα γνωστά σκαθάρια των αρωματικών φυτών (Chrysolina americana). Το συγκεκριμένο φυτό είναι αρκετών ετών και τα σκαθάρια είχαν πολλαπλασιαστεί και είχαν αρχίσει να καταβροχθίζουν όλα τα τρυφερά βλαστάρια του φυτού.
Αποφασίσαμε να δοκιμάσουμε ένα φυσικό τρόπο για να καταπολεμήσουμε το σκαθάρι και να ενισχύσουμε το φυτό και γι αυτό φτιάξαμε 2-3 λίτρα τσαγάκι με αψιθιά, τσουκνίδα και απήγανο και να εφαρμόσουμε δύο ψεκάσματα κατά τη διάρκεια ενός Σ/Κ.
Τα αποτελέσματα ήταν πολύ θετικά αφού το σκαθάρι δεν μεταφέρθηκε σε διπλανά φυτά (δενδρολίβανα, λεβάντες, φασκόμηλα, θυμάρια) που υπάρχουν στην αυλή και εξαφανίστηκε και από το πρώτο φυτό. Δυστυχώς δε μπορούμε να γνωρίζουμε ποια ήταν η επίδραση των άλλων παραγόντων (κλιματικοί παράγοντες, φυσικοί εχθροί κλπ) στην εξάλειψη του σκαθαριού αλλά σίγουρα ο ψεκασμός βοήθησε την ανάκαμψη του φυτού. Στην τελευταία φωτογραφία φαίνεται το αρχικό φυτό αλλά απαλλαγμένο από το σκαθάρι.
Αποφασίσαμε να δοκιμάσουμε ένα φυσικό τρόπο για να καταπολεμήσουμε το σκαθάρι και να ενισχύσουμε το φυτό και γι αυτό φτιάξαμε 2-3 λίτρα τσαγάκι με αψιθιά, τσουκνίδα και απήγανο και να εφαρμόσουμε δύο ψεκάσματα κατά τη διάρκεια ενός Σ/Κ.
Τα αποτελέσματα ήταν πολύ θετικά αφού το σκαθάρι δεν μεταφέρθηκε σε διπλανά φυτά (δενδρολίβανα, λεβάντες, φασκόμηλα, θυμάρια) που υπάρχουν στην αυλή και εξαφανίστηκε και από το πρώτο φυτό. Δυστυχώς δε μπορούμε να γνωρίζουμε ποια ήταν η επίδραση των άλλων παραγόντων (κλιματικοί παράγοντες, φυσικοί εχθροί κλπ) στην εξάλειψη του σκαθαριού αλλά σίγουρα ο ψεκασμός βοήθησε την ανάκαμψη του φυτού. Στην τελευταία φωτογραφία φαίνεται το αρχικό φυτό αλλά απαλλαγμένο από το σκαθάρι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου