Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2015

Λωτός, ένα παρεξηγημένο Superfood!



Ο λωτός είναι πολυετές δέντρο με εδώδιμα φρούτα, η επιστημονική του ονομασία είναι Diospyros και ανήκει στην οικογένεια των Εβενοειδών (Ebenaceae). Το γένος περιλαμβάνει περισσότερα από 200 είδη σε όλη τη γη, ενώ στην Ελλάδα θα συναντήσουμε περίπου 20. Ο λωτός στη χώρα μας φτάνει μέχρι 7-8 μέτρα σε ύψος. Υπάρχουν όμως είδη, κυρίως στην Ασία και την Ιαπωνία, που μπορεί να φθάσουν και τα 15 μέτρα ύψος. Πατρίδα του είναι η Κίνα και η Ιαπωνία και είναι γνωστό ως μήλο της Ανατολής. Οι λωτοί που έφαγαν οι σύντροφοι του Οδυσσέα δεν έχει ξεκαθαριστεί τι ακριβώς φυτό ήταν. σίγουρα όμως δεν ήταν λωτοί. Καλλιεργείται στα περισσότερα μέρη της γης και προτιμά ήπιους χειμώνες και δροσερά καλοκαίρια. Είναι φυλλοβόλο δέντρο, του αρέσει ο ήλιος, δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις και δεν προσβάλλεται εύκολα από ασθένειες και έντομα. Τα άνθη του είναι δίοικα. Ο καρπός του μοιάζει στο σχήμα με ντομάτα, αλλά σε πιο πορτοκαλί χρώμα όταν ωριμάζει. Με τα πρώτα κρύα, από Οκτώβριο μέχρι Δεκέμβριο, αρχίζει να μαλακώνει και να ωριμάζει και τότε είναι πολύ νόστιμος, γλυκός, ζουμερός και με ιδιαίτερη γεύση. Όταν είναι άγουρος (ακόμη και ημιώριμος) έχει στυφή και ξινή γεύση, αφού περιέχει πολλές τανίνες. Έχει παρεξηγηθεί λοιπόν επειδή αφενός δεν τρώγεται στην πλήρη ωρίμανσή του και αφετέρου επειδή υπάρχει ο μύθος για την λήθη που προκαλεί η μεγάλη κατανάλωσή του. Ο μύθος αυτός μάλλον έχει τις ρίζες του στους συντρόφους του Οδυσσέα και στην χώρα των λωτοφάγων. Όπως θα διαβάσετε και παρακάτω, οι τελευταίες έρευνες δείχνουν πως με το λωτό το μόνο που ξεχνάς είναι ο γιατρός. Είναι μια υπερτροφή (Superfood)!


Υπάρχει μια ποικιλία λωτών (Sharon) που τελευταία έχει έρθει και στην Ελλάδα, οι οποίοι τρώγονται ενώ είναι ακόμα σφιχτοί και δεν είναι στυφοί. Τα φρούτα αυτά δεν είναι τόσο αρωματικά και θρεπτικά όσο οι λωτοί.

Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2015

Λάδι προσώπου



Παλαιότερα υπήρχε η άποψη ότι τα λάδια δεν πρέπει να
χρησιμοποιούνται στο πρόσωπο, αφού το κάνουν να γυαλίζει, κλείνουν τους πόρους και προκαλούν υπερβολική έκκριση σμήγματος. Σήμερα η θεωρία αυτή δεν ισχύει εφόσον χρησιμοποιούμε τα κατάλληλα λάδια και με τον σωστό τρόπο. Υπάρχουν λάδια που απορροφώνται πολύ γρήγορα, ενυδατώνουν την επιδερμίδα, καθαρίζουν τους πόρους, θρέφουν το δέρμα και λειαίνουν τις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες. Τέτοια λάδια προσώπου διεισδύουν σε βαθύτερες στοιβάδες της επιδερμίδας από ότι μια απλή κρέμα και αποκαθιστούν την ισορροπία της λιπαρότητας του δέρματος. Τα λάδια αυτά θα πρέπει να έχουν καλλυντική πιστοποίηση και είναι: λάδι καρύδας, αμυγδαλέλαιο, βερυκοκέλαιο, αβοκαντέλαιο, σιτέλαιο, ηλιέλαιο, σταφυλοκουκουτσέλαιο, λάδι καλέντουλας, νυχτολούλουδου, argan oil, jojoba oil, βοτανόλαδο από καρπούς άγριου τριαντάφυλλου, λάδι κανέλας, λινέλαιο. Μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας ένα αντιγηραντικό αναπλαστικό λάδι χρησιμοποιώντας μερικά από τα παραπάνω λάδια. Οπωσδήποτε όμως θα πρέπει να βάλεται λάδι καρύδας, argan oil και ανάλογα με τον τύπο της επιδερμίδας σας να χρησιμοποιήσετε κάποια από τα υπόλοιπα. Για λιπαρές επιδερμίδες η χρήση του πρέπει να γίνεται μόνο το βράδυ. Μπορείτε να συμπληρώσετε και μερικά από τα παρακάτω αιθέρια έλαια: λεβάντα, πατσουλί, γεράνι, τριαντάφυλλο, ροδόξυλο, κανέλα, μύρο, λιβάνι, νερόλι, λεμόνι. 

Για να εφαρμόσετε το λάδι, τρίψτε στις άκρες των δακτύλων σας 3 με 4 σταγόνες και με μικρές κυκλικές κινήσεις απλώστε σε όλο το πρόσωπο. 

Το λάδι καρύδας, το ηλιέλαιο, το σιτέλαιο και το αβοκαντέλαιο έχουν και επιπλέον αντηλιακή προστασία.

Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015

Εκδήλωση την 5/12/2015 στην Θεσ/νικη από την ΕΑΦΦΕ

Εκδήλωση της ¨Ενωσης Αρωματικών Φαρμακευτικών Φυτών Ελλάδας με θέμα την δημιουργία μονάδας καλλιέργειας μεταποίησης ΑΦΦ, στην ΔΕΘ .  Ενδιαφέρουσα εκδήλωση, αλλά πάλι με ακριβή συμμετοχή (15ευρώ).



http://www.eaffe.org