Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2015

Λωτός, ένα παρεξηγημένο Superfood!



Ο λωτός είναι πολυετές δέντρο με εδώδιμα φρούτα, η επιστημονική του ονομασία είναι Diospyros και ανήκει στην οικογένεια των Εβενοειδών (Ebenaceae). Το γένος περιλαμβάνει περισσότερα από 200 είδη σε όλη τη γη, ενώ στην Ελλάδα θα συναντήσουμε περίπου 20. Ο λωτός στη χώρα μας φτάνει μέχρι 7-8 μέτρα σε ύψος. Υπάρχουν όμως είδη, κυρίως στην Ασία και την Ιαπωνία, που μπορεί να φθάσουν και τα 15 μέτρα ύψος. Πατρίδα του είναι η Κίνα και η Ιαπωνία και είναι γνωστό ως μήλο της Ανατολής. Οι λωτοί που έφαγαν οι σύντροφοι του Οδυσσέα δεν έχει ξεκαθαριστεί τι ακριβώς φυτό ήταν. σίγουρα όμως δεν ήταν λωτοί. Καλλιεργείται στα περισσότερα μέρη της γης και προτιμά ήπιους χειμώνες και δροσερά καλοκαίρια. Είναι φυλλοβόλο δέντρο, του αρέσει ο ήλιος, δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις και δεν προσβάλλεται εύκολα από ασθένειες και έντομα. Τα άνθη του είναι δίοικα. Ο καρπός του μοιάζει στο σχήμα με ντομάτα, αλλά σε πιο πορτοκαλί χρώμα όταν ωριμάζει. Με τα πρώτα κρύα, από Οκτώβριο μέχρι Δεκέμβριο, αρχίζει να μαλακώνει και να ωριμάζει και τότε είναι πολύ νόστιμος, γλυκός, ζουμερός και με ιδιαίτερη γεύση. Όταν είναι άγουρος (ακόμη και ημιώριμος) έχει στυφή και ξινή γεύση, αφού περιέχει πολλές τανίνες. Έχει παρεξηγηθεί λοιπόν επειδή αφενός δεν τρώγεται στην πλήρη ωρίμανσή του και αφετέρου επειδή υπάρχει ο μύθος για την λήθη που προκαλεί η μεγάλη κατανάλωσή του. Ο μύθος αυτός μάλλον έχει τις ρίζες του στους συντρόφους του Οδυσσέα και στην χώρα των λωτοφάγων. Όπως θα διαβάσετε και παρακάτω, οι τελευταίες έρευνες δείχνουν πως με το λωτό το μόνο που ξεχνάς είναι ο γιατρός. Είναι μια υπερτροφή (Superfood)!


Υπάρχει μια ποικιλία λωτών (Sharon) που τελευταία έχει έρθει και στην Ελλάδα, οι οποίοι τρώγονται ενώ είναι ακόμα σφιχτοί και δεν είναι στυφοί. Τα φρούτα αυτά δεν είναι τόσο αρωματικά και θρεπτικά όσο οι λωτοί.

Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2015

Λάδι προσώπου



Παλαιότερα υπήρχε η άποψη ότι τα λάδια δεν πρέπει να
χρησιμοποιούνται στο πρόσωπο, αφού το κάνουν να γυαλίζει, κλείνουν τους πόρους και προκαλούν υπερβολική έκκριση σμήγματος. Σήμερα η θεωρία αυτή δεν ισχύει εφόσον χρησιμοποιούμε τα κατάλληλα λάδια και με τον σωστό τρόπο. Υπάρχουν λάδια που απορροφώνται πολύ γρήγορα, ενυδατώνουν την επιδερμίδα, καθαρίζουν τους πόρους, θρέφουν το δέρμα και λειαίνουν τις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες. Τέτοια λάδια προσώπου διεισδύουν σε βαθύτερες στοιβάδες της επιδερμίδας από ότι μια απλή κρέμα και αποκαθιστούν την ισορροπία της λιπαρότητας του δέρματος. Τα λάδια αυτά θα πρέπει να έχουν καλλυντική πιστοποίηση και είναι: λάδι καρύδας, αμυγδαλέλαιο, βερυκοκέλαιο, αβοκαντέλαιο, σιτέλαιο, ηλιέλαιο, σταφυλοκουκουτσέλαιο, λάδι καλέντουλας, νυχτολούλουδου, argan oil, jojoba oil, βοτανόλαδο από καρπούς άγριου τριαντάφυλλου, λάδι κανέλας, λινέλαιο. Μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας ένα αντιγηραντικό αναπλαστικό λάδι χρησιμοποιώντας μερικά από τα παραπάνω λάδια. Οπωσδήποτε όμως θα πρέπει να βάλεται λάδι καρύδας, argan oil και ανάλογα με τον τύπο της επιδερμίδας σας να χρησιμοποιήσετε κάποια από τα υπόλοιπα. Για λιπαρές επιδερμίδες η χρήση του πρέπει να γίνεται μόνο το βράδυ. Μπορείτε να συμπληρώσετε και μερικά από τα παρακάτω αιθέρια έλαια: λεβάντα, πατσουλί, γεράνι, τριαντάφυλλο, ροδόξυλο, κανέλα, μύρο, λιβάνι, νερόλι, λεμόνι. 

Για να εφαρμόσετε το λάδι, τρίψτε στις άκρες των δακτύλων σας 3 με 4 σταγόνες και με μικρές κυκλικές κινήσεις απλώστε σε όλο το πρόσωπο. 

Το λάδι καρύδας, το ηλιέλαιο, το σιτέλαιο και το αβοκαντέλαιο έχουν και επιπλέον αντηλιακή προστασία.

Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015

Εκδήλωση την 5/12/2015 στην Θεσ/νικη από την ΕΑΦΦΕ

Εκδήλωση της ¨Ενωσης Αρωματικών Φαρμακευτικών Φυτών Ελλάδας με θέμα την δημιουργία μονάδας καλλιέργειας μεταποίησης ΑΦΦ, στην ΔΕΘ .  Ενδιαφέρουσα εκδήλωση, αλλά πάλι με ακριβή συμμετοχή (15ευρώ).



http://www.eaffe.org

Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015

Υπουργική Απόφαση για τις Οικοτεχνίες

Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 2468/Β/17.11.2015 η πολυαναμενόμενη Υπουργική Απόφαση 4912/120862/5.11.2015, "καθορισμός των όρων και των απαιτήσεων παραγωγής και διάθεσης τροφίμων οικοτεχνικής παρασκευής και των διαδικασιών καταχώρισης των μονάδων παρασκευής αυτών στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Οικοτεχνίας (ΚΗΜΟ)". Η απόφαση αφορά μόνο τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και τους δίνεται η δυνατότητα μεταποίησης και συσκευασίας των παραγώμενων προϊόντων τους. Παραμένουν όμως σε ισχύ μια σειρά από γραφειοκρατικές και αντικρουόμενες διατάξεις που αφορούν από την αδειοδότηση ως την τυποποίηση, τον ΕΦΕΤ κλπ. Όσοι θέλουν να ξεκινήσουν την ίδρυση μιας οικοτεχνίας θα πρέπει να διαθέτουν και ένα σεβαστό κεφάλαιο που στις μέρες μας είναι δύσκολο να βρεθεί. Θα πρέπει η πολιτεία να αλλάξει το νομικό πλαίσιο και να διευκολύνει τις συνεργασίες των παραγωγών είτε σε συνεταιριστικό επίπεδο ή σε επίπεδο ομάδας παραγωγών, προκειμένου η παραπάνω απόφαση να έχει κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα. Ολόκληρη η απόφαση εδώ:
 https://docs.google.com/document/d/1vqxnNOdh-2h4h_P3I-3ku0kIRZfabPD7d-wqoZjGfj4/edit

Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015

Τσάπουρνο, το ελληνικό Superfood



Η επιστημονική ονομασία της τσαπουρνιάς είναι Prunus spinosa, ανήκει στα Ροδώδη (Rosales) και στην οικογένεια Ροδοειδή (Rosaceae).  Αν και ο καρπός της δεν μοιάζει με δαμάσκηνο (μόνο στο χρώμα) σε πολλά μέρη της Ελλάδας την λένε και αγριοδαμασκηνιά.  Ζει στην Ευρώπη, τη Δυτική Ασία, τη Βορειοδυτική Αφρική, τη Βόρεια Αμερική και τη  Νέα Ζηλανδία. Στην Ελλάδα είναι ένας αυτοφυές μεγάλος ακανθώδης θάμνος που μπορεί να φτάσει μέχρι και 4 μέτρα σε ύψος. Την Τσαπουρνιά τη συναντάμε συχνά στις άκρες των αγροτικών δρόμων, σε ακαλλιέργητες εκτάσεις, σε ηλιόλουστα βουνά, βοσκοτόπια και σε υψόμετρα από 0 ως 1200 μέτρα. Συχνά θα την συναντήσουμε  να κάνει παρέα σε διπλανές αγριοτριανταφυλλιές.  Είναι φυλλοβόλος θάμνος με πολλά μεγάλα αγκάθια, όπως του Ιπποφαούς. Ανθίζει νωρίς την Άνοιξη, πριν βγουν τα φύλλα της (όπως όλα τα Prunus) και τα άνθη της είναι χρώματος κρεμ, μικρά, με πέντε πέταλα, ερμαφρόδιτα. Τα φύλλα της είναι μικρά οβάλ 2 ως 5 εκ., λιγάκι οδοντωτά.  Οι καρποί της, τα τσάπουρνα, είναι σαρκώδεις, στρογγυλοί, μικροί με διάμετρο μέχρι 2 εκατοστά και με μαύρο-μπλε-μωβ χρώμα. Άγουροι είναι σκληροί και έχουν πολύ στυφή και ξινή γεύση, όταν όμως ωριμάσουν μαλακώνουν, η γεύση τους γίνεται πιο ήπια και είναι πιο ζουμερά. Κατάλληλη  περίοδος συγκομιδής είναι με τα πρώτα κρύα (από τα μέσα Οκτώβρη), όταν η περιεκτικότητα σε σάκχαρα είναι στα μέγιστα επίπεδα. Στο χωράφι μας στη μια άκρη του είναι γεμάτο αυτοφυείς τσαπουρνιές και συλλέγουμε ώριμα τσάπουρνα από Σεπτέμβρη. Αν δεν τα φάνε τα πουλιά (που μερικά είδη τα λατρεύουν) θα παραμένουν επάνω στο δέντρο μέχρι και τον Γενάρη μήνα. Πιτσιρικάδες, αυτή την εποχή στο χωριό, κάναμε αγώνες για το ποιος θα φάει τα περισσότερα τσάπουρνα και ήταν ένας που έτρωγε τόσα, όσα όλοι οι υπόλοιποι. Δικαίως κληρονόμησε και το παρατσούκλι του, για χρόνια τσαπουρνά τον φωνάζαμε.

Συστατικά:




Οι καρποί κυρίως, αλλά και τα άνθη και τα νεαρά φύλλα περιέχουν: ανθοκυανίνη,  Βιταμίνη C, κουμαρίνες, γλυκοσίδες, φλαβονοειδή, αιθέρια έλαια, λίγα ζάχαρα, ταννίνες, φυτικά οξέα, χρωστικές, πηκτίνες, γόμες και ρητίνες κλπ

Θεραπευτικές ιδιότητες:

Ο καρπός της είναι πλούσιος σε βιταμίνη C και ανθοκυανίνες, έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες και μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών και στην προστασία του οργανισμού από τον καρκίνο.

Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2015

Ημερίδα την 22/11/2015 Αγροτική Επαγγελματική Διέξοδος με Θησαυρούς της Ελληνικής Γης – Θεσσαλονίκη

Το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Απασχόλησης, διοργανώνει σε συνεργασία με την Εταιρία Συμβούλων ErgoQ και την Υδρογεωτεχνική, Ημερίδα με θέμα την «Αγροτική Επαγγελματική Διέξοδο με Θησαυρούς της Ελληνικής Γης».
Η Ημερίδα θα υλοποιηθεί την Κυριακή 22 Νοεμβρίου στις 10:30 – 13:30 στο ξενοδοχείο Grand Hotel Palace (Μοναστηρίου 305–307) στη Θεσσαλονίκη και δεν έχει κόστος συμμετοχής (είναι δωρεάν). Ομιλητές της Ημερίδας είναι μέλη της Πανεπιστημιακής κοινότητας της πόλης μας, Σύμβουλοι Επιχειρήσεων, Σύμβουλοι Μικροχρηματοδότησης Επιχειρήσεων, καθώς και Σύμβουλοι Ποιότητας, Ασφάλειας Τροφίμων και Εξαγωγών.

 Η Ημερίδα έχει ως στόχο να προσεγγίσει το θέμα της Αγροτικής Παραγωγής Νέων Προσοδοφόρων Καλλιεργειών είτε από άνεργους, είτε από αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες και γεωργούς οι οποίοι προβληματίζονται για το οικονομικό τους μέλλον.

Η χώρα μας διαθέτει θαυμαστή βιοποικιλότητα και μεγάλο αριθμό από γνωστά και άγνωστα στο ευρύ κοινό αρωματικά και θεραπευτικά φυτά. Καθώς η διεθνής φαρμακοβιομηχανία στρέφεται όλο και περισσότερο στη φύση για νέα φάρμακα και θεραπείες, η δυνατότητα επαγγελματικής αξιοποίησης της πλούσιας χλωρίδας της Ελληνικής Γης φαντάζει ολοένα και πιο ελκυστική. Η Ημερίδα θα επικεντρωθεί συγκεκριμένα στην καλλιέργεια, μεταποίηση, εμπορία και εξαγωγή της Τσουκνίδας, του Τριβολιού, της Λουΐζας, του Δενδρολίβανου, της Πικραλίδας, και του Μάραθου. Στα πλαίσια της ημερίδας, θα παρουσιαστούν οι θεραπευτικές τους ιδιότητες, το πώς μπορεί κάποιος να ασχοληθεί επαγγελματικά με την καλλιέργεια των παραπάνω φυτών, τα παραγόμενα προϊόντα (αφεψήματα, συμπληρώματα διατροφής, πρώτες ύλες βιομηχανίας κ.α.) η αγορά – εμπορική αξιοποίησή τους στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς, οι επενδυτικές ευκαιρίες, καθώς και οι δυνατότητες χρηματοδότησης του εγχειρήματος αυτού. 
Αναλυτικό πρόγραμμα καθώς και αίτηση συμμετοχής στο σύνδεσμο:
http://ianap.gr/hmerides/%CE%B1%CE%B3%CF%81%CE%BF%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B5%CF%80%CE%B1%CE%B3%CE%B3%CE%B5%CE%BB%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B4%CE%B9%CE%AD%CE%BE%CE%BF%CE%B4%CE%BF%CF%82-%CE%BC%CE%B5-%CE%B8/

Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015

Τα αρωματικά φυτά της Ελλάδας βάση για «λειτουργικά» τρόφιμα

Ντοματοχυμοί, σάλτσες για σαλάτες και πατατάκια τσιπς που θα περιέχουν αιθέρια έλαια και εκχυλίσματα από ελληνικά αρωματικά φυτά και μούρα με αντιοξειδωτικές, αντιμικροβιακές, αντιφλεγμονώδεις και άλλες υγιεινές ιδιότητες, ακόμη και αντικαρκινικές, είναι ανάμεσα στα νέα «λειτουργικά» τρόφιμα που ήδη δοκιμάζονται στη χώρα μας, σε επίπεδο έρευνας και πιλοτικής παραγωγής και τα οποία μπορεί να κυκλοφορήσουν στο μέλλον στην αγορά.
Εξάλλου, η προσθήκη τέτοιων φυσικών συστατικών-συντηρητικών στα τρόφιμα, που μπορούν να τα προστατεύουν καλύτερα από αλλοίωση, μελλοντικά μπορεί να μειώσει ή και να καταργήσει την ανάγκη για χημικά συντηρητικά.
Ελληνικά πανεπιστήμια και ελληνικές εταιρείες συνεργάζονται για την αξιοποίηση βιολογικών ενεργών αιθέριων ελαίων από ελληνικά ενδημικά φυτά, προκειμένου να δημιουργηθούν νέα υγιεινά τρόφιμα. Η προσπάθεια θεωρείται ελπιδοφόρα, αν και ακόμη χρειάζονται περαιτέρω μελέτες, εωσότου υπάρξει μαζική παραγωγή νέων «σούπερ» τροφών.
περισσότερα: 
http://www.econews.gr/2015/10/20/aromatika-fyta-ellada-126139/

Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2015

Βιβλία για Βότανα

Δύο σύνδεσμοι για να διαβάσετε ηλεκτρονικά δωρεάν περί βοτάνων:
  • Τα αρωματικά φυτά και τα αιθέρια αυτών έλαια, του Πέτρου Σουρή (1938) 
http://reader.ekt.gr/bookReader/show/index.php?lib=GRSER&path=GRSER_00000000000633.81_#page/4/mode/2up
  • Πλήρης οδηγός φαρμακευτικών βοτάνων, της Penelope Ody (1993)

Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2015

Αιθέριο έλαιο Αρτεμισίας Αψιθιάς



Με την Αψιθιά γνωριστήκαμε πριν 10 χρόνια περίπου. Είχε γεμίσει ο μπαξές του χωριού με τυφλοπόντικες και έψαχνα ένα φυσικό τρόπο για να τους απομακρύνω, χωρίς παράλληλα να τους εξοντώσω. Ψάχνοντας λοιπόν στο διαδίκτυο διάβασα για την Αψιθιά και την ιδιότητά της να απομακρύνει τα κατά τα άλλα συμπαθή υπόγεια ζωάκια. Έτσι φύτεψα 7 αψιθιές περιμετρικά του μπαξέ και την επόμενη Άνοιξη οι τυφλοπόντικες μετακόμισαν στο γειτονικό μπαξεδάκι. Αφού προμήθευσα και τους γείτονες με αψιθιές και περνώντας τα χρόνια, με διαδοχικές μετακομίσεις τελικά οι τυφλοπόντικες βγήκαν έξω από το χωριό. Παράλληλα είχα διαβάσει και για άλλες εντομοαπωθητικές ιδιότητες που έχει.  Με έγχυμα αψιθιάς εξολόθρευσα από αφίδες, μελίγκρες, μέχρι σκαθάρια, ψύλλους, πράσινη κάμπια του λάχανου κ.λ.π. Δείτε ένα παλαιότερο σχετικό μας ποστ εδώ. http://botanokipos.blogspot.gr/2011/07/blog-post.html 

Δοκίμασα και την αντοχή του σκύλου και της γάτας στην αψιθιά. Τοποθετούσα κόκαλα δίπλα στην αψιθιά, αλλά δεν καθόταν να φάνε εκεί, τα έπαιρναν και έφευγαν πιο μακριά.  Βέβαια η Αρτεμισία – Αψιθιά έχει και άλλες πολύτιμες θεραπευτικές ιδιότητες, όπως θα διαβάσετε και παρακάτω.


Σκεφτόμενοι λοιπόν την απομάκρυνση απρόσκλητων τετράποδων (και όχι μόνο) επισκεπτών στο χωράφι μας με τα βότανα,  φυτέψαμε πριν 5 χρόνια  περιμετρικά πολλές αψιθιές.  Φέτος το καλοκαίρι αποφασίσαμε να την μαζέψουμε στην διάρκεια της πλήρους ανθοφορίας (Ιούλιος) και να την αποστάξουμε. Η απόδοσή της σε αιθέριο έλαιο ήταν 0,8% σε ημίχλωρη δρόγη.  Ο υπεύθυνος του αποστακτηρίου κράτησε ένα δείγμα αιθέριου ελαίου και θα έκανε ποιοτική ανάλυσή του σε εργαστήριο του Α.Π.Θ. Σε λίγες μέρες θα έχουμε και τα επίσημα στοιχεία της ανάλυσης. Η διαδικασία απόσταξη της αψιθιάς δεν είναι ίδια με τις αποστάξεις των περισσότερων γνωστών βοτάνων. Μοιάζει περισσότερο με του χαμομηλιού και αυτό γιατί περιέχει αρκετή ποσότητα από αζουλένια. Χρειάζεται δηλαδή αρκετές ώρες απόσταξης (ξεπεράσαμε τις 4 ώρες και ακόμη έβγαζε λάδι). Όπως βλέπετε και στην σχετική φωτογραφία του διαχωριστή υπάρχουν κολώδεις ουσίες στα τοιχώματά του που δεν ανεβαίνουν εύκολα στην επιφάνεια του νερού (αζουλένια). Το κύριο συστατικό του αιθέριου έλαιου αρτεμισίας είναι η θουγιόνη (για αυτό και το καφέ χρώμα του λαδιού). Στο ανθόνερο υπάρχει επίσης υπολειπόμενη ποσότητα αιθέριου και ελαφρώς πρασινίζει (εξαιτίας της αρτεμισίνης ). Το λάδι περιέχει επίσης: thujyl αλκοόλ, cadinene, φελλανδρένιο, πινένιο, tanacetone, αζουλένιο. Το βότανο περιέχει επιπλέον αρτεμισίνη, πικρή γλυκόζη, absinthol, τανίνη, ρητίνη, χλωροφύλλη, μηλικό οξύ, βιταμίνη B6 και C, άμυλο, νιτρικό κάλιο και άλλα άλατα.

Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2015

5η Γιορτή Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας, 10 με 13/9/2015, πάρκο Ν. Ελβετίας - Θεσσαλονίκη



Ξεκινά η 5η Γιορτή Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας στο φιλόξενο πάρκο Νέας Ελβετίας (περιοχή Χαριλάου), στη Θεσσαλονίκη από Πέμπτη 10/9 ως και Κυριακή 13/9/2015. Η γιορτή  ξεκινάει την Πέμπτη 18:00 και τις επόμενες μέρες θα είναι ανοιχτά από τις 10 το πρωί μέχρι αργά το βράδυ, με ελεύθερη είσοδο.
Στην φετινή Οικογιορτή συμμετέχουν 70 παραγωγοί και χειροτέχνες από όλη την Ελλάδα. Μαζί μας θα είναι και 11 συλλογικότητες: ΒΙΟ.ΜΕ., Εναλλακτική Κοινότητα Πελίτι, ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. Σπείρα γης, ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. Πράσινες Διαδρομές, ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. Το Κεπίν, Εθελοντική Εργασία Θεσσαλονίκης, ΠΕΡ.ΚΑ., Greenwave Festival, Αλλιώτικο Σχολείο-Μικρό Δέντρο, "Νέο Θεμέλιο" Α.Μ.Κ.Ε., Το Κουκούλι- Συνεταιριστικό Παντοπωλείο Οικολογικών προϊόντων


Δύο λόγια για την γιορτή

Με τις ρίζες της στον θεσμό των πανελλαδικών γιορτών οικολογικής γεωργίας και χειροτεχνίας, ξεκίνησε από το 2011 να λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη, η τοπική γιορτή Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας. Παραγωγοί, μεταποιητές και χειροτέχνες κυρίως από την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης αλλά και από την υπόλοιπη Ελλάδα, συναντιόνται, ανταλλάσσουν απόψεις και εκθέτουν καθαρά οικολογικά προϊόντα φτιαγμένα με μεράκι και οικολογική συνείδηση.Περισσότερα: 
http://oikogiortithessalonikis.blogspot.gr/2015/09/5_4.html

Τρίτη 25 Αυγούστου 2015

Γιορτή Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας Γιαννιτσά, 27 ως 30/8/15

Το τετραήμερο 27 με 30/8/2015 θα πραγματοποιηθεί η 3η γιορτή  Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας στα Γιαννιτσά, στο πάρκο Πολύκεντρου. Η γιορτή περιλαμβάνει σεμινάρια, προβολές, εργαστήρια,, έκθεση με ελληνικά βιολογικά προϊόντα, ομιλίες για θέματα που αφορούν το περιβάλλον της περιοχής, θεατρικά, δράσεις για παιδιά, μουσικές και άλλα δρώμενα.


Τρίτη 11 Αυγούστου 2015

Ανησυχητική μείωση του τσαγιού στον Ταΰγετο διαπίστωσε το Δασαρχείο

Αιτίες η καταστροφική επιδρομή εμπόρων και τα ελεύθερα βοοειδή
tsai, arom
Ανησυχητική μείωση στη βλάστηση τσαγιού σε Ταΰγετο και στο Δάσος της Βασιλικής έχει εντοπίσει φέτος το δασαρχείο Καλαμάτας.
Όπως σημείωσε ο Δασάρχης Καλαμάτας Σπύρος Κατσίποδας, πρόκειται για συνέπεια της επιδρομής τα προηγούμενα χρόνια από συνεργεία εμπόρων που κατέστρεφαν ολόκληρο το φυτό, ενώ ένα άλλο πρόβλημα είναι και τα ελεύθερα βοοειδή.
Ανησυχητική μείωση
Όπως εξήγησε ο κ. Κατσίποδας, φέτος δεν καταγράφηκαν πολλά προβλήματα με την παράνομη συλλογή αρωματικών φυτών, όμως οι δασικοί υπάλληλοι στις περιπολίες τους κατέγραψαν τη μείωση του τσαγιού στον Ταΰγετο και στο δάσος της Βασιλικής. 
Περισσότερα: 

Τετάρτη 5 Αυγούστου 2015

7η γιορτή Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας - Ψακούδια 6 ως και 9/8/2015

Για 7η συνεχόμενη χρονιά διοργανώνεται και φέτος η γιορτή Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας στα Ψακούδια Χαλκιδικής (στην παραλία) το τετραήμερο 6 ως και 9/8/2015. Στην γιορτή θα εκτίθενται οικολογικά αγροτικά προϊόντα και χειροτεχνήματα από όλη την Έλλαδα. Η γιορτή είναι με ελεύθερη είσοδο από 7μμ ως αργά το βράδυ. Θα υπάρχουν workshops, μουσικές και άλλα δρώμενα για μικρούς και μεγάλους. 
περισσότερα:
http://oikogiortithessalonikis.blogspot.gr/2015/07/7-6-982015.html

Τετάρτη 15 Ιουλίου 2015

Αιθέριο έλαιο Φασκόμηλου



Μαζέψαμε το φασκόμηλο από το χωραφάκι μας και το αποστάξαμε στο αποστακτήριο στο Ν. Ρύσιο Θεσσαλονίκης. Η κύρια ποικιλία που καλλιεργούμε είναι η salvia officinalis, αλλά έχουμε και μερικές ρίζες με salvia triloba που είναι Ελληνική παραδοσιακή ποικιλία. Η απόσταξη, όπως εξηγήσαμε και σε προηγούμενη ανάρτηση, είναι επαγγελματική και γίνεται μόνο με ατμό. Με την ατμοαπόσταξη εξάγονται αναλλοίωτες όλες οι ουσίες του αιθέριου ελαίου και δεν οξειδώνονται. Η απόδοση για την χλωρή μας δρόγη φασκόμηλου έφτασε κοντά στο 1%.


Τα κύρια χημικά συστατικά του αιθέριου φασκόμηλου είναι κετόνες (κυρίως θουγιόνη, τιχόνη), οξείδια (cineol), τερπένια (pinene) και ελάχιστες αλκοόλες. Το αιθέριο έλαιο φασκόμηλου έχει πολλές και ποικίλες εφαρμογές, καθώς και πλήθος θεραπευτικών ιδιοτήτων.

Ιδιότητες:

Τονωτικό, ενίσχυση ανοσοποιητικού, ιοστατικό, αντικαταρροϊκό, αντι-ιδρωτικό, αντισηπτικό, αντιβακτηριδιακό, αντιμυκητιακό, καθαρτικό, στυπτικό, επουλωτικό, διουρητικό, εμμηναγωγικό, υπερτασικό, ορεκτικό, στομαχικό, παρασιτοκτόνο.

Ενδείξεις:

γενική εξασθένιση, αναιμία, ενίσχυση μνήμης, νευρασθένεια, νευρική θλίψη, υπόταση, διεγείρει την ερωτική διάθεση, στειρότητα, εμμηνόπαυση, ρύθμιση του κύκλου περιόδου, δυσμηνόρροια, εφίδρωση, ίλιγγος, πυρετός, πονοκέφαλος, βρογχίτιδα, άσθμα, κρυολόγημα, αμυγδαλίτιδα, φαρυγγίτιδα, στοματικά έλκη, στοματίτιδα, δερματίτιδα, πληγές, έλκος, γαστρίτιδα, τριχόπτωση, ηπατικές και νεφρικές δυσλειτουργίες, χολή, λοιμώξεις ουροποιητικού, μυϊκοί πόνοι, οσφυαλγία, δυσκαμψία του αυχένα, κράμπες, μαγειρική.

Εφαρμογές:

Εισπνοές για το κρυολόγημα:  Στάξτε λίγες σταγόνες σε βιολογικό

Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

Συλλογή και ποιοτική ατμο-απόσταξη λεβάντας



Το χωράφι μας με τα Βότανα  είναι πολύ πλούσιο σε οργανική ύλη και σε ιχνοστοιχεία με αποτέλεσμα φέτος τα φυτά μας (που είναι ήδη ενήλικα) να έχουν μεγάλη παραγωγή. Έτσι και οι λεβάντες μας έγιναν 2 αγκαλιές η μία. Στην περιοχή μας ωριμάζουν γρήγορα και θα έπρεπε να τις μαζέψουμε πριν μια βδομάδα. Τελικά
αποφασίσαμε και τις μαζέψαμε πριν 15 μέρες, έστω και σε μέτρια ωρίμανση, αφού είχαμε μικροκλοπή και φοβηθήκαμε μεγαλύτερες απώλειες. Όπως μας εξήγησε και ο άνθρωπος που αποστάξαμε, κανονικά πρέπει να αρχίσει να μαραίνεται (να καφετίζει) το άνθος της λεβάντας, όταν την συλλέγεις για απόσταξη. Η συλλογή έγινε με το χέρι (χρησιμοποιώντας ψαλίδι) και πρέπει να κόβεται το άνθος, χωρίς πολύ κοτσάνι προκειμένου να παραχθεί ποιοτικό αιθέριο έλαιο. Βέβαια υπάρχουν και ειδικά μηχανήματα που κάνουν την δουλειά πιο εύκολη και γρήγορη, αλλά στο δικό μας χωράφι και δεν βόλευε και δεν υπήρχε πολύ μεγάλη ποσότητα. Για φέτος επιλέξαμε άλλο αποστακτήριο και συγκεκριμένα τον Βαγγέλη και Βασίλη Βαρσάμη στο Ρύσιο της Θεσσαλονίκης. Χημικοί μηχανικοί και οι δυο τους, σχεδίασαν και έφτιαξαν σύγχρονους αποστακτήρες που βασίζονται στην απόσταξη μόνο με ατμό. Η ατμοαπόσταξη είναι η καλύτερη μέθοδος παραγωγής ποιοτικού αιθέριου ελαίου. Έχουμε τις καλύτερες εντυπώσεις από την συνεργασία μαζί τους. Οι άνθρωποι ήταν συνεχώς πάνω από τον αποστακτήρα και μετρούσαν την θερμοκρασία εξαγωγής, την ταχύτητα ροής του ανθόνερου, αυξομείωναν την πίεση του ατμού και δεν άφηναν τίποτα στον αυτόματο. Τελικά η απόσταξη είναι ολόκληρη επιστήμη, χρειάζεται μεγάλη εμπειρία, γνώση, σωστά μηχανήματα και σωστούς επαγγελματίες που να σέβονται τον κόπο και την παραγωγή του καλλιεργητή. Πάμε στις ποσοτικές αποδόσεις μας. Κάναμε δύο παρτίδες μια χλωρή και μια αποξηραμένη. Η απόδοση στην χλωρή ήταν κοντά στο 1,5%, ενώ στην αποξηραμένη στο 3%. Είμαστε ευχαριστημένοι από την όλη διαδικασία αλλά και από την απόκτηση καινούργιων γνώσεων και εμπειριών.  Μένει να κάνουμε και την ποιοτική ανάλυση του αιθέριου έλαιου λεβάντας που πήραμε, στην φίλη μας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.