Τετάρτη 13 Ιουλίου 2016

Αιθέριο έλαιο Λεβάντας - Μικρά μυστικά ποιότητας !



Μετά τα πειράματα των προηγούμενων ετών με την απόσταξη της λεβάντας (και όχι μόνο) φέτος αποστάξαμε μόνο με ξηρή δρόγη. Είχαμε αναλύσει σε φασματογράφο του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το αιθέριο έλαιο λεβάντας των προηγούμενων 3 ετών και καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά είναι καλύτερα όταν αποστάζεται αποξηραμένη λεβάντα. Επιπλέον όταν αποστάζεται αποξηραμένη έχει ένα αυθεντικό, μεστό, δυνατό άρωμα και δεν μυρίζει καθόλου χορταρίλα. Η χορταρίλα αναδεικνύεται όταν αποστάζεται υγρή λεβάντα (κατευθείαν από την συλλογή) και έχει και πολλούς βλαστούς-κοτσάνια. Εμείς την συλλέξαμε χειροκίνητα, κόβοντας μόνο τα άνθη (μπασάκια), χωρίς μεγάλους βλαστούς και την αποξηράναμε με φυσικό τρόπο σε σκοτεινή αποθήκη και σε σκιερό υπόστεγο (για μια βδομάδα). Σημαντικό ρόλο στην ποιότητα του αιθέριου έλαιου λεβάντας παίζει και ο χρόνος της συλλογής. Το άνθος της λεβάντας θα πρέπει να είναι ωριμασμένο, δηλαδή θα πρέπει να καφετίζει. Όταν είναι στην πλειονότητά του μωβ, είναι άγουρη, δεν έχει καλή απόδοση ποσότητας ελαίου, ούτε ποιότητας. Επειδή το άνθος δεν ανθίζει ομοιόμορφα μια καλή μέση κατάσταση είναι όταν το 60% με 70% του άνθους είναι καφετί. Το μωβ άνθος συλλέγεται μόνο όταν πρόκειται να διατεθεί ως ξηρή δρόγη, αφού αντέχει περισσότερο και δεν τρίβεται-σπάει εύκολα. 
Η απόσταξη έγινε στο αποστακτήριο του Νέου Ρύσσιου Θεσσαλονίκης με την μέθοδο της ατμοαπόσταξης. Οι αποστακτήρες του εξάγουν το αιθέριο έλαιο μόνο με την χρήση ατμού, που εισέρχεται στο καζάνι από εξωτερική πηγή. Σε αρκετά καζάνια ο ατμός παράγεται από νερό που βράζει μέσα στο καζάνι. Η μέθοδος αυτή λέγεται υδροατμοαπόσταξη και δεν είναι η κατάλληλη, αφού η παρουσία νερού μέσα στο καζάνι οξειδώνει το έλαιο. 
Η απόδοσή μας για φέτος είναι εξαιρετική, 4,6% σε ξηρή δρόγη. Μια απόδοση που θεωρείται από τις κορυφαίες, βάση του ιστορικού του αποστακτηρίου αλλά και επιστημονικών στάνταρ. Οι ποικιλίες μας ήταν δύο, η φαρμακευτική (85%) και η αρωματική (15%). 

Το αιθέριο έλαιο λεβάντας διατηρείται ιδανικά σε θερμοκρασία 4-5 βαθμών Κελσίου. Άρα το οικιακό ψυγείο είναι ένας κατάλληλος χώρος αποθήκευσης. Ένα άλλο μικρό μυστικό για να μην χάσει την ποιότητά του είναι το είδος του σκεύους της αποθήκευσης. Απαγορεύονται πλαστικά μπουκάλια, γιατί οι επικίνδυνες ουσίες που περιέχονται σε αυτά (φθαλικοί εστέρες κλπ) μεταναστεύουν και μολύνουν λιπαρό περιεχόμενο, όπως είναι το αιθέριο έλαιο. Κατάλληλο λοιπόν σκεύος είναι το γυάλινο μπουκάλι. Και εδώ όμως υπάρχει μια άλλη σημαντική λεπτομέρεια. Θα πρέπει το γυάλινο μπουκάλι να είναι γεμάτο και να υπάρχει όσο το δυνατόν λιγότερος αέρας μέσα του. Αν ένα μπουκάλι είναι μισογεμάτο ο αέρας οξειδώνει το αιθέριο έλαιο και υποβαθμίζει την ποιότητά του. Φροντίστε λοιπόν για πάντα γεμάτα μπουκάλια! Αν ισχύουν όλα τα προηγούμενα κατά την παραγωγή και συντήρηση του αιθέριου ελαίου λεβάντας, παραμένει αναλλοίωτο για τουλάχιστον 3 χρόνια.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου